Колко свобода давате на 12-годишните си деца?

• 21 895
  • 155
  •   1
Отговори
# 45
  • Beyond the stars
  Те момичетата други същества. Нищо общо с момчетата...
Моето момиче се очовечи след 13. Преди това не ми се говори. Та не е до пол...

Имам 2 момичета, на 10 и 12. Като се замисля как живеехме ние, когато аз бях дете (разбирайте миналият век Laughing ) чак ми става мъчно за днешните ни деца...
Това зависи от вас, не от времето. Моето дете живее по-свободно от мен някога.

Така е- нито полът има значение, нито "времената" чак толкоз. Изключително много зависи от самите родители - да си установят собствените лични проблеми и страхове и прехвърлянето им върху децата. "Едното време" беше време, в които просто нямахме официална информация за това, което случва, още по-малко бяхме подлагани на постоянна атака и промивка на мозъци в насока как всичко е страховито и как изобщо животът е един голям ужас и как откачени и престъпници ни дебнат отвред. И аз като малка съм попадала често на ексхибиционисти и на какви ли още не. Оцелях без травми в тази връзка. 

+100

Най-вече за "времената". Като дете, израсло през 90те, не мисля че точно в най-мутренските, наркомански и безконтролни години беше по-безопасно. Единствено колите по улиците бяха по-малко.

# 46
  • София
Гледах наскоро едно предаване, в което показаха документи, че битовата престъпност е била страшно увеличена 85-89 г. Но разбира се, не се е пишело за това.
А, също така и катастрофите! Въпреки че са били малко колите! Много странен феномен.
И да, аз точно започнах да ходя по дискотеки в мутренските времена /93-94/. Много опасно беше! Сега е много по-спокойно. Тогава "дърпаха" даже от улицата!

# 47
  • В свой си свят :))))
Времената са си времена, дали прехвърлям страховете на децата си или не...няма еднозначен отговор на този въпрос Simple Smile Аз съм живяла по друг начин и за мен е факт, че моите деца не могат да живеят така. В крайна сметка животът на всяка една от нас е преминал по различен начин, при различни обстоятелства и т.н. Вие имате вашата гледна точка, аз моята. За това с моят съпруг обмисляме да се изнесем от столицата, защото признавам си честно времето тече по друг начин. Животът е съвсем различен и двамата много, много съжаляваме, че не взехме това решение много по-рано.

# 48
  • София
Точно пък с 12-13-14 год. малко тегаво ще се изнесете от столицата.
Къде да го забия на село това дете?
Да го вържа аз да го развозвам за всичко?
Точно сега, като се учи да се самостоятелно?
А като стане време за гимназия какво правим?

# 49
Всеки вижда нещата си по свой собствен начин. И сега живейки в столицата пътувам час и половина до работа, за същото време, че и по-малко пристигам от населеното място, в което си закупихме парцел. Харесва ми отношението в по-малките села и градове, социалната им политика и грижа за децата. Осигуряването на транспорт от къщата до училище и обратно, гимназията си го осигурява и т.н. да не изброявам. Хората лека - полека се изнасят, поне близките около нас. И сега пътуваме и после ще пътуваме пак, това не ме плаши, нито ме притеснява. Само да сме живи и здрави. Хората на запад пътуват стотици километри...има начин всичко, въпрос на личен приоритет е според мен. Вие имате Вашият начин на виждани, ние нашият. Не мисля, че децата ми няма да са самостоятелни и няма да имат свобода, ако живеят в по-малко населено място.

# 50
  • София
Е, щом сте намерили начин - добре.
Аз наистина гледам нещата от нашата камбанария в квартала, в който всичко ни е на пеша разстояние.

# 51
Това е идеалният вариант. Извадили сте късмет, което в днешно време не е малко Simple Smile

# 52
  • София
Е, за гимназията ще пътува, това е ясно. Но пак гледам да е на удобно място, а не да става в 5.

# 53
Зависи и от самата гимназия , към която ще се насочи детето или пък къде ще го приемат...моята голямата догодина ще кандидатства и от сега са пазарлъци...хич не е по ученето, курсове, училище...допълнителни уроци...едното от училищата, към което се е насочила е в центъра, другото в Банкя...от сега настръхвам, ама              " Каквото сабя покаже и честта майко юнашка!" Ще се нагласяме според ситуацията.

# 54
...И сега живейки в столицата пътувам час и половина до работа, за същото време, че и по-малко пристигам от населеното място, в което си закупихме парцел...
Само че като си извън София ще пътуваш веднъж до София и после още час и половина вътре в самия град.
За селцата не мисля, че е кой знае колко спокойно там, предвид това, че на повечето места няма полиция, престъпленията въобще не са рядко срещани.

За гимназията 1-во желание на дъщеря ми е такава, която е точно на спирка на метро, ние също живеем на метростанция, дано я приемат...
Школи, спорт, басейн, всичко ни е на една ръка, сама си ходеше навсякъде. Ако бяхме извън града не мога да си представя дори.

# 55
Не се сърди човече, не е точно така. Зависи откъде идваш и  откъде минаваш Simple Smile Едно да пътуваш основно по магистрала и после околовръстно, даже не влизаш в града. Мача вече е игран и не е в полза на сегашното положение.

Всичко е въпрос на ситуация и късмет. Оставям децата сами да избират къде да учат, за съжаление няма как да угодим на всички. При всички положения някой ще е ощетен. Имам колеги, които идват от Перник и от Радомир. Пътуват всеки ден и видимо нещата се получават. Никой не казва, че всичко ще е блясък и коприна, но слагаш картите на масата и смяташ плюсове и минуси. И така...

# 56
Аз, като човек, който цял живот е живял в къща в покрайнините на София, а сега живея в самия център мога да кажа, че е много по-удобно и за децата, и за родителите да живеят в София. Всичко е близко - големи супермаркети, училища, болници, кина и т.н. Живеейки извън София майката се превръща в таксиметров шофьор на децата си - буквално. Каране до и от училище, курсове, тренировки. Ако детето иска да остане втора смяна след училище, за да си поиграе малко със съучениците трябва да го прибира, защото е станало късно. Ако не, трябва да пътува и да сменя поне 2 рейса, за да се прибере по тъмно вкъщи и т.н.
А отношенията между хората в подобни квартали - там е пълен ужас. Всички се познават, постоянно има някакви клюки и интриги. Вярвайте ми - единствения плюс е това, че се живее в къща с двор и до там. И пак е относителен този плюс, тъй като разходите по една къща са в пъти повече, отколкото по апартамент. А и работа постоянно се намира

# 57
Е, така е, има си и плюсове има си и минуси, идеален вариант няма. Ние имаме възможност да живеем в къща само лятото и определено след това не ни се прибира...всеки търси това, което няма.

# 58
Лятото е друго, голяма част от ангажиментите липсват...
Не се сърди човече, не е точно така. Зависи откъде идваш и  откъде минаваш Simple Smile Едно да пътуваш основно по магистрала и после околовръстно, даже не влизаш в града...
Разбира се, но комуникативността на мястото е фактор и при живота в града, съвсем не всички пътуват по час и половина.
За децата - извън града не бих оставила дете в първите класове да пътува, въобще не си го представям 10 годишно в колко часа трябва да стане зимата за 1 смяна, за да успее да стигне в 7:30 ч. И да се надявам, че пътищата са изчистени, като се има предвид, че в столицата не са...
Има няколко много големи теми за живота на село, да не повтаряме всичко от тях. Но като цяло децата в града са свободни, а тези от селата - до много по-голяма възраст са принудени да са с родителите си за всяко излизане и прибиране. Ако има свободен родител с кола и децата са съгласни, няма лошо, но моето дете, например, не би било много съгласно, да не кажа хич, свикнала е с пълна свобода. Ние също сме свикнали да разполагаме с времето си.

# 59
Лятото е друго, голяма част от ангажиментите липсват...
Не се сърди човече, не е точно така. Зависи откъде идваш и  откъде минаваш Simple Smile Едно да пътуваш основно по магистрала и после околовръстно, даже не влизаш в града...
Разбира се, но комуникативността на мястото е фактор и при живота в града, съвсем не всички пътуват по час и половина.
За децата - извън града не бих оставила дете в първите класове да пътува, въобще не си го представям 10 годишно в колко часа трябва да стане зимата за 1 смяна, за да успее да стигне в 7:30 ч. И да се надявам, че пътищата са изчистени, като се има предвид, че в столицата не са...

Точно така. Аз ставах сутрин в 5.30 ч., за да мога да тръгна в 6,15 ч. за училище. Зимата сутрин си мръзнех, като куче на спирката сума време, докато дойде автобуса, който идваше на 30 мин. После се качвах на другия автобус и докато стигнех до училище краката ми вече бяха мокри. Съответно цял ден стоях с мокри крака в училище. Втория срок пък, след училище съучениците ми отиваха на кафе, да се разходят в парка до училището или просто си оставаха в двора до по-късно, защото живееха наблизо, а аз трябваше веднага да си тръгвам, защото ме чакаше малко над 1 ч. път до вкъщи. Последните часове свършваха в 18,30 ч., а зимата по това време вече е тъмно. После, докато си кажем 2 - 3 приказки със съучениците то станало 19.00 ч, после пътуване до вкъщи и се прибирах в 20.00 ч. А те през това време си се мотаят след училище и после хоп - за 5 минути са си вкъщи
Да не споменавам, че когато се разбирахме да ходим на кино винаги трябваше да е през деня, защото иначе трябваше да се прибирам по тъмно. И тръгвах 1 ч и 30 мин. преди тях, защото имах да сменям няколко превозни средства до киното. След киното пак толкова време път. Това си е 3 часа загубено време в път, което можех да го прекарам с приятелите си и това много ме дразнеше

Последна редакция: нд, 17 юни 2018, 12:47 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт