Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 179
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Утре освен банана мисля да предложа и морков. Ако иска да яде пак. Не искам да го насилвам по никакъв начин, защото и без това започваме малко по-рано от планираното (на 5 и половина месеца коригирана възраст е сега). Но пък вече се задържа по малко седнал без опора, а и онзи ден се опитваше да дъвче докато ядяхме. Та поне част от признаците са налице.
Морковът е добре да е сварен. Суровият е от "опасните" храни при ЗВБ.

Моят младеж напоследък е голям фен на супи и манджи. Направо ги обожава. Проблемът е, че не може да ги яде и се нервира, нервира и мен с мацаницата. На годинка е и още няма наченки да успява с лъжица. Мята насам натам, чопли съдържанието с другата ръка или обрйща и лапа дръжката. Та му давам и аз в устата-много мразя да храня някой Grinning Обаче, той е като гъска. Лапа, сърди се ако закъснея.Аз упорито му давам да държи лъжицата де, не ща да свиква да го храня.
Все така не понася кисело мляко. Днвс му направих с овесени ядки и банан, гъсто, за да се задържа в лъжицата. Потресе се, чукнах едно яйце, добавих брашно и му направих палачинки. Дадох му и мандарини.
На обяд яде картофена яхния с пуешко. Вадих му картофи и си ги яде сам, но месото беше на дребно, та му гребвах със сос и му давах с лъжица.
Следобед яде овесени бисквити(с портокал бяха в тях), сливи.
Вечерта яде броколи на пара, но намаза и оше от яхнията с пуешко.

# 91
Да кажа че ЗВБ не е задължително да изключва даването с лъжица. Малката , се захрани сама с банан на 6м.Като свикна да си яде сама и да дъвче към7.5м почнах да давам супи и яхния с лъжица. Сега вече е на 10м. яде си добре сама , може да дъвче,  не прави опити да повръща от лъжицата, защото свикна с нея и се опитва сама да си я мушка в устата, но естествено изсипва всичко 😊

# 92
Силви, парчетата да са големи горе-долу колкото показалеца ти, за да може да ги хваща по-лесно в юмруче и оставяш кората, за да има грип да хване парчето. Примерно банан наполовина с кората, авокадо също, аз и сладък картоф, обикновен картоф, ябълка,круша и тиква, абе всичко давах с кората до преди седмица. Само измивай хубаво. Сега вече се учи да взима малки парчета и й махам кората, доста е задобряла в хващането. Като видиш, че парчето отива към ръба на таблата, го върни в средата. В началото е малко игра на гоненица, ама свикват и си намират стратегия как да ги хващат Stuck Out Tongue

Дези, аз като я махна от стола след хранене, я слагам в един друг стол за игра и й давам една лъжица да си играе, докато изчистя стола и таблата. И тя започна да я ползва за чесалка. И оня ден пробвах да й дам с лъжица малко от кашата ми и тя хваща с две ръце лъжицата и си я тика в устата сама. Но почти всичко беше по лигавника. Та идеята ми е давай му на младежа лъжицата да си играе с нея, ако не си го пробвала вече, пък по някое време може да му хрумне да я ползва и за храната като ви гледа как ядете. В старите теми за ЗВБ четох, че повечето бебета първо започват да ползват вилицата и чак тогава лъжицата. И ми направи впечатление, че повече с метални прибори са започнали да боравят по-добре, та просто инфо Simple Smile Може по-течните неща да им слагаш вътре парче хляб, та така да яде с ръце.

При нас пък има следния парадокс, преди й подавах нещо и го взимаше, сега има нов номер. Подаваш й нещо, тя невъзмутимо и начумерено гледа. Като го оставиш на таблата, веднага го взима. Ако тръгна да вадя някое паднало парче в стола, почва да ме бута и кряска, въобще, имам си едно инатливо момиче, което иска на нейната да става и никой да не й бара храната. Днес имаше за закуска мъфини с боровинки, малко ме беше страх, че уж са силен алерген, а сложих цяла чаена чаша боровинки в сместа, но са горски, прекрасни и вкусни и не искам да седят във фризера месеци наред. Омете два плюс половин круша и всичко беше наред. А после баща й й даде и от нашата палачинка. Направо не знам къде го побира. А е едно фино бебе. Сменям наакани памперси нон стоп Grinning

# 93
На моите деца им дадох л ти жица от самото начало на захранването. Да я ползват както намерят за добре. Други екстри не давам. Т.е. това им е и играчка и прибор за хранене. Досега ги ползваха основно за чесалките и да блъскат по табличките. Едва сега от седмица проявяват интерес да бъркат в купичката и да си вземат мн с лъжица. Иначе се плескат а ръце. Аз също добутвам с лъжица кашавите манджи и супите...но в супите обикновено счупване по един сухар и остава малко бульон за лъжицата.

А бе я кажете какви купички ползвате? Оглеждам се за такива с вакуум отдолу. Имам Томи топи подложки, ама вече им хванаха цаката и ги разлепят...така че не вършат работа. Тези на bamboo bamboo ни идват скъпи...все пак два броя трябва да взема... Гледах едни на лорели простички с капак...дали някой ги е пробвал?

# 94
Кактусче, парченцата на големина са добре, но махам кората, че той и нея се опитва да яде Yum Joy И като останат без кора почва това гонене по таблата и приклещване на парчета по ръбчетата. Той има някакви наченки на пинсетен захват, не граби само с шепата, май ще пропусна кората, че той не подбира. А що фира отива... Странно, но не намерих парченца в памперса, а вчера смушка около 1/4 банан Thinking

# 95
Банановото ако се познава по едни нишки. Варират на цвят от тъмно-червено до почти черно. Другите храни и на изхода са почти същите като на входа. За кората - ще я изплюе. Но ако се притесняваш, махай я.Фирата е много. Но с времето намалява. Ако имаш куче - се оползотворява отлично 😂

# 96
При нас и бананите си излизат на парченца.. Нашия котарак обаче не хапва нищо от нашата храна и няма да е доволен от нещата по земята от другата седмица..

# 97
Оффф, днес видях зор. Малкият ентусиазирано мушкаше храна, но от въодушевлението започна да църка и бърбори с парчетата в устата, на 3 пъти се позадави, единият път почервеня, не издаваше звуци, но успя да повърне. Sweat Smile И после пак почна да се хили. Искаше още, ама аз нямах повече кураж и го махнах от столчето. Като прибавим и мацаницата, пак се замислям за пюретата...

# 98
Силви, щом е почервенял, спокойно. Ако посинее е опасно. Той не се е задавил, а му се е догадило. На английски термина го описва по-добре gagging, позив за повръщане. Просто е опитал да хапне по-голямо парче от колкото може. И го е изплюл. Всичко е наред.
Имай предвид, че това е ново умение като обръщането и лазенето. Не става веднага, трябва да има опит-грешка, за да разбере как стават нещата. Но бебета имат силен инстинкт и се справят чудесно. Ние просто трябва да стоим мирни с ръце на колената и да чакаме да се справят. Повече доверие. Моята й се случи три пъти в началото и след това се научи колко да отхапва и колко време да го преживя преди да глътне.
Не се отказвай. Гледай да няма разсейващи фактори, докато яде, за да не се разсейва излишно. Ако преодолееш страха си, ще направиш огромна услуга и на себе си и на бебето. То ще обича да се храни. Ритуалът на хранене ще се свързва с радост. Бебето ще стане самостоятелно и в един момент ще хапва от вашето ядене.
Не знам как да ти вдъхна кураж, че изборът е правилен. Но ще ти споделя това - вчера на обяд дъщеря ми изяде 3 агнешки кебапчета колкото показалеца ми, един боровинков мъфин, 2 резена прясна мека круша и парче сладък картоф. Сама си искаше допълнително. И е на 7++. И за миг не съжалявам, че избрах този начин.

# 99
Силви, щом е почервенял, спокойно. Ако посинее е опасно. Той не се е задавил, а му се е догадило. На английски термина го описва по-добре gagging, позив за повръщане. Просто е опитал да хапне по-голямо парче от колкото може. И го е изплюл. Всичко е наред.
Имай предвид, че това е ново умение като обръщането и лазенето. Не става веднага, трябва да има опит-грешка, за да разбере как стават нещата. Но бебета имат силен инстинкт и се справят чудесно. Ние просто трябва да стоим мирни с ръце на колената и да чакаме да се справят. Повече доверие. Моята й се случи три пъти в началото и след това се научи колко да отхапва и колко време да го преживя преди да глътне.
Не се отказвай. Гледай да няма разсейващи фактори, докато яде, за да не се разсейва излишно. Ако преодолееш страха си, ще направиш огромна услуга и на себе си и на бебето. То ще обича да се храни. Ритуалът на хранене ще се свързва с радост. Бебето ще стане самостоятелно и в един момент ще хапва от вашето ядене.
Не знам как да ти вдъхна кураж, че изборът е правилен. Но ще ти споделя това - вчера на обяд дъщеря ми изяде 3 агнешки кебапчета колкото показалеца ми, един боровинков мъфин, 2 резена прясна мека круша и парче сладък картоф. Сама си искаше допълнително. И е на 7++. И за миг не съжалявам, че избрах този начин.
Написала си го точно както в книгата майките.. Няма как по-хубаво да се опише.. Имам роднини, които са захранвала по този начин и са супер доволни.. И ние от понеделник започваме, пък да видим как ще е.. От две-три седмици има голям интерес към храната, но исках да изчакам да стане на 6м..

# 100
Хайде на доклад. След два дни на банани днес хапна доста морков. Хвана си го в ръчичката и изяде към 1/3. Справи се с гризкането и дъвкането без проблеми и само с 1-2 закашляния. Тиквата не я одобри.

# 101
Пробвай тиква друг път. Аз забелязах, че на различни сортове круши например, реагира различно. Харесва круша само от един определен сорт. Тиквата също. Бях взела една не много сладка, не я пипна. Взех друга, хубава беше - хапна, авокадото същата работа. Тоест, не се отказвай от някоя отказана храна, просто я предложи на по-късен етап 😉 понякога самият продукт е кофти и те веднага го усещат.

# 102
Както ти е казала кактусче то.. Не давай определено време и след това пробвай пак.. Може сега да не иска, но другия път пък може да реши, че иска.. Зависи от настроението и вкуса..

# 103
Мерси за съвета, кактусче. Ще купя друга тиква и ще опитам с нея по-нататък. Тази май я разварих и може и затова да не му е харесала.
А да питам за водата. Според всичко, което съм изчела след захранването е добре да започна да предлагам вода. Но кога да я давам? Само след твърдата храна или през целия ден по малко? Днес предложих и може и да изпи 1 глътка, но определено не е жабче.

# 104
Ами в началото и аз се чудех как да я предлагам Grinning и започнах след хранене. Сега като спре да яде, особено нещо по-сухо, й предлагам и обикновено иска няколко глътки и продължава да яде. И след като приключи пак й давам. Понеже всякакви чаши с накрайници, дори и най-обикновени бяха или хвърляни или ползване за миене на ръце😂🤣 й давам от едно шише бебешка минерална вода. Ако някой има идея дали мога да го заменя с нещо по-леко, че иска сама да го вдига, пък не се получава. Та, сега винаги имам шишенце в стаята докато играе и сама отива и го вдига, ако иска вода и й давам. Ама не е жабче, мъничко пие, колкото да не е без хич. Ако не иска - ми го бута едно възмутено това шише😆

Общи условия

Активация на акаунт