Парите в семейството

• 30 968
  • 577
  •   1
Отговори
# 390
...
Просто ми е интересно. В реалността, такива изцепки като във форума, не познавам, а познавам много прекрасни майки в България.
Защото преекспонираш и никой не говори в темата за такива изцепки.

Единствената изцепка е версията на CheerUp.
Явно средата, в която живея е пълна с изцепки, защото всичките ни приятелски семейства с малки деца имат нашето мислене. Децата са си напълно нормални, общителни, дори не може да усетиш, че има деца наоколо. Занимават си се, играят без да те ангажират. Ако сме отишли някъде на почивка, като им се доспи- заминават без да ангажират никого.

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 00:13 от Анонимен

# 391
Е как, говорим за митичния мъж на ССФ, с който са абс. взаимнозаменяеми родители. Поне по отношение на задачи и правене. Обаче гледането на деца включва и голяма доза не-правене и невидими неща, които ясно разграничават мама от тате.

Като бройка памперси може да сте точно 50-50, но за детето пак ще има разлика мама ли го сменя или друг.

Та така, смешно е, като се каже, че таткото поемал детето - ама го поема помощно, не е с него дългите часове. А то най-голямата задача е изтрайването на дългите часове, не да подаваш сапунчето вечер.

# 392
Като бройка памперси може да сте точно 50-50, но за детето пак ще има разлика мама ли го сменя или друг.

Нещо не разбрах. Какво е значението дали майката или бащата сменя памперса на детето? И за това ли има вече данни?

# 393
Е сега, не ми казвай, че хората нямат различно влияние, излъчване...все още не сме се унифицирали толкова. Всеки жест има значение.

# 394
Тоест, детето по презумция е по-щастливо майка му да му измие задника, излъчването на бащата не му идва достатъчно харизматично за тази задача? ЖДНБ.

Защо се излагаш с глупости и сама си падаш много под интелектуалното ниво?

# 395
Да, elenna!
Взех да се ядосвам. Деца през плет ли не сте виждали? Или действаме с децата като на работа : изпълняваш задачата бързо, акуратно и спиш доволен от себе си?
Децата са хора. От ден първи. Не по малко от вас или мен. Или и това поднадлежи на оспорване?

# 396
Не знам какво му е на детето, и ти не знаеш. Въпросът е, че в доста случаи майката си има биологично предопределен мерак да ги прави тия работи и е неприятен тоя натиск да се доказва, че има work ethic, като си подтисне тия желания, щото нямало значение.

# 397
Освен да е нещо от многократните пелени, но разлика когато съм ги сменяла аз и мъжът ми, не сме видели. Детето почна да ходи на гърне преди да говори особено добре и не можа така и така да ни каже, травмира ли го намесата на бащата в този свещен майчински ритуал. Следващото ще го наблюдавам по-внимателно, ще му мерим биомаркерите по време на смяна и ще сравняваме дали има разлика.

# 398
Да, но за щастие човек не е сбор от биомаркери и данни. Човек е своята история. А тя се пише по различни начини, така че ничие влияние не може да се сведе просто до данни и биомаркери. Хайде сега не падай ти под нивото си на интелигентност. Някои неща са повече от сбора на частите си, най-вече човешките същества.

Неслучайно се говори с категории като добре адаптирано, стана успешен възрастен, възпитано е - това са все външни маркери.

За щастие обаче не всичко се мери точно. Та така, който иска, да си вярва, че майката няма значение и че може да изчезне и да си гони свободата. Всичко има значение, и най-малкия детайл.

# 399
тоя натиск да се доказва, че има work ethic, като си подтисне тия желания, щото нямало значение.

Сега, ако ми кажеш кой оказва този натиск, къде. Говори конкретно и с примери. Работодател ли те натисна, майка ти ли, мъжът ти? Сама ли проектираш нещо върху себе си?

България, държавата с 2 години платено майчинство, от които се възползват над 85 процента от жените. Там ли е натискът?

Оплиташ се сама във версиите си. Ако и най-малкият детайл има значение, защо рутинно твърдиш, че детайлите не са ти важни в гледането на децата, съответно ги неглижираш и гледаш глобално? Имаш стотици мнения по този въпрос, 10 само в последната седмица.

Има ли разлика между "майката изчезна да си гони свободата" и "майката се къпеше и бащата не чакаше с насрано ревящо дете, а му смени памперса"?

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 00:51 от elenna

# 400
Е то си е цялостен климат. Ау, ама как може толкова години да си у дома...

Аз ранните години на децата вече съм ги минала, там е друго, сега съм на друга фаза.

# 401
Е то си е цялостен климат. Ау, ама как може толкова години да си у дома...

Не, това не е отговор. Попитах конкретно. Кой ти го каза това, кога, къде? Спря ли те от някакво решение? Накриви ли ти траекторията на живота? Коя държавна политика е базирана на това твърдение?

Изцяло нормализирано и стандардизирано е в България майката да си гледа детето до 2 години, у дома. А и до 20 да е, не знам да е обществен наболял проблем. На кой му пука? Искала, могла, гледала, много хубаво. Всеки си прави избор за лично щастие.

И за ранните години съветваш много напоително младите майки да не се захласват много по детайлите и да оставят детето максимално на самотек. Да лежи там само, пък все ще заспи. Онзи ден го писа.

И други въпроси имам по-горе ...

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 01:03 от elenna

# 402
Никой няма да ти го каже експлицитно. Но се намеква. В момента ми криви сериозно и в добра посока траекторията, след като осъзнах, че БГ работодателят се опулва при споменаване на толкова години майчинство. Такива ми ти работи. И от предишен работодател съм чувала - никой да не забременява в тоя екип в следващите 2 години, че много колежки вече родиха.

Едно е таткото от време на време да се включи - и мен не са ме изкарвали (често) изпод душа. Налагало се е, но не заради безпомощност, а заради ситуация.

Говоря за случаите, в които майката все пак няма неограничена свобода да се развива 100% както си иска, да експериментира и да има право на грешки, защото от това страдат и други хора.

# 403
Говоря за случаите, в които майката все пак няма неограничена свобода да се развива 100% както си иска, да експериментира и да има право на грешки, защото от това страдат и други хора.

Тоест, говориш за всички майки, че и за много от бащите. С родителството безкрайно се свива полето на експериментация, професионално. И мъжът ти, при все комфорта у дома, едва ли поема всеки възможен кариерен риск, който му хрумне, след като издържа още 4.

За работодателите, това е доста дълга тема и много проблемна, дискриминацията срещу жени и майки. За съжаление, това наистина е проблем, обаче за да се реши, една от необходимите стъпки е да спрат да се ядат майки и кариеристки по форумите и да се завърне на дневен ред модата "и жената е човек." Изказвания, как майката уникално става само за майчинство, никой не може да я замени с памперсите и т.н. са част от арсенала на същите тези дискриминатори. Защото, след като майката може да мисли само памперси и в това е най-добра, нали, за какво им е.

Нещо хубаво по темата: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/28/the-mummy- … -to-control-women

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 01:13 от elenna

# 404
Мъжът ми поема много повече кариерен риск.

А дискриминацията не идва от това, че жената е неспособна и само памперси са й в главата. Но е ясно, че няма как да я изцеждат 100%, щото има и дете. Работодателят мисли прагматично, няма за цел да те подтиска като в The Handmaid's Tale.

Общи условия

Активация на акаунт