За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 65

• 34 907
  • 763
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Имам питане за дрешките на Майорал - отговарят ли си на размерите, понеже ми казват, че са умалени, аз поръчах вече, че имат намаления, ама да питам. Simple Smile В момента синът ми е 69см/7 месеца, поръчах 74 см/9месеца за лятото, дано няма проблем.
За ваксините - нищо по-различно от момичетата няма да напиша, освен че педиатърката ни каза да имаме в хладилник риванол, ако се надуе или стане синьо мястото на ваксината, да слагаме компрес със студен риванол. Не се е налагало, тя каза, че и да не слагаме, пак минава. Не сме къпали в деня на ваксина, винаги кърмя веднага след нея, панадол съм давала след ваксина по съвет на педиатърката, вдигал е до 37.5 температура на следващия ден, става нервничък и хленчлив през следващите 2 дни. Винаги се притеснявам ужасно, за щастие освен изброените неща, не е имало нещо друго притеснително. Винаги ни ги слагат по две, че и с Ротарикса бяха три. Питах изрично не е ли опасно, понеже мои приятелки ме предупреждаваха да ги делим. Както съм казвала имам голямо доверие на педиатърката ни, понеже децата на много мои познати са били при нея и са много доволни. Тя каза, че не е проблем.
Относно захранването педиатърката ни насочва всеки месец. От средата на пети месец започнах с въвеждане по 5 дни на нов зеленчук(1 лъжица първи ден, 2 втори, така до 5), въведох картоф, тиква, тиквичка, морков, после ябълка, на следваща консултация ни каза, че мога по-бързо да продължа въвеждането след като няма реакция и има навършени 6 месеца. Каза през шести месец да добавям и малко зехтин към домашните пюрета, да достигна 125 гр. на обяд и да дохранвам с кърма, ако е все още гладен. Следобед давам плодово пюре до  60 гр. Новите зеленчуци първи ден давам лъжичка отделно, после пюре от въведен зеленчук, за да видя като вкус допадат ли  му. От следващия ден давам смесено вече няколко лъжици от новия и въведен. Почти всеки ден му стига само пюрето и вода  на обяд, но някои дни хленчи и за кърма. Понеже сега е сезон на тиквички, имам и домашни, все с тях смесвам, най-много се радва на сладкия картоф, когато присъства в сместа. Купих книгата на Маги Пашова, тези дни ще дам отзиви помага ли, че на моменти и аз много се обърквам.

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 03:29 от Priqtelka

# 466
  • Варна
Моят пък умираше за тиквичка с картоф. И сега обожава крем супа от тиквички и картофи. Вкусове разни, до дете е.

# 467
За ваксините-и аз не къпех същия ден,иначе малкият след тях е доста сънлив и спи повечко,но Панадол не съм давала,защото не ми е качвал Т. За пюретата...гледам да му давам правени от мен,но и купени,редувам ги,защото не искам са свиква само на вкуса на домашните...някой път няма да мога да му направя и няма да иска да хапне купените.
So Lucky,малкият беше по същия начин с всички пюрета,които са на основата на картоф,но то и като ги пробваш....ами те имат ужасен вкус,визирам картоф и морков,тиквичка с картоф,тиква с картоф и т.н. Сменях марки,но всичките са еднакви и си реших проблема като въведох основните зеленчуци с правени от мен пюрета,а после започнах да давам купени,но микс с повече зеленчуци,където картофа не изпъква толкова.

# 468
Аз много бързо минах на многокомпонентни пюрета. Просто защото да има поне някакъв вкус тоя бъркоч Wink ставам сутрин и бухам каквото ми допадне Wink как ги измислям чак се чудя на себе си. Да речем, че му харесват. Сега въвеждам червена чушка. Много му харесва Wink ако е като мен- ще ядем червени чушки до спукване

# 469
  • Варна
Аз не мога да разбера защо съдите за пюретата по собствения си вкус. Вие сте свикнали да има сол, да има мазнина, да има една камара подправки. Бебетата не са така, техните вкусови рецептори не са обръгнали на подправки като вашите, за тях това, което вие възприемате за блудкаво и безвкусно има много, много интензивен вкус. Помня когато опитах да въведа месото, сложих буквално едно грахово зрънце пуешко пюре в цяло бурканче зеленчук - опита една лъжица и избухна в жесток рев, направо се потресе. А за мен месото изобщо не се усещаше. После му дадох чист зеленчук - омете го. Дадох пак смесено - пак ревна. Та така.

# 470

Сладкият картоф (т.е. батат) няма абсолютно нищо общо с картофа, освен името Laughing Не че имам нещо против него, подходящ е за начало на захранването, но все едно да кажеш "вместо картоф дайте тиква".

Не,идеята ми не беше с едното да се замени другото,а по-скоро понеже сладкия картоф се възприема добре заради сладостта си после той да се добавя към това,което не се предпочита-обикновен картоф,тиквичка или нещо друго.

# 471
Аз с въпрос за захранването-примерно въвеждам тиква.След това картоф.Как давам картофа?Отделно няколко лъжички и после дохранвам с вече въведеното пюре или смесвам тиквата с картофа?След като имам въведен продукт продължавам да си дохранвам с Ам,нали?
Извинявам се,ако е вече обсъждано,но ми е голяма каша в главата Grinning

Ние го правихме малко по-различно, давахме лъжичките със зеленчуците между две хранения докато все още беше малко количество. Постепенно увеличихме количеството и го давахме като част от храненето, но това при нас беше около месец след старта на захранването.

Месечинка, ами на мен домашните пюрета са ми много вкусни, ако трябва да съм честна. Аз и бебето ядем едни и същи храни кажи-речи, но на бебето му ги пюрирам. Купешките са ми гаднички, или поне не толкова вкусни. Това ме кара да мисля, че си има кофти неща в тях.
Всъщност, хранейки се като бебето си, ми се струва, че се храня пълноценно, физиологично и без вредни неща.

Моето бебе също реагира негативно на нови храни, например сирене...реве и яде, яде и реве. Simple Smile

# 472
Бататът дали е от запичащите храни?

# 473
момичета, само да предупредя, че сладкият картоф, ако е от Америка, е почти сигурно генетично модифициран. Всеки да си преценява.

# 474
Батат купувам само био. Различава се по размера, но кг му е около 11 лева.
Картофът, според М. Пашова, трябва да се въведе след годинка. Това се отнася и за другите зеленчуци от семейство картофови. Причината е високото съдържание на алкоиди.

# 475
Запича сладкият картоф, той също съдържа скорбяла. И аз купувам био батат по същата причина. Взимам в мрежичка от Фантастико, около 0.5 кг. разфасовка. Мисля, че е 4 лв. Май само него остана да купувам био.

# 476
За пюретата в момента се запознаваме с различните вкусове и не се наяжда с тях, давам купени предимно Хип. В момента въвеждам тиквичка от пюре тиквичка и картоф, еми не я кефи и това е. Яде около 40-50гр, и започва да се криви...

Тиквичка с картоф и аз дадох на Хип , но не се хареса. Прави го ти , с малко масълце по желание . Иначе изцяло давам на Хип , всичко харесва сега захраних в доста неща . Но и тези със заешко и пуешко са много вкусно, кремообразно е бяма цели парчета. Един път намерих млко морков , но като изключим тази случайност . Плодовите пюрета са уникални , но при наличие на време и пресни домашни или със мн. сиг. произход плодове и зеленчуци , по-добре да се приготвят собственоръчно , за не повече от 40мин. Simple Smile))

# 477
Аз започнах захранването малко по рано от обичайното, на 5 месеца без седмица. Педиатъра и ортопеда бяха единодушни,  е е готова. То хубаво, ама става толкова бавно, че до първи клас сигурно няма да сме готови. Мен бързам с плодовете, за да свикне на безвкусните зеленчуци. Обмислям да дам каша от елда на Humana като начало на кашите, ще пропусна оризовата защото ме е страх от запек.
Тиквичка и картоф изглежда много гадно като консистенция и цвят, мирише долу горе добре но е Мъка яденето. Днес продължавам да я мъча с него. След това съм взела едно броколи, дано се хареса повече. В момента не сме вкъщи и не мога да и готвя.

# 478
Аз давах оризова каша с пюре от круши. Нямал е проблеми. Започнах захранването на 5 месеца. Но ти беше рев, тръшкане. Та, дадох пауза и после прояде. Сега правя страшни бъркочи.. чак не знам как ги яде, но не си давам вид пред него, че яде бъркоч Wink хамка яката Wink

# 479
За мен пюретата на Хип имат противоречив вкус, особено това с картоф и тиквичка малката направо се отврати, после и аз като го опитах направо лошо ми стана, аз като го приготвя вкъщи има коренно различен вкус. От готови пюрета купувам само на Алнатура, но ги продават само в Билла май.

Общи условия

Активация на акаунт