Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 12

  • 120 836
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 10 754
сурова кайма и аз обичам, но пържола - не.

# 331
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Лабрекс, не би, волованчетата отдавна ги няма. Simple Smile На ред при нас е  онова грузинското на Пеп-4о и тая мистична бугаца на Марчева, а снощи бяхме на ей това пиле с горчица и мед

# 332
  • София
  • Мнения: 15 846
Не мога да ям сурово.Ако пържолата е по-дебела и остане розово от към костта, ми мрънкат, че съм искала да ги заразя с нещо. Още помня истерията покрай лудата крава, колко хора се разболяха от Алцхаймер и умряха, заради ядене на недопечено месо, въпреки,че телешко не ям .Затова с кухненска ножица или или нож цепвам и покрай костта, така се изпичат навсякъде.Не пека дълго, но пека на много нагрят тиган.Не обръщам често , като пека.Като побелее до средата , обръщам и пека, докато избие сок отгоре.

Пържолата на Марчева ми прилича на тези, лепените.

Обяд и вечеря.





Скрит текст:
Зена, съвсем приятелски питам, не харесваш главните букви ли?

Последна редакция: пт, 27 юли 2018, 13:53 от Тайна

# 333
  • София
  • Мнения: 12 245
..............
откъде го закупи, Марчева?

https://www.vivenda.bg/product/svinski-vrat-bbq

Не мога да ям сурово.........................
 Пържолата на Марчева ми прилича на тези, лепените.

Тази пържола не е сурова, а точно изпечена по правилата. Твърда подметка не мога да ям, не харесвам да я дъвча и да се превърне в едно нищо.
Лепени, казваш  newsm78... с какво са ги лепили, ? на тази цена трябва да им  е златно лепилото.. мда.  Joy

# 334
  • Мнения: 10 754
13 лева килото или греша?
иначе се лепи, да, в някои държави даже официално си го пише, че е от парчета.

# 335
  • София-Младост
  • Мнения: 24 094
Излишен е спорът според мен, затова има 6 варианта на изпичане и нека всеки си я приготви както му е вкусно. Свекър ми също яде алангле, мъжът ми ако не му е изпечена (не да е суха) не я харесва.




zenata, да това е цената на показаното от Марчева месо...не ми се вижда прекалено скъпо точно за този стек..обаче имат цени направо хай на някои неща...

# 336
  • София
  • Мнения: 15 846
Лепени, казваш  newsm78... с какво са ги лепили, ? на тази цена трябва да им  е златно лепилото.. мда.  Joy
Изобщо не говоря за печенето, всеки има право да яде каквото му хареса.Лепенето няма нищо общо с печенето.

Скрит текст:
С лепило за месо.Прекалено идеална е за обикновен свински врат.Не се заяждам, просто съм гледала за това и веднага ми изплува пред очите.
https://www.youtube.com/watch?v=cn11iHP48_I

# 337
  • София
  • Мнения: 12 245
.........................



zenata, да това е цената на показаното от Марчева месо...не ми се вижда прекалено скъпо точно за този стек..обаче имат цени направо хай на някои неща...
Скрит текст:
Точно по тази таблица готвя месо на котлон, пържоли. Не харесвам препечено месо, трябва да се усещат соковете, това не означава, че е сурово. Трябва да се прочете, за да се разбере кое е сурово и кое - не.  Спор - няма, въпрос да разбиране  и харесване.
Цената не ме притеснява, просто цена на добре изглеждащо парче месо. Омръзна ми да ми продават боклуци в месарниците, имам чувството , че не знаят или не искат да знаят как трябва да се направи разфасовка на даден вид месо, може и да не умеят. Нарязват го  така както им се случи, както им е удобно,  а това е до майсторлък, не искат да се научат. Най- вече се продава месо за готвене, на парчета, а след това вкъщи се започва едно чистене на жилки и тлъстини, около 300 г се изхвърлят., или поне аз така практикувам. Всеки път се дразня.
Дали е лепено - нямам представа, а и не ме интересува, важното е да получа това , за което съм отишла да пазарувам.  
Купих и следващите пържоли - огромни, не зная как да ги побера в тигана, мястото ще ми е малко.  Цената на този вид месо е наистина по-висока, но от друга страна качеството определя цената за мен, така че мен това ме удовлетворява, защото както написах по-горе от 1 кг месо да изхвърля 300 г боклук не се рентира. Това е моето мнение.
Вярно е и това, че имат цени такива високи, че ми се завива свят, килограм месо за над 200 лв, примерно, , даже и да реша да купя едно парче такъв вид месо по всяка вероятност ще го разваля, защото не зная как се приготвя, а това е в основата , готвенето му. Затова давам спокойно с този вид пържоли, за които си зная как се мяткат на тиган.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 юли 2018, 15:02 от marchеva14

# 338
  • Мнения: 10 754
Марчева, различаваме и знаем как се пече месо, споко Wink просто на някои не ни харесва средно.
даже си спомням на една командировка в Барселона ни бяха завели в някакъв ресторант на морския бряг, прочут с нам си къв телешки стек. искате ли? ние - да. леле, отврат беше, отврат. суров, гаден ... ЗА МЕН.  иначе суровата кайма ми е мега вкусна, мога на филия да я ям Open Mouth сухо месо също не обичам /като вид сухо и като приготвяне сухо/.
а цената на онова месо горе даже е странно ниска за претенциите.

# 339
  • Мнения: 9 485
Момичета,  спорът е излишен Simple Smile всеки може да го яде, както иска и както писа Алби - не е до това, дето е гледал мама, 'щото свеки ги вари и пече после Scream откак се помня при тях, пък мъж ми яде медиум. За пържолите иде реч. Аз  съм пробвала розово, но не е моето ; държа си на well done , но не и подметка - и тук има разлика дали добре изпеченото ще ти остане сочно, или ще препичаш.
За съжаление в България  цената не е ориентир за качество.
Скрит текст:
Тайне, това с клипчето Simple Smile ами вярно е, за съжаление. толкова перфектно оформено парче от врат няма, казвам от позицията на човек, разфасовал доста вратове. Но това "лепило" отдавна го ядем - тук масово се ползва в месарските магазини - прахоляка се използва като окрехкотител за месото - който е готвил домашно и купено месо, знае разликата във времето на готвене и структурата. Не само свинско - пилешко, телешко - също. Използва се и в каймата  - там за по-добро слепване на каймата,  много често хора се оплакват, че домашната кайма им се пръска на кюфтета, докато купените кюфтета и кебапчета нямат този дерт. Този прах се произвеждаше съвсем законно тук в Ст Загора преди време в малък цех, до който беше работилницата на мъж ми и казваше, че товарят с чували. Донесе и в къщи, пробвахме на каймата - факт, със малко месене структурата на готовото кюфте е стегната. Не ги знам работят ли още,  вече 6г не е там. Но пък поръсването с прашеца по месото в магазин наскоро научих от близка роднина, която работи в месарски магазин (в друг град) - при получаването от персонала си купуват, който иска, останалото шефа поръсва с прашеца.  Та любителите на месо доста сме хапнали от него

И по темата Simple Smile ребърца Wink купешки са -  с бобец у нас.

# 340
  • Мнения: 10 754
а какво има в този "прашец" знае ли се? трансглутаминаза или друго?

# 341
  • София
  • Мнения: 15 846
а какво има в този "прашец" знае ли се? трансглутаминаза или друго?
Трансглутаминаза е. Забранено е ползването му в ЕС, но се съмнявам,че някой го спазва точно у нас.

Днешната ми закуска - омлет с кашкавал, пресен лук и шунка отгоре.

Последна редакция: пт, 27 юли 2018, 16:36 от Тайна

# 342
  • Мнения: 10 754
по едно време имаше статии, че това било другото име на малтодекстрина....

# 343
  • София
  • Мнения: 20 818
Затова - кайма да ти смелят пред очите. За месото не мога да твърдя.
Я кажете, имате ли идея на какво се дължи нашествието на евтино контрафиле? И заслужава ли си да се купува? Чисто месо е, но дали не е предварително обработено някак или напълнено с вода  newsm78

# 344
  • Мнения: 12 866
Отдавна го има и не само то. Взимах преди, но вече ми писна да ям безвкусни меса. Овкусяваш, печеш и накрая ядеш един безвкусен ластик или камък. Аз обичам да сложа сол и пипер, да изпека и да усетя вкуса на месото. Тъкмо свикна с някоя месарница до нас и хайде, закрита. Не върви, хората не купуват, щото месото е с по 2-3 лв по-скъпо, отколкото в някои вериги. А във веригите и по 5 и нещо и по 6 лв, джоланчета без кост, плешки, бут, ребра, врат - румънско, испанско... кой ще ти даде 9-10 лв да купува от месарница!
Сега имаме сравнително нова месарница до нас. Купувам само от там. Цените са приемливи, месото е вкусно, не са верига, ама и тях не ги знам "откъде им е производството". Не съм се и зачитала, защото на вкус ми харесва и май по-добре да не знам. Satisfied
Относно изпичането, аз обичам да е добре изпечено месото. Не че не съм яла и средно изпечено, но по-вкусно ми е по първия начин.

Общи условия

Активация на акаунт