Януари ще е зима, но пък вкъщи ще сме трима, четирима

• 47 687
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Имаше преди една тема - "Майчинството счетоводно", може да я потърсиш. Вероятно още я има. Там имаше няколко услужливи мами, които работят в областта и доста бързо отговаряха на всякакви въпроси.

# 376
Аз си запазих час за понеделник за още един лекар в МД във Варна и се надявам  да ми обърне малко повече внимание и окончателно да стане ясно има ли проблем с шийката или няма. Имам спомен, че в темата имаше няколко момичета от Варна, ако могат да се включат и да кажат при кой лекар ходят ще съм им благодарна.
На мен ми става адски неприятно това постоянно ходене по доктори и прегледи, но нямам голям избор в случая.
Иначе за купуване ми е рано на мен, не смея още, а и пола не знаем.

Ходя при д-р Крумовски в МЦ Санита, до колкото знам има и кабинет в някоя от поликлиниките в двора на Окръжна. Внимателен е, обръща ми внимание за всякакви оплаквания, болежки и въпроси. Успех Simple Smile

# 377
болничен се изчислява като се взимат 18 месеца назад брутните доходи и от тях се взимат 80% , което ще рече, че за да взимате колкото заплата ви, трябва в последните 18 месеца да са ви осигурявали на една и съща сума.
Ако последните месеци са ви по-високи, ниските осигуровки от преди това, ще компенсират и ще ви падне сумата за болничния. Затова казват, че е хубаво да се излиза в болничен по желание, само ако доходът е бил един и същ през 18-те месеца, иначе ще падне и майчинството. Ако се налага, е друга работа.

# 378
Благодаря на момичетата от Варна, които се включиха. Запазила съм час точно за Яков, въпреки че и аз съм чувала, че е малко особен, но в крайна сметка е важно да е добър лекар. Още миналата седмица се колебаех за преглед в МД, но в крайна сметка отидох при друг. Ще имам предвид лекарите, които сте споменали, ако се наложи ще ги посетя. Чух и хубави неща и за настоящия шеф на родилното в Окръжна, но той не се занимавал с проследяване на бременност. Аз се записах по ЗК, но никак не съм доволна, та сега съм в търсене на лекар за платено проследяване.

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 14:06 от Applegarden

# 379
Здравейте мами Simple Smile
Предполагам има такива , които са в болнични вече . Споделете на колко процента е болничния , от бруто ли се образува и колко време назад взимат дохода .
Имам подозрения , че ако съм в болничен или по майчинство ще взимам повече , тъй като осигуровките са ми високи.
Благодаря ви  , слънчев ден Simple Smile
Сега болничния, който получаваш ще ти е по-висок от заплатата, защото нямаш начислени осигуровки. Следователно, като нямаш платени осигуровки за няколко месеца, ще ти падне майчинството.

# 380
  • София
Не мисля, че това твърдение е вярно. Майчинството се изчислява като процент от брутния доход 24 месеца назад (90%), но не трябва да надвишава нетния доход за периода. Тъй като нетният доход е около 80% от брутния в общия случай заради данъци и осигуровки, примерно при 1000 лева брутна заплата- 90% от нея идва 900 лв., но понеже не трябва да надвишава нетния, става 800 лв. майчинството. При изчисляването болничните също се вземат предвид като доход, но понеже приказвам малко наизуст, консултирайте се в темата, която ви препоръчах. Отделно има калкулатори в интернет, по които да се ориентирате. Попълвате си месеците назад - брутен, нетен доход, болнични и той изчислява майчинството, което ще се получава.
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php

# 381
При мен е голяма каша прегледах последните месеци имам осигуровки за -2600, 1800 ,1200,1500 всеки път различно ? Ако връщат назад и изчисляват средната осигуровка за 18 месеца ,защо ми превеждат различна сума , за юни 1100 ,а за юли 1600 ?

# 382
  • София
Болничният непрекъснат ли е?
Може да не е бил за пълен месец. От НОИ мисля, че ги превеждат месец за месец, т.е. първо са превели за дните болничен в юни, после за тези в юли - и ако юни не е цял, а примерно 15 от 20 работни дни, може за това да е по-малко. Първите три дни се изплащат от работодателя. Също има и значение колко са работните дни в конкретния месец.
Иначе, ако е непрекъснат, би следвало да вземат все едни и същи 18 месеца - тези до май 2018г. включително.
Но тези неща ги пиша на база общи знания, не работя това Blush.

# 383
Аз си мислих, че болничният е 80% от текущия месец, в който си в болничен, т.е. ако заплатата е 1000 бруто за юни, например, болничният е 800 лв. Не знаех, че и при болничния се взимат месеци назад.... Още нямам намерение да излизам в болнични,  но е добре да го зная, защото имам няколко месеца с по-ниски суми и явно ще ми се отразят на болничните ако реша да взема преди 45-дневния.

# 384

Сега болничния, който получаваш ще ти е по-висок от заплатата, защото нямаш начислени осигуровки. Следователно, като нямаш платени осигуровки за няколко месеца, ще ти падне майчинството.
[/quote]

Аз още си работя , чувствам се добре за сега , а и не ми се стои в къщи- ще изкукам толкова от рано 😃
Как така като съм в болничен няма да имам осигуровки ?

# 385
Това са осигуровки за последните месеци .От както съм в болнични ме осигурява държавата на 510 лв .
[/img]
Събирам и деля ли ?

# 386
Аз си мислих, че болничният е 80% от текущия месец, в който си в болничен, т.е. ако заплатата е 1000 бруто за юни, например, болничният е 800 лв. Не знаех, че и при болничния се взимат месеци назад.... Още нямам намерение да излизам в болнични,  но е добре да го зная, защото имам няколко месеца с по-ниски суми и явно ще ми се отразят на болничните ако реша да взема преди 45-дневния.
не е така, виж си 18 месеца назад и 80% от средното, ще получиш болничния който ще вземеш, ако излезеш сега. А ако се водиш на работа, естествено ще ти внасят осигуровки пак на 1000 лв. и така до 45-дневния болничен, ще имаш повече месеци на 1000 лв. - 24 месеца назад 90% от средното ще е майчинството. Сметнете и ще видите, че ако доходът не е постоянен последните 18-24 месеца, не си струва да се излиза в болничен по желание.

# 387
Звъннах ,казаха че докато сме в болнични държавата ни осигурява на минималната работна заплата!

# 388
Това са осигуровки за последните месеци .От както съм в болнични ме осигурява държавата на 510 лв .
[/img]
Събирам и деля ли ?
ами ако 45 - дневния ти болничен почне от ноември, сама сметни колко много ще ти падне майчинството като последните 5-6 месеца от 24 -те по изискване си била на ниска сума. Смята се средното от 24-те месеца и се взима 90% - тази сума е майчинството.

# 389
  • София
Аз си поиграх с калкулатора. Сметнах един месец болничен от тези 24 или да съм си на работа. Излезе ми абсолютно едно и също обезщетение за майчинство. Независимо има ли осигуровки или не, при изчисляването на майчинството се взема сумата на болничния, т.е. ако юли не сте на работа и вземете 800 лв., то те ще бъдат взети предвид при изчисляването на обезщетението за майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт