Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 651
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • Германия
Електра, не е само твоето пристрастено 😉

Завиждам ти, че нощно време те буди само по един път!!! Моят маймунка като се разбуди нощно време, буквално през 1-2 часа!, и директно си казва вече какво иска.

Иначе ако сме навън и играе и тя не се сеща, но вкъщи е ужас

# 466
  • София
Момичета, от два дни се случва нещо изключително странно. Синът ми вечер отказва едната гърда, на която до преди няколко часа се е хранил нормално. През цялото време се отблъсква от нея, присвива се и яде ръчички. Ако все пак захапе, го прави грешно и аз се прививам от болка. През деня подобен проблем нямаме. Възможно ли и е от коликите да не му е комфортно в позата (кърмим се в поза обърната люлка) или да търся проблемът в себе си и огромните зърна/ареоли?

П.П. Синът ми е на точно две седмици и до онзи ден се хранеше и от двете гърди без проблем.

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 05:27 от Феичка13

# 467
Не знам, ама от няколко часа и моето двуседмично бебче не иска дясната гърда. Мисля, че все още няма колики, защото не плаче, но съм го забелязала, че след хранене започва едно напъване и докато не изкара газове, не се успокоява. После си заспива.
Аз пък имам проблем с кърменето през нощта. Прекалено много се успива на гърда и колкото и да го пощипвам и местя - няма събуждане. Трябва да го оставя в кошарата, да монат 5 минути,. за да се усети и размрънка, слагам на гърда и след 5 минути пак същото. Така нито той яде, нито аз спя Sad През деня няма проблем, държа си го на гърда, ама нощно време и аз имам нужда от някой друг час... Явно ще започна се цедя по-редовно за да има какво да му давам през нощта

# 468
Феичка, щом кърмите в поза обърната люлка, пробвайте люлка на гърдата, която не иска. Така ще се лъже, че е другата гърда. Бебетата винаги предпочитат едната гърда, но майкта трябва да следи да не стават големи разликите в количетвата на двете. Аз винаги предлагам нелюбимата гърда първо и после тази, която предпочита.
Изи, идеята за цеденето за мен не е добра, все пак вие си преценявате. Според мен да си причините дискомфорта за месец да кърмите по този начин  нощем е по-малката цена, отколкото да се вкарате във филма на цеденето и щишето, защото бебето лесно ще види, че с шише е по-лесно. Трудно е, всички са минали през това, но минава. Опитайте да кърмите легнала, така може да поспивате повече. А за напъването...чела съм, че бебетата още не знаят как да акат/пръцкат и се опитват хем да изкарат нещо, хем да свиват свинктера на дупето, та става по-трудно и за това е това напъване.

# 469
  • София
Бърз въпрос, 13 ти ден след раждане кърмата ми намаля, или поне гърдите ми вече не са подути и големи , а са като издъхнали балони, иначе пак си имам , но размера им се свали драстично,  давам на малката гърда , но ужассссно боли , налага се да ползвам протектор заради плоски зърна и ужасно ме боли просто съм на ръба да се откажа.. казаха че първите дни само боли но не ...  Та нормално ли е да се смалят така , дали означава че вече нямам кърма : /

Това, че боли месец е пълна глупост. Кърмя вече близо 2 месеца и изобщо не ме е боляло. Кърмата може да се урегулира месец след раждането, но лиже и 2 седмици след това. Това, че НВ са ти напрегнати гърдите не значи, че нямаш мляко. Пробвай различни пози, опитвай да му помагаш да захапе правилно, за да не те боли.

# 470
И мен не ме е боляло изобщо. Също така гърдите са ми повечето време доста меки, никога не са ставали “на камък”, пък бебка е качила близо кило за 20 дни.

# 471
Мен също ме боли доста, точно като Ваня го е описала - докато бебето засуче. Поставям бебето правилно, нямаме проблеми с техниката на кърмене. Явно при всеки е различно. Лекарят в болницата ми каза, че имам много тънка и нежна кожа и оттам идва проблемът, просто ще трябва да мине време, за да свикна и кожата малко да загрубее.

# 472
Мен ме боля и с двете деца, докато свикнат гърдите и честно казано не знаех, че има изключения. Всички мои приятелки са били като мен. С второто дете свикнах малко по-бързо, но пак ме болеше. Това за болката как е нормално да боли ми го обясни неонатолога в болницата с първото дете.
За тези, които ги боли...ще мине и няма и да усещате дали суче, а другите, които не ги е боляло сте късметлийки Simple Smile

# 473
И мен ме боля в началото, точно при засукване. Неприятно ми е и усещането за напълване - като засуче бебето от едната гърда, зърното на другата започва да ме боли доста силно и след това потича.

Да ви питам нещо - много ли е лошо зърното да излиза приплеснато от устата на бебето? Уж сучеше много добре, но от няколко дни твърде много мляска, докато яде, постоянно разваля вакуума и засмуква наново, а веднага след кърмене зърното ми е все едно е било затиснато от нещо тежко. След това си възстановява формата, болка няма. Боли ме малко при постоянното повторно засукване. Звучи ли ви притеснително?

# 474
  • Assenovgrad
Момичета днес бяхме на преглед в лечебното заведение,в което родих при неонатолог.Оказа се,че малката е свалила още 130гр., откакто са ни изписали,т.е. сега е 3200гр. (Роди се на 14.08 с тегло 3570гр., изписаха ни 3300гр). Храня е само на кърма като се старая на 3-3,5ч да я храня, изключение е през нощта, когато прави пауза и около 4 часа.Когато спи я будя, за да я нахраня. Лекарката каза да започна да я дохранвам, което изобщо не ми се иска, но се страхувам да не продължи да смъква тегло. След всичко прочетено и изгледано като видео материал, смея да кажа,че днес открих доста грешки в кърменето ми до сега по повод на поза на детето спрямо майката, начин на засукване и т.н. Опитах се да ги коригирам и мисля,че успях. Иначе имало е пъти, в които след час и повече кърмене да отделям малката в един момент, когато сученето стане прекалено вяло, което също отчитам като грешка. Днес след последното успешно бих казала кърмене около 18 часа малката спи доволно и се надявам да е сита,защото след като пусна гърдата се опитах да й дам отново, но тя не пожела. Някоя от вас изпадала ли е в подобна ситуация и как сте процедирали?

# 475
Хубаво е, че сте успяли да откроите грешки. Възможно е заради неправилно засукване да се е получило така. Също интервал от 3-3.5 ч е твърде много за новородено, издържа ли толкова изобщо?

# 476
rboracheva, нормално е да излиза сплеснато зърното, даже не е странно. И на мен ми е неприятно усещането на потичане особено ако са много пълни гърдите, тогава доста ме заболяват, но бързо отминава.
darissss, много са големи паузите. Мисля че 2.5 - 3 часа е по-добре. Стремете се да позиционирате бебето добре цялото обърнато към вас - глава, телце и дупе, да няма нищо изкривчено на някъде. Устата да отваря хубаво и да захапва не само зърното, но и част от ареолата. Като започне да яде правете компресия, за да изсуква повече мляко докато има сили и след 15-20 мин като спре да преглъща активно сменете гърдите и пак с компресия. После ако искате може да върнете пак да виси просто на първата гърда или да оставите на втората, да си прави стимулация. Ако искате може да цедите, дори и на празно по 10-тина мин на гърда след ядене, за да стимулирате повече. Вземете си лактогонен чай, пийте много вода. Може за седмица-две да мерите бебето активно. Опитайте преди и след ядене няколко пъти, за да се ориентирате яде ли, макар че не винаги везните мерят много добре. Меренето веднъж на де на голо по едно и също време ще е полезно като на ден е добре да качва по 30-40 грама, Следете наакани и напишкани памперси, ако трябва пишете си на един лист и сравнявайте с предния ден, за да се ориентирате за подобрение.
Не давайте залъгалка и вода не давайте, нека суче и от глад и от жажда, това ще подобри качването.
Аз не бих дохранила, преди да опитам поне за 2 седмици всичко това. След седмица активна стимулация гърдите би трябвало да започнат да произвеждат повече и да се подобрят нещата. Аз процедирах по тази схема с моето бебе, защото не качваше в началото и за около 2 седмици нещата се подобриха. Още след 2-3 дни увеличи двойно нааканите и напишкани памперси.
Следете да не спи много, защото малките бебета спят от глад.

# 477
Аз не бих чакала, минали са поне две седмици до въпросноят преглед, а бебето сваля още. Бих дохранвала, като преди и след добавката бих кърмила, но няма да чакам още две седмици. Това е според мен, а аз не съм капацитет.
Моето бебе, хранех близо два месеца с изцедена кърма+добавка антирефлуксно АМ, защото наддаваше слабо и от две три седмици е само на кърмене, пак наддава слабо, но е на три и половина месеца.

# 478
За две седмици ако се дохранва ще забрави да суче, а ако е с АМ ще изчезне кърмата. Освен ако не се прави със сонда. Но ако се дохранва от шише и се цеди много рядко някой може да издържи дълго време. Бебето не е под нормата, че да се притеснявате толкова. Аз лично бих последвала съветите на Ваня. Контролни кърмения (мерене всеки ден по едно и също време) и ако пак не наддава няколко дни, тогава дохранване. Според мен също е много голям интервалът на кърменията. Даже 2 часа е най-добрият интервал за малко бебе на кърма. 

# 479
  • София
Привет отново! Тъй като съм луда и все се притеснявам дали на сина ми му стига да е само на кърма, си купих Ел. Везна. За 4 дена е качил 190 грама. Това, разбира се, не равномерно - един ден качва по 50 гр., друг по 20 гр. Добре ли е? Колко трябва да качи едно кърмаче за първия месец?

Общи условия

Активация на акаунт