Лятно слънце грее,мама хубавее,а НОЕМВРИйското мъниче побутва я с ритниче!

• 34 899
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря ви много!
То като стане време за захранване ще е вече пролет и ще има толкова много избор от сезонни плодове и зеленчуци. Мисля, че ще приготвям храната ден за ден.

# 241
Аз също сама съм си приготвяла пюретата - то е супер лесно и отнема много малко време. Имах предварително замразено на  малки парчета хубаво пилешко и телешко. Изкарвах си едно парченце и в малък съд с половин морков и един картоф ( или каквито зеленчуци ви харесва) го сварявах, пасирах и като изстине добавях малко хубав зехтин . В София вече има избор на всякакви кухни и човек може да си подбете храната , която избира. Но едно време бях при свекърва ми в Монтана и там няма особен избор и кухнята беше много солена , десертите със захар и нишесте ( за да може децата да ги харесват и майките да взимат от кухнята) и аз тогава категорично отказах да храня дъщеря ми с такава храна. Имаше един много хубав филм и проучване - как захарта действа пристрастяващо и активира центрове в мозъка , които се активират и при употребата на наркотици. И наистина е така Simple Smile Аз и до ден днешен много рядко давам сладки неща на дъщеря ми и то гледам ние да си ги приготвяме . Контрола на бабите обаче е почти невъзможен Simple Smile Добре , че и откриха алергия към соя и соевия лецитин ( който го има във всички сладки неща и салами )и е забранен и бабите сега четат етикетите и не купуват буклуци Simple Smile. Иначе познавам деца , които заради това - че са им давани сокове - отказват изцяло почти да пият вода. И това с тези сокове от 4 месеца ( а и когато и да било при малките деца) е абсолютно вредно и излишно - даже не знам как може да има още педиатъри , които казват на майките да дават сокове, вместо да им обясняват - че най-полезното е да научат децата си да пият вода.

# 242
  • София
Еуфория16, despicable, браво на бабите, че могат и искат да плетат! Ще се радвам да показвате снимки. Нашите майки и двете могат да плетат, но никоя не е повдигала въпроса до момента. Дано!

За пюренцата също съм "за", но имаме точно 1 година до момента със захранването и според мен няма смисъл от сега. Другата година по това време ще има същите неща, а и бебето все още няма да ги яде всичките, та ще се консервират тогава и ще са по-пресни.

# 243
Съгласна съм. Аз също гледам да избягвам сладките неща, но напоследък позволявам малко повече, най-вече сладолед. Там просто съм безсилна.
Сокове не съм давала, но аз и за нас не взимам. Много рядко за разнообразие.

# 244
  • Bарна, морето, сините вълни
Домашно приготвените сокове са добри, морков, ябълка, портокал. И не само. Особено като детето е по-голямо и примерно не иска да яде морков или нещо друго, което е полезно. Лично аз моркова го предпочитам на сок, не че не ми е вкусен да го гриза, не знам защо.

# 245
Първите пюрета са песен. Една кошничка за пара, мяташ морков,тиква, картоф, броколи, пащърнак, тиквичка. Всичко става бързо и без много галимации, после пасираш, мачкаш, както дойде. Аз слагах и мъничко масълце, гхи, после обикновено масло или зехтин, но зехтинът беше по-натам. После месце, жълтък, ориз, някъде между другото и плодове. Сок дадох след годинката и то от онези много био, без добавена захар и екстри, защото той не пиеше никакви течности, всичко набавяше от киселото мляко. Лека полека започнахме да добавяме вода към сока и вече пие и по малко водичка, но не е фен.

Леле колко време има до тогава... Почти година.

# 246
  • На север
А дали става примерно да ги свариш във вода и да се пусне в нутрибулета с от бульона?

# 247
Става, разбира се. Просто на пара се запазват повече ценните в зеленчука витамини и елементи. Ти ще си ползваш бульончето пък.

# 248
Да, това с пюретата не е сложно, на мен сами някои меса и риби ми бяха трудни за набавяне. Отсега не бих правила, защото догодина ще има същите неща.

Аз бях (и съм) много против соковете, а отнасях не малко учудени погледи "Ама не двате ли сокове?!". И сега давам само без захар, напр. разхлабващите на Hipp при нужда, защото за съжаление дъщеря ми например сини сливи не яде. Но от познатите ми майки си имаше такива, които захраниха със сок на 4ти месец и окото не им мигна Simple Smile

Yakamoz, честито и от мен! Много здраве и спокойна бременност до края Simple Smile

# 249
  • На север
Аз като знам как свекито даде пред мен веднъж студена кола с лед на племенницата ми, която беше на 1 годинка, за да си опитало детето и се готвя за война в това отношение. Разбирам примерно сладолед малко лятото или торта за рожден ден, но тук децата се гъчат само с боклуци. Никой не им прави нищо домашно, а кренвиршите са им любимото ястие... Аз ще се боря с тази система. Лошото е че най-късно до 2 годинки детето е длъжно да ходи на детска градина а там се ядат само филии.

# 250
  • София
И аз си правех сама пюретата за баткото. Наистина не е сложно. Четох, четох и всички казваха с тиква да се захранва. Купува ММ тиква, обиколи 3 магазина докато намери Grinning, варя аз тиква, давам първи лъжички. ММ снима клип на този сублимен момент.

А малкото вика - Не, не, не и не ще да яде. Joy 3 дни го мъчих и теглих една на тиквата и дадох картоф. Леле, това дете като прояде картоф, не може да свари да лапа. ММ го успокоява - Няма тати, и аз не обичам тиква. Ама ще видиш после пържените картофи колко са добри. JoyJoyJoy

Ползвах готови пюрета като пътуваме някъде. По-удобно ми беше.

За соковете и аз съм категорично против и не давам. Сложно е с бабите, които току се опитват да пробутат, че трябвало да пие сок от моркови. Засега нямат превес.

# 251
Соковете не са полезни дори и за възрастни хора. Просто нещо в което няма фибри, води само до покачване на кръвната захар и натоварва черния дроб. Много по-добре смути например.

Пасирането също не е оптимален вариант (въпреки че и аз пасирах, просто го казвам като инфо). Много по-добре е минаване през цедка или намачкване.

# 252
Якамоз честит рожден ден и от мене.Бъди жива и здрава,много щастлива и обичана😊🎂🍷Леко бременеене и щастлив ноемврийски финал🍀

# 253
Виждам, че вече сте на захранване. Първото ми дете е захранено с пюрета, но още тогава видях една схема, която ми се стори много интересна. Сега вече съм твърдо ЗА нея. Купих си книгата, има и група във фейсбук, където майки най-редовно качват клипчета как децата им се хранят сами. Ако на някой му е интересно може да види "Захранване водено от бебето".

# 254
  • София
Аз захраних сина си по този метод, макар че в България почти никой не го практикува в чист вид (включително и аз). Членувам в една американска група и там ги почват направо с обща храна, докато тук обикновено следваме някаква схема и вкарваме нещата едно по едно, просто вместо пюрета даваме парчета, с които детето само се храни, ако поиска. За мен методът има много плюсове, но и някои недостатъци спрямо пюретата... Ако ви е интересно, по-нататък може да обсъдим по-подробно. Hands V

И сега обратно в настоящето - днес бяхме на втората ФМ. Ходихме всички - и баткото, който в началото се впечатли, но сравнително бързо загуби интерес и излязоха с баща му по средата на прегледа. Всичко с бебето е наред, но - изненада - братчето се оказа сестриче. Gift Heart Докторката каза, че няма и капка съмнение - показва ни клитор, срамни устни (не че аз разпознах нещо)... Още не мога да свикна с мисълта, така се бяхме настроили за две момчета - даже напоследък накупих доста дрехи на малкия, с успокоението, че и второто ще ги носи... Hushed И име бяхме харесали... Знам, че ще се пренастроим, но ми трябва малко време. Но пък вечерта в магазина се засякохме с една майка с по-голямо момче с името на моя син и сестричка с 2 години по-малка (почти както ще са моите) и ми станаха много мили. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт