Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 451
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
Да, по-добре е да е под 10.
Имаш ли причини да се съмняваш в ИР?

# 736
Да, по-добре е да е под 10.
Имаш ли причини да се съмняваш в ИР?

Не съм наддавала рязко на тегло, но пък си имам коремче, което се оказва доста упорито. Това не е типично за мен, до преди няколко години там последно качвах и първо там свалях. На 36 съм де, ясно ми е че не мога да съм като на 20 но все пак. Килограми си имам излишни, макар че по-голямата част от тях са разпределени равномерно и човек би ми дал 10-тина кила по-малко ако ме види.
Ако ям по-високовъглехидратни храни, после съм гладна нонстоп за известно време, докато ако са ми малко въглехидратите изобщо не е така. Вероятно съм късметлийка че поначало не налитам на вафли, кроасани и тем подобни, като цяло на сладко пък съвсем само преди цикъл. Безалкохолни и сладки сокове като цяло не се чувствам добре като ги пия и съм ги елиминирала от години. От въглехидратните храни това което обичам е пълнозърнест хляб и тестени, картофи, ориз, но не ми пречи и ако не ям кой знае колко от тях или пък рядко.
Имам и близки роднини с диагноза ИР, леля ми направо с преддиабет я диагностицираха и й връчиха рецепта за хапчета. Определено не съм като нея де, тя ако изяде един шоколадов бонбон я виждам как не може да се спре докато не свършат... дори не мисля че го осъзнава веднага. С безалкохолните е същата, колкото и да й приказвам че това е захар с шепите.

От друга страна, през последната година много сериозно ми куца физическа активност и си давам сметка че дори и само повече движение би променило нещата с инсулина. Вероятно ще карам няколко месеца с ограничени въглехидрати, без да съм твърде стриктна, ще гледам да се движа повече и ще ида пак да ме боде лекарката да видим има ли промяна. Въпреки че тя настоява че всичко ми е наред, правихме и всички изследвания които са включени профилактично, каза че всичко ми е в норма от тях.
Започвам нова работа след няколко дни и понеже още не съм сигурна какви ще са ми вариантите за обяд, ако не си го нося от вкъщи... исках да се ориентирам колко трябва да съм придирчива, вкъщи си ям най-често протеин (месо/яйца/сирене/кашкавал) и салата.

# 737
  • София
Момичета, в събота искам да си пусна по-пълни изследвания. Да видя на какъв хал съм с ИР след отслабването.
Искам обаче да проверя и ЩЗ, а винаги са ми пускали само TSH. Също, никога не съм си изследвала пикочна киселина. Имам притеснения относно нея, защото 2-3 пъти годишно ми се подуват стави на ръцете, а четох, че може да е от повишена киселина. Ще ви помоля да коментирате ако пропускам нещо от списъка. Благодаря!

КЗ и Инсулин - трикратно с натоварване (последно съм правила такова преди 6г. Инсулин 0мин. - 7, 120 - 35)
Гликиран хемоглобин - има ли смисъл да пускам? Завишена КЗ не съм имала
TSH
TAT
MAT
FT3
FT4
Пикочна киселина - самостоятелно ли се пуска или е по-смислено в обща картина на урина? PH дали има в общата?
за Холестерол

И съм в сериозна чуденка, да си ям ли както си се храня от години или да експериментирам с 1-2 дни повече В.

# 738
Момичета, в събота искам да си пусна по-пълни изследвания. Да видя на какъв хал съм с ИР след отслабването.
Искам обаче да проверя и ЩЗ, а винаги са ми пускали само TSH. Също, никога не съм си изследвала пикочна киселина. Имам притеснения относно нея, защото 2-3 пъти годишно ми се подуват стави на ръцете, а четох, че може да е от повишена киселина. Ще ви помоля да коментирате ако пропускам нещо от списъка. Благодаря!

КЗ и Инсулин - трикратно с натоварване (последно съм правила такова преди 6г. Инсулин 0мин. - 7, 120 - 35)
Гликиран хемоглобин - има ли смисъл да пускам? Завишена КЗ не съм имала
TSH
TAT
MAT
FT3
FT4
Пикочна киселина - самостоятелно ли се пуска или е по-смислено в обща картина на урина? PH дали има в общата?
за Холестерол

И съм в сериозна чуденка, да си ям ли както си се храня от години или да експериментирам с 1-2 дни повече В.

Защо просто не си вземеш направление?
Хемоглобина, пикочната, кз, щж са си по здравна каса. Само инсулина ще платиш.
А гликиран хемоглобин няма лошо да си пуснеш.

# 739
  • София
По стар спомен, за ЩЗ поемаха само TSH, но може да са се променили нещата.

# 740
И ft 3 и 4. Поне на мен.
Антителата се плащат обаче.
Първия път лекарката ми каза, че ако се установи проблем, няма да плащам за тези изследвания повече. За хормоните де, не за антителата.

А да се похваля. Правя си планка смело. Този път съм по сериозна. И времето вдигнах вече.
1 път с прави ръце по 25 секунди. И 3 пъти по 25 от обикновения. И ако нещо се отпусна или ме домързи просто се сещам за коремчето на Херзен и се амбицирам  Joy

# 741
  • София
А възможно ли е ТСХ да е наред, но да има проблем при ФТ3 и ФТ4, или при антителата?
Елора, какво е планк?

# 742
# 743
Инструкторът на сина ми казал, че се уврежда гърбът от планковете и аз не смея да рискувам.

# 744
Днес бях при ЛЛ, чиято специалност е Ендокринология. Казах му за ИР, като се надявах да ми предпише нещо, след като спра да кърмя. Той каза, че нищо не може да се направи, ИР ми е заради Хашимотото, и това е положението! ThinkingTired Face
От около 5 месеца се храня предимно НВ - ВМХ, свалила съм около 5 кг., но върви много тегаво, с “валсова стъпка”... Нормален човек би свалил с такова усилие  поне 15...

# 745
Алинче,  точно обратното е. Заздрява кръста.
Въпреки, че ако се прави неправилно, ще увреди, то е ясно.
Затова се внимава. Но и с твоите кила не знам за момента колко е полезно да го правиш.  newsm78

Hitrushana, така е. Хашимото е виновно. Но важното е, че отслабваш.
Сега не знам точно какво и ядеш и колко, но аз от ноември си минах стабилно на режима и съм минус 16 кила. Но и спортувам. Даже и в режима не съм стриктна. Точно заради щж си позволявам повечко въглехидрати. Предимно плодове обаче.

# 746
Hitrushana,  но ти все пак и кърмиш,  така че не се отчайвай.  Пет кг са си голямо постижение за кърмеща жена, при това с Хашимото.

# 747
А възможно ли е ТСХ да е наред, но да има проблем при ФТ3 и ФТ4, или при антителата?
Елора, какво е планк?

Да, възможно е.

Аз правя планк точно за укрепване на гърба и кръста.
Много добре ми действа.

# 748
Общо взето и аз го карам по-либерално. Въглехидратите определено са ми повечко. Изчислявам, изчислявам, все около +100 г. са ми, за да се чувствам що годе нормално. Опитвах на по-ниски, определено не се чувствам добре, и тогава не свалям. На следващия ден “се разпусна”, хоп - кантара се размърда... странна работа. Представяте ли си, правя си един бомбастичен коктейл, от който се чувствам добре, обикновено това ми е закуската, че и до късен следобеден обяд откарвам: кофичка пълномаслена заквасена сметана, един два банана, шепа ягоди или малини, шепа сурови лешници или орехи, чия, протеин на прах или спирулина,  и лъжица тахан, доста вода. Като калории е много, въглехидратите са много, но това ми засища глада за сладко. Все се канех да ви питам, доколко е режимно това...
Иначе голям прогрес имам с кафето. Откакто разбрах за ИР спрях да го подслаждам с мед и го пия чисто. Допреди това седмично овършавах по буркан мед. Обичах и мляко с него, но първо отказах него. Сега го бронирам с кокосово масло и цейлонска канела и всъщност е доста вкусно. Понякога изяждам едно, две яйца и се засищам добре. Вечер правя таратор и салата, ям някакво месо или риба. Общо взето нямам много прегрешения, стига да съм заситена, но все още ми се случва. До скоро любимата ми храна бяха картофите, ориза и пастата. Набивах здраво мед и мляко с какао. Изпивах по литър всеки ден. Както и литър фреш. Ежегодно спазвах плодово -чаен режим. Опитвам се да намалявам млечните, но няма да е лесно. Понякога ми втръсва от месо.
Да, добрата новина е, че спрях да пълнея. С раждането свалих всичките 8 кг., които бях качила през бременността и изненадващо се появи страшен апетит. Бях в състояние да погълна всичко, което видех и все не ми стигаше. Нямаше наяждане, все бях гладна. Особено ми се ядеше сладко, при условие, че никога не ме е привличало. За 4-5 месеца качих едни бързи 10 кг., които не спираха да вървят нагоре, уплаших се. Започнах да чета и да разплитам възела, така се стигна до изследванията. Представите ми за здравословно хранене се преобърнаха. Цял живот съм следвала едни принципи, сега те са безполезни. Доста време ми трябваше да асимилирам информацията и да се пречупя. И сега на моменти не ми се вярва понякога, търся логика и противопоставям режими, затова ми е полезна темата - надъхва ме и ме тика в правилната посока. И така, поне спрях да качвам, и макар и бавно, кантарът тръгна надолу... Относно движение, винаги съм спортувала, много, и сега ми се налага да водя коренно различен начин на живот. Ужасно съм обездвижена, нямам време за никаква гимнастика, камо ли фитнес... Случих на изискващо бебе, което иска всичкото ми внимание и не се отлепя от мен. Едва смогвам да се облека без нея... Остават ми като опция единствено дългите разходки, от които се възползвам. Горе -долу извървявам по 10 км. дневно.

# 749
Оо, а пък аз си мислех че е много като "изяждах" по буркан мед с кафето за месец и половина, ако не и повече, та го спрях и в кафето наскоро... не че ми е зле без него де, оказа се че и така ми е вкусно. Кафето беше единствената напитка, която харесвах сладка.
Иначе ходенето е много хубаво нещо, но тук не помня от кога не е имало повече от ден-два подред да не вали... иди се разхождай. А съм в малък град и живея на място, което ми позволява почти за навсякъде да тръгна пеша, то срамота направо. Изгоних няколко паяка от кростренажора си, но за сега май повече се гледаме, отколкото нещо друго... Омръзва бързо, като не е навън.

Общи условия

Активация на акаунт