Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 47 356
  • 758
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Не съм убедена , че може да ядеш и пиеш каквото ти се прииска, а хаповете ще си свършат работа
От седмици само чета и ми е останало в паметта,че ако правиш така съвсем си намаляш инсулиновата чувствителност на клетките вместо да я увеличаваш

# 241
Аз ставам доста често през нощта до тоалетна като съм стресирана. Но пък да, може и от възрастта да е.

# 242
Не съм убедена , че може да ядеш и пиеш каквото ти се прииска, а хаповете ще си свършат работа
От седмици само чета и ми е останало в паметта,че ако правиш така съвсем си намаляш инсулиновата чувствителност на клетките вместо да я увеличаваш

Да, но аз не прекалявам с вредните храни. Все пак имам едно наум. Това, че си позволявам по нещичко, не означава, че се тъпча с него в неограничени количества и разчитам само на лекарствата. Пак казвам, от месец съм на този хал. Още се уча. Няма как да вляза в релси и всичко да ми е наред за толкова малко време...

Аз ставам доста често през нощта до тоалетна като съм стресирана. Но пък да, може и от възрастта да е.

Не знам какво да правя вече... Енодкринолог ме праща на уролог, урологът ми казва, иди на ендокринолог да изрази мнение. И накрая се получава едно голямо нищо. Решение няма. То е вярно, че и вода се пие, но днес да уринирам по 50 пъти, направо не е живот....Sad

# 243
Моля, запазете добрия тон в темата! Сигурна съм, че всички можете да изкажете мнението си по нормален начин, без лични нападки.

Да се включа и аз. От 1 месец съм на Глюкофаж. Диета не спазвам, защото от години се храня балансирано и здравословно и съвпадна почти 100% с препоръчаното от ендокринолога (според нея няма проблем с умерени прегрешения). Лошото е, че късно ми пуснаха изследванията и натрупах много кила.
Имам проблем и с щитовидната.
Преди 10-тина години, когато още бях в норма с килата, но имах симптоми, отидох на ендокринолог, който само ми пипна врата и каза, нищо ти няма. Не бях чела достатъчно и се доверих, че това е прегледът. Години наред се мъчех, а симптомите се засилваха, докато накрая вече колабирах, ако мина и 100 метра.

Ето резултатите ми:
Скрит текст:

Септември съм на контролен, ще прецени дали да ми пуска пак, ако се чувствам добре и има отслабване каза, че няма пак да ме товари с глюкоза.
Засега съм -5 кг. Чувствам се добре, изчезна едно подуване, което имах, също и не ми се спи през деня, имам енергия. Храненето ми е същото, даже имам повече нарушения от преди, защото беше наситен с рождени дни месец Flushed но като цяло нямам проблем със спазването на режима, свикнала съм, а сега с Глюкофажа не изпитвам и желание за вредни храни.

Накратко това, което нареди докторката: напълно изключени са ми само бяла захар, бяло брашно и бял ориз. От тях само последното махнах от менюто си, но и без това не го обичам и рядко вкусвах.
По разни пакетирани така или иначе не си падам, така че за тях не е бил поставян въпроса.
Въглехидратните, веднъж в седмицата си позволявам нещо пълнозърнесто (зеленчукова пица, спагети), картофи на фурна или варени, или кафяв ориз. За закуска се случва да ям препечена филия черен хляб (+ зеленчук).
Любимите ми десерти - шоколадов мус, панакота и чия с кисело мляко за мое щастие са ок според ендото. Като мусът го ям рядко, веднъж на 1-2 месеца.
С млечните не прекалявам, така или иначе не съм особен фен, но не изпадам в крайности, ако ми се дояде сирене.
Алкохол - разреши ми 50 грама ракия или чаша бяло вино. Наблягам на второто Simple Smile

Обобщено - в ежедневното ми меню има основно пиле, яйца, риба и морски, телешко, свинско + зеленчуци и черен хляб (1-2 филийки дневно).
И от време на време някоя волност, но пак в здравословен вариант.

За ставането нощем - веднъж най-много. Но имам голяма миома и го отдавах на нея, защото вероятно притиска пикочния мехур, като цяло обаче не ставам често.

i810, иди на уролог, може да е цистит или нещо такова.

# 244
  • Варна
i810, а като уринираш голямо ли е количеството? Не помня приемаш ли други медикаменти, които евентуално да влияят.
Пробвала ли си колко можеш да стискаш? Звучи странно, но може да пробваш с упражнения на Кегел да засилиш мускулите на малкия таз. Цитат от нета "Упражнения за тазово дъно са упражнения, които подпомогат да се подобри на контрола на вашия пикучен мехур и органите в таза. Когато се изпълняват правилно и системно, тези упражнения (упражнения на Кегел) засилват мускулите на тазовото дъно, като се подобрява задържането на урина. Те също така подпомагат удоволствието (получаване на оргазъм) по време на секс."

# 245
Еееех, стига сте се карали за глупости като децата. Виждате ли колко сме изнервени всички и как скачаме от най-малкото нещо на скандал??? А нито сме здрави, нито пък сме чак толкова просветени. Защото ако бяхме такива, нямаше да сме тук.
Никой от нас не се е родил, нито научен как да процедира като се разболее, нито пък подготвен да си обърне целия режим на живота на 360 градуса, без да прави грешки.
Повечето от вас си казват, че в началото са яли каквото им падне и то месеци наред, та дори и години, докато свикнат с новото положение, прочетат, вникнат и т.н. за какво иде реч.
Всеки си знае най-добре. Аз не мога до вчера да съм яла всичко, а от днес да съм чисто нов човек, изхвърлил въглехидратите от живота си. При мен всичко става постепенно. Дори ми се струва, че твърде крайно за месец с тази диагноза се храня, знаейки как е било преди. Добре, че мъжът ми ме стимулира и ми казва, че това е правилната посока. Все пак вижда какво ям. Пък и личната лекарка е потвърдила, че не греша в храните, които консумирам.
Другото, което е, все пак си пия хаповете в момента и дори да правя грешки в храненето, те ще си вършат работата, да му се невиди и чудото. Всички тук уж спазваме режим, ама сме на хапове. Има ли някой, който е останал само на режим в момента и е махнал хаповете??? То с тях е едно, пък макар и с режим, а без тях е важното какво би било...
Да, има хора, които сме само на режим, без хапове. Не, не сме се лашкали всички, някои сме отрязали въглехидратите от раз. Това го дъвкахме предишната тема към края. И не знам защо трябва да се повтаряме. Моля не пишете генерални изводи от типа "ама то няма начин да не прегрешиш, то няма начин да откажеш всичко" или "всички така правят" и т.н. Не обърквайте новите потребители. Всичко е възможно когато човек има мотивация и воля.

# 246
Пробвала ли си колко можеш да стискаш?
Не е проблемът в стискането, а в това, че има позиви за уриниране, което идва от някъде и трябва да се открие причината, защото може да е симптом за заболяване.
Преди 1 г. направих цистит след кръвоизлив заради киста, тогава ми казаха, че не трябва да се отлага ходенето до WС. Въпреки болките и желанието за уриниране нямах проблем със стискането. Но положението е сериозно и не трябва да се отлага търсенето на причината.

# 247
Скрит текст:
Моля, запазете добрия тон в темата! Сигурна съм, че всички можете да изкажете мнението си по нормален начин, без лични нападки.

Да се включа и аз. От 1 месец съм на Глюкофаж. Диета не спазвам, защото от години се храня балансирано и здравословно и съвпадна почти 100% с препоръчаното от ендокринолога (според нея няма проблем с умерени прегрешения). Лошото е, че късно ми пуснаха изследванията и натрупах много кила.
Имам проблем и с щитовидната.
Преди 10-тина години, когато още бях в норма с килата, но имах симптоми, отидох на ендокринолог, който само ми пипна врата и каза, нищо ти няма. Не бях чела достатъчно и се доверих, че това е прегледът. Години наред се мъчех, а симптомите се засилваха, докато накрая вече колабирах, ако мина и 100 метра.

Ето резултатите ми:
Скрит текст:

Септември съм на контролен, ще прецени дали да ми пуска пак, ако се чувствам добре и има отслабване каза, че няма пак да ме товари с глюкоза.
Засега съм -5 кг. Чувствам се добре, изчезна едно подуване, което имах, също и не ми се спи през деня, имам енергия. Храненето ми е същото, даже имам повече нарушения от преди, защото беше наситен с рождени дни месец Flushed но като цяло нямам проблем със спазването на режима, свикнала съм, а сега с Глюкофажа не изпитвам и желание за вредни храни.

Накратко това, което нареди докторката: напълно изключени са ми само бяла захар, бяло брашно и бял ориз. От тях само последното махнах от менюто си, но и без това не го обичам и рядко вкусвах.
По разни пакетирани така или иначе не си падам, така че за тях не е бил поставян въпроса.
Въглехидратните, веднъж в седмицата си позволявам нещо пълнозърнесто (зеленчукова пица, спагети), картофи на фурна или варени, или кафяв ориз. За закуска се случва да ям препечена филия черен хляб (+ зеленчук).
Любимите ми десерти - шоколадов мус, панакота и чия с кисело мляко за мое щастие са ок според ендото. Като мусът го ям рядко, веднъж на 1-2 месеца.
С млечните не прекалявам, така или иначе не съм особен фен, но не изпадам в крайности, ако ми се дояде сирене.
Алкохол - разреши ми 50 грама ракия или чаша бяло вино. Наблягам на второто Simple Smile

Обобщено - в ежедневното ми меню има основно пиле, яйца, риба и морски, телешко, свинско + зеленчуци и черен хляб (1-2 филийки дневно).
И от време на време някоя волност, но пак в здравословен вариант.

За ставането нощем - веднъж най-много. Но имам голяма миома и го отдавах на нея, защото вероятно притиска пикочния мехур, като цяло обаче не ставам често.

i810, иди на уролог, може да е цистит или нещо такова.

Пуснах стерилна урина, не е цистит. Бях на уролог и ми изписа Дриптан за свръхактивен пикочен мехур, но вече месец го пия и нищо. И на гинеколог бях, единият казва - имаш раничка на шийката на матката, другият отрече. И в края на краищета, не знам вече какво е и къде да отида.
Иначе, каква ти е дозата на Глюкофажа? Много малко неща са ти казали да ограничиш? Е, поне не е като моят ендокринолог, който ми каза - яж си всичко...
i810, а като уринираш голямо ли е количеството? Не помня приемаш ли други медикаменти, които евентуално да влияят.
Пробвала ли си колко можеш да стискаш? Звучи странно, но може да пробваш с упражнения на Кегел да засилиш мускулите на малкия таз. Цитат от нета "Упражнения за тазово дъно са упражнения, които подпомогат да се подобри на контрола на вашия пикучен мехур и органите в таза. Когато се изпълняват правилно и системно, тези упражнения (упражнения на Кегел) засилват мускулите на тазовото дъно, като се подобрява задържането на урина. Те също така подпомагат удоволствието (получаване на оргазъм) по време на секс."
Разбрах за тези упражнения, пробвах 2 дни и нещо ме домързя. Демотивира ме това, че четох как нямало полза от тях от разни момичета, които са пробвали...

Последна редакция: вт, 17 юли 2018, 15:28 от Не се сърди, човече

# 248
  • Пловдив
е то тук едва ли има безгрешни спазващи всичко на 100%
просто обменяме опит и информация
и аз не устоях на варена домашна царевица /Е първо проверих гликемичния и индекс -нисък е

# 249
  • София
Големият ми син много често уринираше в пубертета. Аз обаче знаех защо: не си загащваше тениската.

# 250
Иначе, каква ти е дозата на Глюкофажа?
2500 мг дневно
500 мг на закуска, 1000 мг на обяд и 1000 мг с вечерята.

# 251
е то тук едва ли има безгрешни спазващи всичко на 100%
просто обменяме опит и информация
и аз не устоях на варена домашна царевица /Е първо проверих гликемичния и индекс -нисък е

То на варена домашна царевица едва ли някой може да устои. Аз за това лишавам и семейството от нея. Да си купуват навън.

# 252
 Елора, Селен под формата на  селенометионин, това ли имаш в предвид?
Селиногина, във Фейсбук групите за Хашимото, не го препоръчват, защото имал нишесте, т.е. глутен, а в тези групи 90% от момичета са на безглутенов режим.

# 253
  • Варна
i810, не ме питаш, но ще си кажа- продъжлавай си ги, на никого не са навредили по-здрави тазови мускули. Както си седиш на стола можеш да си стискаш 8-10 пъти. Не изисква никакво екстра услилие, даже и никой няма да разбере.
Това, че някой ги  правил не са му повлияли не е фактор.

# 254
Иначе, каква ти е дозата на Глюкофажа?
2500 мг дневно
500 мг на закуска, 1000 мг на обяд и 1000 мг с вечерята.

Постепенно ли го започна? Дозата ти е голяма все пак като за начало....
Аз съм на 2*500 метфогамма - сутрин и вечер. И аз го почнах не постепенно, а наведнъж с тази дозировка...Затова си видях, каквото си видях....

Общи условия

Активация на акаунт