Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 490
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
  • Far away from here...
Здравейте,
аз не успявам да се ориентирам - тези от вас, които са с Хашимото, какво количество въглехидрати на ден приемате?
Благодаря!

# 616
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomБледолилава, благодаря за двата линка. Много са полезни. На всички, които ми давахте съвети много ви благодаря. Много неща научих. Пак казвам темата е безкрайно полезна. Много, много полезна.

Скрит текст:
Снощи отидох при личната за направление и 5мин ми се чуди защо ми е, тъй като глюкоза и инсулин на гладно са в норма. В крайна сметка ми даде направление само, защото никога до сега не съм използвала за ендокринолог...

Отивам днес и само докато ми ги видя жената ми каза, че имам ИР. Каза, че съм НОМА 4.

Изписа ми е Метфогама 500 първо по 1, след седмица 2 и след седмица 3. Не е ли много?

Много се чудя нещо. Знам, че бях на доктор и знам, че вече ми писахте и вие. Но има ли смисъл да засиля спорта, да бъда на стриктен хранителен режим и след месец да повторя изследванията и евентуално тогава да започна лекарствата, ако няма и минимално подобрение Или още от днес да започвам и с хапчетата. В дилема съм, защото ако правилно съм разбрала, тези лекарства не лекуват, а контролират инсулина и в крайна сметна промяна трябва да има. Защото, ако пия хапчета, но не променя нищо в живота си, ще тъпча на едно място евентуално. Но, като ще има промяна и то драстична, да дам ли шанс на организма да се справи или той има нужда и от лекарството. Много хаотично говоря, много съм объркана. Всичко звучи много страшно и ако има надежда се справя без лекарства, аз ще го направя. Разбрах какво трябва да направя. Най-малкото до сега се храних по 5 път на ден, като имах 3 основни и 2 междинни. Разбрах, че това е изключително грешно. От днес съм на мазен чай с кокосово малсо ( кафе не пия), и протеини със зеленчуци. мисля това да ми е менюто през следващия 1 месец.

Докторката ми каза: ти, ще развиеш диабет, но да отдалечим този момент възможно най-много. Много ме натъжи наистина. И попита имам ли поликистозни яйчници, защото ИР е една от причините за това. И да - имам

Пак казвам, трудно бихте казали пий или не пий, но все пак да го кажем така.
Много ли ще сгреша и навредя на себе си, ако не започна хапчетата веднага или ако съм решена и ще направя промяната - да опитам и без тях.

Вашето  мнение е важно за мен. Flowers Blossom Flowers Cherry Blossom

аз съм в същото положение.
оказа се, че изследванията ми са били такива и преди три години, но не е имало кой да ми каже.
разбрах, че е проблем от темата, за което пак искам да благодаря на всички пишещи.
не давам съвети - нямам нужните знания и опит.
за себе си съм решила, че щом съм могла да чакам три и повече години, ще мога да отложа лечението с хапчета още месец - два.
през това време ще съм на стриктен режим.
след това, в зависимост от резултатите ще продължа само с режима или с режим + хапчета.
но това е мое решение. не искам да се приема като съвет.

# 617
Скрит текст:
Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomБледолилава, благодаря за двата линка. Много са полезни. На всички, които ми давахте съвети много ви благодаря. Много неща научих. Пак казвам темата е безкрайно полезна. Много, много полезна.

Снощи отидох при личната за направление и 5мин ми се чуди защо ми е, тъй като глюкоза и инсулин на гладно са в норма. В крайна сметка ми даде направление само, защото никога до сега не съм използвала за ендокринолог...

Отивам днес и само докато ми ги видя жената ми каза, че имам ИР. Каза, че съм НОМА 4.

Изписа ми е Метфогама 500 първо по 1, след седмица 2 и след седмица 3. Не е ли много?

Много се чудя нещо. Знам, че бях на доктор и знам, че вече ми писахте и вие. Но има ли смисъл да засиля спорта, да бъда на стриктен хранителен режим и след месец да повторя изследванията и евентуално тогава да започна лекарствата, ако няма и минимално подобрение Или още от днес да започвам и с хапчетата. В дилема съм, защото ако правилно съм разбрала, тези лекарства не лекуват, а контролират инсулина и в крайна сметна промяна трябва да има. Защото, ако пия хапчета, но не променя нищо в живота си, ще тъпча на едно място евентуално. Но, като ще има промяна и то драстична, да дам ли шанс на организма да се справи или той има нужда и от лекарството. Много хаотично говоря, много съм объркана. Всичко звучи много страшно и ако има надежда се справя без лекарства, аз ще го направя. Разбрах какво трябва да направя. Най-малкото до сега се храних по 5 път на ден, като имах 3 основни и 2 междинни. Разбрах, че това е изключително грешно. От днес съм на мазен чай с кокосово малсо ( кафе не пия), и протеини със зеленчуци. мисля това да ми е менюто през следващия 1 месец.
Докторката ми каза: ти, ще развиеш диабет, но да отдалечим този момент възможно най-много. Много ме натъжи наистина.
Скрит текст:
И попита имам ли поликистозни яйчници, защото ИР е една от причините за това. И да - имам

Пак казвам, трудно бихте казали пий или не пий, но все пак да го кажем така. Много ли ще сгреша и навредя на себе си, ако не започна хапчетата веднага или ако съм решена и ще направя промяната - да опитам и без тях.

Вашето  мнение е важно за мен. Flowers Blossom Flowers Cherry Blossom
Не се натъжавай, а се взимай в ръце.Предвид резултатите ти, нещата са поправими.Според мен.
А на лекарите това им мнение е изградено освен на ученото, и на опита им с болшинството пациенти.Защото повечето никак не се трогват от диагнози и прогнози, пият хапчета и продължават да си ядат хляб, захар, спагети и десерти.Е, как в такъв случай да не стигнат до диабет?
Колко пациенти се стряскат, "сядат" си на д-то и на ината, спират вредната храна, почват да спортуват и да ядат правилните храни?По мои наблюдения, 1 на 1000 ако е , е дори много.
Всички диабетици, които познавам, ама наистина всички, са като гореописаните.Пият хапчета/взимат инсулин и си ядат каквото им е вкусно.Без изключения.Те така се били хранили цял живот и нищо им нямало, защо изобщо да променят нещо?!
Относно това, дали да пиеш или не хапче?Ами, предполагам, че дори и лекар, след всякакви изследвания, не може да ти даде подобен съвет.Тяхната работа е при проблем да те изпратят с рецепта.
Аз при аналогични стойности на твоите предпочетох да Не пия.След 2 години ВМ НВХ, инсулина ми на гладно е 6, а КЗ-5.
Дали още има ИР?Не знам.Хапче няма да пия.Ограничила съм въглехидратите, ям основно месо мазно, риба, яйца, зеленчуци, рядко си позволявам (за кеф на душата) вредни боклуци.Предвид последните ми изследвания преди 2 седмици, явно не ми пречат.
Това е Моят начин.Удовлетворява ме за момента.

# 618
  • София
Аз мисля, че никой от нас не е хванал ИР в зародиш. т.е. може и години да сме били с него.
Заслужава си за някакъв период от време да се пробва без хапче.
Не мисля, че ако се вземат наистина крути мерки с промяна на хранене и т.н., това би усложнило сегашното състояние. Точно обратното. Аз ги почвах и спирах няколко пъти, но тогава нямах толкова информация и нормално такива изказвания от лекар " Ти ще развиеш диабет", да ме накарат да си изпълня рецептата на секундата.

# 619
Скрит текст:

Много се чудя нещо. Знам, че бях на доктор и знам, че вече ми писахте и вие.
Но има ли смисъл да засиля спорта, да бъда на стриктен хранителен режим и след месец да повторя изследванията и евентуално тогава да започна лекарствата, ако няма и минимално подобрение
Скрит текст:
Или още от днес да започвам и с хапчетата. В дилема съм, защото ако правилно съм разбрала, тези лекарства не лекуват, а контролират инсулина и в крайна сметна промяна трябва да има. Защото, ако пия хапчета, но не променя нищо в живота си, ще тъпча на едно място евентуално. Но, като ще има промяна и то драстична, да дам ли шанс на организма да се справи или той има нужда и от лекарството. Много хаотично говоря, много съм объркана. Всичко звучи много страшно и ако има надежда се справя без лекарства, аз ще го направя. Разбрах какво трябва да направя. Най-малкото до сега се храних по 5 път на ден, като имах 3 основни и 2 междинни. Разбрах, че това е изключително грешно. От днес съм на мазен чай с кокосово малсо ( кафе не пия), и протеини със зеленчуци. мисля това да ми е менюто през следващия 1 месец.

Докторката ми каза: ти, ще развиеш диабет, но да отдалечим този момент възможно най-много. Много ме натъжи наистина. И попита имам ли поликистозни яйчници, защото ИР е една от причините за това. И да - имам

Пак казвам, трудно бихте казали пий или не пий, но все пак да го кажем така. Много ли ще сгреша и навредя на себе си, ако не започна хапчетата веднага или ако съм решена и ще направя промяната - да опитам и без тях.

Вашето  мнение е важно за мен. Flowers Blossom Flowers Cherry Blossom
Ако си чела назад в темата, аз точно така постъпих. Но това е много лично решение, никой не може да те посъветва. Всеки трябва сам да си прецени риска и собствените възможности. За себе си реших, че не поемам кой знае какъв риск, след като от доста време бях живяла в това състояние без да знам. Така че плюс/минус един месец не ми изглеждаше голям проблем. Но се наблюдавам много стриктно, в началото ми се смееха тук, че през 2 седмици пусках изследвания. Сега по-нарядко. И с режима съм стриктна, спонтанно да изям нещо, защото ми се е прияло - няма такъв филм просто. Писала съм, за 5 месеца 1 малка бира изпих, като пак беше планирано и въглехидратите за деня предварително отгладувани. Ако реша да въвеждам нещо по-въглехидратно - плод, сега с мюслито пробвам - много по малко, внимателно и с изследвания. Нека се заяждат някои, че това "вторачване" било някакъв вид хранително разстройство, не помня вече какво беше, но за мен е единственият и най-важното работещ начин. Месеците вече станаха почти 6, а свалените килограми 24,5. Захарта е добре, инсулина трябва да сваля още.

# 620
  • София
Бледолилава, не съм чела назад, с малко бебе съм, може и да си казала, ама на теб кой ти направи режима? Аз още кърмя, но пък е крайно време да започна с мерките, защото унесена в репродуктивни проблеми, разводи и други такива, неглижирах проблема, а той е повече от сериозен. Малко помощ относно храненето на първо време няма да ми е излишна.

# 621
Maikinatati,  хубавото е, че вече имаш яснота. Досега си се борила със симптоми без да си напълно наясно какво ги поражда и как следва да подходиш - вече няма да е така.
Хубаво е и че си се поуплашила. В такива моменти човек много ясно си вижда приоритетите и - ако прояви характер - може да постигне трайна промяна на навиците.

Много се чудя нещо. Знам, че бях на доктор и знам, че вече ми писахте и вие. Но има ли смисъл да засиля спорта, да бъда на стриктен хранителен режим и след месец да повторя изследванията и евентуално тогава да започна лекарствата, ако няма и минимално подобрение

Да, има, и то не за месец, а по принцип занапред. Виж къде в ежедневието си можеш да направиш промени, съобразени с новите ти цели. После премини през този процес отново и отново. Запознай се, ако не си досега, с японската философия kaizen,  тя е базирана на постоянните малки подобряващи промени.
Имай предвид, че всеки човек има естествената склонност към т.нар. Planning fallacy https://en.wikipedia.org/wiki/Planning_fallacy.
Периодът между две обременявания с глюкоза не се препоръчва да е под 6 месеца, обикновено.

# 622
  • Варна
maikinatati, разбирам колебанието ти, аз само като видя хапчетата и ми става тъжно колко неща трябва да пия НО моя съвет е да започнеш да ги приемаш. На същия хал съм била като тебе (и продължавам пренастройката)- човешкото съзнание има страшна сила, но и хормоните яко ни управляват. С хрнаителен режим, спорт и хапчета ще постигнеш мого по-задоволителни резултати. Ти самата ще си по-щастлива от постигнатото.

Мъчих се и аз почти година с различна интензивност - понякога се надъхвам и мятам супер строг режим, кантара седи като закован и падам духом. После мятам и спорт- пак минимален резултат, пак падам духом. Докато накрая не ми увря главата, че тия медикаменти ще ми помогнат да постигна такова състояние, че да ги махна съвсем. Да, сигурно има някой направил чудеса, който е успял без хапчета, но са единици тези и аз не съм от тях.

Затова си минах пак на кето диета, приемам си Метфогамма и започнах яките тренировки. Треньора ми е адски добър и много много начетен човек. Имам му доверие. Но днес пак като си говорихме за положението  ми ми каза, че нещата със свалянето на кг ще се случат, но доста по-бавно, отколкото при други хора. И това имайки предвид, че тренирам по 3 пъти на седмица, пия си хаповете за щитовидна, инсулин и яйчници и се храня много стриктно.

Говорейки за тренировка искам да ви попитам
: случвало ли ви се е от преумора да ви падне много захарта до степен да ви прилошее? и какво се прави в такъв случай? Аз днес имах много интензивна тренировка като по време на упражненията бях изтощена, но не чак да ми е лошо. Обачееее като влязох в съблекалнята като мина през мен една студена пот- не мога да мръдна, лошо ми е, повърнах чак. Едвам се довлякох до работа - колежката ми като ме видя пребледняла ми наля една чаша Пепси и с 300 зора хапнах пълнозърнест хляб с млечен пастет. Отне ми 3ч да дойда на себе си. Първоначално мислех, че е кръвното, но ми се струва, че ми падна много захарта.

По обяснението на треньора- може да не съм схванала точно, че бях замаяна, от кортизола отделен при интензивното натоварване нещо си не знам какво ставало и вероятно захарта ми е паднала твърде ниско.

# 623
eldorado_f

На този етап според мен е най-добре да ограничиш само бързите въглехидрати - захар, плодови сокове (плодове си хапвай), брашно, нишестени и пр. Кърменето няма да върви добре с по-строг режим. Има време за него.

Режимът ми е стандартният НВ ВМХ, но с калориен дефицит и с доста дълъг период на кетоза (основната причина да се наблюдавам толкова внимателно).

# 624
Герито, при интензивни тренировки се губят и много електролити с потта, вода или яйрян със сол биха ти помогнали много повече от газирана напитка, ако е такъв случаят.

# 625
  • Варна
Герито, при интензивни тренировки се губят и много електролити с потта, вода или яйрян със сол биха ти помогнали много повече от газирана напитка, ако е такъв случаят.

Изобщо не се сетих за яйряна със сол. Нещо се фокусирах върху захарта и доста се поуплаших- даже не помислих за алтернатива на газираното, само и само да се свестя. Какво беше това нещо. Ще говоря с треньора в петък да видим и той какво ще каже.

# 626
  • Русе
Благодаря ви, няма да е зле и аз да гледам калориите, но това пък ми е съвсем сложно. Simple Smile

Промяната е ясна и тя започва от днес, аз последните 2 месеца също съм с треньор, като първия месец имам само пропуск 4 дни, а последния месец 4 да съм ходила. Но ясно нещата се променят и разбрах в каква посока. Ще направя 1 месец без хапчета и ще направя изследване без обременяване, ако има промяна тя ще се види, но разбирам, че ако не направя обременяване няма как да разбера дали имам ИР, нали така?

Обременяването ми беше април, което означава след октомври мога да направя обременяване и да видим подобрението дали е генерално Simple Smile. Това е което реших и ще ви чета и ще черпя опит и в храненето от тук нататък.

Бледолилава, като казваш, че си била дълго време в кетоза, това, което знам, че когато не се храним с въглехидрати, започва организма да черпи от мазнините в тялото за да нахрани мозъка.

Тук може би има нещо общо и инсулина, нали? Когато сме в кетоза, вероятно се отразява благополучно и на него.

# 627
*Lorena* Имаш си ИР, спираш незабавно тестото, захарта и започваш движение. Без да гладуваш! Докторката ще прецени колко и какви хапчета ще предпише. Иначе - колко да е сериозно, ако не се вземат мерки, ще стане доста сериозно.

maikinatati на мен ми предписаха 3х1000, разбира се, при постепенно повишаване на дозата. Та твоите 3х500 не са толкова много. Ако пиеш хапчета, но не започнеш промяна в храненето и начина на живот според мен ще стане по-зле положението /лично мнение/.
Доколко би се справила без хапчета - кой може да ти каже?! Трябва да си супер стриктна с храненето и наистина да започнеш сериозно движение, спорт, да засилиш метаболизма. Това значи да внимаваш много с въглехидрати, включително да спреш напълно ориз, картофи, много внимателно с плодовете, боб, леща. 1 месец е доста кратко време, аз по-скоро бих опитала 3 месеца без лекарства, но това си е мое мнение. Поне вземи магнезии, действа много добре и потиска апетита. И не наблягай само на протеините, включвай и мазнини - те не вдигат инсулина и засищат много. Не бягай от свинското, яйцата. Много е важно и да се храниш редовно, да не стоиш гладна в никакъв случай. Това не значи да се храниш 5 пъти по малко, а по-скоро 2 сериозни хапвания на ден.

Допълвам - аз на твое място не бих правила обременяване втори път. Един път в живота ми стига. Ако си супер стриктна, те резултатите ще се видят /отслабване/ и дори само на нулева минута инсулин ще е ясно накъде вървиш.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 15:10 от ЕваНиколова

# 628
Скрит текст:
Благодаря ви, няма да е зле и аз да гледам калориите, но това пък ми е съвсем сложно. Simple Smile

Промяната е ясна и тя започва от днес, аз последните 2 месеца също съм с треньор, като първия месец имам само пропуск 4 дни, а последния месец 4 да съм ходила. Но ясно нещата се променят и разбрах в каква посока. Ще направя 1 месец без хапчета и ще направя изследване без обременяване, ако има промяна тя ще се види, но разбирам, че
ако не направя обременяване няма как да разбера дали имам ИР, нали така?

Скрит текст:
Обременяването ми беше април, което означава след октомври мога да направя обременяване и да видим подобрението дали е генерално Simple Smile. Това е което реших и ще ви чета и ще черпя опит и в храненето от тук нататък.

Бледолилава, като казваш, че си била дълго време в кетоза, това, което знам, че когато не се храним с въглехидрати, започва организма да черпи от мазнините в тялото за да нахрани мозъка.

Тук може би има нещо общо и инсулина, нали? Когато сме в кетоза, вероятно се отразява благополучно и на него.
Изобщо не си прави илюзии, че ИР ще изчезне. Не става толкова лесно, състоянието ще се подобрява, но бавно. Години може да отнеме. То и с лекарства е пак така. Ще можеш да си сравняваш само резултатите на гладно от преди и от след това, а то и сега на гладно ти е висок инсулинът, така че ще имаш ориентир. Има хора, на които на гладно им е нисък, при тях няма как да се разбере без натоварване.

Скрит текст:

Промяната е ясна и тя започва от днес, аз последните 2 месеца също съм с треньор, като първия месец имам само пропуск 4 дни, а последния месец 4 да съм ходила. Но ясно нещата се променят и разбрах в каква посока. Ще направя 1 месец без хапчета и ще направя изследване без обременяване, ако има промяна тя ще се види, но разбирам, че ако не направя обременяване няма как да разбера дали имам ИР, нали така?

Скрит текст:

Мозъкът не може да се храни директно с мазнини, затова при ниска глюкоза се задейства производството на кетони - тях може да ги използва мозъкът като алтернативно гориво вместо глюкозата.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 15:17 от Бледолилава

# 629
Докато бях студентка в Москва ме бяха научили да ям елдата сурова в Табуле. Като се замести булгура в Табулето с елда , елдата се залива от вечерта с вряла вода и сутринта е много лека и приятна. Но на този тарикатлък ме научиха египтяните, а иначе руснаците си я жулеха яко с прясно мляко и захар. Пробвала съм....прилича на ориз с мляко, но малко по-специфично като миризма.

Обич синеока, значи сега като ми пристигне конопеното белено семе, да го замразя във фризера. идеята ми е с любимия да си хапваме по 50 гр. на ден/дали не е много/ и да ни стига за 10 дни....и така ще си поръчваме по килограм на 10 дни. Аз рових из доста сайтове и видях, че килограмът
 се движи между 35-40 лева и затова на 15 лева ми се видя доста изгодно.

Кимионовото масло никак не ми хареса на вкус, но за сметка на това пък ме изуми от първия ден. Събудих се със зверски киселини и повръщане. Въпреки всичко, си глътнах лъжичка масло. Само след 15 минути забравих и за гадене и за повръщане.

Общи условия

Активация на акаунт