Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 472
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
Небеленото конопено семе не е за директна консумация. Аз също съм го покълвала, конопено мляко съм правила. Но е голяма занимавала.
Беленото наистина е мега вкусно. Дори и на салата съм го добавяла. За мен поне, обаче си е доста скъпичко.

# 601
  • София
Добър вечер! Радвам се, че открих темата, за мен е. Ще чета и старите, но по- малко, че малкото човече не ме оставя на мира.
Като начало дайте читаво ендо, което смята ИР за проблем? За София става дума.

# 602
Небеленото конопено семе не е за директна консумация. Аз също съм го покълвала, конопено мляко съм правила. Но е голяма занимавала.
Беленото наистина е мега вкусно. Дори и на салата съм го добавяла. За мен поне, обаче си е доста скъпичко.

Ами да, аз днес го намерих в ОLX на 15 лева килограма и си поръчах.

# 603
Някой да знае дали като варя елдата първата вода се изхвърля?  newsm78

# 604
Не се изхвърля, защо да се изхвърля. Вариш, захлюпваш и изчакваш малко. После си хапваш сладко Simple Smile

# 605
И аз продължавам да правя различни изменения в закуската. (Обяда и вечерята не ги пипам - месо/яйца/риба и зеленчуци). От обичайната преди: малко берита+извара+сметана, вече е: 2-3 ягоди, 30-40 гр боровинки, 2 лъжици кв.сметана, 2 лъжици палео мюсли, 1 лъжица кисело мляко (че става много гъсто). Първите 3 дни с тази закуска свалих 600 грама, което е добър признак, но ми се струва, че малко повечко огладнявам, което пък не е добре. Така че днес прибавих и 1 с.лъж. кокосово масло. Като цяло увеличих тия дни трайно въглехидратите на 50 грама дневно, до края на седмицата предвиждам да направя едно контролно изследване. Мина почти месец от последното.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 11:24 от Бледолилава

# 606
Някой да знае дали като варя елдата първата вода се изхвърля?  newsm78

Елора, не се изхвърля водата, но ако имаш няколко допълнителни минути, може да я приготвиш класически със запичане на тиган преди варенето.

https://www.gastronom.ru/recipe/16351/kak-varit-grechku

Скрит текст:
И гречка не ям вече, но през 20-те си години много я тачих, много е хранителна.

Конопеното семе в салата е вкусно, стига да не прекали с количеството човек - лично за мен има доста доминиращ вкус. Важно е да се съхранява добре, на сухо и тъмно, или най-добре - в хладилник (или дори фризер). Специфичната миризма е най-добрият ориентир кога е имало проблем при съхранението.

# 607
И аз от приятели руснаци знам, че първо се запича на тиган елдата, после се вари. Два пъти съм я опитвала, и то точно в Русия - е не ми харесва, мирише ми на нафталин.

В палео мюслито, което въведох сега, елдата е основен продукт, след това лешници и т.н. Интересно, обаче в тази комбинация ми харесва, а най-якото е, че не иска никаква предварителна подготовка Laughing Вярно, че опаковката е 12 лева, ама пък с по две лъжици на ден ще си изкарам доста време с нея.

# 608
Искам да попитам дали някой е посещавал отделението по ендокринология към ВМА. Там занимават ли се с проблеми като нашите и дали са отзивчиви. Аз съм от русе и тук читав доктор няма, а си трябва специалист.

# 609
Като ви чета, за кой ли път се радвам, че хич не си падам по семената.....за мен елдата е предимно въглехидрат.
При около 70 гр. за 100 гр. елда, тя ще ми "изяде", че и отгоре всичкия въглехидрат за деня...
Като вегетарианствах, бях накупила разни зърнени-и коноп, и амарант, и елда-че и двата вида, и овес, и ....абе, почти всичко, както си му е реда.Ама така и не се научих да ги ям, не ги заобичах.Най-вероятно, защото и като дете не съм ги яла.А човек трудно свиква с "нова храна".
Като минах на ВМХ и разбрах, че не само не трябва да се насилвам да ги ям, ами са ми дори противопоказни, направо се родих.  Smile
И храната днес:
з-мазно кафе, 3-4 с л каймак
о-татарско кюфте, салата
в-тиквички гратен, салата

# 610
Момичета,

аз не мога да помогна с мнение за добър ендо в София. Дано се включи някоя дама.
За съжаление повечето доктори изобщо не считат ИР за проблем или не предлагат адекватни мерки за лечение Sad Предписват хапчетата и това е. Или поне аз съм попадала на такива.

# 611
Амур, 1 супена лъжица елда е около 11 грама. Хайде и на 15 да го закръглим, ако е по-голяма лъжицата. Това са към 10 грама въглехидрати. Не е болка за умиралка. Много момичета са и с Хашимото или хипофункция - не бива да ги орязват много. Аз не съм, но пък зърната си ги харесвам и затова си ще пробвам степента на поносимост. Ядох няколко месеца закуски от типа на яйца с бекон - е не мога вече, повдига ми се само от мисълта. Искам нещо различно най-вече на закуска. Засега няма проблем, но зърното е от скоро, ще видим как ще е. С останалите хранения няма проблем, допада ми яйца и месо да ям на обяд и вечеря. Но не и сутрин.

* Докладвам - току що леко огладнях, значи 4,30 часа ме държа закуската с добавено кокосово масло. Без него по-бързо огладнявах. Сега си поръчах MCT oil да пробвам с него.

Последна редакция: ср, 25 юли 2018, 12:33 от Бледолилава

# 612
  • София
Здравейте, момичета, чета ви от около месец - откакто ендокриноложката ми (която посещавам заради високо TSH) ми поръча да изследвам ОГТТ и инсулин. Днес ми излязоха резултатите и направо ме втресе. Струва ми се, че ще се присъединявам към вас, но ви моля за мнение колко е сериозно положението (часът ми при ендокриноложката е чак след 5 дни):

Глюкоза ( Glucose ) - 5.98 mmol/l  (реф. 3.60 - 6.10)
Глюкоза втора - 12.37 mmol/l
Глюкоза трета - 4.66 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин ) - 20.94 mU/l (реф. 2.60 - 25.00)
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) - 351.20 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose ) - 56.38 mU/l
HOMA ( IR ) индекс - 5.57 (индекс < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR)

# 613
Здравейте, момичета, чета ви от около месец - откакто ендокриноложката ми (която посещавам заради високо TSH) ми поръча да изследвам ОГТТ и инсулин. Днес ми излязоха резултатите и направо ме втресе. Струва ми се, че ще се присъединявам към вас, но ви моля за мнение колко е сериозно положението (часът ми при ендокриноложката е чак след 5 дни):

Глюкоза ( Glucose ) - 5.98 mmol/l  (реф. 3.60 - 6.10)
Глюкоза втора - 12.37 mmol/l
Глюкоза трета - 4.66 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин ) - 20.94 mU/l (реф. 2.60 - 25.00)
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) - 351.20 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose ) - 56.38 mU/l
HOMA ( IR ) индекс - 5.57 (индекс < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR)

Според мен (като НЕспециалист), си е чиста ИР.
Инсулинът на гладно още е много висок.

# 614
  • Русе
Flowers Cherry BlossomFlowers Cherry BlossomБледолилава, благодаря за двата линка. Много са полезни. На всички, които ми давахте съвети много ви благодаря. Много неща научих. Пак казвам темата е безкрайно полезна. Много, много полезна.

Снощи отидох при личната за направление и 5мин ми се чуди защо ми е, тъй като глюкоза и инсулин на гладно са в норма. В крайна сметка ми даде направление само, защото никога до сега не съм използвала за ендокринолог...

Отивам днес и само докато ми ги видя жената ми каза, че имам ИР. Каза, че съм НОМА 4.

Изписа ми е Метфогама 500 първо по 1, след седмица 2 и след седмица 3. Не е ли много?

Много се чудя нещо. Знам, че бях на доктор и знам, че вече ми писахте и вие. Но има ли смисъл да засиля спорта, да бъда на стриктен хранителен режим и след месец да повторя изследванията и евентуално тогава да започна лекарствата, ако няма и минимално подобрение Или още от днес да започвам и с хапчетата. В дилема съм, защото ако правилно съм разбрала, тези лекарства не лекуват, а контролират инсулина и в крайна сметна промяна трябва да има. Защото, ако пия хапчета, но не променя нищо в живота си, ще тъпча на едно място евентуално. Но, като ще има промяна и то драстична, да дам ли шанс на организма да се справи или той има нужда и от лекарството. Много хаотично говоря, много съм объркана. Всичко звучи много страшно и ако има надежда се справя без лекарства, аз ще го направя. Разбрах какво трябва да направя. Най-малкото до сега се храних по 5 път на ден, като имах 3 основни и 2 междинни. Разбрах, че това е изключително грешно. От днес съм на мазен чай с кокосово малсо ( кафе не пия), и протеини със зеленчуци. мисля това да ми е менюто през следващия 1 месец.

Докторката ми каза: ти, ще развиеш диабет, но да отдалечим този момент възможно най-много. Много ме натъжи наистина. И попита имам ли поликистозни яйчници, защото ИР е една от причините за това. И да - имам

Пак казвам, трудно бихте казали пий или не пий, но все пак да го кажем така. Много ли ще сгреша и навредя на себе си, ако не започна хапчетата веднага или ако съм решена и ще направя промяната - да опитам и без тях.

Вашето  мнение е важно за мен. Flowers Blossom Flowers Cherry Blossom

Общи условия

Активация на акаунт