***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 5

• 58 113
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
Това не са митничари, а хелпдеска(не са служитрли на Ам)  и те са технически лица по проблеми с подаването на декларацията ескалират към ниво 2 митнически служители които отговарят когато искат.

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 15:13 от Ragga

# 226
  • Добрич

Това не са митничари, а хелпдеска(не са служитрли на Ам)  и те са технически лица по проблеми с подаването на декларацията ескалират към ново 2 митнически служители които отговарят когато искат.

Да, технически лица са, определено. Не съм казала, че са митничари.
Да, от хелпдеска са. Предполагам, че работят за АМ. Все пак това е нейната платформа. Може и да греша, но отговарят на въпроси, свързани с платформата/сайта на АМ. Предполагам са от външна фирма, отговаряща за платформата на АМ.

# 227
Идеята ми беше не да направя забележка, просто да имате едно наум,че  ескалират ли нагоре отговор може да не получите веднага, а след доста време.
Но пък по телефона може да ги ръчкате по бързо да ви решат казуса. 

# 228
Здравейте, сблъсках се с голям проблем с митниците и моля за съвет и помощ. Поръчах си от прословутите китайски реплики на слънчеви очила Ray Ban от aooko, два броя и заплатих допълнително за доставка с EMS. Дойдоха за 4 дни, но ги задържаха на митницата. Получих известие и отидох с копие от Pay Pal и чата с китаеца, защото искат и tracking код наличен, с цел български пощи да ми освободят пратката. Момчето, което беше там обаче съвсем човешки и тихо ми каза, че почти на 100% митница ще ги конфискува и по-добре да го върна обратно... Това наистина ли е така и преебан ли съм отвсякъде? Очилата са от физическо лице до физическо лице, на стойност 55$ И най-вероятно са описани като очила на пакета. За лично ползване са.

# 229
Здравейте, сблъсках се с голям проблем с митниците и моля за съвет и помощ. Поръчах си от прословутите китайски реплики на слънчеви очила Ray Ban от aooko, два броя и заплатих допълнително за доставка с EMS. Дойдоха за 4 дни, но ги задържаха на митницата. Получих известие и отидох с копие от Pay Pal и чата с китаеца, защото искат и tracking код наличен, с цел български пощи да ми освободят пратката. Момчето, което беше там обаче съвсем човешки и тихо ми каза, че почти на 100% митница ще ги конфискува и по-добре да го върна обратно... Това наистина ли е така и преебан ли съм отвсякъде? Очилата са от физическо лице до физическо лице, на стойност 55$ И най-вероятно са описани като очила на пакета. За лично ползване са.
Защо да ги конфискуват?
Нали са реплики, а не фалшификат?
А Вие какво направихте, оставихте ли документите за освобождаване на пратката?

# 230
Не съм оставял нищо, първо исках да преценя какво да правя. Очилата са на 99% 1:1 копие на оригинала, тоест са брандирани с лого, с кутии и сертификати като оригинала. Момчето на гише 13, на което трябваше да отида каза, че е забранено реплики да се внасят и след като имат лого Ray Ban на тях, от митница щели да ги конфискуват и да изгоря. Както казах очилата са пратени от физическо лице до физическо лице(мен), тоест нямам фактура от сайт, а само PayPal плащането, на което пише името на китаеца. Ии не знам какво да правя. Наистина ли ми трябва документ с тракинг код като пратката е от човек на човек или мога да пледирам, че очилата са оригинални.

# 231
По принцип на кутията или във фактурата (paypal) някъде пише ли Rayban?
Имам предвид, ако е възможно да не се представя документ на митницата, в който пише такова име.
На мен до сега не са ми отваряли пратка, за да гледат какво има вътре, но аз до сега не съм купивала "реплики", де.
А в документа с тракинг номера предполагам също няма да пише "Rayban".
Аз не мисля, че ще ги конфискуват ако не им давате детайли, а просто в описанието пише очила.

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 16:02 от Пит

# 232
На кутиите, които са в плика на пратката си пише Ray Ban. В PayPal транзакцията не пише за какво е, платено е с опцията Gift/Family and friends. Документ с тракинг номер нямам, защото очилата не са закупени от сайт, а директно от човек. Иначе тракинг номер си имам и го знам.

# 233
Ще ги конфискуват това е реплика и по закон имат право ,да не говорим,че най-вероятно пакета ви е с декларирано състояни по етикет какво съдържанието. Митници имат пълното право да отворят пратката и да я конфискуват и дори да я се откажете от нея това може да се случи на база проверка.

# 234
Тоест какво е най-добре да направя, да откажа пратката и да се моля?
Продавача ми прати скрийншот на пратката, записани са като POP Glasses на стойност 6$

# 235
А ти намери на кой да вярваш ако беше такава стойност нямаше да я задържат.
Откажа пратката и си искай парите обратното ,лошо ако не си платила през платформа.
По принцип може да искаш да ти изкарат пратката и да я отвориш но винаги е с митничар тая операция и не я препоръчвам.

# 236
То и да е обявено наистина 6$, аз като имам фактура за 55$ нищо не правя, тогава вече със сигурност пакета ще бъде проверен. Ще откажа пратката, не знам дали се дължат някакви такси за това. Продавача ще ми възстанови сумата без тази за доставката на EMS.
Интересно ми е дали, ако бях избрал да ги прати с China Air Post, без кутии и тн, шанса да попаднат на митницата е щял да бъда доста по-малък, от колкото с куриер.

# 237
То и да е обявено наистина 6$, аз като имам фактура за 55$ нищо не правя, тогава вече със сигурност пакета ще бъде проверен. Ще откажа пратката, не знам дали се дължат някакви такси за това. Продавача ще ми възстанови сумата без тази за доставката на EMS.
Интересно ми е дали, ако бях избрал да ги прати с China Air Post, без кутии и тн, шанса да попаднат на митницата е щял да бъда доста по-малък, от колкото с куриер.
Трябвало е да избереш обикновени пощи и щеше да минеш метър. С куриерите винаги пратките биват задържани на митница, защото чисто логично е стоката да струва доста над 30лв.

# 238
Да с обикновена достави нямаше да да го задържат. Всички други минават през летището и там контрола е як за разлика от разпределителни център на пощите където не доглеждат и пускат и над 30 лв.

# 239
И аз потвърждавам за China Post, един единствен път ползвах DHL, защото поръчах скъп телефон и очаквах да си платя всичките данъци като поп.
Принципно възможността пратка с обикновена доставка на  China Post да мине през митница съществува, но е по-малка.

Общи условия

Активация на акаунт