Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 609
  • 797
  •   1
Отговори
# 675
Аз се чудех дали не ми е нисък пулсът, честно казано. А иначе наистина ми беше много некомфортно, когато го бях "вдигнала" до 90, но това беше при повишена температура заради вирус. Като спадна температурата, понеже явно беше някакъв гаден вирус, който остави последствия, за повече от месец пулсът ми беше 70-80.

# 676
Шоки, нормалният пулс не е ли точно около 60? И аз се възхитих на стойностите ти. Моят е учестен, сега го мерих и е около 78, но имаше момент, когато гонеше 90-100 Sad

Аз реших да пробвам месец хомеопатия за хормоните, да видим дали ще има някакъв резултат. Но като цяло май не е добра идея да отлагам повече хормон. Чакам си часа за ендокринолог още, де, та поне изписан нямам още.

Понеже стана дума за въхлехидратите и инсулина, на мен това също ми е дилема. Кой е по-добрият подход тук? Между 50 и 100 грама на ден все пак са си 100% разлика Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 окт 2018, 14:57 от Ули

# 677
Моят, с лекарство за пулс, не пада под 86 като обикновено е 90 😲

# 678
Преди отслабването, т.е. преди години, ми беше 72, после спадна малко. Да, на спортистите бил нисък - към 60, така че може би е нормално да е по-нисък. Но пък някъде четох наскоро, че под 70 говорел за хипофункция. Но и това е индивидуално, предполагам.

Ули, пробвай, дано да имаш полза от хомеопатията, знам, че при някои е подействала добре. Аз нещо съм позагубила вяра в нея.

А за въглехидратите знаеш, че не е добре при хипофункция да са прекалено ниски (затруднява се конверсията), но лошото е, че няма един общ праг за всички, а пак е индивидуално.

# 679
Следя темата и понеже заговорихте за пулса ми е любопитно да ви попитам имате ли наблюдения при хипофункция при високо тсх да ви се е забавял пулса? В дните преди да ме оперират тсх беше стигнало 11 и пулсът ми в покой на моменти беше около 55, много неприятно усещане. Аз все го свързвам именно с този показател, но може би не е общовалидно. (Сега държа изкуствено тсх 0.1 но нямам ускорен пулс. Всъщност избягвам и да си го меря отдавна, че се вкарвам в голяма хипохондрия.)

# 680
  • София
Благодаря, момичета!
Ще падне едно дробене на таблетки, но какво да се прави.

# 681
  • София
Здравейте момичета, копирам си мнението от друга тема, тъй като съм много притеснена и бих искала съвет от вас, тъй като сте запознати с тази материя и въобще всички вариации на щитовидните хормони:

АГ ми назначи изследване на щитовидни хормони, бременна съм в 7г.с.
ТАТ и МАТ все още не са излезли, но FT4 e повишен и съм много притеснена.

TSH       0.83       mU/l    реферетни 0.35-5   
fT3       4.36       pmol/l     реферетни 3,5-6,5   
fT4       19       pmol/l     реферетни 7.8 - 15.00

Не съм имала проблем с щитовидната до момента, преди около месец бях при ендокринолог по друг повод и имам ехография на щитовидната - без никакви проблеми или забележки.
Притеснена съм, чудя се да звъня ли на док или да изчакам и ТАТ и МАТ, и въобще какво да правя Sad
Здравей! Пропуснала съм коментара ти, извинявай. Излязоха ли антителата ТАТ и МАТ? Фт4 e повишен, възможно е да си развила хиперфункция. Фт3 не е завишен, но нивата може тепърва да се променят. Трябва да се проследят, т.е. да се направят нови изследвания до месец, може и по-скоро. Добре ще е да се пуснат и Трак антитела, предполагам. Има вероятност и отклонението да е временно, без да има задължително някакъв проблем с жлезата. Ходихте ли на ендокринолог вече?

Относно пулса, тсх е косвен показател. Реално пулсът при намалена функция се забавя заради ниски нива на ЩХ (ниски фт3 и фт4). Ускорява се при покачващи се нива и дисбаланс.

Аз контроли не си отлагам заради настинки и вирусни инфекции. Някой беше попитал по-назад. Не мисля, че влияят на резултатите.

# 682
  • Перник
Г-це Д., при мен съм забелязвала леко увеличение на пулса преди овулацията и после отново нормализиране, но имам предвид, че ако нормалният ми пулс е към 65, тогава се увеличава до 70-72, така че не е драстично.
Какъв страхотен пулс имаш Blush Моят в най-добрите ми състояния е около 75, може дори и на 73 да падне, но последните дни скача до 110.
Обикновено, когато усещам учестен пулс е не повече от 90-95, досега се е проявявал все в ПМС периода, или при висок ТСХ -винаги при мен това е сигнал, че е скочил ТСХ.

Преброих си дни, точно ову период ми е.

Веси, дано не ми е висока стъпката от 6,2мг на ден, седмично излиза почти 43мг увеличение, но пък аз така и не усетих кога скочи това ТСХ с 1.2 за 6 месеца. Но явно закъснях с контролата -кърлежа, АБ, ваксината, почивката след това и ей така минаха 2 месеца, в които можех да реагирам по-рано . Сега този учестен пулс и буденето нощем се върнаха и ще се наложи да търпя ...

Въглехидратите - може и да са малко, но предвид Инсулина и новото ми хранене ,не мога да си позволя повече. Реших без хапче да се справя и е наложително да са орязани до минимума за Хашимотки.
Вярно ли при високо ТСХ пулса ти се вдига? При мен ако е 4 и над 4 пада под 50 веднага, а при виско се ускорява...

# 683
Пулсът може да се ускори и при хиперфункция (това е класически симптом), но и при хипофункция, когато повишеният норадреналин води до поява на "хипер" симптоми, защото по този начин (с норадреналина) се компенсира недостатъчния щитовиден хормон. Така че не може да се съди само по пулса.

И пак да кажа: "високо ТСХ" или "ниско ТСХ" не означава почти нищо, важно е как са ФТ4 и ФТ3. ТСХ може да е ниско (в норма, но сравнително ниско), наред с ниски ФТ4 и ФТ3, и пак да има висок пулс заради хипофункция и повишен норадреналин. Това уж идеално ТСХ не означава идеално здраве, защото върви с ниски щитовидни хормони и неприятни симптоми.

# 684
  • Варна
Скрит текст:
Г-це Д., при мен съм забелязвала леко увеличение на пулса преди овулацията и после отново нормализиране, но имам предвид, че ако нормалният ми пулс е към 65, тогава се увеличава до 70-72, така че не е драстично.
Какъв страхотен пулс имаш Blush Моят в най-добрите ми състояния е около 75, може дори и на 73 да падне, но последните дни скача до 110.
Обикновено, когато усещам учестен пулс е не повече от 90-95, досега се е проявявал все в ПМС периода, или при висок ТСХ -винаги при мен това е сигнал, че е скочил ТСХ.

Преброих си дни, точно ову период ми е.

Веси, дано не ми е висока стъпката от 6,2мг на ден, седмично излиза почти 43мг увеличение, но пък аз така и не усетих кога скочи това ТСХ с 1.2 за 6 месеца. Но явно закъснях с контролата -кърлежа, АБ, ваксината, почивката след това и ей така минаха 2 месеца, в които можех да реагирам по-рано . Сега този учестен пулс и буденето нощем се върнаха и ще се наложи да търпя ...

Въглехидратите - може и да са малко, но предвид Инсулина и новото ми хранене ,не мога да си позволя повече. Реших без хапче да се справя и е наложително да са орязани до минимума за Хашимотки.
[/spoiler]

Вярно ли при високо ТСХ пулса ти се вдига? При мен ако е 4 и над 4 пада под 50 веднага, а при виско се ускорява...
Съвсем вярно. Това ми е първия симптом, по който разбирам, че ТСХ се е вдигнал. Но така и не запомних как да си смятам съотношенията ФТ3 и ФТ4 , а и когато има дисбаланс между тях дори и при перфектно ТСХ как бих могла да им повлияя ?

Днес се успокои по някое време пулса и няколко часа се задържа около 75. Абе за едно се зарадвам, че върви добре, за сто и едно пък да се притеснява човек ...

Само да споделя, започвам да пия Relora , хран.добавка за контрол на кортизола, стреса и намаляване на апетита. Не че имам увеличен апетит, но съм решила да опитам с нея да боря напрежението и буденето нощем

# 685
Здравейте момичета, копирам си мнението от друга тема, тъй като съм много притеснена и бих искала съвет от вас, тъй като сте запознати с тази материя и въобще всички вариации на щитовидните хормони:

АГ ми назначи изследване на щитовидни хормони, бременна съм в 7г.с.
ТАТ и МАТ все още не са излезли, но FT4 e повишен и съм много притеснена.

TSH       0.83       mU/l    реферетни 0.35-5   
fT3       4.36       pmol/l     реферетни 3,5-6,5   
fT4       19       pmol/l     реферетни 7.8 - 15.00

Не съм имала проблем с щитовидната до момента, преди около месец бях при ендокринолог по друг повод и имам ехография на щитовидната - без никакви проблеми или забележки.
Притеснена съм, чудя се да звъня ли на док или да изчакам и ТАТ и МАТ, и въобще какво да правя Sad
Здравей! Пропуснала съм коментара ти, извинявай. Излязоха ли антителата ТАТ и МАТ? Фт4 e повишен, възможно е да си развила хиперфункция. Фт3 не е завишен, но нивата може тепърва да се променят. Трябва да се проследят, т.е. да се направят нови изследвания до месец, може и по-скоро. Добре ще е да се пуснат и Трак антитела, предполагам. Има вероятност и отклонението да е временно, без да има задължително някакъв проблем с жлезата. Ходихте ли на ендокринолог вече?

Здравей, благодаря, че писа Flowers Bouquet
Излезнаха ТАТ и МАТ:
MAT Anti-TPO  23.9 U/L  референтни до 34
TAT - Anti-TG   26 U/L   референтни до 115
Нямах възможност да ида до ендокринолог, чух се с д-р Катя Тодорова, която каза, че за момента няма място за притеснение и да ида в дните й на прегледи да ме види. Уж се успокойх, но не знам дали да чакам 2 седмици за нея или да ида до Начев в МД възможно по-скоро... Четох, че понякога ft4 e повишен в началото на бременността, но знам ли Sad

# 686
Да...така е!При бременност,особено в първите месеци щитовидните хормони "полудяват".В други случаи пък това става след раждане.При щастливките,жлезата си работи добре и в двата случая.

# 687
Здрвeйте,  март месец изследвах TSH и беше 0,98, тогава минах и ехография. Беше в норма и не показа образования  или възли. Тогава лекарката прецени, че всичко е наред. Преди два дни бях при друг ендокринолог. Тя каза, че при TSH 0,98 предната ендокриноложка е трябвало да пусне и още един хормон. Назначи ми нови изследвания TSH и FT4.
  TSH излезе 0,887 при посочена долна граница от лабораторията 0,27. И FТ4 1,79 при горна граница посочена 1,7. Изследвах и глюкоза 5,4 показа при граница 6,2. Има ли повод за безпокойство? Нямам симптоми освен нервността и безпокойство ми и пулса, който от години не пада под 90.

# 688
Ами според мен изброените оплаквания съвсем не са малко и аз на ваше място щях да искам да ми изпишат метизол или каквото решат. Определено резултатите от изледванията говорят за начална хиперфункция.

# 689
Ами според мен изброените оплаквания съвсем не са малко и аз на ваше място щях да искам да ми изпишат метизол или каквото решат. Определено резултатите от изледванията говорят за начална хиперфункция.
Аз по начало съм по нервна и неспокойна, а пулса от както се помня ми е такъв. Не знам какво ще реши ендокриноложката и дали ще изпише нещо. Не знам дали пак ще се налага ехография, при положение, че правих март месец.

Общи условия

Активация на акаунт