(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 37)

• 59 008
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Събирах от домати, които се отглеждат в България за Германия, demeter стандарт, за да ни ги продават обратно... Много ценни и скъпи, автентични сортове. А после и много стари семена Simple Smile на 6 години. Но с рътене всичко поникна. Обаче това лято не посмях да събера мое семе. Ще пробвам с вече 7-годишните останали семчици.

# 286
Аз ще пробвам тази година да направя супер ранни и доста късни реколти. Наивността на новака, знам. Сортове домати имам няколко, чушки също, за краставици ще купя готов разсад. Домъкнала съм и семена смилянски боб, ей така за проба. Луда работа.

# 287
Имам още една шепа домати и се чудя дали са ги направя на един буркан доматено пюре. Вече са поизсъхнали и сурови не са много вкусни.
Трети път тази зима суша по две тави ябълки във фурната. Учудващо за мен, но голяма част от тях не потъмняват след изсушаване, а си запазват светло жълтия цвят. Не знам как става тази магия.

Може ли разсадите да се държат на остъклена тераса? Вкъщи не е достатъчно светло и няма място. От тази година балконът ни е остъклен и поддържа около 10градуса сега.

# 288
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз ще пробвам тази година да направя супер ранни и доста късни реколти. Наивността на новака, знам. Сортове домати имам няколко, чушки също, за краставици ще купя готов разсад. Домъкнала съм и семена смилянски боб, ей така за проба. Луда работа.

опитай и с краставиците - не са сложни, не изискват кой знае какви грижи или умения, никнат си добре и се развиват по-добре когато са поникнали направо на място.
сей семенцата направо в гнездо или на ред. може повдигнати с мрежа, може и направо на земята.

смилянския боб иска колчета по 2-3 метра Simple Smile зрее поетапно... Sad

# 289
  • Перник
Имам още една шепа домати и се чудя дали са ги направя на един буркан доматено пюре. Вече са поизсъхнали и сурови не са много вкусни.
Трети път тази зима суша по две тави ябълки във фурната. Учудващо за мен, но голяма част от тях не потъмняват след изсушаване, а си запазват светло жълтия цвят. Не знам как става тази магия.

Може ли разсадите да се държат на остъклена тераса? Вкъщи не е достатъчно светло и няма място. От тази година балконът ни е остъклен и поддържа около 10градуса сега.

Аз изхвърлих последните 3-4 домата в началото на декември - поизсъхнали бяха.
Ябълки и круши суших есента на слънце. Ябълките са светложълти, а крушите - светлокафяви. Много са вкусни, ползвах си ги за ошафа на Бъдни вечер Simple Smile

Аз държа разсада в остъклено антре. Започвам да сея в края на март обикновено. Тази година съм си събрала семчици от сушена капия от магазина, та ще пробвам какво ще се получи от тях.

# 290
  • в полите на Балкана

И аз мисля да сложа малко едър боб. По нашият край е "бамбал".  Пипер не знам. Миналата година нищо не отгледах.

# 291
  • Пазете Гор
Разсад за краставици и изобщо за всички тиквови е почти ненужен. Рискът е неоправдан, дълго преболедуват. Обикновено сложените директно в земята семки го настигат бързо и растенията им се развиват по-добре.

...Може ли разсадите да се държат на остъклена тераса? Вкъщи не е достатъчно светло и няма място. От тази година балконът ни е остъклен и поддържа около 10градуса сега.

10 градуса е малко за развитие на доматен (предполагам) разсад, иска се да е поне 20 през някаква част на денонощието. През пролетта може да стане по-топличко там и да е достатъчно за развитието. От друга страна държаните много на топло разсади се изтеглят, изцибрят, после трудно се прихващат. Аз си правя временен парник, който държа навън. По-бавничко ми се случват нещата с него, но растенията са макар и дребни, са здрави.

....Тази година съм си събрала семчици от сушена капия от магазина, та ще пробвам какво ще се получи от тях.

И аз така правя, получава ми се, но като цяло гледам малко капия. Основно залагам на сивриите.

# 292
куркума, дай идея за бърз пипер. Simple Smile
преди години гледахме бял калинков гороглед и бях много доволна от сроковете, но вече втора година не намирам семена за него на пазара.

# 293
  • Перник
Разсад за краставици и изобщо за всички тиквови е почти ненужен. Рискът е неоправдан, дълго преболедуват. Обикновено сложените директно в земята семки го настигат бързо и растенията им се развиват по-добре.
...

Не и при нен - садя в земята, когато тиквичките/краставиците вече имат 2 истински листа, достатъчно бодливи, че да не ги ядат охлювите.

# 294
  • в полите на Балкана
Намерих ги. Намерих, всички останали ми семена от миналата година.
ММ поръча една дузина вчера.

# 295
много сте бързи Simple SmileSimple Smile Simple Smile сега се чувствам изостанала от потока.

# 296
# 297
точно! аз бял калинков си го знам. сега ще си запиша "сороксари" Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 298
Тук някой беше писал , че е разсадил вън само отгоре покрити, когато ние не бяхме готови още съвсем с оранжерията. Може би края на април да е било и юни брахме от финала.
Аз бях и мисля, че на 01.04.2018 посадих разсадите домати навън. Бях посяла семенцата на 06.01.2018 - точно на Богоявление. Мислех и тази година да е така, ама вчера не ми остана време за сеене. Ако успея в събота, неделя... ще видим. Но със сигурност ще е през януари. В софийски квартал съм.

# 299
  • в полите на Балкана
Тук някой беше писал , че е разсадил вън само отгоре покрити, когато ние не бяхме готови още съвсем с оранжерията. Може би края на април да е било и юни брахме от финала.
Аз бях и мисля, че на 01.04.2018 посадих разсадите домати навън. Бях посяла семенцата на 06.01.2018 - точно на Богоявление. Мислех и тази година да е така, ама вчера не ми остана време за сеене. Ако успея в събота, неделя... ще видим. Но със сигурност ще е през януари. В софийски квартал съм.
Значи правилно съм се ориентирала. Доста след това садих аз.
Добри, не се чувствай изостанала.

Общи условия

Активация на акаунт