Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 67 799
  • 774
  •   1
Отговори
# 570
  • München, Deutschland
Ми то ние не си противоречим в изказванията си - аз казвам, че пишеха още отдавна по 2 науки/специалности, преди д аима бак и магистър в Германия, вие казвате, че сега има двойни специалности.

Допълнителното, което казвам аз, е че тогава масово сами избираха да пишат по 2 по определени причини, докато вие казвате, че сега вече си има официално двойни специалности. Не виждам противоречие или подведени тук.

# 571
  • София
Chrissy, не че нещо,  много си полезна в темата, няма спор, но понякога си и много крайна. Само завършили в Хайделберг и евентуално Улм търсели за медицина..Ами не е така. Спрягани за добри са и Аахен,  Тюбинген, Мюнхен, Лайпциг,  Любек..А и другаде да завърши човек,  хората с опит казват,  че нивото е относително еднакво в Германия.

Последна редакция: пн, 10 юни 2019, 17:03 от пенсионирана русалка

# 572
  • München, Deutschland
Приемам критиката и затова казах, че това са само мои мнения, които се основават на краен брой непредставителна статистика.

За машинните инженери и BWL, например, знам за големи фирми, чиито имена няма да напиша, но които всеки от нас знае, които също филтрират общо взето ТУ Мюнхен и други, като едните се ползват с предимство. Ясно, че не е официално това, няма и как да бъде, но познавам няколко човека, които така си избираха примерно практикантите. С това давам пример като по-релевантно за студенти. Не карам никой да ми вярва така ли беше, не беше ли.

Иначе по обективни статистики, Хайделберг доскоро държеше първо място сред медицинските науки, а университетската клиника там е сред най-добрите в Германия. Знам обаче, че и др медицински унита набират скорост и напълно приемам, ако казваш, че е друго.

# 573
  • Варна

Иначе по обективни статистики, Хайделберг доскоро държеше първо място сред медицинските науки,

Може ли линк към такава статистика?

Сега се върнах да прочета мнението за "Хайделберг-Хайделберг-Хайделберг", много е несериозно.  Обективно погледнато в Хайделберг се обучават толкова малко студенти на фона на огромното търсене на медици, че няма как само завършилите този университет да имат възможности за реализация. А в Германия има доста университети на нивото на Хайделберг или по-високо дори, зависи коя класация се гледа. Дори и за завършилите "девета глуха" има възможност за специализация и работа. Стига да го завършат.

Да не говорим пък за "бумащината" при кандидатстване за медицина. По-лесно от това няма накъде.

# 574
utro77, кофти за тези предварителни изпити, но аз бих посъветвала, ако точно медицина иска дъщеря ти, да не се отказва. Дори и да не я приемат тази тодина, може да направи gap year и да се пробва пак догодина. Не е чак толкова страшно, аз също изчаках една година преди да отида в университет (по други причини). Защото да учиш нещо, което не ти е на сърце, при положение, че има друго по-желано, може би не е по-добрият вариант.
Каквото и да решите, успех!

# 575
  • München, Deutschland
Ето тук намерих, че Хайделберг е първият немски университет за медицина в тази европейска статистика на Times:

https://www.timeshighereducation.com/student/best-universities/b … ersities-medicine

Ето тук също, не съм сигурна дали се отваря линкът с филтър медицина и Европа за по-лесно четене.

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … ngs/2018/medicine

Но не е в това въпросът. Ако вие с Русалка, които познавате средата и специалността, казвате, че това не е така, приемам го, аз не съм от тази област и мислех, че статистиките са правилни.

За инженерната област най-общо, познавам стотици хора, работейки в голяма фирма с други големи фирми, там смея да твърдя, че имам достатъчно контакти, за да ми е представителна извадката, защото при кратки представяния в бизнес срещи образованието е нещо, което почти винаги се споменава, там се вижда на каква възраст и от коя област на Германия как се реализират хората. Това се променя, разбира се, няма как и в медицината всичко да е както аз го помня. 😃

Последна редакция: пн, 10 юни 2019, 17:23 от chrissy

# 576
  • София
За няки специалности може би рейтингът е важен, но за медицината - завършваш с единен държавен изпит за всички. Който е минал, няма проблем с реализацията. Обикновено от по-добрите унита повече кандидати взимат изпита от първи път. Това ги отличава, другото са ...

# 577
Utro77, Русалката е написала по-горе вариантите,които можете да изберете. Според мен денталната медицина и фармацията са доста добри специалности. Все пак сте се  готвили две години по биология и химия.От една страна балът за тези две специалности  е малко по-нисък,а  от друга, каквото и да говорим изпитите са им по-лесни сравнени с  медицината. Реализацията им в същото време е отлична и в Германия, и в България,като за България давам предимство на денталната медицина. В София не съм виждала поне аз, добър зъболекар,където да отидеш без предварително записан час.Винаги е пълно с хора.
 Фармацията има повече изпити по химия.Денталната медицина имат много практики и ако дъщеря ви е сръчна с ръцете и е от средно статистическите добри ученици, няма да има проблем.
В унито на дъщеря ми има няколко български деца ,които ще повтарят първата година по медицина.Някои от тях със сигурност ще се откажат по-нататък,макар че всички са влезли с 1,00(може да има и с 1,1).При денталната медицина са по-малко тези които прекъсват.
Има една специалност,, медицинска техника‘‘,която също е много добра.
И друг път съм писала и сега ще напиша,дори немска филология да запишете,това е една отлична специалност за реализация в големите градове на България (за Германия ,обаче не е добра) .Има недостиг на преподаватели по немски език,защото много от тях си намират работа в други големи фирми.Хонорара на добрия филолог може да достигне 50лв на час.Акое по-предприемчива може да направи и други неща.
Също така начална педагогика,съчетано с отлично владеене на немски език е много добра специалност.Да не говорим ,че в немските гимназии няма преподаватели ,които да преподават биология,химия,история или математика на немски.Има огромен недостиг на такива преподаватели.Да ,заплатите не са много големи,но те не разчитат само на тях.
Варианти има много,само не записвайте споменатите от Chrissy специалности-политология,културология ,история на изкуството и тем подобни така наречени хуманитарни специалности.

Последна редакция: вт, 11 юни 2019, 08:37 от vale3000

# 578
vale3000, как се води на немски тази специалност "медицинска техника"?
Денталната медицина за нас не е вариант, защото дъщеря ми има вроден проблем с едната ръка, който ще я затруднява при прекалено фините и прецизни движения в стоматологията.
Фармацията й се виждала скучна...

Интересуват ни всякакви специалности, свързани дори по косвен начин с медицината. Молекулярна биология и генетика видяхме, че са магистратури. Първо трябва да се учи биология като бакалавър.

# 579
  • София
Utro, има молекулярна медицина.. И си е опредeлено бакалавър, не магистър, но... c нея леkaр НЕ се става.
A медицинската техника  (Medizintechnik) наистина е перспективна специалност, но в нея се учи доста информатика.

# 580
Utro, има молекулярна медицина.. И си е опредeлено бакалавър, не магистър, но... c нея леkaр НЕ се става.
A медицинската техника  (Medizintechnik) наистина е перспективна специалност, но в нея се учи доста информатика.

Благодаря!
Да, знам, че не се става лекар.
Ние не държим да е сто процента лекар. Имаме интерес изобщо към неща, свързани с медицината.

# 581
А защо тогава за дипломата не вървим по този път, а търсим градски нотариус, не ми е никак ясно. 

Признавам, че не съм напълно наясно със законовата обосновка, но мисля, че донякъде има логика да се направи нотариално заверено копие на Бг диплома, защото това, което се превежда от преводаческата фирма, е именно копието и трябва да е сигурно, че съвпада с оригинала. Когато това преведено копие, се завери през Външно министерство с Апостил, то вече ви е "оригиналът" за чужбина. За кандидатстването трябва да направите копие, защото оригинали никой не връща. А именно това заверяване на копието на "копието-оригинал" става в Немското посолство/консулство, защото институциите за кандидатстване си вярват само на немските печати.

В този ред на мисли, ви препоръчвам като си взимате превода от фирмата, преди да си тръгнете, да проверите обстойно за грешки в превода. При мен имаше една много гравираща и щеше да стане голяма манджа с грозде, ако не я бях забелязала.
Скрит текст:
Освен това като стана дума за документи - за тези с медицина им препоръчвам още преди окончателното заминаване да си легализират акта за раждане, защото ще го изискват за държавния изпит след втората година. Както и е добре да си изкарате имунизационен паспорт. Тези неща нямат никаква връзка с кандидатстването и записването в уни, но ще ви е по-лесно от към организация да ги направите лятото преди заминаването, а не под стрес по време на коледните ваканции Simple Smile

Утро77, малко не разбирам какъв е стресът за кандидатстване на всяка цена. Няма ли възможност догодина пак да се яви на кандидат-студнетски за България? (не съм наясно с кандидатстването там). Ако тази година не я приемат и не започне веднага, не означава, че ще остане необразована. Може да изпозлва времето за по-добра подготовка, за да искара по-високи резултати догодина. Единствената алтернатива за мен е да кандидатствате медицина в Германия, но за там имате малко време да изчетете необходимите неща. С диплома 1.1 изборът е малко по-ограничен за сигурен прием и се искат много обмислени варианти, а кандидатстването вече тече. Както и за Германия има варианти да си подобри оценката и за тази подготовка също може да използва 1 година.

Не виждам смисъл в записване на каква да е специалност, която горе-долу или изобщо не я интересува. Това е ненужно упражнение според мен, което ще ви коства и много финанси. Медицинската информатика и техника са по-скоро инженерни специалности, с математика, информатика, както и физика. Има допир до медицината, но като цяло се отклонява в по-техническа насоченост и с нея няма как да работиш като лекар. Т.е ако целта е да работи с пациенти, това не е специалността за това. Евентуално може да си намери работа към някоя радиоонкология, но и там работи в екип с лекарите, а не с пациентите. Освен това защо не поговорите с нея? Един неуспех не трябва да я спира от мечтаната ѝ специалност. Какво значи няма желание вече? С такава настройка нямаше да излизат специалисти в днешно време, от която и да е по-сложна специалност, не само медицината.

# 582
Utro 77, а за кандидатстване медицина в друг град в България мислили ли сте. В Пловдив има отлична медицина. Варна, Стара Загора.

# 583
  • Варна
Utro77 Защо дъщеря ти се е отчаяла? Предварителните изпити не са всичко. Има и редовна кампания и там може да се представи по-добре. А ако държи на медицината, може да се подготвя още една година, както правят много неуспели през първата.
А за медицина в Германия какви са ви нагласите?
Специалност, която не е точно лекар, но е свързана с пациенти е оптикометрист (мисля, че така се казва). В Германия прегледите на зрението вече не се правят от офталмолози, а от такива специалисти. Къде се учи такова нещо обаче, не съм запозната.

# 584
  • София
Augenoptik und Optometrie e специалността, срещала съм я по сайтовете на някои хохшулета. Не претендирам за информираност, само съм чувала/чела,  че става дума за duales Studium, а за кандидатстването за такъв сроковете за тази година май са минали.

Общи условия

Активация на акаунт