Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 331
  • 779
  •   1
Отговори
# 585
Доверен брокер = оксиморон.

Понякога са необходимо зло,обаче Simple Smile

# 586
  • София
Аз точно затова попитах как си намирате такъв брокер?

Аз до момента също не съм давала комисионна на брокер, защото за мен повечето само гледат да ти вземат парите. За съжаление секторът им е толкова зле регулиран, че куцо и сакато става брокер. Преди 10 години съм работила в администрацията на една от големите тогава агенции, тогава бяха "Адрес", "Мирела" и "Явлена". Сега не знам кой и как владее пазара, но при нас масово брокерите бяха без договор, работеха само на процент, който в началото на всеки месец тръгваше от 30% комисионна от сделка и се качваше с 5% на всяка сделка. Редовно се мишкуваше, крадяха се клиенти, още по-редовно се пускаха "набирателни обяви". Аз издържах 28 дни и напуснах, ужасно беше и ръководството и колективът. Първите образовани и хитри мошеници, а вторите хора от по-неинтелигентните прослойки, лесни за манипулация...

Имам и близка приятелка бивш брокер, с която също много сме говорили на темата, та знам, че има и свестни. Тя вече не е в тази сфера и аз избягвам да я занимавам със себе си, а тя няма кой да ми препоръча, че и според нея бившите ѝ колеги масово гледат да вземат парата бързо и да не си дават много зор.

# 587
  • Варна
Моят "доверен" брокер продаде мое жилище, мъчи се, но успя. Позната е на свекър ми. Не купих с нея, защото беше шантава покупка, видях, влюбих се, тя на почивка, а аз капарирах още същия ден жилището. Чуваме се още за празници, звъни на мен, на майка ми. Поддържа контакт без да е нахална. Вече съм се чула за наематели, но не сме готови ние. Две седмици три шкафа няма кой да помогне да окачим, загубили сме крепежни елементи от леглото в детската. Ние с ММ някакви каръци безумни, само глупости при нас.
Та на тази жена имам доверие и с нея ще продължим.

# 588
Аз бих платила на майстори да качат шкафовете,вместо на брокер да пусне обява в имот.бг вместо мен. Две седмици загубен наем са си поне 250 лева загубен приход.

# 589
  • Бургас
Госпожа Лаленце, с първите наематели отидох в препоръчана агенция за НИ и си казах изискванията.
Втория път миналото лято ползвах близка брокерка, с която се запознах по друг повод и ми допадна като човек.

Логиката да търся брокер не е да ми пусне той обява вместо мен. И едва ли не да принуди този, който види обявата, да му плаща с неохота. А да огледа кандидат-наематели между тези, които са възложили на агенцията да им търси жилище. Щом са отишли с идеята да плащат комисионна за услуга, значи имат пари и са сериозни.

Бих предпочела да загубя 1 месец наем, вместо да дам на първия срещнат. 250 лв. халал да са на брокерката - аз ще загубя много повече пари за цял месец отключване, заключване, звънене и подбор. Ако не работех и друго, може би бих разсъждавала другояче.

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 09:10 от Tintina

# 590
И аз нямам доверен брокер. Знам един двама свестни за покупка, които няма да ме набутат, но за отдаване под наем нямам. Сега си спомних, миналото лято като бях пуснала обява, един ми звъни, уговаряше ме да му дам ключ той да го показвал. Направо не знаех сериозно ли го казва или се шегува. Наглеци всякакви.

# 591
Брокерът гледа да си вземе комисионната и да си замине. Не виждам да се ангажира с нещо или да има интерес да върне кандидати. А финално няма как да ги избере той, без да ги види наемодателят /не че не може, но не е добра идеята/.
Та освен една комисионна, друга разлика няма - с брокер - без брокер.
Освен ако не ти е личен познат, ама и тогава приносът му е под въпрос. Има и светни хора, които се занимават с това, ама са големи изключения.
Относно регулирането на сектора - няма такова. Затова въртят всякакви номера и постоянно измислят нови и нови. Това е причината хората да не ги харесват и да не искат да ползват услугите им, които за наемите са най-често с нулев принос.

# 592
Имам близка, която дълго време работеше в бранша и затова много се дразнех на омразата към брокерите като цяло. Но сега, когато се наложи да имам работа с такива - някои откровено са нагли. Не стига, че взимат 50% комисионна от наемателя (която далеч не е 250лв в моя случай), ами искат и още толкова от мен. А в крайна сметка като ми дадоха супер проверените си договори, бяха едно към едно към този, който ми прати съфорумка тук. Не мога да спра наемателите да си платят комисионната, но на мен няма как да ми я вземат и не съжалявам, че се занаитах. На всичкото отгоре някои даже ги мързеше да дойдат с клиентите си на място... По-лошото е, че и при покупко-продажба има такива индивиди. Има смисъл да дадеш чрез брокер, ако наистана бързаш, защото някои фирми не работят без комисионна с теб. И наистина според мен е добре да е твои доверен човек.

# 593
Брокерите, с които съм работила са или лични мои близки, или препоръчани от мои роднини, които са работили с тях. Иначе за мен е невъзможно сам да попаднеш на свестен брокер за съжаление. Но също и отчитам факта, че може би това, че са ми познати, ги е карало по-съвестно да си вършат работата, с непознати клиенти въобще нямам идея как биха работили..

# 594
Между другото, възможно е аз да съм в грешка, но когато като студентка търсех квартира, комисионната пак беше 50%, агенциите не търсеха в собствена база, а пак гледаха обяви. Значи няма как да са вземали още 50% от наемодателя.
Сега комисионната цял наем, разделен 50/50 между страните. Наемодателите обикновено се заинатяват. Демек, 100% ще е, ако мине номерът ли?
Намерих си сегашната квартира с много отзивчива брокерка. А жената пък ме намери от фейсбук. Има и свестни, обаче като цяло впечатленията ми са отвратителни. Да звъня аз ден след оглед, с уговорка за подписване, с приготвени пари и да ме лъже, че нямало да се дава имотът - а то му качили цената с още 20% и ми твърди, че никога не е бил на ниската цена... Както и да е,  добре, че повече не ми се обади въпросната. Като се сетя, побеснявам.

# 595
Като го купих каква гнус беше и то сътворена от наемодател в основата, всичко омазано в сиво, стените с блажна боя в кухня, коридор. Банята леш. Дограмата ще падне на главата И пак наемът е бил 450. Една година мъки да го осветим и няма начин да гоня повече от 500.
Някои брокери прилагат и други хитринки.
Пускат фалшива обява за мизерно жилище в даден район и друга (реална), в същия район, със същата квадратура, но с прилично обзавеждане и освежителен ремонт, като разликата в наема е само 50 лв.
Красе, да бяхте оснимали преди ремонта.  Wink
Лакиран гардероб от 1976, ми имам ама ще лети на боклука.
Бих сменила само вратите с висок клас материал (Егер), оставяйки само корпуса,
понеже определено е по-качествен от Виденовите 16мм вафлени талашити.
Скрит текст:

# 596
  • София
Между другото, възможно е аз да съм в грешка, но когато като студентка търсех квартира, комисионната пак беше 50%, агенциите не търсеха в собствена база, а пак гледаха обяви. Значи няма как да са вземали още 50% от наемодателя.

С подчертаното си си в грешка. На мен редовно ми звънят с думите "Имаме клиент за Вас, но за да работим заедно ни дължите 50% комисионна за труда." Няколко пъти обясних, че аз съм си снимала жилището, аз съм си качила обявата и щом те ме търсят нищо не дължа, редовно ми затваряха телефона или казваха, че тогава няма да довдат хората. После започнах да казвам, че си имам брокер и ще платя на него, резултатът пак беше същия.

Иначе да, повечето агенции разчитат да търсят наематели (защото те са сигурните, които дават комисионна) и после им търсят от обявите къде да ги заведат.

# 597
Като го купих каква гнус беше и то сътворена от наемодател в основата, всичко омазано в сиво, стените с блажна боя в кухня, коридор. Банята леш. Дограмата ще падне на главата И пак наемът е бил 450. Една година мъки да го осветим и няма начин да гоня повече от 500.
Някои брокери прилагат и други хитринки.
Пускат фалшива обява за мизерно жилище в даден район и друга (реална), в същия район, със същата квадратура, но с прилично обзавеждане и освежителен ремонт, като разликата в наема е само 50 лв.
Красе, да бяхте оснимали преди ремонта.  Wink
Лакиран гардероб от 1976, ми имам ама ще лети на боклука.
Бих сменила само вратите с висок клас материал (Егер), оставяйки само корпуса,
понеже определено е по-качествен от Виденовите 16мм вафлени талашити.
Скрит текст:

Новото си е ново, аз не бих си сложила вещите в гардероб от 1976, особено ако е чужд. Това със смяна само на вратите е отбиване на номер, а и не мисля,че ще излезе по-изгодно, имайки предвид цените на дърводелските услуги. Виденов не е единствената маркя, и в Комо, и в Айко и другаде има бюджетни по-добри решения.

# 598
  • Варна
Идеята на Пав не е да й излезе по-евтино. Става въпрос за качество и е права. Повечето бюджетни мебели имат приятен вид, но след второто премествате се усукват и започват да се разпадат. Няма спор, че старите лакирани гардероби са много по-здрави от новите за по 200 лв.

# 599
  • Варна
Освен да си го складирам гардероба в мазата за резерв. Същият  е като на снимката.
Виденов е нарицателно за ценови клас. И Айко купих доста неща това лято
Междудругото снимките бяха реални, когато купувах. Брокерът беше зле, на предварителен пое друг. Беше много оправна мадама. Ама то за 4хил комисион, още ме боли сърцето.
А за майстор не ща да чуя! Дупка пробиха за абсорбатор, 100лв. И това е само дупката, ММ се учи да маже после.

Общи условия

Активация на акаунт