Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 46

• 53 050
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Щом не е обилно не се тревожи.
Marsia_K, явно споделяш моята съдба Simple Smile

# 601
Meredith_Grey Hug
Затова след Летц-а си ползвах 30-дневният болничен , който ми дадоха от болницата. Не че кой знае колко се пазих, все пак у дома има доста работа за вършене, но поне редувах с активен релакс.

# 602
Здравейте, мисля тази седмица да отида да се наредя без час при д-р Илия Карагьозов във Вита. Дали някой може да ме ориентира за работното му време и кабинет във Вита? Предполагам е по-удачен вариант да отива в края на работния ден.

# 603
От тук:
Работно време:
понеделник, сряда, петък: 14:00 - 19:00 ч.

Аз не бих рискувала за края на работния ден, но зависи с какво време разполагаш. Ако се съгласи да те приеме без час, ще чакаш за дупка, ако не - поне може да опиташ да говориш със сестрата да те вмъкне някак в графика му за по-скоро. Обясни й какво има и се надявам да успееш. Предполагам, че вече няма часове и за Януари догодина.

# 604
От тук:, много ти благодаря! Simple Smile Ще отида в 14-15 тогава, за да чакам за дупка.

# 605
От тук:, много ти благодаря! Simple Smile Ще отида в 14-15 тогава, за да чакам за дупка.
Писах ви на лични.

# 606
  • вкъщи
Моята хистероскопия мина вчера, махнаха ми полипа и са ми взели биопсия от шийката. Тежко мина денят, повръщах от упойката и имах адско главоболие. Сега ме боли леко ниско долу, кръвотечение нямам. Чакам да излезе хистология и тогава ще дишам спокойно. Много съм доволна от д-р Добрев, Бургас.

# 607
лелка, бързо възстановяване и чиста хистология ти пожелавам!

# 608
  • Бургас
Стискам палци за хубава хистология. Щипкова биопсия ли са взели от шийката?

# 609
  • вкъщи
Не знам каква биопсия, по-скоро ме притесни, че каза, че има възпалителен процес и някаква атрофия на шийката. Но аз си мисля, че това си ми е от раждането, имах бая разкъсвания и си ми е променена шийката оттогава.

# 610
Здравейте! Пише ви една ужилена, ощипана и още не знам каква пациентка.

Ето как се стигна до моите 2 конизации:

От Плевен съм. Късно съзрях полово и знаех, че женските ми органи са слабото ми място. Затова всяка година, откакто получих първата си менструация в живота, ходя на гинеколог и правя цитонамазка и микробиология ( вече 15г.)Отначало ходех в Плевен, а после в Бургас, защото се преместих там. Винаги съм имала перфектни резултати от тези изследвания. Никога не ми е било препоръчвано нещо допълнително. Въпреки това, години наред имах слузесто течение, което се засилваше с годините.
 Един ден това течение започна да се оцветява.Появи се кървава нишка. Отново отидох на преглед. Доктора каза, че имам раничка и ще се гори - без допълнителни изследвания. Отново само цито и микро- резултати перфектни. Отидох за второ мнение, но този път реших да не е стандартен гинеколог, а онкогинеколог - в Плевен. Тя веднага ми направи колпоскопия- оказа се, че нямам здраво място по шийката - пап2 клетки, пап 3 клетки...накратко тежка дисплазия. Това наложи първата конизация. Хистологичния анализ показа карцинома ин ситу ( ако ме бяха изгорили, клетките отгоре щяха да се обновят, да са здрави, но карцинома щеше да остане вътре в жлезистия епител. На теория здрава, а на практика с присъда.)
Докторката беше доста изумена как годииииини наред имам добри резултати, като нямам здраво  място по тая шийка, при положение, че клетките се променят за поне 7-10 год до това състояние. Та аз дори при нея отидох с добри резултати.
 За съжаление, се налага втора конизация, защото хистологичния анализ показа, че не е изрязано до здраво.
 ИЗВОД:
Когато все още съм имала здрави клетки до болните, вероятно оттам са взимали цитонамазка.
А когато вече клетките са били променени, вероятно съм попаднала на недобри патолози, патоанатоми...или който там изследва този материал. Да уточня ,че и на 10 разл лекари да се отиде, цял град работи само с 2-3 ма патоанатоми от 2-3 лаборатории! Мал шанс за мен.
 Само превенцията не е достатъчна- човешкия фактор винаги може да спъне здравето!

Затова заглавието ви,момичета, трябва да се промени на :
Не забравяйте през 5 год да ходите на колпоскопия, ако сте до 30г, и през 3г, ако сте над 30г.

Защото при прегледа с колпоскоп се маже шийката с оцетна киселина, и „лошите” клетки „светват” като коледна елха, и дори и най- некадърния гинеколог лесно ще ги забележи!

# 611
  • тук и там
Ами аз ходих на колпоскопия.АГ -то каза че вероятно се касае за ЧПВ. А ми изписа Полижинакс за два месеца + препарат за имунната система.И ми каза -нова цитонамазка след 3 месеца.Или съм попаднала на най-некадърния,или  и аз не знам какво да мисля..Като се виждат пораженията на колпоскопията-защо ми изписва Полижинакс и не сметна за нужно да вземе материал за биопсия?

# 612
Може, ако си младичка, да се надява че организмът ще се пребори?!?!

# 613
 Защото не е толкова просто. Не веднъж се писа , че всеки пациент и всеки случай е различен. Вземат се предвид много фактори и нито цитонамазката, нито колпоскопа дават пълна яснота. Колпоскопията се препоръчва при нужда и не е част от профилактиката. Да, може да се прави и по няколко пъти в годината, но това е така, защото си я плащаме.  Биопсията вече е 'тежката артилерия' и не би трябвало да се травмира шийката без причина. 
 Полижинакса е изписан ако има данни за възпаление. Имуностимуланта за да подтисне ЧПВ т.е. да стимулира имунната система да заработи срещу него.

# 614
На майка ми на колпоскопия видяха изменението и за щастие по-малкото зло, но си беше тежка дисплазия. На профилактичен преглед с колпоскоп, просто попадна на лекар, който прави профилактичните прегледи паралелно и с колпоскопия. До сега винаги са били 2 гр. цитонамазките, сега взеха от мястото и 3б. Та, същата работа, аз съм на 27 г. и вече веднъж годишно си ходя при него на преглед с колпоскоп, не е за подценяване мястото, от което се взима цитонамазка, много правилно.

Общи условия

Активация на акаунт