ТРОМБОФИЛИЯ -ТЕМА 7

• 63 949
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, спешно ми трябва имейл на проф. Паскалева.

# 106

Заповядай Simple Smile paskaleva@hearthospital.bg

# 107

Заповядай Simple Smile paskaleva@hearthospital.bg

Благодаря много!

# 108
  • СОФИЯ
Здравейте момичета,

В мрежата видях, че има петиция за НЗОК, някой знае ли дали има резултат от нея, защото до колкото знам нищо от медикаментите не поема от НЗОК.

Благодаря Simple Smile

# 109
Момичета, запознати ли сте с твърдението, че НМХ влияе върху черният дроб негативно, или това пак са изказвания на лекари, които не са запознати.

# 110
  • София
Аз за 5 мин намерих това - отнася се за изследване на пациенти с цироза, което е доста сериозен проблем на черния дроб:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5381832/

Patients with cirrhosis have an increased risk of venous thrombotic events (namely portal vein thrombosis) while bleeding seems to be related to the grade of portal hypertension rather than to a hemostatic imbalance. The use of anticoagulants both as treatment or prophylaxis is safe, reduces the rate of portal vein thrombosis and decompensation, and improves survival.

# 111
  • София
Реално погледнато всички медикаменти натоварват черния дроб, но когато трябва си ги приемаме.

# 112
От статията става ясно, че по-скоро е добре пациенти с цироза да бъдат на такава терапия, а не обратното. Гастроентеролог и то професор е заявил, че при използване на НМХ се влошават показателите на черният дроб и това лекарство влияе негативно на черният дроб, не знам вече кой е прав.

# 113
Влияе му него на мозъка, лекарството. За година приемане на хепарин със сигурност няма да ти е толкова увреден черния дроб, колкото ако умреш от тромб или изгубиш детето, по същата причина.

На един сериозен алкохолик му трябват десетилетия, за да умре от цироза, та къде изобщо се слага една бременна с временна профилактична, контролирана терапия.

# 114

# 115
Момичета ,наясно ли сте със стойностите на д димер или по -скоро с тези ,които са гранични ?
Изследвах д димер в две различни лаборатории и в двете изследвания имам граничен резултат
0,300 мг/л от допустими 0,300 и 0,500 от допустими 0,500
Да поясня ,че вече 40 дни след секциото ми ,всички доктори все се съмняват за белодробна емболия ,но никой не е категоричен и казва по -скоро НЕ

# 116
Здравейте момичета. След спонтанен аборт си направих изследвания за тромбофилии. За жалост се оказа,че съм хетерозиготен носител на R506Q I хетерозиготен генотип за MTHFR 677c. Моля ви някой от вас е запознат с тези неща ми дайте насоки за напред. Планирам скоро пак да правя опити за бебе, обаче да започвам ли лечение преди това или след положителен тест. Аз ще се консултирам с лекар разбира се, но ми се иска да чуя мнения и на други като мен ако има. Благодаря ви!

# 117
  • София
Здравей,

доколкото виждам R506Q е всъщност Фактор 5 Лайден. Това е високорискова мутация, при която е наложително прилагането на терапия при рискови ситуации - бременност, травма в крайник и др.
Пускам ти линк към първа страница на предишната тема - в нея полезна информация и връзки: http://www.bg-mamma.com/?topic=1035912

Терапията за тромбофилия обикновено е ежедневно поставяне на НМХ (нискомолекулен хепарин) и/или аспирин протект, започва се веднага след + тест или след трансфер при инвитро. Трябва да се консултираш със специалист(и), за да ти я назначат и да те следят стриктно по време на бременност.

Освен това мутациите в MTHFR са свързани с намалено усвояване на витамините от група Б - Б6, Б9, Б12. Трябва да следиш нивата им и при ниски стойности да приемаш само бионалични/метилирани форми, тъй като синтетичните не се усвояват и при натрупване стават токсични.

Като цяло няма нищо страшно, можеш да износиш бебе успешно с правилната терапия и проследяване.

# 118
  • София/Севлиево
А с този показател PAI 4G/5G необходима ли е някаква терапия.Освен него имам и мутацията,свързана с усвояване на фолиевата,но за там знам,че трябва мета варианта.Другите са ми ОК.

# 119
Момичета ,наясно ли сте със стойностите на д димер или по -скоро с тези ,които са гранични ?
Изследвах д димер в две различни лаборатории и в двете изследвания имам граничен резултат
0,300 мг/л от допустими 0,300 и 0,500 от допустими 0,500
Да поясня ,че вече 40 дни след секциото ми ,всички доктори все се съмняват за белодробна емболия ,но никой не е категоричен и казва по -скоро НЕ

Д-димера не е самостоятелен показател за  емболия.
Белодробната емболия се вижда ясно и на кардиограма. Дава съответните отражения в сърдечната област.
Отиди и на кардиолог задължително!

Общи условия

Активация на акаунт