В момента чета ... 59

• 71 511
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Сега започвам "Сама в Париж" Джоджо Мойс
Скрит текст:

# 166
След като успях да отметна дългия и скучен предговор, Los ritos del agua започна много добре. Но е по-къса от предишната книга май, а на мен ми се чете дълго и напоително, след като вече е започнал криминалният сюжет.

А понеже напоследък се изнервям да чета само една книга, започнах и Americanah на Чимаманда Нгози Адичи. Чудех се между нея и "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей", "Ключът на Сара" и "Къщата край езерото". Май "Кавалиър и Клей" ще са следващите, ако не ми скимне нещо друго дотогава. Всъщност и "Остатъкът от деня" на Ишигуро обмислях, но Чимаманда ме привлече, нея отдавна исках да я чета, но после се отплеснах с други неща.

Последна редакция: нд, 21 окт 2018, 08:00 от Cioccolata

# 167
  • София
Разписвам се с прочетеното в последните седмици:

Aprilhäxan на Майгул Акселсон -много силна книга и като цяло двете книги на М.Акселсон са най-доброто, което съм чела тази година. И тук историята е тежка - за необратимо увредено, изоставено при раждането си момиче и трите му "сестри" - момичетата, които биологичната му майка осиновява и дава живота, който според героинята е бил отреден за нея. Множество противоречиви теми засяга книгата - за ценноста на живота и свързана ли е с качеството му, за институционалната грижа към сирачетата и децата с увреждания, за детските травми от отхвърлянето и съперничеството между сестри. Изоставени, болни, тежко малтретирани, децата населяват всяка страница от книгата и за мен многобройните форми на детско нещастие са едно от нещата, с които ще запомня Вещицата. Болезнена, майсторски написана книга. Стилът на Акселсон варира в съответствие с обратите в историята от лиричен и поетичен до графичен, отривист и рязък /имаше сцени, описания, които направо физически ми въздействаха/.
Само края не ми хареса - не го разбрах и очаквах съдбите на четирите героини да се пресекат и да има някаква кулминация и развръзка. Но това не помрачи удоволствието от книгата.

La tristeza del samurai на Víctor del Árbol - много ме натовари емоционално и никак не ми хареса. Това е история за безпричинно зло, жертви и палачи, която се проточва десетилетия и се повтаря през поколенията. Започна обещаващо и на места наистина харесах стила на автора, но после се разви в такава безнадеждност и лудост, че едва я дочетох. Имаше твърде много психопати, противоречия в характерите на някои герои, които ги правят неубедителни и най-вече - истории за безнаказаност просто са лош избор за мен, не успявам да ги помиря с вътрешното си усещане, че трябва да има възмездие за лошите /да, знам, че е инфантилно Simple Smile/

A Pale View of Hills на Kazuo Ishiguro - разказ на японка, живееща в Англия за младежките й години в Нагазаки след втората световна война. До последните 10-на страници това си беше точно история, каквато човек очаква от Ишигуро - минорна, пестелива откъм епитети, с лаконични диалози и най-вече с погледа към миналото, към което героинята сякаш се завръща за да избяга от травма в настоящето си. Донякъде е дори скучновато и безсъбитийно. И накрая, само със смяната в две местоимения, като шамар идва изненадата и всичко придобива съвсем различен смисъл. Това не го очаквах и някой ден ще препрочета книгата вече със знанието за развръзката в търсене на пропуснати нюанси и намеци за действителните събития.

Започнах The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society на  Mary Ann Shaffer и Annie Barrows. Приятна изглежда засега.

# 168
  • Mediterraneo
Пазителките на гълъбиците започнах вчера. Страхотно ме увлече от първите си страници с красивия си език. Историята тепърва ще видя дали ще ме заинтригува така.

# 169
Маграт, мед ми капе на сърцето, като чета такива хубави отзиви за "Вещицата". Simple Smile Да, за края може би имаш право, човек очаква поне да разберат какво им се случва и защо. А коя друга на Майгул Акселсон беше чела? Jag heter inte Mirjam ли? Аз не съм стигнала до нея, седи ми в библиотеката все още. Но съм чела Moderspassion (аз бих я превела "Страстите майчини" по аналогия със Страстите Христови, но книгата така или иначе едва ли някога ще излезе на български, въпреки че съм я предлагала на издатели - просто "Вещицата" се продава прекалено зле, така че авторката явно е безперспективна за българския пазар...). Moderspassion е тежка книга, то още заглавието насочва за каква тема може да става въпрос, но също е много силна.

# 170
Здравейте ,
минавам на бързо да споделя впечатленията си от Магията на подреждането на М. Кондо Започнах книгата доста спонтанно и без да очаквам кой знае какво ,но останах изключително доволна . Авторката дава много полезни съвети и идеи за подреждането и вече дори приложих някои неща.
Хареса ми идеята да се извадят абсолютно всички вещи от дадена категория и след това вземайки по отделно всяко едно нещо , да определим дали ни носи радост , или не .
Цялостното ми впечатление за книгата е много положително и я прочетох неусетно Simple Smile

# 171
Брегът на розовите листенца - Дороти Кумсън

Да си остане между нас - Джейн Фалън

# 172
  • София
Cioccolata, аз съм ти много благодарна за препоръката за Майгул Акселсон, защото сама едва ли бих стигнала до нея  Hug Да, Jag heter inte Miriam съм чела и също е прекрасна.
Нямам идея защо Априлската вещица се продава зле, може би хората ги отблъсква тежката тема.  За мен беше много увлекателна и не можах да я оставя. Зарекла съм се след време да я прочета и в твоя превод, интересно ми е какво е звученето. Представям си работата по нея като нещо много деликатно и трудоемко.

# 173
Според мен единствената причина да не се продава добре беше, че е поредната нова за българския пазар авторка, със странно име, с "вещица" в заглавието, което може би навява представи за тийнейджърско фентъзи (тя излезе 2012 година). И макар че се писа тук-там за нея, а и по радио "Христо Ботев" излъчиха материал, според мен рекламата се е оказала крайно недостатъчна. Или може да е лош късмет просто.

А за мен работата беше удоволствие, макар че това не е лесен текст (като на много от криминалните романи), но ми беше мечта да преведа книгата.

# 174
  • София
Здравейте Simple Smile Напоследък страдам от силна липса на време за четене и не съм се разписвала тук, но ето няколко реда за последните две книги, които успях да прочета.

"Сподавен писък" се оказа доста добър трилър. Почти до края ми вървеше към 3*, но заради развръзката (неочакван гол в 90-тата минута Simple Smile ) й дадох 4* , а Анджела Марсънс я нареждам сред авторите, от които ще чакам нови книги Simple Smile

"Кръв по снега" - наглед непретенциозен сюжет на повече от семпъл обем от страници , но Майсторът си е Майстор. Книгата е едно малко съзвездие от анти-герои. Всъщност няма нито един "положителен" образ в цялата кратка история, но всеки характер си е развит напълно и е интересен сам по себе си. И още едно доказателство за таланта на Несбьо е как с едно само изречение накрая на романа обръща буквално на 180 градуса представата ти за даден герой Simple Smile
Оценка - 4* / 5*

"Магията на подреждането" , спомената по-нагоре, и на мен много ми хареса , а наскоро имах и възможността да приложа на практика съветите на Мари Кондо при смяна на жилище. Наистина човек се чувства по друг начин като се освободи от ненужни вещи и започне на чисто, да не говорим за това от колко малко неща в действителност се нуждаем Simple Smile
Препоръчвам книгата!

# 175
  • София
Пазителките на гълъбиците започнах вчера. Страхотно ме увлече от първите си страници с красивия си език. Историята тепърва ще видя дали ще ме заинтригува така.
Много силна книга, по мое мнение. Великолепно написана, прекрасна!

# 176
  • Belgium
Cioccolata, да кажеш за Americanah. И аз съм ѝ хвърлила око, но май ще я дочакам на български Simple Smile

За "Мозайка от убийства", в която съм влюбена, мисля да пиша малко по-подробно, съвсем скоро. Днес ми се иска да споделя възторга си от друга книга - "Тяло под роклята" на Галин Никифоров. Знаете, че рядко чета съвременни български автори. За Никифоров обаче винаги правя изключение. Слагам в скрит текст не защото има спойлери, а защото е дългичко Simple Smile

Скрит текст:
Каня се да напиша нещо малко по-подробно за тази книга още, откакто я прочетох, но все не ми достигаше време и вдъхновение. Трудно ми е да структурирам мислите си не, защото романът не ми хареса, а точно обратното - защото ми се иска колкото може повече хора да му обърнат внимание. От друга страна това не е лесно четиво и не е често срещана тема при съвременната българска литература, така че съм наясно, че не всеки ще го преглътне лесно.

Ще започна малко по-отдалеч – харесах много стила на писане на Никифоров още с романа му "Лисицата". Най-големият плюс за мен беше, че сякаш не четях роден автор, а нещо космополитно, което можеше да се случва в която ѝ да е точка по света. И все пак имаше български реалии, които не се натрапваха, не експлоатираха втръсналите до смърт сигурни рефрени на комунистическото ни минало и/или мутренските години от по-новата история на страната. Ясно беше, че това няма да бъде последната ми среща с автора.

Най-новият роман на Галин Никифоров не прилича на нищо, което сте чели, обещавам ви. Той е кратък, стегнат, мрачен и толкова запомнящ се, че ще ви гложди в малките часове на нощта дълги дни след като сте затворили последната страница.
В центъра на историята са двамата близнаци Борис и Бориса, които отрастват в пансиона на леля си след смъртта на родителите им. Това обаче не е обикновен пансион, а дом за възрастни хора и деца с умствена изостаналост. Необичайното е навсякъде, детството преминава сред палитра от чудаци, а леля Лео с нейната изкуствена ръка и желязна воля е безмилостният властелин на този тъжен микрокосмос. Няма да задълбавам в сюжета, защото той е толкова изкусно сплетен в сложна шарка, че ако дръпна един от ярките, екстравагантни конци, ще се разпадне на съставните си части без да мога да сглобя от тях нещо разбираемо.

"Тяло под роклята" е роман за болката, за самотата, за изгубената друга половинка, без която не си цял и в която искаш да се превърнеш само, за да спре да боли. Но най-вече това е роман за личния катарзис. Всеки трябва да го постигне сам, по свой начин и с цената на всичко. Флуидността на пола е тема, към която малко автори биха посегнали по ред причини. И още по-малко биха успели да я развият добре. Галин Никифоров успява и за мен това е най-голямото му постижение. Романът не е лишен от някои дребни минуси, но те нито ме дразнеха, нито намалиха удоволствието от читателското преживяване. Бих искала например да науча повече за Бориса, нейният образ беше даден съвсем схематично, основно се ровехме в остатъците от душата на Борис. Лекото докосване до модния свят също не се беше получило особено, но то не ми беше никак важно на фона на сериозните и детайлни проучвания, които авторът е направил в областта на медицината, биологията и психологията, които си личат на множество места в текста.

Не на последно място, въпреки че чух някои противоречиви отзиви за корицата, аз страшно я харесвам. Различна е, една идея екстравагантна с точната доза мрачен полъх, който да те предупреди, че това заглавие няма да бъде весело и безгрижно, а освен това е прецизно„вързана“ със самия текст.

Ако ви се чете нещо крайно различно и оригинално, но от съвременен български автор, дайте шанс на Галин Никифоров. Освен всичко друго на премиерата на книгата той ми направи впечатление на скромен по един сдържан и достоен начин човек, с чувство за хумор, което не личи на пръв поглед, но блясва отведнъж и за кратко като слънчев лъч, пробил си път сред облаците.

Прочетох и "Операция "Сладкоугодник" на Иън Макюън и умрях от скука. Това е четвърта среща с него и истински харесах само "Изкупление".

Възлагах големи надежди на "Операция "Сладкоугодник" заради интересния синопсис, но честно казано книгата ми беше скучна. До края очакваш да стане нещо наистина грандиозно или поне хитро и интересно, но уви, това така и не се случва. Оставям настрана факта, че главната героиня е досадна патка, това предполагам е част от авторовия замисъл. Едно нещо, освен сравнително скучния сюжет, обаче не мога да простя на носител на "Букър" - страшно клетите секс сцени. Много пъти сме си говорили с приятели, че истинският майстор на перото се познава по това как пише (или избира да не пише) за секс. Макюън има хубав, изчистен стил, но просто не се справя с описването на страстта. Когато някой ми започне с фразата "Време е големите момчета да си лягат", никога не следва нищо добре написано. После имаме сцена, в която той ѝ казва, че я обича и двамата свършват на секундата едновременно (здравей, Даниел Стийл) и вече накрая за моя радост решава да пропусне подробностите и да спомене секса с изречението "Той се погрижи за мен по един много специален начин" (бляк!).

Ще прочета и "В черупката", защото я имам с автограф и силно се надявам там сексът да е пропуснат. Ако и тя не ми хареса, с Макюън приключваме.

В момента чета "Бих умрял за теб и други изгубени истории" - неиздавани досега разкази на моя любим Фицджералд и още като прочетох само предговора исках да дам 5 звезди Heart Самото издание също е много красиво, с подробни бележки и редки, архивни снимки на Фицджералд, идеално за подарък.

# 177
Лу, засега мога да кажа, че Чимаманда е страхотен стилист - текстът е удоволствие за четене, макар че сигурно няма да е лесен за превод. А иначе съм в началото още, ще видим по-нататък. Но аз преди време прочетох и много харесах Purple Hibiscus, така че оттогава съм й почитателка.

# 178
Мери Попинз.

Има-няма 30 години след последния прочит и установих, че доста неща си спомням.

# 179
  • София
Лу, много си търпелива - 5-6 книги, преди да се откажеш да четеш някой автор!? Дано ти хареса "В черупката", но...
Скрит текст:
секс има... То няма как да няма в нея!

Аз си продължавам с Найпол, а успоредно с него през уикенда започнах и "Мандухай" на Таня Кинкел, която усещам, че много ще ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт