Противогрипна ваксина сезон 2018/19

• 32 944
  • 416
  •   1
Отговори
# 315
# 316
Бяхме днес отново в болницата майка ми да си вземе епикризата. Дойде и един мъж, който е лежал в съседна стая, доста по-млад, оплака се, че още го боляло на мястото на пневмонията и вдигал температура и затова щял да ходи на контролен преглед. Попитах го от какво стана така, каза от грипа, изобщо не очаквал, тъй като по принцип бил здрав човек. За съжаление грипът го е ударил доста лошо и му е сринал имунитета и човекът вече седмици не може да се оправи.
Майка ми за щастие се възстанови напълно. Изолира се от ясленските микроби за известно време и сега е ОК.

# 317
  • In the land of Never Never
Последствията от някои заболявания, срещу които сега има ваксини, са направо страшни. Родена съм през 50-те години, и си спомням, че имахме в градината дете, което беше боледувало от полиомелит - с едното краче по късо, имаше протеза, за да може да ходи. Явно е било преди въвеждането на ваксината. Тук необходимостта от ваксиниране е просто еднозначна - защото неваксинирането може да означава инвалидизиране.
Спомням си, че боледувах от дребна шарка, заушка, коклюш, явно е било преди въвеждането на ваксините за тези заболявания. Играех си с едно съседче, и винаги боледувахме колективно - явно се заразявахме една от друга. Предполагам, че децата са боледували масово от тях. Живеехме в провинцията, но родителите ми бяха образовани хора, и щяха да ме ваксинират, очевидно не е имало още масово прилагане на тези ваксини.
При мен явно заболяванията не са имали последствия. Те са се смятали за детски болести, и всички са ги карали.
Не знам дали има някаква статистика от тези времена, за усложнения, смъртни случаи, би било добре, ако има такива, за да се види какви са реалните рискове наистина, ако просто преболедуваш. Защото се приказва много за рисковете, ако не си имунизиран, но всички се надяват да им се размине. 
А при ваксинациите, и страничните действия от нея, хората разпространяват информация, защото има доста такава. Мога да преведа пример, с детето на племеника ми, точно като проходи, имаше доста неприятни последствия след една тривалентна ваксина. Почти се парализира, и беше много страшно. Постепенно се оправи, останаха малко последствия при ходенето, на едното краче. Така че, доста е сложно, може да си убеден в нуждата от ваксиниране, но ако ти се случи нещо такова, е доста стряскащо.
Масово, да, ваксинирането помага, но ако ти си точно случая, при който има последствия, няма как да не се замислиш. За това според мен, тъй като някои заболявания са много тежки, и при тях наистина трябва да има задължителна ваксинация, при другите трябва да има някаква възможност да прецениш рисковете и последствията от едното, и от другото - на базата на реални изследвания и статистика. Ако сам си решил, и се разболееш, няма на кой да се сърдиш. Носиш си последствията, както и другите, които са решили така.
Така е с противогрипната ваксина - както виждате, като цяло, тези които са се ваксинирали, смятат че са направили добре, повечето неваксинирани обикновено го хващат, и го карат тежко.

# 318
  • Нидерландия
Следях темата с интерес но се чудя защо след като дискусията е за противогрипна ваксина се разглежда и коментира всякакъв вид ваксини? Това са съвсем различни неща и виждания. Бъдете здрави! 🍀

# 319
Защото антиваксърите не пропускат да натрапят мнението си във всяка тема за ваксините. И аз това питах по - назад, но...едно си баба знае...

# 320
Да споделя и аз в развитие грипната вълна в къщи. Силната ми половинка не се ваксинира в началото на сезона. И се разболя доста тежко в последствие. Макар че се възстанови с лекарства и беше в болнични, продължава да си покашля. Аз имам ваксина и не се разболях. Изводът му от цялата ситуация е, че следващия път сме първи на опашката за ваксини!

# 321
  • In the land of Never Never
Коментира се в контекста, че противогрипните ваксини са вид ваксини, и темата за това доколко са полезни или вредни, и действат или не действат, е част от по-голямата тема за ваксините изобщо.  Не съм антиваксър, и споделям опит и информация, която може да е полезна.

# 322
  • София
Масово ваксинирането помага, но ако ти си точно случая, при който има последствия, няма как да не се замислиш.
... Не знам дали има някаква статистика от тези времена.
И средиземноморската диета масово помага, и упойките масово действат, и сьомгата масово е полезна, и червения хайвер... Но има изключения и следват алергии. Това обаче не означава да се откажем всички от тези неща, нали?
Не е наша работа да решаваме да се ваксинира или не. Лекарите агитират за ваксиниране. Както учителите агитират четене и учене. Ама някой може да го заболи глава от четене. Трябва ли затова всеки да седне и да мисли: да уча ли или да не уча?!?
Има статистики сега, че ваксинирането е правилно. И пак някои агитират да мислим преди да се ваксинираме.
Статистиката показва отговора. Няма какво тук да се мисли.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 23:55 от krasengn

# 323
  • София
Като отказваме да мислим, пишем глупости от сорта, че отказът от ваксини бил идентичен с отказа от четене и учене.

"Не е работа на болния да решава да се ваксинира или не."
Болни не се вкасинират, ваксинират се здрави хора. Предполагам сте го написал, защото сте си перманентно болен, както споделихте.

# 324
Да кажем подобен......

# 325
  • София
Като се отчитате "за протокола" и аз да споделя, че нямам ваксинирани и болни в обкръжението си. Аз също не се разболях, естествено.
След като естествено не си се разболяла от грип, не помагай на други да се разболяват, като не се ваксинират.
Специално за Alexandria, която много мисли: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6836820
Помисли пак, но след като прочетеш цялата статия.

# 326
  • София
Пълен абсурд е да се направи "типов имунизационен календар" за целия ЕС, защото никой в Европа няма да иска да се ваксинира с/у туберкулоза, примерно. Това е болест, широко разпространена в България, поради мизерните условия, в които живее населението и явно задължителната ваксина не помага особено. В Европа не ваксинират с/у туберкулоза и няма да започнат да го правят заради българската мизерия.

# 327
  • в кукувиче гнездо
Пълен абсурд е да се направи "типов имунизационен календар" за целия ЕС, защото никой в Европа няма да иска да се ваксинира с/у туберкулоза, примерно. Това е болест, широко разпространена в България, поради мизерните условия, в които живее населението и явно задължителната ваксина не помага особено. В Европа не ваксинират с/у туберкулоза и няма да започнат да го правят заради българската мизерия.
На кое викаш мизерия?

# 328
  • София
Мизерия викам на лошите условия на живот - мръсен въздух, лошо хранене, мухъл и влага в дома, бедност, повсеместна липса на канализация по селата, лоша хигиена и пр. Все условия, които благоприятстват разпространението на болести и зарази.

# 329
  • в кукувиче гнездо
Мизерия викам на лошите условия на живот - мръсен въздух, лошо хранене, мухъл и влага в дома, бедност, повсеместна липса на канализация по селата, лоша хигиена и пр. Все условия, които благоприятстват разпространението на болести и зарази.
Моля те да ограничиш виждането си за мизерия до теб и твоето обкръжение. Ако имаш мухъл и влага у вас, ми има начини да се отървеш от тях. Същото се отнася и до лошата хигиена. Въздухът си е въздух, по селата по-хубав от този в града, ма това е. Знаеш ли какъв е въздухът в големите мегаполиси? Ти не беше ли от тия дето смятат, че ваксинопредотвратимите болести ще изчезнат с миенето на ръцете? Ми мийте ги тия ръце бе, Александрия, мийте ги.

Общи условия

Активация на акаунт