Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

  • 51 008
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 40 108
А, салатата от зеле си ми е към нещо друго, то само салата ако ям нали ще пострада някой наоколо, че аз ще озверея Grinning 
Ама много го обичам, да му се не види... още докато режа за салата или за готвене и се усещам че мушкам по някое парче в устата, без да е овкусено, дори сол да няма и пак ми е вкусно... Мислех си да се зачета някъде по-подробно какво толкова има в него, да не би да е нещо дето ми липсва и затова да ми се яде толкова.
Възможно е наистина когато много ни се яде дадена храна да има нещо в нея от което организма има нужда.
Или пък ако вече не ни се яде нещо, просто организма ни крещи да не го ядем и че няма нужда.
Така стана със суровото зеле при мен. Въпреки, че онзи глад със суровото зеле беше като бях на 20 години, отвращението ми се получи  от него преди 2-3 години. Виж готвено ми е много вкусно, ама рядко го готвя.
Иначе тази зима, която мина съм яла десетина пъти салата от сурово зеле, но вече бях на НВ и не съм видяла проблем.
Чела съм, че човек през 7 години си мени вкуса към храните. На мен ми се е случвало да прояждам храни, които не съм обичала.
Иначе за всяка храна си има инфо в гугъл какво има в нея.
То няма зеленчук в който да няма минерали и витамини.

А за солта. Аз съм на хималайска. Слагам в салатите, а понякога  и в манджите. Невена, какво мислиш за хималайската сол?
Иначе си имаме и морска ситна. Със сигурност е йодирана.

# 646
  • Мнения: 24 516
Тя всичката готварска сол която се продава тук е йодирана, въпросът е че доколкото знам трябва да е след това в тъмни непрозрачни опаковки, а знаеш повечето в какви е. За хималайската точно това изтъкват като недостатък, че не доставяла йод... ама то колко ли доставя и другата, кой да ти каже. Имам и от двете вкъщи, ползвам която хвана в момента.

За това като на някой много му се яде недей така, че на някои мноого им се прияждат я пасти, а кифли... сигурно и техния организъм има силна нужда Laughing
Има нещо със сигурност, но понякога си е просто вкусът.
Ха дано да проям някога чушки и риби, ама надали... пробвам се от време на време де, знам ли кога накъде ще ме избие.

# 647
  • Мнения: 5 139
Някой предлагаше В12 подезичен. Ако още е свободен, нека ми пише на лични.

Относно високото TSH на столетниците.....тук се твърди, че е добре да е под 2.

# 648
  • Мнения: 40 108
natka, сигурно си права. Ама аз самоконтрол съм постигнала.
Въпреки, че първите 2 години редовно сънувах, че ходя в сладкарници и ям всякакви неща. Даже и вкусът беше доста реален. То така като отказваш нещо. Наркомания е това. Но като минах на НВ и инсулина падна, се кротнах  Laughing
Но аз съм си такава. Ако ми влезе нещо в главата и се въздържам, после може беля да направя. Както с баницата.
Затова ако ми се хапне нещо, хапвам малко ако имам достъп. Да се правя на желязна няма нужда. Майка ми редовно носи торти. През ден. Повечето не ги ям. Ако ми е донесла покрай цикъла хапвам. Скоро пак беше донесла две парчета различна торта. Опитах по-малко и от двете. Даже ако се събере няма и една хапка. Просто си начесох крастата. Има значение дали ще омета парченце торта на върха на вилицата или ще омета като преди половин торта. Дозата прави отровата.
Естествено като си позволя волност следващата седмица гледам да не се излагам. Но не ми е проблем. Всъщност посягам към тортата просто заради лиготия, стар навик, а не заради инсулина.

Фръц, аз имам подезичен В 12. На haya labs. Ама не го продавам, пия си го. Само казвам какъв може да потърсиш. Май и не беше скъп. Към 10-12 лева горе долу.

# 649
  • Мнения: 7 856
За солта - аз използвам само морска. Може би в това е обяснението, че нямам проблеми с нужните елементи в организма си. Дори калият ми се оказа близо до горната граница при изследванията наскоро. Само магнезият ми е малко нисък, но в нормите.
За мене хималайската сол е една мода на неразумно висока цена и не си заслужава парите.
За т.н. йодирана сол - по татово време наистина съдържаше йод (беше в дебели черни пликове), но в прозрачните пликове, в които се продава днес, дори и да е била йодирана, то калиевият йодид се е разпаднал от светлината. Това го знам от много добър химик.

# 650
  • Милано
  • Мнения: 1 005
Някой предлагаше В12 подезичен. Ако още е свободен, нека ми пише на лични.

Относно високото TSH на столетниците.....тук се твърди, че е добре да е под 2.
И тук също!!!Моята ендокриноложка тук издаде доста книги и определено е много добра(за първичен  преглед при нея  се чака около година) и да постоянно повтаря това и дозата ми е такава,че поддържам ТСХ около 1.Според нея за вида и начина ни на хранене е важна и кръвната група.Цял живот съм се учудила защо обожавам растителна храна и тя ми даде отговора-група А съм.Когато имам време ще преведа някой статии от нея...мисля,че ще са полезни и на други.

# 651
  • Мнения: 40 108
За солта - аз използвам само морска. Може би в това е обяснението, че нямам проблеми с нужните елементи в организма си. Дори калият ми се оказа близо до горната граница при изследванията наскоро. Само магнезият ми е малко нисък, но в нормите.
За мене хималайската сол е една мода на неразумно висока цена и не си заслужава парите.
За т.н. йодирана сол - по татово време наистина съдържаше йод (беше в дебели черни пликове), но в прозрачните пликове, в които се продава днес, дори и да е била йодирана, то калиевият йодид се е разпаднал от светлината. Това го знам от много добър химик.

Морска ситна ли купуваш? Защото аз такава взимам.
Доколкото знам дори и морската я йодират допълнително.

# 652
  • Мнения: 4 058
Хм, аз пък съм Б група и уж сме месоядни, а със зор проядох месо и мазно покрай режима. Цял живот съм си хапвала постно, а ако все пак е мръвка, то в никакъв случай с мазно, кожа и пр, само филета. Млечни обичах обаче много, любимото ми нещо, което можех с дни да ям, без да ми омръзне, беше сандвич запечен с кашкавал и айрян и/или някаква салатка. А зимата боб и леща с туршия Grinning Интересно, обаче не ми липсват в момента. Свикнах, че храната - това е месо, зеленчуци, яйца. И толкова. Все едно да накарам сега котките си да проядат банани Simple Smile С такъв успех ще се нахвърля и аз на нещо, което според новите ми разбирания не е храна.

# 653
  • Мнения: X
Това за зелето не го знаех. Аз хапвам много зеле и поне веднъж на ден салатата ми е от микс зелета с майонеза и лимон.

Аз съм АБ и също предпочитам зеленчуковата храна, но няма как да се храня вече само със зърнени, плодове, зеленчуци, млечни и ядки и съм изключила смао зърнените, някои плодове и някои зеленчуци.

# 654
  • Мнения: 7 856
Елора, и от двете - трапезна и едра. С едрата готвя и правя зимнина, имам и електрическа мелничка. Дребната я ползвам, когато трябва да посоля нещо без готвене и не ми се чака мелничката да пусне малко сол.
Цялата дискусия за солта ме наведе на една мисъл - да измеря какво има като състав в кристалната от Тунис и трапезната от Лидъл - това имам налично. Леки елементи като магнезий и натрий не мога да видя, няма как да направя количествен анализ, но мога да видя какво има като елементи от желязото и по-тежки. Йодът със сигурност ще го видя, ако го има (надали заради прозрачните шпаковки).

# 655
  • Милано
  • Мнения: 1 005
Хм, аз пък съм Б група и уж сме месоядни, а със зор проядох месо и мазно покрай режима. Цял живот съм си хапвала постно, а ако все пак е мръвка, то в никакъв случай с мазно, кожа и пр, само филета. Млечни обичах обаче много, любимото ми нещо, което можех с дни да ям, без да ми омръзне, беше сандвич запечен с кашкавал и айрян и/или някаква салатка. А зимата боб и леща с туршия Grinning Интересно, обаче не ми липсват в момента. Свикнах, че храната - това е месо, зеленчуци, яйца. И толкова. Все едно да накарам сега котките си да проядат банани Simple Smile С такъв успех ще се нахвърля и аз на нещо, което според новите ми разбирания не е храна.
Група Б е протеинова...има И растителни протеини.Аз съм сигурна,че всеки от нас слушайки тялото си е за добро😄

# 656
  • Мнения: 40 108
беше сандвич запечен с кашкавал и айрян и/или някаква салатка.
Аууу, и аз ги обожавах тези сандвичи.
Скрит текст:
Принцески им виках. Значи взимах 6 филии пълнозърнест хляб, намазвах с масло, слагах обилно кашкавала, печени нарязани чушки и кръгчета кисели краставички. Поръсвах с чубричка, поливах с малко кетчуп и печах на скарата. Беше по-вкусно и от пица.
Малии каква хищна съм била  Joy
И след тия 6 филии умирах от глад и вадих после запасите от сладки неща.

Какви са тези Б групи. Някакъв тест ли е имало. Изпуснала съм. Давайте.  Laughing

# 657
  • Мнения: X
Елора, говорим за кръвните групи Simple Smile

Група О е стриктно месоядна
Група А е вегетарианска
Група Б е смесено млечни, зеленчуци и определени меса
Група АБ е комбо между А и Б

# 658
  • Мнения: 3 411
В зелето, но не само, има вещества, които пречат на щитовидната жлеза да усвоява йод и по този начин предизвикват хипотиреоидизъм, а той забавя метаболизма. Тези вещества се намаляват при топлинна обработка, но не изчезват. Goitrogen се нарича това чудо на английски. Не съм сигурна какво е на български, гоитроген, може би?

https://kresserinstitute.com/goitrogenic-foods-and-thyroid-health/

При ИР, диабет, СПКЯ липсва и без това йод, ако се яде и много броколи, зеле, кайсии, праскови, бадеми и подобни, отиде! В северните страни консумират много, много зеле, но ядат и доста богати на йод риби, морски дарове, водорасли и подобни. Англичаните ядат много зеле, гъби, яйца, месо, риба и докато ядат основно това са здрави. Подхванат ли курорта с ориз, риба с пържени картофи и Макдоналдс, свърши. В северните страни ядат храни с нисък гликемичен индекс. Добавят ли южни, сладки плодове, ориз, пшеничен хляб се разболяват.

Сготвеното зеле, карфиол, особено брюкселско зеле вдигат доста захарта при диабетици. ..........
......................

Много ти благодаря . Много.

# 659
  • Мнения: 740
По-важното за кръвните групи е, че за всяка се препоръчва определени храни, а други се ограничават. Например няма забранена консумация на месо за нито една група, а по-скоро определен вид месо за дадената група.

Общи условия

Активация на акаунт