ПЕТИЦИЯ Да спрем Глобалния пакт за миграция!

• 29 449
  • 587
  •   1
Отговори
# 165
  • Чужбина
Мене ме притеснява думичката regular.

regular се превежда като:

редовен
постоянен
обичаен

немски:

regelmäßig
ständig
laufend
periodisch

Този пакт представлява нещо като план как да се направи по-лесно, по-достъпно и по-законно постоянното мигриране на хора от едни региони в други.

# 166
Скрит текст:
Като пример, че пактовете се отразяват, ще посоча Фискалния пакт. http://www.euinside.eu/bg/news/the-fiscal-compact-takes-effect-i … ublic-finance-act

Излишно е да се сравнява Пакт, в който изрично е посочено, че не е юридически обвързващ с Пакт, в който страните членки на ЕС се задължават да транспонират елементите му в законодателство си в срок от една година - ако се не лъжа.

Доводите в стил "Дайте да не бъдем наивни, че имат предвид това, което пишат и всичко ще важи само за нас, ако и да пише друго" не ми импонират. В смисъл, че не виждам предимството на твоите догадки пред моите догадки - образно казано.

Скрит текст:
За Унгария мисля, че се запъна най-вече заради това, че никой не им зачете цялостното схващане - че миграцията е вредна, а не градивна. Ако погледнеш изискванията им - основните са приети, т.е всичко е оставено в ръцете на суверенните държави, при зачитане на основните човешки права, естествено. Но ако те искат всички 12, не се получи. Било е априори ясно, че няма да се получи.

И, да, практиките ни за граничен контрол не са особено ефективни.

Цел номер 5 е да се подобри наличността и гъвкавостта на пътищата за законна/редовна миграция /Enhance availability and flexibility of pathways for regular migration. Какво се разбира под законна/редовна/regular миграция е написано в точката за Националния суверенитет - понятията законна и незаконна миграция се определят от законодателството на съответната страна. / States may distinguish
between regular and irregular migration status, including as they determine their legislative and
policy measures for the implementation of the Global Compact, taking into account different
national realities, policies, priorities and requirements for entry, residence and work, in
accordance with international law.

Мерките съответно са - сключване на многостранни споразумения за трудова мобилност, улесняване на трансграничната и регионална трудова мобилност и изграждане на рамки за сътрудничество в областта на труда, съобразно националните приоритети и местните пазари и т.н. Това за маршрута и превоза не се визира.

Между другото съм убедена, че липсата регулации и най-вече на повече възможности за легална миграция на хората, упражняващи  нискоквалифициран труд, няма да доведе до нищо добро. Но това, разбира се, е лично мнение.

Май ти е навик да влагаш друг, превратен смисъл в думите на хората и да изкривяваш смисъла на казаното както ти е угодно.
А да ти припомням ли как и до ден днешен Източна Европа страда от разни пактове, с които е преразпределена?  Към колко Пактове има тайни споразумения? Например Рибентроп-Молотов...

От това, че подкрепяш подписването на Пакта, разбирам, че подкрепяш и трудовата мобилност от целия свят към Европа.
 А това означава, вместо да се подкрепят бедните държави за създаване на работни места, всички останали да приберат  световните гастербайтери.  И целия престъпен контингент под предлог, че са гастербайтери ще се изсипе тук. Т.е. да започне ново велико преселение на народите. И накъде ще тръгнат? - Най-лесната дестинация е Европа.
Мерките трябва да са други, а не стимулиране на миграцията.

Казваш, че липсата на регулация няма да доведе до нищо добро по отношение на нискоквалифицираните. И си права, затова се чудя защо подкрепяш подписването.

Но другото е дискриминация.  И как ще се регулират нещата в стил ЕС, като става дума за държави, издържащи се от пиратска дейност, например.
Като се задължат държавите да приемат търсещи работа, ходи регулирай. Ще се напълнят с хора, работещи за малко пари, заплатите ще паднат, европейците ще остават все повече без работа. Защото не всички са висококвалифицирани. Те си намират лесно работа, било навън, било в техните страни. Тук ще дойдат тези без образование, без квалификация, мързеливи, агресивни, престъпни и радикално религиозни.

Не мога да се съглася арабьоците да имат повече права от децата ми, за които това е Родина! Защото това се случва - ние все повече сме обезправени, а пришълците - с все повече права.

Представяш ли си този нов свят?

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 18:37 от Diorela

# 167

А аз пак ще насоча към речника на миграционните термини според международното законодателство за миграцията.
http://www.iomvienna.at/sites/default/files/IML_1_EN.pdf
regular migration  - миграция, която се осъществавя по признати, законни канали.

# 168

А аз пак ще насоча към речника на миграционните термини според международното законодателство за миграцията.
regular migration  - миграция, която се осъществавя по признати, законни канали.

Т.е. регламентирано държавно каналджийство. По утъпкани пътища.
Точно това каза и Пюр.

# 169

Т.е. регламентирано държавно каналджийство.

Да, това е едно оригинално определение за законната миграция - без значение дали става дума за високо или нискоквалифицирани кадри. Държавите създават канали в тях да регламентирано да влизат/пребивават/работят чужди граждани. Каналджийстват.

# 170

Т.е. регламентирано държавно каналджийство.

Да, това е едно оригинално определение за законната миграция - без значение дали става дума за високо или нискоквалифицирани кадри. Държавите създават канали в тях да регламентирано да влизат/пребивават/работят чужди граждани. Каналджийстват.

Ето, дойдохме си на думата.
Обясни ми, защо подкрепяш подписването на Пакта? Наистина ли вярваш в това прекрасно, мирно и кротко съвместно съжителство и че няма да подбиват пазара на труда? Наистина ли вярваш, че този Пакт няма да има сериозни последици и подписването му не означава нищо?
Наистина не разбирам.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 18:57 от Diorela

# 171
  • Чужбина

От това, че подкрепяш подписването на Пакта, разбирам, че подкрепяш и трудовата мобилност от целия свят към Европа.
А това означава, вместо да се подкрепят бедните държави за създаване на работни места, всички останали да приберат  световните гастербайтери.  И целия престъпен контингент под предлог, че са гастербайтери ще се изсипе тук. Т.е. да започне ново велико преселение на народите. И накъде ще тръгнат? - Най-лесната дестинация е Европа.

Представяш ли си този нов свят?

Цитирам хубавия пост на Диорела отново, защото е изключително адекватен.

В пактът постоянно говори за глобалния свят, в който живеем. Ами тоя глобален свят, Дами и Господа, изобщо не означава миграция. Точно обратното. Студентите могат да учат дистанционно дори в най-елитните университети. Тоя глобален свят означава, че технологиите са масово на разположение на всички. Тези технологии, правещи живота ни изключително виртуален, не създават предпоставки за физическа миграция на хора от едно място на друго.

# 172
Обясни ми, защо подкрепяш подписването на Пакта? Наистина ли вярваш в това прекрасно, мирно и кротко съвместно съжителство и че няма да подбиват пазара на труда? Наистина ли вярваш, че този Пакт няма да има сериозни последици и подписването му не означава нищо?
Наистина не разбирам.

Не, изобщо не вярвам в никакво прекрасно съжителство. Затова мисля, че трябва да има многобройни механизми за филтриране, клапи, които да отдалечават възможността за стихийна миграция и поне някаква сянка от приети ангажименти от страна на страните по произход.

NumLock беше пуснала една интересна статия за книгата на един африканист. Книгата още не съм си я взела, но му изчетох разни интервюта. Общо-взето тезата му е, че когато демографията престане да отговаря на икономическата база на страната/континента, неизбежно настъпва масова миграция. Съдейки по историята, вероятно е прав. И без да пренебрегвам нуждата от контрол на раждаемостта, който е въпрос на бъдеще, ако по някакъв начин бъде намерен режим да бъде внедрен или се наложи сам с увеличаването на образователното ниво и включването в трудовия пазар  - пак съм сигурна, че колкото повече механизми имаме за отлагане и филтриране на миграцията, толкова по-добре.
За подбиването на пазара на труда съм сигурна, че ще подбива - особено в нискоквалифицираният сектор - така както ние го подбиваме в ЕС, а тук и в Полша го подбиват украинци, работещи на ръба на закона или нелегални молдовци. Но,както вече писах някъде - досега май нито една страна не е приела Конвенцията за защита на правата на мигрантите работници, което би било стъпка в посока пазарът да не се подбива.

Конкретно за този Пакт мисля, че наистина ще има основно пожелателен характер. Просто така е формулиран.

Eleonora_27, да ти дам елементарен пример, ограничен само с България - може да учиш дистанционно, където искаш, обаче населението на София неслучайно расте, а други райони се обезлюдяват.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 19:18 от Vapor

# 173
Това, което си написала, не става с Пактове и Конвенции.

По-ефективно от Пакта ще е да им раздават кондоми. Че и по-евтино.

А конкретно този Пакт, ще отвори кутията на Пандора за промени във вътрешните законодателства. Това е мое мнение.

Конкретно за този Пакт мисля, че наистина ще има основно пожелателен характер. Просто така е формулиран.

Затова ли подкрепяш подписването?  Защото няма да има ефект според тебе?

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 19:23 от Diorela

# 174

Мисля, че става - успоредно с раздаването. Но когато има поне малък елемент на задължителност и механизми за следене. Но, разбира се, и тогава не е сигурно. Алтернативата на компромисите е да се изпоизбием взаимно. Както най-вероятно ще стане.

# 175

Мисля, че става - успоредно с раздаването. Но когато има поне малък елемент на задължителност и механизми за следене. Но, разбира се, и тогава не е сигурно. Алтернативата на компромисите е да се изпоизбием взаимно. Както най-вероятно ще стане.

От една страна говориш за "пожелателен характер" на Пакта, а от друга за "елемент на задължителност и механизми за следене". Двете са във взаимно противоречие.
Последно, кое от двете ще последва от този Пакт според тебе?  

# 176
  • София
Ами то е ясно, че хората, като са гладни - хукват натам, където има папане. Точно за това се определят и граници на държавите - да се знае къде е нашето и къде - чуждото. А когато има и общ казан - т.е. социална държава, мераклиите да се присламчат са много повече.
На мен едно не ми е ясно. Ние влязохме в ЕС и години след това имаше пречки за емиграция на българите в останалите страни на съюза. Доколкото си спомням, ние се присъединихме през 2004г, всички ограничения паднаха през 2014г. за българи и румънци.
Сега, 4 години по-късно, половината Африка и цели племена от Азия скачат от палмите и камилите и хукват към Европа, а същият този ЕС гласува пакт, с който де-факто приветства мигрантите.
Къде е логиката?

# 177
  • Чужбина
Алтернативата на компромисите е да се изпоизбием взаимно. Както най-вероятно ще стане.

О да, особено, когато ни съберат на едно място в един пренаселен континент.

Постоянно говориш за задължителност и елементи на следене, а не разбираш, че това всичкото е против теб самата и против децата ти.

Не искам да има следене и принуда. Ти се явяваш тук уж някакъв защитник на човешките права, но всъщност апелираш за точно обратното.

Аз не желая да живея в света на китайците, където всичко и всеки е следен и наблюдаван. А точно това ще стане в Европа, поради опасността от терор атаки и организиране на феновете на Мюсюлманските Братя.

Ето виж, как живеят в Китай. Аз това не го искам в Европа:

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 19:49 от Eleonora_27

# 178

regular migration  - миграция, която се осъществавя по признати, законни канали.

Най-просто казано - регулирана миграция. А не стихийно бедствие, каквото е в момента.
Друг е въпросът дали под благовидния предлог, няма да се промъкнат злоупотреби и мизерии, заради които стихийното бедствие в момента да ни се види като детска приказка.

Само да ви дам пример с ‘‘добрата‘‘ идея след Промяната да се приватизират предприятията.
На теория - хуманно, справедливо и полезно.
На практика - сгромолясване на цялата икономика и причина за милионна миграция в посока навън от БГ.

# 179
Моето виждане е по-простичко.
Ако ти се бъхтиш, копаеш двора, садиш, отглеждаш реколта, животни да изхранваш семейството си и съседите вземат, че се преселят при тебе, да ги храниш, дундуркаш и да ги завиваш нощем с приспивни песнички, как ще реагираш? И ако се опиташ да ги изпъдиш да си ходят в техния имот, а те ти скачат с ножа насреща, че имали права и си длъжна да ги хрантутиш?

Ако и те хванат мотиката, ок, ама те не искат, защото така са свикнали. Да лежат под сянката, да мързелуват, докато ти се бъхтиш. Те дори не искат да научат твоя език, искат ти да научиш техния. Искат да те командват как да живееш в собствения си имот - по техните правила. И докато копаеш в жегите, да се опаковаш в бурка, щото не било прилично по къс ръкав да копаеш,  че ги каниш да те изнасилят. Почиват си в хамака на сянка и само те командерят.
Пък вечер някой може и в леглото ти да се пъхне, че изпитвал глад.

Те ако бяха работливи, щяха техния си двор да прекопаят, нямаше да търчат в твоя.
На съседите трябва да им се дадат мотики, разсади, да ги научи човек как да копаят и да добиват реколта, на труд трябва да ги научи човек. Да копаят в техния двор.
Иначе все в твоя двор ще седят и ще чакат.

Така го виждам аз.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 20:06 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт