МОН - промените продължават (2)

• 60 216
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Тя не дава оценки като ниво на езикова компетентност.
Няма как да знаеш. Досега не са провеждани ДЗИ по новите правила.

Не, няма как - факт. "Почакайте и ще разберете на практика" - рефрена на МОН Grinning
Първо създаваме програма и изисквания, а как ще се осъществява контролът за постигане на изискванията -  ще му мислим после.

# 451
За пореден път оставам с впечатлението, че не си отварял документите, които коментираш.  Разбирам, че е по-лесно някой да ти снесе всичко наготово, ама чак пък толкова...
Вторият задължителен ДЗИ ще бъде върху профилиращ предмет и ще се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет. Съветвам те да прегледаш поне учебната програма за профилирана подготовка по английски език, за да видиш какво ниво е заложено там за задължителните модули.
Чуждите езици не са единствените учебни предмети, за да се хващаме само за тях, дори да става дума за кандидатстване зад граница.
И изобщо, последните страници от темата са по-скоро за дискусионната тема, а не за тук.

# 452
Съветвам те да прегледаш поне учебната програма за профилирана подготовка по английски език, за да видиш какво ниво е заложено там за задължителните модули.
Това го видях. Това, което не видях е как оценките от ДЗИ (по шестобалната система) ще се преобразуват в примерно ниво В2.1 или А2 или ...
С който и предмет да се захванеме, все ще е каша. С различни аромати, но каша. Освен когато е пълна боза Simple Smile

# 453
Ezhko, верно не си чел. Коментваш дискусионно.
За лека нощ - https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2136905302
Има оценки, има % от точки, има рамки, има оценки ECTS, etc.

# 454
  • Русе
Таралежко се бъзика с нас първоаприлски и ние лапаме

# 455
Таралежко се бъзика с нас първоаприлски и ние лапаме
Simple Smile Да беше само първоаприлско Simple Smile

# 456
Ezhko, верно не си чел. Коментваш дискусионно.
За лека нощ - https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2136905302
Има оценки, има % от точки, има рамки, има оценки ECTS, etc.

Мерси, Лоренца!
Пише го, наистина. Всеки изкарал терца (60%) на изпита, ще има съответното ниво в свидетелството (както и получилият 100%).
Simple Smile
Сега остава Кеймбридж, Гьоте институт и другите подобни да го признаят Grinning

# 457
  • Русе

Сега остава Кеймбридж, Гьоте институт и другите подобни да го признаят Grinning

Ми племенникът ми не влезе в Кеймбридж ,но влезе в Иейл. Без ЕГ, без курсове по език, с ППМГ

# 458
Защото В2 не стига за да се следва висше на съответния език, без подготвителна година. (виж линка по-долу)

Доста голям процент деца от езикови и МГ учат в добри университети и очевидно нивото стига.
Тези деца са завършили по старата система, за която е писала и Санака.
Имам някакъв спомен за Германия от мое време, че изрично се искаше С1, но не помня дали беше за да държиш ДСХ или ДАФ.

# 459
  • Русе
Приятелското дете е с B-нещо си студент в Австрия.

Тези деца са завършили по старата система, за която е писала и Санака.

Искаш да кажеш че по старата програма в МГ са имали по-високо ниво на английски от езиковата .

# 460
Писала си за езикова. За МГ нямам представа. В МГ е ок нивото да е малко по-ниско, защото там времето се уплътнява с повече мат.
Моята чуденка е струва ли си езиковата след промените, ако нивото ще е В2.1.

# 461
  • Русе
Писала си за езикова. За МГ нямам представа.
Писах за езикови и МГ. Всъщност повечето ми лични впечатления са от МГ ППМГ е математическата в Бургас

# 462
Допълних по-горе.

# 463
  • Майничка
Изобщо не съм съгласна, че сегашната матура по език е на ниво В2, както писа някой по-горе. В1, по-скоро. Все пак, на нея се предполага да се явяват и деца, които не учат езика в училище с хорариума на ЕГ. И го правят, де.

# 464
Не знам как се определя нивото на езика в цитираните таблици и каква е целта им. Вероятно е някакво осредняване, т.е. минимално необходими изисквания за завършване на всички ученици. Следователно колкото по-нисък е прагът, който трябва да се премине, толкова по-големи успехи ще бъдат отчетени от МОН. Защото ако се постави изискване за покриване на ниво С1 и то се достигне само от 40-50 % от учениците, какви ще са последиците. За МОН като отчетност, но и за останалите ученици, непокрили нивото?
+101. Точно това опитах да кажа и аз.
Това е в тясна връзка с нивата за средно образование. Завършва 10 клас и ... Има средно. Защото много ни упрекват от ЕУ заради циганята....

Общи условия

Активация на акаунт