Майчинството счетоводно-78

• 47 387
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
здравейте,
как стой въпроса с майчинството когато имаш над 24месеца трудов стаж на 8ч но с минимални осугуровки?
Може ли да излезеш в болничен след 3тия месец до самото раждане?
Ако работодателя е съгласен да работиш от вкъщи-може ли да си получаващ обезщетение за болничен и да ти плащат заплата/не минава по -банка-изцяло в брой е/?
Работодателя не е съгласен да вдигне осигуровките,но е съгласен на вариант да работиш докато се чувстваш добре.

# 406
  • София-Младост
здравейте,
как стой въпроса с майчинството когато имаш над 24месеца трудов стаж на 8ч но с минимални осугуровки?
Може ли да излезеш в болничен след 3тия месец до самото раждане?
Ако работодателя е съгласен да работиш от вкъщи-може ли да си получаващ обезщетение за болничен и да ти плащат заплата/не минава по -банка-изцяло в брой е/?
Работодателя не е съгласен да вдигне осигуровките,но е съгласен на вариант да работиш докато се чувстваш добре.

Най-вероятно ще получавате МРЗ като обезщетение за бременост и раждане
Да, можете разбира се щом има предпоставка за болничен.
Не е невъзможно, принципно е незаконно.

# 407
Elfita болничния ми е за общо заболяване да, в 16г.с. съм и така ще си карам....

# 408
  • Пловдив
Elfita болничния ми е за общо заболяване да, в 16г.с. съм и така ще си карам....

Тогава,да,болничният за декември ще е по-малко пари,защото декември е с по-малко работни дни.Плаща се на работен ден

# 409
Много ти благодаря!

# 410
Ако имам болничен за четвъртък и петък и се окаже, че от понеделник трябва нов болничен - това продължение ли ще бъде?Събота и неделя са неработни, но предпочитам да е нов болничен.
А например УНГ може ли да издаде болничен от понеделник?
Благодаря!
Зависи от диагнозата. Ако е различна може да започне от понеделник. При еднаква или сходни, т.е. обостряне на състоянието болничния трябва да е продължение от събота.

Момичета, търсих информация вкл. КТ с последните изменения ат август, но никъде не открих текста, че натрупан отпуск може да се заяви и ползва след периода на майчинство, т.к дали след две год. дали след първа год. за мен все си е връщане на работа. Сигурна съм, че преди имаше някъде текст, че не могат да откажат пускането накуп на натрупания отпуск. Някой има ли информация?
Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. и доп., бр. 25 от 2001 г., изм., бр. 58 от 2010 г., в
сила от 30.07.2010 г., изм. и доп., бр. 18 от 2011 г., в сила от 1.03.2011 г., изм., бр. 54 от 2015 г., в
сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за
следващата календарна година от:
1. работодателя – поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5,
изречение трето;
2. работника или служителя – когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със
съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се
отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но
не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал.
2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми
за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

# 411
Много благодаря! Grinning

# 412
  • Бургас
Здравейте , украинска гражданка с ЛНЧ за чужденец , с продължително пребиваване едногодишно /подновява се всяка година/е омъжена за български гражданин . Има трудов стаж в България към момента 19 месеца и са  и внасяни осигуровки от работодателя на високия процент за ОЗМ . Има ли право на личен лекар и ако не , кой ще и издаде 45 дневния болничен преди раждане , както и последващите болнични след раждане? Казаха ни, че ЕГН  ще получи веднага след раждането и тогава ще има право и на здравно осигуряване  - така ли е?Благодаря предварително !

# 413
Здравейте , украинска гражданка с ЛНЧ за чужденец , с продължително пребиваване едногодишно /подновява се всяка година/е омъжена за български гражданин . Има трудов стаж в България към момента 19 месеца и са  и внасяни осигуровки от работодателя на високия процент за ОЗМ . Има ли право на личен лекар и ако не , кой ще и издаде 45 дневния болничен преди раждане , както и последващите болнични след раждане? Казаха ни, че ЕГН  ще получи веднага след раждането и тогава ще има право и на здравно осигуряване  - така ли е?Благодаря предварително !
Тя и сега би следвала да има право на болничен, нищо, че е с ЛНЧ. Ако не е осигурена здравно болничния ще и се издаде от лекаря следил бременността с/у заплащане.

# 414
  • Бургас
Да , тя има право на болничен и сега .Следящия бременността я праща при личен лекар , та въпроса ми е има ли право на избор на личен лекар , който срещу заплащане да и издаде 45 дневния болничен преди раждане?

# 415
Да, има право.

# 416
Здравейте мами.Болничен продължение от14.11 до 15.12 кога мога да очаквам превод..предполагам на 2 части ще бъде за м.11 после за м.12, нещо не са ми ясни тези болнични, мерси

# 417
  • София-Младост
Здравейте мами.Болничен продължение от14.11 до 15.12 кога мога да очаквам превод..предполагам на 2 части ще бъде за м.11 после за м.12, нещо не са ми ясни тези болнични, мерси
А подаден ли е от работодателя изобщо? Защото крайният срок му е 10.12.
Иначе да, вероятно ще е на две части.

# 418
  • Където морето целува небето...
Здравейте, искам да изчисля в сайта на НОИ приблизителен размер за майчинство. В месеците до термин ще съм в болничен и не знам какво да въведа като цифри там. Имам основна заплата, но към нея ежемесечно имам начислявани клас и бонуси. Сега за месеците в болнични основната заплата ли да въведа, минималната ли, или сумата на болничните, която вече имам изчислена колко ще е на ден?

# 419
Май да..предполагам..

Общи условия

Активация на акаунт