Майчинството счетоводно-78

• 46 924
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Sunshinez, парите в вдин превод ли ги получи? При мен се случи нещо такова през ноември, само че в 3 превода през различен период.

# 481
Sunshinez, парите в вдин превод ли ги получи? При мен се случи нещо такова през ноември, само че в 3 превода през различен период.

На три - да.  Ще поискам преизчисление, 45 дневния преди термин ми започна от 21.06.2018, остатъка до 410 дни започна от 02.11 и реално промяната е от тогава. Но вместо да гадая ще им пусна един мейл. Ще се отчета когато имам отговор 😀

# 482
Пиши им през формуляра за сигнали и оплаквания на сайта, по имейл вече не дават информация, както беше преди. И имай предвид, че може да отнеме около месец, докато ти отговорят.

# 483
Здравейте, предварително се извинявам ако темата не е за тук. Към средата на месеца би трябвало да получа превод от 45дневния ми болничен /от 02.11 до 17.12/. Бих искала да Ви попитам, в какъв размер беше първия Ви превод от този болничен, ако сте били осигурявани на минималната заплата? Интересувам се, тъй като нямам идея колко ще ми преведат, а бих искала да имам г/д представа, за да си направя някаква сметка. Благодаря на отзовалите се!

# 484
  • София-Младост
Здравейте, предварително се извинявам ако темата не е за тук. Към средата на месеца би трябвало да получа превод от 45дневния ми болничен /от 02.11 до 17.12/. Бих искала да Ви попитам, в какъв размер беше първия Ви превод от този болничен, ако сте били осигурявани на минималната заплата? Интересувам се, тъй като нямам идея колко ще ми преведат, а бих искала да имам г/д представа, за да си направя някаква сметка. Благодаря на отзовалите се!
Първия превод ще  е за м.11...има 22 работни дни.
510(МРЗ)/22=23.18е дневното обезщетение
Ти ще получиш за 21 работни дни 486.82

# 485
  • София
Момичета, как разбирате този текст (става въпрос за процедура по прохвърляне на отпуск по майчинство):

1. Прехвърляне на отпуска

Титуляр на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е майката (осиновителката) на детето, но с нейно съгласие той може да се ползва от лицата по чл. 164, ал. 3 от КТ, когато те работят по трудово правоотношение, а именно бащата (осиновителя) или един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), т.е. бабата или дядото на детето.

Аналогични права имат работещите по служебни правоотношения, приравнените на трудови и служебни правоотношения и самоосигуряващите се лица, когато са осигурени и с вноска за фонд "Общо заболяване и майчинство".

Аз ли трябва да съм на трудов договор, или майка ми (на която искам да прехвърля майчинството) или и двете???

# 486
Здравейте, мами, може и да е глупав въпроса, но искам да ви попитам при излизане в болничен за по-голямата част от бременността, получаваш ли някакви парички през това време?

# 487
  • София-Младост
Здравейте, мами, може и да е глупав въпроса, но искам да ви попитам при излизане в болничен за по-голямата част от бременността, получаваш ли някакви парички през това време?
Да, стига да имаш необходимия осигурителен стаж и да си осигурена за Общо заболяване и майчинство.

# 488
  • София-Младост
Точно така, трябва ти работеща баба за целта. Варианта е тя да гледа детето, ти да се върнеш на работа и освен заплата имаш право и на 1/2 от обезщетението.

# 489
Здравейте! Искам да ви попитам тъй като съм фиктивно назначена на работа, сега ми остана 45дневен болничен да взема. Преди да ми започне 45дневния до термин имам 4,5 дни прекъсване остатък. Лекарят ме помоли да попитам фирмата, в която съм назначена фиктивно на работа да ми издадат за това прекъсване платен или неплатен отпуск. Обаче като говорих с жена от фирмата и ми се каза” ама няма смисъл да плащаш на държавата тези 4,5 дни” и така отивам на комисия с тези 4,5 дни остатък. Интересува ме има ли някой компетентен по въпроса та да ми обясни, защото не съм
наясно с тези неща изобщо? А на моят лекар ми имам много доверие и човекът каза “ами дано комисията не направи проблем, трябваше фирмата да ри даде отпуск какво толкова”. Би ли ми обяснил някой по компетентен как стоят нещата, защото ме човърка отвътре🙂 Благодаря Ви!

# 490
Точно така, трябва ти работеща баба за целта. Варианта е тя да гледа детето, ти да се върнеш на работа и освен заплата имаш право и на 1/2 от обезщетението.
Жалко, сигурно има някаква логика, но ми се струва не много добре измислено.
Т.е. втората година освен заплатата допълнително мога да вземам около 200 лв., в случай, че тя не работи?

# 491
  • София-Младост
Жалко, сигурно има някаква логика, но ми се струва не много добре измислено.
Т.е. втората година освен заплатата допълнително мога да вземам около 200 лв., в случай, че тя не работи?
ИМа логика разбира се, този отпуск е по КТ...това не е социално обезщетение. И от него се ползват само осигурени за ОЗМ.
Да, 190 лв. ще взимаш, ако прекъснеш отпуска.

# 492
Да, и аз предположих, че това е причината Simple Smile
Благодаря ти за информацията, беше ми полезна Stuck Out Tongue

# 493
Здравейте, имам следното питане. Имам два работодателя при които се водя на 4 часов работен ден. Сега излязох в болничен и виждам, че от единият работодател имам по-голямо обезщетение от другият.  Различна ли е сумата ако бях при един на 8 часа и като изляза майчинство пак ли ще получавам по-малка сума. Примерно ако съм на двете места на по 500 лв отколкото на едно за 1000 лв? Извинявам се ако е объркано, но съм в голяма чуденка, а не знам към кого да се обърна.

# 494
Здравейте,

Имам следния въпрос:

Пуснах заявление за детски (децки) на 30.11 за двете деца - малкото е родено на 18.10.18г. баткото 2016г. и за него бях пропуснала да пусна документи август, за това не съм получавала въпросните надбавки последните месеци. Та, пуснах за двете деца на 30.11 и въпросът ми е полагат ли ми се за ноември?

Общи условия

Активация на акаунт