Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 872
  • 780
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Ами искам тия, които презастрояват - всички включени във веригата да бъдат задължени да живеят на тези места! Докато са живи! Нищо повече. Защо те са по Швейцария , Бали, ЮАР, Аруба?

Нещата не се обясняват само с комунизъм и пазарна икономика - това е удобно на определени люде! Липсва съзнание в световен мащаб.

Докато изборът се свежда до това - колко пари ще изкарам, никога няма да получите нещо добро!

Много искам да попитам всички с това изкривено съзнание на пазарна икономика, кога станахте такива? Кога от децата на 10 години, които тичахте боси по поляните и знаехте какво е свобода се превърнахте в гробари? Кога продадохте душата си?

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 15:09 от BVAR

# 46
  • София
Предлагам да си представим, че сме собственици на едно парцелче/УПИ за жилищно застрояване/ , кое ще изберем да го продадем на строителен предприемач срещу няколко стотин хиляди евро, а може и над 1 милион или да си стои полянка или такова място, че да дава простор и въздух в заобикалящата го среда. Кое ще изберем, ама честно?
Разбира се, че всеки ще предпочете да осребри притежанието си. Само, че ето тук е именно ролята на държавата, която трябва да се погрижи за адекватното градоустройство и за инфраструктурата, а не само да дава разрешителни за строеж, кокетно присвивайки рамене с мотива, ама какво да се напави, то това са частни имоти

# 47
Без пари нищо не става. Дори общината да иска, без пари не става. Има и такива, които са си изпатили - чакат си десетки години наред за обещаните пари - и сега им минава давността.

# 48
  • София, Bulgaria
BVAR,  много патетично ..., аз пък да попитам Вие какво правите по-въпроса, освен да се възмущавате и да правите грандиозни патетични заключения. То всеки го може това.
А по поляните съм тичала, ама на село, в града не съм. Днес моите деца също тичат по поляните на това същото село. Имам хора, които въобще пък не ги влече поляни, горички, тревички и т.н.
И последно,   всеки има избор. Има квартали с огромни околоблокови пространства, на които му е важно може да избере там да живее. Да не кажа, че и селата в близост до градовете също стоят празни. 
Вчера гледах по новините, че до 2030г. / да не бъркам годината/  60% от населението ще живее в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе...за последния се изненадах честно казано. Строи се, защото има кой да купува, а купуват,  защото трябва да живеят някъде, а това някъде е там, където има работа и развитие.
На никой не му харесва безумията в застрояването, но пък кой прави нещо по-въпроса. От приказки полза няма.

Onna-bugeisha, разрешителни за строеж не могат да бъдат отказани/ ако всичко е спазено/ и ако по план теренът е с предназначение за жилищно строителство. Злоупотребите стават с терени, които не са за жилищно, но им сменят статута на жилищно застрояване. Така построиха  някои зелени площи, но ако се замислите процентът на сгради изникнали върху зелени площи в сравнения с всички останали е минимален.

# 49
То нали затова си има определена плътност на застрояване в отделни квартали, щото пък извинете, ама по ул. Богатица балконите са надвиснали върху платното, тротоатър е около 70 сантиметра и не си представям да трябва да спреш бус за да свалиш диван или печка какво задръстване трябва да стане. Ето това ми е непонятно на мен - как през соца е можело да се спазва отстояние и да има въздух, сега при пазарната икономика да не може, щото "всички искали". Искат да взимат подкупи тези с разрешителните, точно това се случва.

# 50
Ами искам тия, които презастрояват - всички включени във веригата да бъдат задължени да живеят на тези места! Докато са живи! Нищо повече. Защо те са по Швейцария , Бали, ЮАР, Аруба?

Нещата не се обясняват само с комунизъм и пазарна икономика - това е удобно на определени люде! Липсва съзнание в световен мащаб.

Докато изборът се свежда до това - колко пари ще изкарам, никога няма да получите нещо добро!

Много искам да попитам всички с това изкривено съзнание на пазарна икономика, кога станахте такива? Кога от децата на 10 години, които тичахте боси по поляните и знаехте какво е свобода се превърнахте в гробари? Кога продадохте душата си?

Всеки си гледа интереса, включително аз, ти и всеки тук. Ако си инвеститор и ти ще гледаш да строиш колкото можеш повече. На мен това не ми харесва, но се поставям на тяхно място и щях да правя същото. Тук идва ролята на държавата, която трябва да създаде добър градоустройствен план който да се спазва, да не позволява високи сгради на претъпкани места или апартаменти, които се водят ателиета. Но това не се случва, защото държавата е прекалено много в контрола на бизнеса. А бизнес акулите нямат какво друго да направят освен да лапат всичко, каквото им се дава.

# 51
  • София, Bulgaria
То нали затова си има определена плътност на застрояване в отделни квартали, щото пък извинете, ама по ул. Богатица балконите са надвиснали върху платното, тротоатър е около 70 сантиметра и не си представям да трябва да спреш бус за да свалиш диван или печка какво задръстване трябва да стане. Ето това ми е непонятно на мен - как през соца е можело да се спазва отстояние и да има въздух, сега при пазарната икономика да не може, щото "всички искали". Искат да взимат подкупи тези с разрешителните, точно това се случва.

Не е до пазарна икономика, а до лошо градоустройство. Сградите са там, където позволява плана.

# 52
Грешно съм се изразила значи. В годините преди пазарната икономика си беше много хубаво градоустройството и предвиждаше околоблокови пространства с люлки, пейки и пързалки. Сега съседите се здрависват през балконите. Нещо здравата сме се объркали с градоустройствените планове явно.

# 53
  • Варна
tomeva, Grinning
Понеже уважам диалогичността. Не сипя празни приказки в пространството, за да гледам сеир, за това ще ви отговоря. Това, което правя е да не влизам в схемите на такива хора, при това имам възможност. Но съм избрала да не съм част от това. Второ не си мълча като мишка и отварям очите на хората и се опитвам да им променя гледната точка. И успявам. Не е лесно, но става.

Когато една система почне да дава прекалено много дефекти - тя не се рестартира, а се форматира. Може да се  наложи и зануляване. Wink

Патетичното звучене е само във вас. Това , че сте избрали да заглушите върешните си гласове е ваш личен избор.
Това ,че не виждате други неща - също.  Не говорим за селските полянки, а за възможността да се диша и в градска среда.

Ivan_Mihov - моля да не слагате всички под вашия знаменател. Не съм го правила и няма да го направя. Не и по този начин! Има и хора , които устояват на изкушенията на "свободния пазар " Relaxed Ролята на държавата е удобния момент , в който прехвърляш отговорността в други ръце. С една дума искате някой все пак да налага ограничения, но в същото време те ви дразнят?

milittana - Да!  Правилно виждате разликата. Алчността заслепява . . .

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 16:28 от BVAR

# 54
То не е само презастрояването. Всичко се промени. Вярно няма зелени зони и градинки, но и да има бихте ли си пуснали децата да играят свободно и да се прибират за сандвич или вземат нещо и пак до вечерта да не им виждате очите. Нямаше телефони преди да си носят , нямаше връзка мобилна . И пак играехме и тичахме на воля и то не по поляните ами по асфалта направо играехме на различни игри (нямахме градинка около нас, но не ни е пречело  децата да се събираме и играем на каквото ни се иска) Сега без родител дете не излиза, ако отиде да играе с приятелче то родителите са на пейката да го гледат и пазят, при това до 10-11 години , че и повече. Дори ги взимаме от у-щето дето е на 2 преки от нас. Ми...не е до строене това, а се промени обществото, нямаме и сигурност.
Навремето имаше софийско жителство . Голяма борба беше да го вземеш, ако си от друг град, помня всичките ми състудентки гледаха да се омъжат тук  , за да останат. Мисля си, че още тогава ако нямаше такова нещо като жителството София щеше да има подобен на сегашния си вид, въпреки че хората имаха заводи да си изкарат хляба , имаха къщички хубави и градинки, имаха сигурност от крадци и грабежи и спяха спокойно. Сега това го няма. Как се очаква да постъпят хората от малките населени места? Донякъде ги разбирам, на мен също ми пречи това на което се превръща София, но...това е положението, ще става и по-зле.

# 55
Има един тънък момент, че не можеш да налагаш ограничения със задна дата. Не може да си реституирал някому имот с разрешение за строеж, или някой да си е купил имот с разрешение за строеж, а после държавата да каже "Сори, ама само ще си гледаш имота и няма нищо да правиш". Това, което може да се направи, е от тук нататък да не се дават разрешения за промяна на предназначението на земите, но което е надробено трябва да се изсърба по един или друг начин. Единият начин е да се разрешават строежи, когато нещата са "заварено положение". Другият начин е общината/държавата да откупят местата по пазарни цени или да предложат адекватна замяна. Нали се се сещаш, че за второто пари няма.

# 56
Грешно съм се изразила значи. В годините преди пазарната икономика си беше много хубаво градоустройството и предвиждаше околоблокови пространства с люлки, пейки и пързалки. Сега съседите се здрависват през балконите. Нещо здравата сме се объркали с градоустройствените планове явно.
Само че в годините преди пазарната икономика общината ти отчуждава къщата и няма не искам, отчуждава и всички къщи по твоята улица и няма не искам, дава като обезщетение на теб и на всички други (всъщност обезщетение не е правилно, защото тя ти оценява къшата и апаратмента, който ти с еполага, и в зависимост от оценките ти или теглиш заем и доплащаш за ап. , или ти остават пари след като го платиш) само това, което е предвидено по норматив според размера на твоето семейство/домакинство, независимо от размера на къщата и/или парцела ти, и след това трасира улицата така, че половината от твоя двор и на останалите съседи  по улицата става тротоар със зелена площ с дървета плюс детска площака, а теб и съседите ти, заедно с още стотина семейства са ви заселили с по 1 апартамент (или два, ако в къщата е имало регистриран пълнолетен твой роднина) в 16 етажното ЕПК, посторено на мястото на къщите ви. Пример в Иван Вазов - на ул Янко Забунов тротоарът е 5 метра някъде, като след него до платното има и 2-3 метра зелена площ с огромни дървета, а по-навътре в посока към блока има още зелена площ. Широко, зелено, приятно - прекрасно е като среда за обитаване, спор няма, но ако си сред тези, които са имали там къща на 2 етажа с двор 500 кв (и повече), няма да се радваш толкова, защото сега за ап. си можеш да вземеш 100-200 К евро (зависи колко голям са ти отпуснали според норматива - ти си си го платил, но просто нямаш право да получиш по-голям от определен норматив ), а за тази къща цената е между 500 К и 1 милион евро и тази цена не зависи от семейното ти положение или броя на децата ти - имаш къщата, продаваш и получаваш парите, или получаваш 500 кв (50 % от 1000 кв РЗП) по 3000 е/кв.  Обаче на това място са били къщи с дворове, отчуждени в края на 1970-те, и никой не е мислил за 30 % от възможното РЗП като обезщетение на всеки от собствениците плюс изсмукване на всеки кв метър РЗП от працела, защото сега там той струва 3000 евро. Просто се взема, събаря се и се строи по усмотрение на държавата и никой собственик не е питан иска ли или не иска да го събарят, и ако иска, какво иска в замяна. Това е тайната на внезапното изчезване на градоустройството след плановата икономика. Отделно че когато квадратът струва 3000 Е, интересите стават много големи и се създават условия за корупция.

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 16:46 от Анонимен

# 57
Рорреа го обясни чудесно. Аз при така поставения избор, избирам свободния пазарен избор!!!!!

# 58
Всеки си гледа интереса, включително аз, ти и всеки тук. Ако си инвеститор и ти ще гледаш да строиш колкото можеш повече. На мен това не ми харесва, но се поставям на тяхно място и щях да правя същото. Тук идва ролята на държавата, която трябва да създаде добър градоустройствен план който да се спазва, да не позволява високи сгради на претъпкани места или апартаменти, които се водят ателиета. Но това не се случва, защото държавата е прекалено много в контрола на бизнеса. А бизнес акулите нямат какво друго да направят освен да лапат всичко, каквото им се дава.
Моля да се насочим към търсене на подходящите решения. Аз предложих нещо дето смятам за добро. Дали освен регулацията от държават трябва да се "отворят очите" на някой акули не знам, но една акула като се разбеснее бързо я убиват. Целта е да не се стига до там. За мен има 2 полезни хода осен "социалистическите". Обществено мнение - тора боти в някой квартали и акцента върху "цимета не е всичко" т.е. модели за инвестиции не включващи само цимент като начин за инвестиции и/или пране на пари е за това се иска повече усилия.
Колкото до социализма, ами то и сега се прави на етапи от 5 години ама никой не вика не щем ви парите щото са на петилетен план. Та тези дето не искат да отсеят полезното от изкривяванията имате право за себе си.

# 59
BVAR,  много патетично ..., аз пък да попитам Вие какво правите по-въпроса, освен да се възмущавате и да правите грандиозни патетични заключения. То всеки го може това.
А по поляните съм тичала, ама на село, в града не съм. Днес моите деца също тичат по поляните на това същото село. Имам хора, които въобще пък не ги влече поляни, горички, тревички и т.н.
И последно,   всеки има избор. Има квартали с огромни околоблокови пространства, на които му е важно може да избере там да живее. Да не кажа, че и селата в близост до градовете също стоят празни. 
Вчера гледах по новините, че до 2030г. / да не бъркам годината/  60% от населението ще живее в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе...за последния се изненадах честно казано. Строи се, защото има кой да купува, а купуват,  защото трябва да живеят някъде, а това някъде е там, където има работа и развитие.
На никой не му харесва безумията в застрояването, но пък кой прави нещо по-въпроса. От приказки полза няма.

Onna-bugeisha, разрешителни за строеж не могат да бъдат отказани/ ако всичко е спазено/ и ако по план теренът е с предназначение за жилищно строителство. Злоупотребите стават с терени, които не са за жилищно, но им сменят статута на жилищно застрояване. Така построиха  някои зелени площи, но ако се замислите процентът на сгради изникнали върху зелени площи в сравнения с всички останали е минимален.

Защо не направят бутон "не харесвам"...

Общи условия

Активация на акаунт