Тръпнем всички вече, на път е НОЕМВРИйското човече!

• 34 175
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Obichammama, в МБАЛ Надежда раждах.
За това на ръката, по-добре питай АГ дали има с какво да мажеш, за да ти се успокои до раждането. Бебчовците са леки, но все пак трябва да се чувстваш добре.

Пънче, стискам палци всичко да е наред с бебка и да си дочакате датата на секциото.
Утре ни изписват нас Simple Smile

# 421
  • Стара Загора
Здравейте и честито на всички нови мами!
Да ви кажа,че голям зор видях с това кърмене. Тръгна коластра, обаче нашата принцеса нали се роди месец преди термин,  тя не се събужда, постоянно спи. Не плаче, ако е гладна, само леко примрънква и това е. Не засуква изобщо от гърда, цок цок и пуска, после веднага заспива в ръцете ми. Почнах да се тревожа да не хвана мастит, търсих помощ от доста места и едно и също ми се повтаряше- слагаш на гърда, тя като е гладна и ще стане. Казвам ви хора- е не става. Почнах да се изцеждам на ръка, с помпа, с каквото се сетя. На 5-ия ден и о, чудо- изцедих цели 30 мл без проблем. Изпаднах в депресия чак, че зърната ми не стават, млякото не става, а тя просто си е малко недоносена и сънлива. Иначе от шише всичко си цока.
Утре ни изписват и се надявам всичко да се подреди вкъщи, да си изградим режим.

# 422
Мария, бъди упорита и ще се получи в един момент, когато малката позаякне. Освен това няма все постоянно да спи. Аз изкарах първите 5 дни със сина ми в болницата и той така и не засука там, макар че от един момент ми слезе кърмата. Аз упорито се цедях на ръка в една чаша и в определените часове давах кърмата за стерилизиране в шише, което си е на болницата. В Тина Киркова нямаше екстри като помпа за кърма и всеки се оправя както може. Освен това там не обичат много да дават АМ и постоянно ти повтарят да слагаш бебето на гърда, ама никой не ти показва как. Но като ни изписаха и се прибрахме вкъщи - о, чудо! Човекът все едно разбра, че си е у дома и като почна едно цокане... Мисълта ми е, че ме беше страх да не свикне от шише, но явно не става чак така бързо, тъй че имате време.

# 423
Слагай на гърда да не изгуби сукателния рефлекс. Просто може да няма сила още, а от шишето е много лесно. Моята бебка първите дни също заспиваше, гърдите се препълваха. Мен и си ме втриса като ми слиза кърмата, имах снощи и няколко бучки. Слагам горещ компрес на гърдата, за да се отпуснат каналите преди кърмене и като цедя. Тя суче колото може и после й давам изцеденото.
Важното е да стигнете момента, в който ще стане по-силна и ще изсуква достатъчно.

Пъпчето ни падна, имаше и запек. Сутринта мощен пръц и тътен, после каубойска усмивка.

Колкото до интимния тоалет, нашата док каза с клечка за уши или тампонче напоено с олио да зачиствам ако има къкано. Малко ми е терсене.

# 424
  • София
Скрит текст:
Здравейте и честито на всички нови мами!
Да ви кажа,че голям зор видях с това кърмене. Тръгна коластра, обаче нашата принцеса нали се роди месец преди термин,  тя не се събужда, постоянно спи. Не плаче, ако е гладна, само леко примрънква и това е. Не засуква изобщо от гърда, цок цок и пуска, после веднага заспива в ръцете ми. Почнах да се тревожа да не хвана мастит, търсих помощ от доста места и едно и също ми се повтаряше- слагаш на гърда, тя като е гладна и ще стане. Казвам ви хора- е не става. Почнах да се изцеждам на ръка, с помпа, с каквото се сетя. На 5-ия ден и о, чудо- изцедих цели 30 мл без проблем. Изпаднах в депресия чак, че зърната ми не стават, млякото не става, а тя просто си е малко недоносена и сънлива. Иначе от шише всичко си цока.
Утре ни изписват и се надявам всичко да се подреди вкъщи, да си изградим режим.

Мария май всички бебета, които са родени по-рано са така. И нашия беше така, и още две мами имаше в болницата със същия проблем. Според мен проблема идва от това, че като не е при теб хранят с АМ, особенно през нощта. И все като ми го носеха беше ял преди час примерно и само заспиваше на гърда. Млякото засища повече от кърмата и съответно огладняваше по-рядко от колкото трябваше.  Като го взех да е постоянно при мен в болницата и се оправихме. Другото, млякото, което му даваха беше с някви грозни биберони и огромни дупки. Та като го нахранят и после връщаше. И съответно само спадаше на тегло. Другото - трябва яко да го ръчкаш да се буди. Жал не жал, непрестанен тормоз докато не хапне 5-10 минути. Моя спеше като в кома, дигаш ръцете, те падат на свободен ход. Ама вдигам на ръце, прехвърлям от гърда на гърда и постоянно го размятам докато не се разсъни.. и така първите 6 дни, от както го взех 24 часа при мен нямам такива проблеми. Пак заспива, но вече имам кърма и винаги имаме поне 15 мин активно сучене. В някои случаи даже 30-45. В болницата цедях яко с помпата, ама буквално през 2 часа. Таман изпомпам 1 час и имам облекчение и след още един час пак пълна гърда. Чувствах ги като камъни, тежки и болезнени. Вече на 5тия ден в болницата откачах като се сетя за помпата. Ходя с подплънки, щото всички дрехи иначе са мокри. Помпай яко с помпата и няма да си докараш мастит. Може да пробваш и с топлите компреси, аз минах и без тях. Вкъщи съответно като се храни от гърда нямам такъв проблем, даже по гърдите познавам кога ще се събуди да яде. Доизцеждам всяка сутрин след като се наяде или ако не съм в нас и майка ми му е давала от шише, като се прибера се изцеждам. Като се приберете всичко ще влезе в релси, а като почне да суче активно няма да те болят и гърдите вече.
И друго полезно, което прочетох в един блог - бебетата ядат на всяко хранене различно. Така че, ако веднъж хапне 10 мин, следващия път 30, не си мислете, че е останал гладен. Просто не му се е хапвало толкова. Аз много се притеснявах като ядеше малко, ама сега съм спокойна.

# 425
аз засега се цедя през 3 часа и докарвам около 20мл на цедене. двете следобеднни цедения ги нося в ноеонатологията да му го дават на бебчо. закъснях с един ден с цеденето, но се разминах без бучки - за един ден се оправих като ме изписаха вкъщи. сега слава богу гърдите натежават леко като дойде момента за цедене, но не са твърди. вече съм по-спокойна, бебчо почна да наддава. днес евентуално ще видят и как ще е без кислород... Simple Smile ако някой има желание - може да даде идеи за анкета за заглавие на новата тема...

# 426
Предложения Simple Smile

Изпълнени с копнеж, започна НОЕМВРИйския бебевалеж !

Ноемврийчета се раждат вече, всяка мама чака своето човече !

НОЕМВРИйските ни хубави деца идват вече на света !

Падат пъстрите есенни листа, раждат се красивите НОЕМВРИйски деца !

Няма шест, пет- НОЕМВРИЙКИ идва нашия ред !

Ето,че НOЕМВРИ наближава скоро малко бебче ще се гушка в мама !

На топчица свито като малко мишленце,в корема ни чака НОЕМВРИйско детенце !

Има ли строги правила за храненето ни докато кърмим? Отпада ли забраната за меки сирена и сурово сушени меса ? Единственото което съм чувала че може през кърмата да подразни бебешките стомахчета са чесън и цитрусови сокове .

Последна редакция: пт, 26 окт 2018, 18:31 от AnMary

# 427
Не съм сигурна,точно какво не може. Моята ЛЛ ми каза,че като родя така и така ще се чуем,защото ще поеме и бебето и ще ми изготви меню да се храня. Но ми каза ако искам да ям сладко да го ям сега,че после не ми се полагало (разбира се да не прекалявам).

# 428
  • София
Аз знам, че трябва да се ограничавам бобови и зелеви храни, защото повишават газовете. За мухлясали сирена и полусурови меса не знам...

# 429
Има ли строги правила за храненето ни докато кърмим? Отпада ли забраната за меки сирена и сурово сушени меса ? Единственото което съм чувала че може през кърмата да подразни бебешките стомахчета са чесън и цитрусови сокове .

Всичко може да се яде без алкохол и цигари.

# 430
  • София
На мен също ми каза педиатърката, че е хубаво да не ям бобови, шоколад, да не пия кафе и алкохол. Нищо, което образува на мен газове или е стимулант за нервната система. Обаче в блога на Хедра, четох, че може да се яде от всичко, като не се прекалява. Та за сега и шоколад си хапвам, зелева салата също ядох, гледам да е след като го накърмя обаче. Все пак да не е посредствено преди хранене. Има препоръки също да се приемат много витамин Ц, белтъчини и въглехидрати и храни с калции. И да се избягват оцветители, и всичко дето е ГМО и пълно с Е-та. Сирена може всякакви, даже вчера ядох разни. А за чесъна пише, че най-любимо е на бебето кърма с аромат на чесън. Grinning

# 431
  • Bарна, морето, сините вълни
Никога не съм била върла пушачка, по-скоро се лигавех, няколко дни пушех едната кутия или си въобразявах, че като съм нервна ще ме успокоят, но в крайна сметка само си тровех организма и от 19.07.2017 не съм вкусила, намразих цигарите и ме дразни дима.
Но с тази бременност и след това кърмене, наистина ще забравя да пия алкохол. Grinning Сигурно като пийна за пръв път и ще ми прилошее...много ми се пие червено вино. Позволявам си от време на време по малко бира, а и е полезна.
Иначе за храненето по време на кърмене просто ще наблюдавам след консумация на определени храни, дали бебето чувства дискомфорт, естествено няма да прекалявам с храни, дразнещи моя стомах, след ксто ще вреди и на неговото стомахче.

# 432
Няма причина да се ограничават храните ако бебето няма доказано проблем с някои от тях. Говоря за здравословно хранене, иначе е ясно, че не трябва да се прекалява с вредни храни. Попринцип бебето е свикнало с това, което сте яли по време на бременността.
Деси, за да навлезнат веществата в кръвта и от там в кърмата минават няколко часа, така че дали ще ядеш нещо преди кърмене или след няма особено значение, като сметнеш, че за храносмилането са необходими около 2 часа, то е дошло време за следващото кърмене.

# 433
  • В сърцето на любимия човек
Аз в началото се ограничавах от разни неща, после установих, че ненужно тормозя себе си.
Без кафе се чувствам много зле, защото съм с ниско кръвно. Сутрешното кафе го пиех или веднага след кърмене или докато кърмех, все пак докато отиде от стомаха в кърмата минават поне 30мин, в това време детето вече се е нахранило.
Шоколад също си хапвах, в началото по малко, после по повече 😁
Бобовите са полезни и няма как газове от вашия стомах да отидат в кърмата Wink Яжте това, което ви понася на вас и ви е вкусно. Ако забележите, че след дадена храна детето е неспокойно, спирате приема за поне 3 дни и след това я опитвате пак. Ако пак реагира - не я консумирате 1 месец и опитвате отново след това (такъв е принципът и при захранването).
Аз ядях много сурови ядки - бадеми и сусам. Пиех и по малко бира вечер след кърмене, ако ми се допиеше.
Не се разрешава тютюнопушене, консумацията на твърд алкохол в големи количества (има таблици за колко време се изчиства от организма), някои лекарства. Противно на всеобщото схващане, много от лекарствата са напълно съвместими с кърмене. Има един сайт, е-лактания (нарочно го пиша на български), където може да се направи справка за различните медикаменти. Единственото, което знам, че е абсолютно забранено по време на кърмене е аспиринът - забранен е за деца под 7г възраст, защото може да доведе до кръвоизлив и преминава в кърмата.

# 434
  • София
Момичета, хваща ли ви треска вече?? Аз ту се страхувам от раждането (дори не знам какво ще бъде още) , ту се вълнувам, на моменти нямам търпение да си го видя, в други си казвам "още 2-3 седмици, има време, не бързам" Simple Smile Но този девети месец, в който може да е всеки момент, си е страшен - и в двата смисъла Simple Smile))
Като ходя до тоалетната през нощта съм толкова сънена и си мисля "ако тръгне през нощта, не знам как ще се справя, така ме мързи" Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт