Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 85 998
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 900
Ееееее,добри са ни децата,всички!Айде стига сега,Белинда!!!!!
   Тук е едно от малкото места в нета,където някак си не ми звучат пресилени всички хвалби по отрочетата.Личи си,че каквото пишете ,го пишете искренно,не за да се хвалим кой  е по-по-най!!!
   Аз,например,от два дни съм сърдита на набора.Предложих му да погледне едни тениски,да си хареса да поръчам,а кифльото ми вика-"Ако не са на Келвин Клайн,не ща!"МОООЛЯЯ?!
   Абе, лапе, знаеш ли колко бързо ще ми станеш само на КК!
  Вбеси ме тона,с който ми отговори.И много добре знае,че такива заплесии по маркови неща,щото еди кой си от класа има,изобщо не ми минават.
   Иначе днес е на олимпиада по немски,има 5 на класното по математика

# 901
  • Варна
Може да не знае коя е столицата на Грузия, но знае, примерно какво е порт и ip адрес. И градовете, и реките ще се наместят в някакъв момент. Сегашните деца знаят много факти, постоянно са заливани от информация, но аз искам да могат и да отсяват и да правят връзки. Да прецениш кое е вярно, кое - не, кое е подвеждаща информация, за тях е трудно, водят се от общите нагласи. Тук е нашата роля, няма как училището да я изпълни. Но пак всичко опира до ценности, които се създават в детството и няма как да не копират ценностите в семейството. Сега моят много се засилва да спори, да оборва, но трябва опит, за да си съставиш мнение, а не да вярваш само, че знаеш повече факти и това е достатъчно. Пример: ваксините, храната, нефта като гориво и т.н.

# 902
  • София
Много са големи, много знаят и много могат! Joy
Той бил на 14 г., а аз съм се държала с него, като с дете!!! Ти да видиш! Че даже го питам с кой и къде ще ходи! Как може, на 14 г.е!
Алоуууу, майка ти е на 41 и не е излязла от дома, без да каже с кого е и къде е!  Сърди ми се половин ден, на следващия беше преструктурирал въпроса.
Снощи му викам, нещо напоследък не комуникираме много, като седнеш на тия игри и вечерта мина. Давал ми 30 мин за разговори, да питам, каквото имам да питам, че после мини турнир си организирали. Той е на 14!, не на 10!
Чудя се, ще оцелея ли докато ги прескочим тия 14?!?

# 903
  • София
Е, хора, аз не се правя на инересна, за да си прося комплименти за детето, просто съм обективна. По-голям реалист от мен няма да намерите. Пиша, каквото мисля Grinning Хлапето ми е страхотно и ми доставя истинско удоволствие да си общувам с личността, в която се превръща, но не блести с някакви заложби за наука, изкуство или каквото и да е. Нито го напъва отвътре да търси някакво себеразвитие или изява - там само с гьостерицата  Laughing Ама то не може всички Satisfied

# 904
Не знам хора... Може би аз съм по-емоционална... очаквам от него мааалко повече ангажираност. Дойде си- почивка, някой сериал, разходка, учене? Вечер (ако не е притрепан) и сутрин преди излизане. Вярно оформят ги - били ОК нещата, ама малко в повече ми е тийн спокойствието.  А може и, защото  по стечение на обстоятелствата е в училището,  което аз завърших и правя съпоставка. Дааа различни поколения. ... или съм се вдетинила от майчинството най-вероятно😀 малката хапва, а аз чета промени в наредбата на ЦДГ то сравнителни таблици то чудо. Експертният потенциал на СО започва кампании 2018. За един критерии писали на две места, че непроменят изискване за класация спрямо предложения.  На третото място - че приемат....
Кадърни са децата спор няма... примирявам се, че ще е техничар- присърце са му чаркове, с баща си шофира по село по черни пътища. Такива ми ти неща.
Не е много разговорлив за разлика от брат си.

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 13:48 от janakrasi

# 905
  • София
Хич не ми остава време напоследък, а както винаги тук темите са интересни и полезни. Моят се тръшна с грип. До петък е освободен от занятия. Точно в края на срока! Оценките му са шарени. Стипендия - йок!
Има ли резултати от Олимпиадата по АЕ? Не ги намирам или още ги няма?

# 906
Аз да похваля моето гардже, че само го упреквам. На диктовката по немски е с 4 грешки, най-малко от всички в класа! Господина го е похвалил, че прогресивно задобрява. А дано!

# 907
  • Варна
Аз да похваля моето гардже, че само го упреквам. На диктовката по немски е с 4 грешки, най-малко от всички в класа! Господина го е похвалил, че прогресивно задобрява. А дано!

Това е страхотно! Видяхте ли, че трябва време да се понатрупа усет, лексика и увереност при децата. Пожелавам още мноооого шестици и най-вече удоволствие от постигнатото!

# 908
  • В светлината на слънцето
И аз да похваля девойката. На изненадващо директорско контролно, изготвено от главния учител по немски на гимназията, има 5. Много е горда, защото има само едно 6 на дете, което учи езика от 1 клас, и девет петици, повечето пак на деца, които са го учили отдавна. И тя сред тях. Било доста трудно, за проверка на знанията досега.

# 909
    Белинда,моята щерка е такава-изглежда незаинтересована,всичко беше с  тоягата от моя страна.И сега не й се учи вишО.Обаче към работата проявява страхотен интерес,все иска да учи още и още,поема допълнителни задачи,за които не й се плаща,но пък научава много.Шефът й има страхотно доверие,дори се допитва до нея,защото има ситуации,в които тя знае повече./не щото е велика,а защото го е правила и преди/.И като я питам,що бе мамо,ми съсипа нервите през 5те години в гимназията,тя отговаря,че просто не е било интересно в училище.Не било нейното нещо.Но заради тоягата,завърши както трябва,според моите представи.
   Мисълта ми,че децата ни имат потенциал,просто поколението е такова,че трябва нещо да ги грабне,да ги увлече.
Синът ми,за разлика от кака си учи много повече,но при него всичко е на едно ниво,не го виждам да се пали по нещо,идея нямам какво би искал да прави след като завърши.Прегоря и за волейбола,а там наистина гореше.Сега
му е все тая. Не го усещам,докато сестра му пееше,рисуваше,яко спореше с мен.Много ми беше кеф,когато искаше да ме убеди в правотата си.Винаги съм искала от тях да имат мнение,дори да е различно от моето,но да се аргументират,да защитят тезата си.Не просто да се караме.
Учат се още.

# 910
  • София
Много съм съгласна с това, че нещо трябва да ги грабне. И не мисля, че е дефект на поколението. За мен това е най-нормалното нещо, децата да не са еднакви, да не са под калъп. Всяко едно има своите талант/и, интереси, силни или слаби страни. Не хуля миналото ни, но за мен точно в образователната ни система са били най-сбърканите схеми. Всички трябваше да са отличници по всичко, с една учебна програма, независимо от интереси и възможности... Да, всички бяха отличници, по всичко. Ама това химия, биология, математика, езици, история...вундеркинди! Ми не е нормално. Колкото и да плюем по западното образование, факт е, че хората там се профилират от рано, имат право на избор на изучавани предмети, влизайки в определен брой кредити, разбира се. В крайна сметка, като знания и умения излизат по-добре подготвени.
Нашите как ще са ориентирани и ще имат интереси, когато от 2 клас ги натискаме да учат по всичко, по много. Може да звуча много крайно, но аз не вярвам в еднаквите възможности и интереси на децата. При нас положението е от всичко по много и накрая нищо! От толкова науки и теоретичен материал, не остава време да им покажат колко интересна е тази наука и за какво на практика би им била полезна....

# 911
Наистина,  и аз виждам там проблема, учене по всичко на макс, и накрая интересите/ таланти/силни страни  им се размиват и угасват от "прегарянето", явно виждат накрая безсмислеността/ неправилното оценяване на всичко и на цялото учене.
Моята снощи се прибра доволна, след лекото разочарование по Физика,/ оформиха я на 5/, вчера по БЕЛ -5.50 на класното, 6 за срока. До 7 клас БЕЛ й беше любим, но сега й е много скучно в часовете на нейната учителка, много ми е криво от това. Винаги съм харесвала Математиката и тя чудесно се справя, но не я кефи толкова колкото БЕЛ. На РС госпожата даже не можа да се сети коя е, за да ми каже нещо, единственото което оформи като отзив беше " ами явно не участва и затова не се сещам за нея". Наистина тъжно, че един учител може да накара някой да намрази любим предмет, а аз не познавам дете което да е изчела толкова книги до този момент.
По математика пък имаха заместник на класното, задачите били като за математическа паралелка  и има 5, та сега днес ще им дадат втори шанс за по-добри оценки.
Аз нямам против да ги напрягат и там повечко, че до 12 клас не се знае дали няма да й потрябва/ както аз реших да кандидатствам с математика:).
За нас е важно да е ОК по предметите, заради които отиде там, за останалото  да има знания за обща култура.
И най вече тя да е доволна от себе си.

Снощи направих теста на малкото с 5-те държави, градове, планети, реки и т.н. Е  не успя да напише по 5, запъна се на Искър, не знаеше какво е точно. Лондон отиде към държавите, но като цяло за възрастта й и без грам интерес към енциклопедии добре се справи. Ще надграждаме в бъдеще.

Санака, ще питам как точно се казва въпросната интерактивна карта, струва около 50 лв, това запомних, и  изглежда като онези детски килимчета за бебетата, с разни звуци на животни/ преполагам сте имали такова/.

# 912
      Ако електротехникумът/вече гимназия/ в града ни беше свестен,щях да съветвам синът ми да учи там.Увлича се от това,все да майстори нещо.Обаче,там отиват децата с най-слаб успех и с най-лошо поведение,учителите нямат интерес да преподават.Дори не ги интересува кой влиза и кой не в час.А знам,че би му било интересно,да не говорим,че в града ни има такъв глад за ел.техници.Вчера,за смяна на платката на сушилнята ми взеха 50 лв,като отидох да  взема майстора,, после го закарах до работилницата,после пак го взех да я сложи,пак го върнах.
   Същата работа и с бившия механотехникум,който при нас пък го закриха.А сервизи в града бол.Отново ,наборът,все е с баща си като си прави нещо по колата,имаме семеен приятел механик,още  от детската градина ходеше да се маже със смазка при него.Сервизът му е точно до нас и дребния все там висеше-ползваха го за момче за всичко.И сега през лятото ходи при него и понаучи доста неща.
  Ама как да го насоча към такава паралелка,като положението е "майка плаче"-бой,дрога,неходене научилище,неучене,средата-нула.
   Ако си хване занаят,няма да го натискам за висше,само ако иска.Ама къде да го хване?!

# 913
  • София
Снощи обяснявах на младежа връзката между любимата му математика и омразната философия. Като му наредих имена като Питагор, Платон и Аристотел, които той е чувал и знае, че са древни откриватели на математически истини Joy и му казах, че са и математици и велики философи, той се оцъкли. Започнах да му разказвам за Питагор и математиката в музиката и т.н..., как мат и философия са били неразривно свързани. Доста си поговорихме, почетохме. Накрая в детето настъпи още по-голямо объркване и каза, че ако учат философията в този вид, в който я е видял, би му било много интересно. Но това, което е в учебника+есетата, няма никакъв шанс. Твърдо ми заяви, че ще си кара с 3 и 4 по учебник, а за това което му е станало интересно не спря да ме пита и да си го разсъждава.

# 914
Занаят се лови с работа, а не в техникум. Мъжът ми от 10 годишен е в сервиза на баща си. Техникума е завършил с 3-ка, а сега в сервиза поправя двигатели и абсолютно всичко по колите + боядисва. Големият проявява интерес и по цяло лято там стои.

Общи условия

Активация на акаунт