Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 000
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 885
Току що четох, че във Варна нямало епидемична ситуация. А дано и за Сф, кактотвърдят, че не са епидемични стойностите, да обявят ваканция. Много е тегаво ставането рано Simple Smile

# 886
Дано да прекарате ваканцията без да боледувате!
   Ама така,сега да видим министъра ,като държеше срокът да е 90 дни,какво ще прави?

# 887
  • София
Санака, и аз имам второкласничка, на която понятието държава/ град й се размива.
Това ние с големите го учихме с чертаене като кръгчета на мишена - апартамент, вход, блок, квартал, град, държава....и после почваш да даваш задачки къде живее цялата рода и половината приятели. Simple Smile

# 888
  • София
Пак сте подхванали интересна тема - настане суша в темата и някой вземе, че зачекне важен проблем, а както се вика "умрем да се изкажем"  Kissing Heart
Съгласна съм, че семейната среда определя до голяма степен интересите на детето. Също така и личният пример на родителите. Защото то не е достатъчно само да се иде някъде на семейна почивка, ами като сме на мястото Х, да проверим какво има наблизо за разглеждане, какво пише за околните места, с какво е интересно. В това отношение и популярните напоследък блогъри - туристи или фотографи, много помагат. Но това колко хора го правят? Едно е тук да си го кажем 5-10-15 мами с виждане за бъдещето на децата си (дори и против волята им), друго е масовката. А масовката "няма време за децата си" и смята, че след като ги е пратила на училище - трябва някой друг да отговаря за общата им култура. Съвсем друг е въпросът с какво са заети.
Натрупването на сложен материал по БЕЛ и МАТ не означава непременно зачеркване на географията или историята, но времето, в което са ангажирани за подготовката на тези предмети отнема от времето за свободни търсения. Все пак те не са машини, имат нужда и от почивка, и от шляене с приятели.
А училището може да предложи много - в Мишовото училище в периода 1-4клас всички зелени-пембени училища или екскурзии бяха на разни исторически места. Отсядат, примерно, в Трявна и обикалят 4-5 дни района - Етъра, Габрово, Шипка, Дряново. Возиха се на теснолинйка, обикаляха музеи., ходиха в пещери. За нас, за семейни екскурзии останаха по-далечните дестинации като Плиска, Шумен, Велики преслав. На щерката випуска как пък веднъж не им хрумна да "покорят" някой музей, докато са на екскурзия. И тази година, верни на традициите, ще ходят в Банско, като програмата е описана по дни и включва: "закуска, ползване на басейн, обяд, свободни занимания, вечеря" или обратно...И така 5 дни... Предишни години бяха Девин, Велинград и май село Баня, със същата програма... еми...Rolling Eyes

# 889
  • Варна
Аз като цяло не мисля, че образованието днес е по-лошо отколкото по наше време - даже напротив, поради напредъка на технолигиите, на децата им се налага да усвоят много повече информация, но пък имат и много повече възможности и канали да го направят. Когато  моят син беше второкласник заедно гледахме клипчета на TedEd и докато в началото се налагаше да превеждам, след година-две вече нямаше нужда от превод. Клипчетата са анимирани и обяснени много достъпно. Отделно в ютуб има цели канали за малки любознайковци, по БНТ даваха едни много интересни приказки за физиката. Така че на този етап съм повече от убедена, че когато синът ми завърши основното си образование, със сигурност ще бъде много по-образован отколкото мен на неговите години навремето.

Този уикенд например синът ми учи  по АЕ  лексика свързана с някакви ендемични видове растения и животни в Рила - докато ме препитваше дали знам как е глухар, златка или лещарка на английски (естествено, не знаех), изстреля победоносно втория си въпрос - знам ли защо глухарят се нарича глухар, в смисъл дали е глух -  веднага започна да ми обяснява, че го е гугълнал и прочел, че всъщност наистина оглушава в пика на любовния си период. Ей това ме радва най-много - че макар, че не е задължително, той се интересува от етимологията на думите може би защото сме насърчавали любознателността му като малък. Та образованието може да даде много, наистина много. Винаги съм му повтаряла, че липсата на такова отдалече си личи.

# 890
Ако ще е за изказване и аз да рекна Simple Smile.
За мен децата ми са с по-добра обща култура от мен на тяхната възраст, просто защото имат достъп до информация, до която аз нямах. Те са различни поради глобализацията. Тази последната обаче е  едно ново предизвикателство,  и за да оцеляват в нея им трябва подкрепа. Подкрепата от училище особенно в ранният им период за мен не е достатъчна , тук е определяща ролята на семейството и средата. Ако трябва да съм честна децата ми са получили много повече възможност и средства за ограмотяване от мен, също и много повече изисквания и внимние. За съжаление личното ми мнение, че това не е масовка и масово са като Златлите в края на гимназията.
Практически насоки за География- имаме карта на света на стената, килим карта на света+ два, три глобуса.
Как се движи Земята в Слънчевата система сме демонстрирали със цитруси. Сложен ми беше въпроса с приливите и отливите и действието на Луната.
Хубав ден!

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 07:35 от mivan

# 891
  • София
Manzhelka, чудесно дете имаш, много го харесвам и се радвам на постиженията му. Но нали знаеш, че е по-скоро от изключенията? Както и ти като родител, също си от изключенията. Дори и да ми кажеш, че целият му клас деца са такива - любознателни, търсещи, те пак са изключения на фона на осмокласниците в страната. Чудесно е, че ги има и всички искаме да са в повече, така се стимулират едни други да се развиват, увличат и останалите. Тъжната нотка на повечето коментари е точно заради факта, че масовката е с много посредствени знания и изисквания към себе си, а родителите сякаш не забелязват това...
Тези дни пак водих разговор относно съпоставката със стария клас. За поредна събота старите му съученици се събираха в някакъв наргиле-бар близо до Мол Сердика. За поредна събота им отказа и предпочете да играе Тривиадор с едни от новите си съученици, че единият искал реванш. Не че Тривиадор е някакво елитарно забавление, но е по-добре от киснене по забранени за възрастта места.
Когато каза за първи път, че го канят на наргиле-бар, добре, че бях с гръб към него, свари ме в кухнята и режех месо. Щях да си отнеса пръста! Ама някак запазих самообладание и му благодарих, че споделя истината, защото може да ми каже, че ще рита, пък да иде да пуши. И че сега трябва да си кажа репликите за вредите и опасностите от ходенето на подобни места. Но да знае, че е свободен да отиде, да пробва, да види дали му харесва и дали това е неговият начин за прекарване на свободното време. Чак се изненадах на либералността, която се изля от мен. Даже му разказах как с една моя съученичка (семейни приятели сме и до сега) се учихме на пушим на балкона на  моите родители, за да не се изложим на някаква предстояща екскурзия. И как няма да го забравя, защото беше ужасно, помня как кашляхме, как ме опари горещия дим по гърлото. И как решихме, че май можем да минем и без тези умения... Посмяхме се заедно колко глупава съм била и му казах, че да опиташ няма нищо лошо. По важно е какво ще избереш после, след опита. Е, не отиде. От тогава поне 3 пъти го канят, последния път каза по тел на който го канеше - ако измислите нещо друго ми се обади, за тоя бар не ме търси.
Но съм наясно, че една любовна тръпка автоматично ще препрограмира тези нагласи...

# 892
  • Варна
Мандаринке, ти също имаш чудесно дете!

# 893
  • В светлината на слънцето
Много сте прави за всичко казано. Аз обаче опитвам да се поставя и в дрехите на едни други родители, които работят на смени да речем или работният им ден свършва в много късни часове, което прави времето прекарано и отделено за децата нищожно малко и в което време те все пак трябва да им приготвят и храна, да почистят и подредят дома. Или родители, които нямат финансови възможности да заведат детето си дори на едно кино, какво говорим за екскурзии из страната. Има много хора в страната, които живеят буквално на ръба. Сигурно биха искали и те да подарят на децата си изживявания, знания, емоции, дори време, но нямат тази възможност. И в такъв случай училището е онова единствено място, което дава знания. Затова мисля, че е важно в него да има креативни учители, които не са там просто, за да отбият номера, а защото това е тяхното признание. Тогава и знанията ще достигат до децата, те ще ги търсят и ще имат желание да се развиват и вървят напред.

# 894
  • София
Моето не е чак толкова чудесно, като вашите, но аз пак си го харесвам някак си Grin

# 895
  • София
Белинда, чудесни са всичките, само някои по-трудно го показват (дълбоко е скрито) Joy

# 896
  • София
Аз знам Белинда за какво говори.
Баш не мога да кажа всички добри неща, които се споделят за другите, но си го харесвам, даже много, понякога. Joy
Белинда, ти поне имаш откъде да очакваш да изскочи заека. Докато и номер 3 мине по реда си, ехеее има много време...

# 897
  • София
Белинда, ти поне имаш откъде да очакваш да изскочи заека. Докато и номер 3 мине по реда си, ехеее има много време...
Тъй, тъй, и един мармот завива шоколада... Joy

# 898
  • София
Хора, осъзнайте се! Не били толкова чудесни? Кое - ученикът от 91 НЕГ или НПМГ-ейчето? Чувате ли се!
Да не взема гьостерицата и да ви почна виртуално!

Виж, от мойто има какво още да се желае - мързелът надделява над всичко. Пръстите и клавиатурата са едно цяло. Оценките варират в цялата гама на използваните - от 2 започват, ако сте забравили. Стипендия втория срок няма да получава. Но не губя надежда дремещия потенциал да се събуди. Току-виж - доживея Simple Smile

# 899
  • София
Вероятно сте прави. И вероятно малко драматизирам. Истината е, че знае много за животните, за динозаврите, за планетите знае повече от мен /освен енциклопедиите, ходи и на роботика и там доста им говорят за планетите в Слънчевата система/. А и не помня ние кога учихме континентите. Но очаквах да може да нареди 5 града /с държавите се справи/. И ние доста обикаляме по България и винаги пита и му казвам в кой град сме, гледаме забележителности /за Панагюрище се сети от Панагюрското съкровище, което разглеждахме там/. Както каза една приятелка, "ми ти си виновна - казала си на детото да мисли за футболни отбори и то мисли". Joy
И аз по принцип не смятам, че образованието сега е по-лошо или че днешните деца са масово по-необразовани от "едно време". И по наше време беше пълно със Златки.
Алексова, дай име на тази интеактивна игра. "Карта на света" ли се казва или нещо друго?
Мандаринка, и аз съм доста либерална и по принцип, на мнение, че трябва да опитват. Но в днешно време има и неща, които е по-добре да не опитват, че е е много страшно ако им хареса.

Общи условия

Активация на акаунт