Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 003
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Ами, ето, влизаме в релсите и изпълняваме плана на МОН, за изучаване на МАТ от детската градина и дигитализация.
Само не мога да разбера, къде е мястото на БЕЛ, в цЕлата схема? Joy

# 871
  • София
Слънчева, за да могат, ако нищо друго не помага, да прочетат инструкциите. Joy

Дидева, идеално те разбирам. Това затвърждава очакванията ми, че до няколко години в ПУК ще решават интегрални уравнения и след 20-тина години ще е пълно с психопати.

# 872
  • София
Eх, мили спомени са подобни бисери, макар че не са следствие от изсилване с мат и БЕЛ..Лафове на моите деца и на момчето на приятелката ми:
Скрит текст:
- Днес  танцувахме  на танците Тарантула (ПДГ)
-  Свобода на печата е да си вземеш един печат и да си печаташ колкото си искаш и където си искаш (3 клас)
- И кога се там съзира... Кюстендилски бряг (2 клас)
- Канада е най-големият щат в САЩ ( 4 клас)
- Мамо, много е гадно това, което ми обясняваш за този цикъл, че спира  да идва само тогава, когато си бременна или доста стара. Аз не искам да съм стара, значи често ще съм бременна и няма да имам цикъл (3-4 клас)
- Четена на английски адптирана книжка в Британика в  3-4 клас -Граф Монте Кристо". Момчето става  вече 9-10 клас  и има да чете пълната версия, неадаптирана, на бг, оправдава се пред майка си, че вече я е чел в 4 клас. Тя съответно го пита какво помни от нея. Отговорът : Ох бе, ми имаше един граф, дето май имаше Мерцедес...
Улавям се, че ме хваща склерозата, имаше още толкова свежи лафове, как не ги записвах някога..

# 873
  • София
Русалка, бе... Joy Кюстендилския бряг най ми хареса. Припомни ми как голямата ми дъщеря /не помня в кой клас/ ми рецитираше границите на България и каза, че източната стига на север до нос Еминем. Joy

# 874
Но има дpуго - те всички, като поколение, са с pедуциpана обща култуpа.
Помпането на такава не ги ли обpича на pазличие? Няма ли да се откъснат от сpедата си и да изпитват неудовлетвоpеност от нея и самота или да се затвоpят в мини елитаpно общество (б-p- p)?
Питам, защото мотивиpам хлапуня към НГДЕК с идеята, че тази гимназия е място за пpидобиване на шиpока обща култуpа, която би била полезна във всяка тясна пpофесионална сфеpа.
Гpеша ли?
Пpавя уговоpката, че детето е с В1 по немски и английски и това пpави неподходящи НЕГ и АЕГ (пpи една година щpакане с пpъсти, тpудно ще се впpегне по-късно да pаботи здpаво - поне този индивидуум, когото познавам).

# 875
Замислям се, като наблюдавам практиката на учителите (и при големия и при малкия), особено класните няма никаква организация, та, ако ще и заинтересованост за възпитаване на по-различни от двата предмета знания. Какво имам предвид- в нашето училище няма до момента едно събитие, организирано с някаква родолюбива насоченост. Да може да е остаряло и т.н, но не ми се струва лошо да има идеи особено до четвърти клас - да научат стихове нещо рецитали, викторини...
Не знам... От моите ученически (на 38 съм сега) това го помня и ми е супер скъп спомен за празници и тържества. Сега го няма -според класната на малкия в трети клас тя не може да се занимава за ЧНГ или 24 май и т.н да направи нещо за децата.  На големия и тя бе така. Е как тия деца  да почувстват някаква атмосфера ... Нещо да им се запечата. ...да запомнят. А и се научават да се изявяват пред публика ....
Аз ли на такова училище попаднах.... Така ли е принципно ...
Майка ми и учител ...ми прави си нещата и сега учениците доволни, родителите също.

# 876
Интересна тема сте под на нали.
Припомни ми, че аз още в ДГ имах "завидни" географски познания, майка ми и до днес ми напомня моя бисер:
"Днес имахме за обяд в ДГ едно много хубаво ядене, ама Москва ли беше, мусака ли беше, не помня"

И синът ми, седми клас, забележително изречение в преразказ на класното:"И тогава те виждат в обора, че кравата се НАтелила"
Айде, холан, че не е виждал крави, виждал е в родопските села по почивки. Не по малко от мен на неговата възраст

За ограничената обща култура съм съгласна, но не са виновни само децата
Ето, как учат Ботев-на две, на три анализ и" минаване"на тестове до от кат-вярно ли е, не е ли. Ние правех ме рецитали, открити уроци, влиза ти не само в съзнанието, но и в сърцето. Сега е само материал в масовия случай.

# 877
  • София
Според мене в училищата трябва да има клубове по интереси. Не рецитали или хорА за всички. А да успеят да събудят интереса към различни предмети и занимания.

# 878
  • Варна
По мое мнение общата култура се създава с четене. Включително и научно-популярна литература колкото щеш. Или с пътешествия. Обикаляме из България изключително много и мисля, че е важно да познаваш първо собствената си страна, преди да обърнеш взор към света. Иначе като цяло си мисля, че ако децата разберат това, което им полага по разказватвлните в училище, ще им е изключително добра основа. После се включва обикалянето по музеи, гледането на научно-популярни филми, кръжоци. Дето се вика, само желание да имат, всичко могат да научат. Simple Smile

# 879
  • София
Шарлот, до сега не съм срещала случай, в който дете да има широка обща култура, да знае интересни неща и факти, непознати за другите и да е било изолирано. В средата, в която гративира детето ми, всеки поназнайващ нещо различно е обграждан с внимание и любопитство.
В днешно време, по моему, училището със сухите си уроци е последното място, на което детето ще разшири общата си култура. Най-голямо значение, според мен, има кръгозора на детето. Странични занимания, хобита, екскурзии, както каза Манжелка..., театър, концерт, кино, ако щете... Миналата година гледахме Еверест, по негово желание. Толкова се впечатли от историите на алпинистите в този район, че за отрицателно време изчете сума ти неща за Непал, култура, климат, отделно за самият връх..., та исках да кажа, че даже и комерсиалното холивудско кино може да породи интерес. Важно е децата да имат широк избор от занимания и мероприятия, което зависи повече от родителите, отколкото от училището.

# 880
Шарлот, до сега не съм срещала случай, в който дете да има широка обща култура, да знае интересни неща и факти, непознати за другите и да е било изолирано. В средата, в която гративира детето ми, всеки поназнайващ нещо различно е обграждан с внимание и любопитство.
В днешно време, по моему, училището със сухите си уроци е последното място, на което детето ще разшири общата си култура. Най-голямо значение, според мен, има кръгозора на детето. Странични занимания, хобита, екскурзии, както каза Манжелка..., театър, концерт, кино, ако щете... Миналата година гледахме Еверест, по негово желание. Толкова се впечатли от историите на алпинистите в този район, че за отрицателно време изчете сума ти неща за Непал, култура, климат, отделно за самият връх..., та исках да кажа, че даже и комерсиалното холивудско кино може да породи интерес. Важно е децата да имат широк избор от занимания и мероприятия, което зависи повече от родителите, отколкото от училището.
   +1,както се пише във форума.
   За мен основата е семейството-дори да няма възможност за много пътуване,има толкова телевизии,информация.Ние у дома много обичаме да гледаме Стани богат-състезаваме се помежду си.Ако не сме сигурни за отговор веднага правим справка в нета.Отделно синът ми много гледа Дискавъри,нешънъл дж.и още една тв нат гео/нещо си,не помня/.Това го провокира много да търси и да чете.Сега се е запалил по идеята да предложи варианти за сватбено пътешествие на сестра си,Барселона.Проучва къде и какво могат да видят,как да стигнат от т.А до т.Б, и инфо за обектите.Даже щял да й прави презентация.
    Онзи ден ми звънна да ми каже,че гледал някаква поредица  мегастроежи,и давали за нашата Бузлуджа.Беше ошашавен как преди толкова години е построен такъв монумент,а сега е изоставен.
    Освен това,класната им дава домашни ,съчинения по немски,пак свързани с разни такива проучвания.
  Обаче забелязвам,че факти и информация,която ние сме имали като деца и сме знаели,сега изобщо не се учи.Много жалко!

# 881
  • София

Купете му един глобус, има ги и като нощни лампи и го оставете той да изследва известно време.
И при нас едно глобус-ламБа 2 деца отгледа, сега и трето. Гледат, ама не са толкоз запалени. Аз едно време бях като залепена за него и си фантазирах разни неща с часове. То и сега съм така, ама чат-пат ги материализирам с някоя резервацийка или самолетно билетче. Innocent. И аз се втрещявам от такваз неграмотност, но мисля, че Слънчевата е права. Ще тествам и мойта второлачка с тази задачка тия дни.
При нас започна оформянето - вече  имаме 2*2 шестици по физическо и голямата изненада - по информатика.

# 882
  • София
Глобуси ламБи, много сте модерни. Не пазите ли някой ваш? Тъкмо децата да научат и стари географски наименования. Joy (нашият е от мъжо)
Милото от семейство на географи (учител и геодезист, работил 1-2 години като учител по География). Наборът се бе заел с тази наука здраво, но успя да я намрази в училище. Малката обаче дерзае, сутринта се наложи да й пренаредя чантата, че подозрително тежеше и открих "Великите географски открития" - четяла си в междучасията (по следният път отмъкнах малко книжки от свеки като подозирах, че аз ще съм им читателя).. и два пакета глина Joy

А иначе няма лошо да ги натискат по БЕЛ и Математика.
Наборът е много грамотен (железен на правопис и правила), но малката има затруднения по БЕЛ - правилата и правописа.
Санака, за съжаление вашето училище е от малкото добри примери Sad

# 883
Санака, и аз имам второкласничка, на която понятието държава/ град й се размива. Скоро бяхме на гости на наши приятели, момченцето им, също във втори клас беше получил интерактивна игра-карта на света. Много ни допадна, и беше  за опознаване на света, има опция играта да дава държавите, детето да ги открива, или пък казва столици, детето посочва държавите, има и вариант за съответната държава да ти дава важна информация, и тест на знамената им. Доста се забавлявахме,  децата също.
Вкъщи имаме пъзел карти на континентите и докато бяхме вкъщи започнахме с Европа.
Рано им е за География, но поне да знаят какво е държава, какво град.  Но това домашно ме озадачи. При нас не са стигали до такива теми, или поне аз не знам, ще разпитам.

Голямата и тя едва ги научи, Европа още й е мътна и кървава....

# 884
  • Варна
Честита грипна ваканция на варненци - в класните стаи чак на 30.01. Съвсем егоистично се радвам, че имам няколко дни, в които няма да ставам в 6.00 ч 😁

Общи условия

Активация на акаунт