Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 003
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 915
Е,ами като никой от нас не е електричар?В езиковата няма да научи основни неща,каквито би научил в съответната профилирана гимназия.
   Както и да е,не мога да променя това.А и сам си избра немския,да си го учи.

# 916
  • София
В езиковата ще научи език . В зрелите си години може да се профилирира според желанията си. И изборът ще бъде по-голям. Език се учи докато нямаш ангажименти.

# 917
    Език ще научи ако има самият той желание за това,когато и да е.Или,когато види,че му се налага.Е,няма да е така лесно,както в гимназия,но в семейството ми има примери как се учи език на добро ниво и на 38+.
   Както и да е,смятам,че е голяма грешка това,че въпросните техникуми бяха  така неглижирани дълго време от образователната система.Нищо лошо няма в това,ако те влече,да учиш там,където можеш да "хванеш" занаят.Да,учи се в процес на работа,но съм сигурна,че има основни неща,които се преподават в училище.
   Аз не съм против езиковите гимназии,напротив.И двете ми деца са техни ученици,самата аз съм завършила езикова.

# 918
  • Варна
Лошото е, че техникумите отдавна не са това, което бяха и докато масата деца, учещи там сега влизат с бал около 200, не виждам как въобще могат да ги мотивират да учат, хеле пък какво ще научат.

# 919
Техникумите , ТИХ и ТОХ-овете едно време бяха пряко обвързани със заводи и фабрики. В моя град например всички знаете завода за гуми, Елби, Вида стил, Випом и т.н.....горните училища се цепеха по шевовете и после заводите ги дърпаха на работа до един. Затова и бяха в разцвет тези училища, защото после учещите там имаха професия, която веднага започваха да практикуват. А сега тези училища събират децата с бал под 220, което говори за не особено желание за учене, съответно и мотивацията и дисциплината ги пиши бегали...

# 920
    Именно.При нас,Монтана,от догодина съкращават една паралелка в езиковата и една в МГ,а увеличават паралелките в бившите техникуми,защото има глад за работници.Всичко това е супер,още повече,че в двете "елитни" училища се влиза и с много нисък бал,има деца,които си кретат с тройки по езика до 12 клас,което за мен е абсолютно безсмислено.Но от друга страна,доста ще е нужно да се потрудят,за да привлекат желаещи да учат в тези техникуми.синът ми има приятелче-съседче в електрото.Ми той ходи на даскало два дни от седмицата,часовете по практика-ваканция.

# 921
Не е само в Монтана. Правилата за формиране на държавния план-прием са в посока увеличаване на професионалните паралелки за сметка на профилираните и повече СТЕМ паралелки за сметка на останалите.

# 922
  • В реалния живот
Привет и от мен!

Какво мислите вие и децата за разказа "Кръв от къртица", който според медиите е влязъл в американските учебници за 8-ми клас.

Думата "компилация" ми изплува от учебника по литература. "По жицата" и" Кръв от къртица"... От друга страна при днешните игри и филми, може би такъв формат ще въздейства...

При дъщеря ми края на срока върви спокойно. Ще има 5 или 6 по почти всички предмети, ще видим за колко допълнителни изпитвания ще стигне времето.

И друго се чудих за електроните дневници - като ви четох, не разбрах при вас дали е по различно. Само родителите виждаме оценките. Детето си живее щастливо, с неговия акаунт не вижда оценките. Разбира се след изпитване си знае колко са й писали, но не си води статистика за целия срок. Все си мисля, че гимназистите трябва  да са основните, които си виждат оценките.

# 923
И друго се чудих за електроните дневници - като ви четох, не разбрах при вас дали е по различно. Само родителите виждаме оценките. Детето си живее щастливо, с неговия акаунт не вижда оценките. Разбира се след изпитване си знае колко са й писали, но не си води статистика за целия срок. Все си мисля, че гимназистите трябва  да са основните, които си виждат оценките.

Аз съм дала достъп на щерката до моя акаунт.

# 924
  • В реалния живот
rummi_pl, при нас няма възможност да дам достъп и да се появи в нейния акаунт. Разбира се паролата за дневника е запаметена на компютъра и когато иска може да взила в моя акаунт. Но малко ми се струва странно това родителите да виждат оценките, а децата само при тяхно желание. От друга страна сваля напрежението по оценките. Не знам дали го обяснявам правилно. Ние не сме с най-обсъжданият дневник "школо".

# 925
  • София
Привет и от мен!

Какво мислите вие и децата за разказа "Кръв от къртица", който според медиите е влязъл в американските учебници за 8-ми клас.
Dizzy Face
Сигурно нищо не разбирам, щом това не го разбирам! Дано не влезе в БГ учебниците!

# 926
  • Варна
Привет и от мен!

Dizzy Face
Сигурно нищо не разбирам, щом това не го разбирам! Дано не влезе в БГ учебниците!

На мен ми прилича на интерпретация върху Йовковия "По жицата", като Йовков ми се струва по-стойностен Simple Smile.

# 927
  • София
Прочетох и съседна статия, в същата медия, на тази тема. Разказът бил в ключен в учебник с 6 глави. Въпросният присъства във втора глава, която е със заглавие: Тръпката, която изпитваме при изживяването на нещо страшно. Rolling Eyes
Много е далече от Йовков, само леко по допирателната, с тематиката....

# 928
  • София
Пиша отделен пост, че няма нищо общо с предния.
JoyJoyJoy
Щастлива съм от 4-ката на детето, на есе. Мамин златен, не се е ограничил до това, да напише под заглавието "Есе."
А сега, кажете ми, всички тия хора с коментари под снимката, къде са учили?
А поне деца нямат ли, да понаучат покрай тях нещо? Joy

# 929
Това някакъв майтап ли е? Не ми се вярва наистина хората да пишат "есе".
За кръвта от къртица и на мен ми звучи като заемка от Йовков, колкото и да е различно посланието. Някога харесвах Здравка Евтимова, но този разказ ми е като скрибуцане по стъкло

Общи условия

Активация на акаунт