Египет /Тема 8/

• 77 697
  • 780
  •   1
Отговори
# 555
Да се похваля с резервация, летим на 17 април. Искаше ми се пътуването да е в края на април, когато са и великденските празници, или даже около Гергьовден, но се изкуших от офертата на Абакс за Long beach resort (exHilton). Сега се моля да случим на тихо време, защото искам само да си лежим по шезлонгите и да се плацикаме във водата...
Ако някой знае дали в хотела има подгряващ басейн, ще съм благодарна. Въобще всякакви отзиви биха ми били от полза. Изобщо не ми беше в уиш-листата точно този хотел, но... изгодната цена ме съблазни. А вече се терзая дали евтиното няма да ми излезе... да ми вгорчи почивката Simple Smile    
Ние сме били в този хотел, но преди 4 г. - беше от 21 март, тогава хотелът още беше Хилтън. Малко ми е стара информацията, но все пак - добър хотел, има основно тяло с различни крила, изходи и входове. Голямо ходене беше от централното фоайе /ресторанта/ до нашата стая, сигурно 100 м., но пък имахме изход и вход много близко до алеята за плажа. Беше чисто, в Египет няма жени камериерки, само мъже, по-скоро млади момчета. Оставяхме по 1 долар на ден, посипваха ни леглото с някакви цветенца. Озеленено, красиви дървета и цъфтящи храсти. Басейнът беше добър, но май не съм плувала в него, защото сме любители на морето и затова не знам дали е бил отопляем и дали сега е.

Плажът - не е точно пясък, а нещо като набит фин .... не знам как да го определя. Беше чисто, чадъри, шезлонги, имаше едни ограждения, като плет, защото понякога духа силен вятър, обясняваха защо, някаква инверсия на температурата, нещо между сушата и морето, вече не помня, но това беше само за един ден, след това беше много горещо и за 4 дни плаж, защото бяхме на 2 екскурзии, се върнах черна като..... Морето - чисто и плитко. Трябва да вървиш повече от 150 м. навътре, за да ти стигне водата поне до кръста, иначе е до глезените, след 50 м. може и до коляно. Имаше /може и все още да съществува/, нещо като  лагунка или езерце, но с морска вода и отточно, което е изкуствено направено за уроци по сърф - аз плувах там, но беше много дълбоко. Водата там ставаше като температура, в морето също, за шнорхелинг обаче по рифове и по-навътре, не знам, защото не сме ходили.

Ние бяхме много доволни, само храната много не ни харесваше, не сме били гладни, но не беше вкусно. За съжаление сутрин и на обяд имаше и сирена и масло, но не и на вечеря - казвам го, защото поне за мен е лесно - имам ли ги тези 2 неща, друго не ми трябва. Като асортимент също не беше нещо особено, бях учудена за хотел от веригата на Хилтън, макар и 4 звезди, както беше тогава да не са на добро ниво. Но, сега може да е различно и към по-добро. Не си спомням за напитките и алкохола как беше, защото ние по принцип ние не пием безалкохолни, а аз в тези страни не харесвам техните местни концентрати. Ние си носихме уиски и с голямо удоволствие си го пиехме на терасата преди вечеря.

Хотелът е малко отдалечен от т.н. център на Хургада, но има таксита, които могат да се поръчат от рецепцията на хотела. Ние го направихме веднъж, тогава беше 8 долара отиване и връщане - оставят те на определено място, казваш колко часа искаш, на нас май 3 ч. ни бяха много, след което таксито те взема от същото място и кара до хотела. То, центъра е една улица със сувенирни магазинчета, аз бях чела за един - "Клеопатра", там цените са фиксирани и е много удачен за подаръчета за този и онзи. Можеше да се плати и в друга валута, евро и долари, на самите им касови апарати става това превалутиране, но не съм убедена какъв е курса - при всички случаи не е официалния. А, май в хотелът нямаше чейнж, или пък просто забелязах, че курсът не е много изгоден, не помня. Но, за цитирания магазин, мисля, че можеше да се плаща и с карта.

Около хотелът има нещо като арки с магазинчета - плажни стоки, сладки неща, снакчета, вода, магнитчета /бяха по-скъпи/, но мисля, че там поради някаква причина плащахме с тяхната валута, защо не искаха друга, не знам. По принцип, за мен в арабски/африкански страни, винаги е по-добре да имаш макар и малко такава, защото може и да не можеш да си купиш вода. В Мароко имах такъв случай, трябваше да взема назаем от друг турист.

Ние нямахме проблеми със стомашно-чревни изявления, нормална, леко по-засилена лична хигиена, купена минерална вода, зеленчуци след топлинна обработка. Но, пък се наядохме на пресни фурми, е, няма нещо по-вкусно от това, и явно този период им е сезона.

Надявам се, че не сте направили лош избор с хотела и че ще имате положително запомняща се почивка/пътуване!

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
Вече мога да споделя повече впечатления от Египет.

Ние сме буквално в първата седмица след края на египетската "зима". Времето е като в България през юни - можеш да имаш късмет и да направиш добро море, но все пак водата в морето не предразполага към къпане. През повечето дни с изключение на 2, духаше силен вятър, който е доста неприятен. Всяка априлска ваканция ходим с децата някъде на топло, но Египет в момента не е достатъчно топъл по моите критерии.

Единственият начин да се види нещо от страната е да се направят допълнителни екскурзии, иначе стоиш затворен в ризорта и няма къде да мръднеш от него. В Египет е важно в какъв хотел ще си, особено, ако си прекарваш повечето време в него. Ние сме в PickAlbatros, веригата разполага с много хотели и според агенцията са едни от най-хубавите. Видях и някои от хотелите с 4 звезди по пътя из Хургада и аз лично не бих отишла в тях в страна като Египет. На други места по света и в 3 звезди и разни къщи за гости съм спала, но тук не го препоръчвам. Когато основата на почивката е хотелът, плажът и храната, те трябва да си заслужават.
Дотук нищо по-различно от почивка в Тунис, Анталия или Мармарис.

Допълнителните екскурзии се делят на културно-исторически, морски и пустинни. Разнообразието е голямо, но за мое съжаление няма как да се направят самостоятелно и човек е принуден да се движи с група от 40 българи, което е доста изнервящо за мен ( винаги в бг групите има някои класически простаци, този път не беше изключение. Знаете - тръгнал Бай Ганьо със самочувствие да види свят). Задължително с групата пътува охрана, автобусът може да спира само на точно определени места, минава се през около 150 легнали полицаи и караулки на военни с автомати.
Екскурзията до Луксор и Карнак ми хареса, досегът до няколко хилядолетна цивилизация, до места, които са били стари и забравени още по времето на Исус...впечатляващо е. Посетих 3 гробници в Долината на мъртвите и още 1 допълнително заплащаща се - на Тутанкамон. Всички казват, че не си заслужава, защото е в пъти по-малка от тези на великите фараони, но аз не съжалявам. Толкова филми съм гледала за откриването й и как е изглеждала тогава, че исках лично да я видя. Вътре е и мумията на самия Тутанкамон, както и златният саркофаг. Пътуването е изморително, но се търпи. Децата бяха с нас, но са по-големи. Най-малките бяха на 7 години, издържаха геройски без никакво мрънкане.

Днес ни предстои морска екскурзия до Райския остров, за която ще разкажа допълнително.

# 557
Здравейте, на 17.04.ще пътуваме за Хургада с Онекс, има ли други пътуващи на тази дата. Mirage Bay Resort & Aquapark*****, Хургада мнения за този хотел ако някой е бил там.

И ние ще пътуваме на  17.04 —
24.04  за Хургада с Онекс.
                                                                         Здравейте ще пътуваме заедно,  а имате ли информация за хотела аз намерих само мнения  от букинг и от един руски сайт. Пътували ли сте с Онекс до сега и дали сте доволни? Ние ще сме с дте на 6г и се надявам организацията на фирмата да е добра.

Здравейте, може ли да споделите мнение относно организацията на Онекс, хотела, отношението, и всичко преживяно след като се върнете, понеже с приятеля ми обмисляме екскурзия през есента, а трудно намирам информация за тях, бих се радвала на адекватна информация от човек, който е използвал услугите им съвсем скоро. Весело прекарване Simple Smile))))))

# 558

jfjallen, благодаря за отделеното време и изчерпателния коментар Flowers Tulip . Имам още няколко въпроса относно хотела:
- във виличките има ли двойни стаи, или те са апартаменти, сюити и както там още се водят помещения? /дано не ни настанят в най-отдалечената, стискам си палци, хахах/;
- никога не съм купувала аква обувки. На този плаж ще минем ли без такива?
- имаш ли спомен да е имало някъде в хотела представители на местни агенции, които да предлагат допълнителни екскурзии? ММ и щерката категорично не искат, но аз се надявам поне на Райския остров да ги навия да идем /близо, неизморително/; умувам и шнорхелинг /само за себе си/ - изобщо никога гмуркал се човек дали може да се справи прилично и да види този изумителен свят под водата? Simple Smile Или разходката с лодка с прозрачно дъно е по-подходяща /там и дъщеря си бих качила, на 6 г./;

Другото, за което искам да ви питам - как е сафарито в пустинята? Бяхме на такова в Дубай. На мен не ми хареса, ММ много се изкефи. Ако някой може да направи съпоставка, ще ми е от полза. В краен случай ще му предложа да иде сам, ние с щерката на Райския и готово...
За Кайро и Луксор евентуално ще се ходи напред във времето.

# 559
Цитат
Освен това ме интересува актуална информация :

1. все още долара ли е предпочитаната валута в Египет ?

2.може ли да се плаща в магазини или други подобни с кредитни или дебитни карти и  има ли такси ? Има ли значение мастер кард или виза да се ипозлва?

3.четох някъде из темата за карти за интернет , купували се от летището или хотела - какво представлява тази карта , колко стъва и как се използва ?

4. какво може да се посети самостоятелно в Хургада ? преди 7 или 8 години сме били там (точно преди революцията им ) , можеше спокойно да обикаляме и в Кайро и в Хургада > беше пълно с военни по улиците , но беше спокойно. В хургада обикаляхме самостоятелно по магазините , молове и т. Сега как е актуалната обстановка там ?

1. Да, вземете си щатски долари, за предпочитане на дребно по 1.

2. Да, плащали сме с кредитна и с дебитна карта, таксите зависят от вашата сметка/банка. Нашите сметки са без такси за плащания в чужбина и нямахме проблеми. Проверете си в условията на вашите банкови сметки!

3. Карта за интернет и разговори: купих си такава карта на Orange за 12$ - с 5GB интернет, 20 международни минути и 300 местни минути от летището. При изхода на летището в Хургада има павильони на мобилни оператори, които срещу паспорт и малко чакане, ви продават предплатена сим карта, която става за всички телефони. Слагате картата и следвате инструкциите за активиране. Аз съм доволна от нея, даже не можах да я изхабя.

4. Самостоятелно ходихме до мола с кола от хотела, посъветваха ни да не се качваме на чужди таксита, а да ползваме само хотелската услуга, която беше и доста евтина. Друго самостоятелно не виждам какво може да правите, по-скоро можете да позлвате услуги на местна туристическа фирма, с която да отидете на екскурзия или обиколка на доста изгодна цена. На място местните ни предложиха екскурзии с много по-ниска цена от тази, на бг агенцията и сме доволни.

Надявам се, че съм отговорила на всичките ви въпроси.

# 560
Ние мислим да повторим - но този път с круиз. Искам обаче, кацане в Кайро, круиз по Нил и връщане от Хургада или обратното - дали има такива оферти - за есента. Повечето круизи са на юг от Хургада, а аз искам и Гиза.
И аз се интересувам от такава оферта, по възможност да е на ТезТур, ако не за тази есен, поне за следващата пролет. Тез Тур май нямат круизи тази година.

# 561

jfjallen, благодаря за отделеното време и изчерпателния коментар Flowers Tulip . Имам още няколко въпроса относно хотела:
- във виличките има ли двойни стаи, или те са апартаменти, сюити и както там още се водят помещения? /дано не ни настанят в най-отдалечената, стискам си палци, хахах/; - не знам за виличките, ние бяхме в основната сграда, но мисля, че би трябвало да има - питайте в агенцията
- никога не съм купувала аква обувки. На този плаж ще минем ли без такива? - да, можете без аква обувки
- имаш ли спомен да е имало някъде в хотела представители на местни агенции, които да предлагат допълнителни екскурзии? - точно официални представители не знам дали има, но мисля, че самия хотел може да предлага, както и на плажа минават служители от местни агенции, в темата е писано. ММ и щерката категорично не искат, но аз се надявам поне на Райския остров да ги навия да идем /близо, неизморително/; умувам и шнорхелинг /само за себе си/ - изобщо никога гмуркал се човек дали може да се справи прилично и да види този изумителен свят под водата? Simple Smile - На база прочетеното тук, за Райския остров, шнорхелинг, спокойно може да купите от местна фирма. Или разходката с лодка с прозрачно дъно е по-подходяща /там и дъщеря си бих качила, на 6 г./; -  По-добре е някой, който го е правил да сподели, аз по принцип съм била един път на такава лодка, но на друго място, нищо не се виждаше. Но, тук може да е различно.

Другото, за което искам да ви питам - как е сафарито в пустинята? Бяхме на такова в Дубай. На мен не ми хареса, ММ много се изкефи. Ако някой може да направи съпоставка, ще ми е от полза. В краен случай ще му предложа да иде сам, ние с щерката на Райския и готово... - Ние не сме ходили там на сафари, но по принцип съм чувала добри отзиви - има джипове, след това се карат бъгита или АТВ, или пък и 2-те, малко яздене на камили, посещение на бедуинско селище - поне това съм чувала. Може пък и да ви е интересно.

# 562
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тез тур нямат круизи, които да тръгват от Кайро. Круизите им тръгват от Луксор или Асуан. Не знам дали има изобщо круизи от Кайро, ако някой знае, да сподели.

Предплатените карти са много добра услуга, защото wifi няма много, дори този в хотела се губи доста често. А аз сега съм в корабчето от Райския остров насред морето и си цъкам из нета. Екскурзията ми хареса, не съжалявам за нея. Макар че ни заведоха на едно малко рифче, по него имаше живи и цветни корали.

# 563
Тез тур нямат круизи, които да тръгват от Кайро. Круизите им тръгват от Луксор или Асуан. Не знам дали има изобщо круизи от Кайро, ако някой знае, да сподели.

Предплатените карти са много добра услуга, защото wifi няма много, дори този в хотела се губи доста често. А аз сега съм в корабчето от Райския остров насред морето и си цъкам из нета. Екскурзията ми хареса, не съжалявам за нея. Макар че ни заведоха на едно малко рифче, по него имаше живи и цветни корали.

В кой хотел сте?

# 564
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Pick Albatros White beach.

Копирам си отговора на въпрос в ЛС относно билетите в Луксор:

"Купува се отделен билет за снимане вътре в гробниците. Отвън няма проблем да снимате колкото искате, но минете ли охраната на входа на гробниците, вече може да снимате само с този билет. И двата билета ги показвате на човека на входа и той ги продупчва. Тоест имате 1 билет за 3 гробници и 1 билет за снимане. Във всяка гробница ви продупчват по 1 дупка на всеки от билетите."

# 565
Миналата година бях в Pick Albatros Aqua Vista и имах много хубав интернет в стаята, почти не ми се наложи да си ползвам картата.

# 566
  • Стрелбище-в пряк и преносен см

- във виличките има ли двойни стаи, или те са апартаменти, сюити и както там още се водят помещения? /дано не ни настанят в най-отдалечената, стискам си палци, хахах/; - не знам за виличките, ние бяхме в основната сграда, но мисля, че би трябвало да има - питайте в агенцията
- никога не съм купувала аква обувки. На този плаж ще минем ли без такива? - да, можете без аква обувки
- имаш ли спомен да е имало някъде в хотела представители на местни агенции, които да предлагат допълнителни екскурзии? - точно официални представители не знам дали има, но мисля, че самия хотел може да предлага, както и на плажа минават служители от местни агенции, в темата е писано. ММ и щерката категорично не искат, но аз се надявам поне на Райския остров да ги навия да идем /близо, неизморително/; умувам и шнорхелинг /само за себе си/ - изобщо никога гмуркал се човек дали може да се справи прилично и да види този изумителен свят под водата? Simple Smile - На база прочетеното тук, за Райския остров, шнорхелинг, спокойно може да купите от местна фирма. Или разходката с лодка с прозрачно дъно е по-подходяща /там и дъщеря си бих качила, на 6 г./; -  По-добре е някой, който го е правил да сподели, аз по принцип съм била един път на такава лодка, но на друго място, нищо не се виждаше. Но, тук може да е различно.

Другото, за което искам да ви питам - как е сафарито в пустинята? Бяхме на такова в Дубай. На мен не ми хареса, ММ много се изкефи. Ако някой може да направи съпоставка, ще ми е от полза. В краен случай ще му предложа да иде сам, ние с щерката на Райския и готово... - Ние не сме ходили там на сафари, но по принцип съм чувала добри отзиви - има джипове, след това се карат бъгита или АТВ, или пък и 2-те, малко яздене на камили, посещение на бедуинско селище - поне това съм чувала. Може пък и да ви е интересно.

За вилите в Лонг бийч имам лични наблюдения от миналата година- април, даже съм писала в темата, но кой знае къде. Ние нарочно си резервирахме вила, за да е възможно най- далеч от суматохата и шума, поне така си мислехме. Бяхме в почти най- отдалечената от основната сграда, на втора линия. Тези отпред ги ремонтираха. В този период току що хотелът беше престанал да бъде Хилтън. Даже още си седяха логата тук- там, на ключа.
Вилите са двуетажни. На всеки етаж има по 2 или три двойни стаи. При необходимост от допълнително легло, вкарват такова. Някои вили в горната част са по- нови, други по- амортизирани, но като гледам ги обновяват лека- полека. Ние бяхме на 1 ет, над нас имаше едно семейство белоруси с две малки деца. Първата сутрин падна едно тропане и викане, но след като им направихме забележка, станаха по- тихи, доколкото е възможно с деца. Като цяло бяхме доволни от стаята.
Аква обувки си взехме, но не сме ги ползвали много. Става и без тях. Нямаше корали по плажа и в лагуната, където единствено влизахме.
По плажа и в градината непрекъснато обикаляха младежи с предложения за екскурзии. Ние не проявихме интерес, защото още първата сутрин Станислав, представителя на Тез тур, ни предложи екскурзиите и то на доста по- добри цени от публикуваните, не знам как и защо и ние си ги заявихме- Сафари и Парадайз със шнорхелинг, комбинирано с корабчето със стъкла под водата за наблюдение /т. нар Батискаф/. Имаше хубави гледки с риби около него, плюс водолаз, който беше нашия гид- египтянин и привличаше рибките и правеше снимки с всички през стъклата. Хубави клипчета и снимки станаха. Кайро си беше включен в последния ден.
Сафарито на нас ни хареса. Пустинята наистина не е този пясък, който е в Сахара, но гонитбата с двата джипа през възвишения, бъгитата и АТВтата и бедуинското селище ни харесаха като изживяване. Малко е досадно само това събиране от хотелите и изчакване. Доста време си отнема, ама няма как като има толкова хотели, в които са пръснати гостите.

# 567
Благодаря ви! Безценни сте! Animal Bug
Bloomnicer, а как ти се стори отдалечеността на стаята? От ресторанта,  от плажа... сигурно пада доста ходене?

# 568
  • Отвъд алеята зад шкафа
Относно екскурзията до Парадайз - ние също си я купихме от Станислав от Тез тур на по-ниска от обявената цена. Бяхме малко хора - 2 семейства от нашия хотел и 1 семейство от Джаз Аквамарин, така че много бързо се организирахме и стигнахме до корабчето, което цялото беше само за нас. Имахме почти индивидуална екскурзия. Някои от другите корабчета бяха с по 30 човека и повече.
На Парадайз има 2-3 зони, на които стоварват туристите, ние бяхме на първата, която е и най-хубава и е отделена със заграждение и охрана. Предупредиха ни, че на съседната зона няма тоалетна и чадъри (не знам дали е вярно) и че там водят туристи, които са си купили екскурзията на улицата, а не от хотел или туроператор.

# 569
Миналата година бях в Pick Albatros Aqua Vista и имах много хубав интернет в стаята, почти не ми се наложи да си ползвам картата.
Може ли да сравните миналогодишният ви  Pick Albatros Aqua Vista и сегашният Pick Albatros White beach? И ако имате наблюдение и върху другите хотели от веригата.

Общи условия

Активация на акаунт