Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 580
  • 775
  •   1
Отговори
# 105
 Голяма част от работодателите трудно биха пуснали работника  в отпуск по бащинство - съществува все още разбирането, че гледането на бебе е женска работа.

# 106
И за двете ни деца моят мъж е ползвал отпуска си. Били сме запознати. Работодателят е разрешил.

# 107
Според мен е въпрос на липса на информация.

# 108
  • София
Поради липса на информация  и заради некоректни работодатели

# 109
  • София
Не го използват или защото не са запознати с това, което им се полага, или защото ги е страх от евентуални проблеми на работното място.

# 110
  • Elhovo
Първо защото ги е срам, че колегите им ще им се подиграват. Второ- те неумеят да гледат бебе и незнаят какво да го правят като плаче. Трето- Не искат да сменят памперси.  Доста хора просто не са запознати как точно стои въпросът, а и това може да стане само ако си на държавна работа- при частните фирми-трудно, всеки работодател не е съгласен да отсъстваш с месеци. Повечето мъже са с онова насадено разбиране, че майчинството е за майката и това си е нейно задължение.

# 111
Аз сега научавам, че има такъв отпуск. И никой от нашите познати и приятели не съм чувала да споменава или ползва такъв. Затова за мен причината е незнание. Обаче имам и съмнение, че немалка част от татковците не искат да се възползват от това право - малко мъже обичат да се въртят около и да обгрижват бебета. Особено, ако подръка има някоя баба. Моите наблюдения поне това показват.

# 112
  • Сливен
Според мен не се ползва заради некоректни работодатели, които не позволяват ползването на този отпуск.

# 113
Защото работодателите в повечето случай се мръщят и не позволяват, защото губят работник за тези дни. Има вероятност и бащите да не искат, за да не им се плати по  - малко с тези помощи, които оказва се, не са много големи. След като грижите за семейството падат върху един човек с това и доходите биха намалели.

# 114
Съпругът ми ползва този отпуск и за двете ни деца.
Като предварително беше уведомил прекия си ръководител. А когато насрочиха датите за секциото - и за тях.
Дори бяха се разбрали да излезе в отпуск /платен, годишен отпуск, полагащ се на всеки служител/ една седмица преди ражданията.
Мисля, че ако навреме се уведоми, малко работодатели биха направили проблем.
От друга страна, неползването на този отпуск, според мен се дължи:
- на първо място: на нежеланието на работодателите в по-малки фирми да се лишат от служителя си за такъв период, тъй като няма кой да го замести.
- на второ място: че все още има мъже, считащи че отглеждането на дете до 3 години, е само задължение на майката.
- на трето място: не са запознати с правото си да ползват такъв отпуск.

# 115
Смятам, че бащите или не смеят да си го търсят, или работодателя, по-точно частника, не позволява, когато младите татковци искат да се възползват. В държавна структура мисля, че няма как да се откаже. Но особено за първо дете и двамата родители имат нужда от време за приобщаване към промяната вкъщи.

# 116
  • Бургас
Не всички знаят за това, на голям процент и работодателите правят спънки.

# 117
Липса на достатъчно информация и необходимост от  осигуряване на заместващ служител на работното място.

# 118
Вярно е, че много от семействата не са запознати, но също така и работодателят е голяма спънка. От трета страна и много от бащите не искат да излизат в отпуск, причините са различни. За срам е абсурдно да се говори, кой се срамува от новороденото си бебе?

# 119
  • Горна Оряховица
защото най-много да загубят работата си...

Общи условия

Активация на акаунт