Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 641
  • 775
  •   1
Отговори
# 240
Определено на повечето бащи им е нужно много повече време да осъзнаят,че вече са родители,че трябва и те да се включват в грижите за това дете,а не майките да търчат за всичко! Моя мъж осъзна,че е баща когато детето беше станало на 3-4м, едва тогава започна да се буди нощем заедно с мен и да става от леглото,за да ми помогне с приготвянето на млякото за детето,докато аз сменям памперс примерно.

# 241

В последните няколко месеца сте мерили базална температура и сте правили секс по график? Или положителният тест напълно ви изненада?
Все едно, така или иначе, вие скоро ще станете баща. Възможно е предстоящите 9 месеца да не ви развълнуват, но едва ли ще е така, ако си представите какво се случва с жена ви. В нейния организъм протичат изменения: променя се хормоналният фон, увеличава се теглото, мъчат я киселини и болки в гърба. Именно от вас зависят душевният и физическият комфорт на жена ви и вашето бебе.
Как да се настроите за бъдещото бащинство, можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: пт, 26 окт 2018, 10:06 от Pедактop

# 242
Отпускът по бащинство не се ползва в повечето случаи, защото често който си търси правата, рискува работата си. Иначе мисля, че се знае за това право, но просто повечето бащи не могат да го използват.

А що се отнася до узряването на бащите, то става малко по-бавно от това на майките. Майката носи девет месеца детето и по-рано развива майчинско чувство. При мъжете това започва реално след раждането на детето, а понякога и по-късно. Някои мъже се страхуват да докосват бебето докато е 3-4 кг., като стане 5-6 кг. на няколко месеца, тогава се престрашават.

# 243
  • София
Отговор на въпрос 2 - много зависи от възрастта на бащата. Ако е прекалено млад и ролята му като баща се взима малко като на игра и нещата не се взимат много на сериозна. Вече на по - улегнала възраст има по - дълбоко осмисляне, както на задълженията към майката, семейството, така и вече към децата като цяло.

# 244
  • Пловдив

В последните няколко месеца сте мерили базална температура и сте правили секс по график? Или положителният тест напълно ви изненада?

Нито едното, нито другото, нито третото. Нищо не съм мерила, правили сме секс, когато ни се прииска. Положителният тест не ни изненада, очаквахме го.
При хора без проблеми, забременяването може да се случи лесно и безпроблемно.
При много е случайно и неочаквано.
Това с меренето на температурата може да се започне след минимум 6 месеца неуспешни опити. Особено при млади хора. Да не говорим, че все по-чести са случаите, при които проблемът е у мъжа, а не при жената.

# 245
Това не е нов въпрос, а статия, целяща да помогне на бъдещите татковци да са по - съпричастни към бременноста на своята половинка. 😉

# 246
Споделете защо според вас голям процент от бащите у нас не ползват полагащото им се по закон право да използват платен отпуск по бащинство. - Най-вероятно защото не са информирани какви права имат и другата причина, че много от работодателите биха или против да се взема отпуск по бащинство.

Как узряват татковците за родителството? Необходимо ли им е повече време, отколкото на една майка? Зависи от таткото, моят съпруг му трябваше доста време докато узрее, най-вероятно защото не можеше да приеме, че е станал баща и че трябва да поема доста ангажименти относно детето. Определено на мъжете им трябва повече време.

# 247
Бащите трябва да са отговорни към семейство си толкова колкото и майките.Това,че не им стига време защото трябва да работят е далеч от мисълта,че не са отговорни,загрижени и любящи родители. Simple Smile

# 248
Въпрос 1-Защото има криворазбрано разбиране, че децата са женска грижа, макар че много жени не само са прекрасни майки, но и имат високи заплати. Но въпреки всичко се счита, че мъжът ще изкарва парите, колкото и да са те, и с това повече или по-малко се изчерпват задълженията му.
Въпрос 2-Как узряват татковците за родителството? Татковците узряват с поемането на ангажименти. Ако не поемат отговорност, могат никога да не узреят и детето да порасне "покрай тях". Необходимо ли им е повече време, отколкото на една майка?...Не, не мисля. Ако участват наравно с майката в гледането на детето, нещата ще се случват и за двамата със сходно темпо (в общия случай)

# 249
Въпрос 1: Някои бащи дори не знаят, че имат право на такава отпуска. Други не я използват, защото разчитат, че бабите ще се включат още първите дни и няма нужда той да е по цял ден при майката. При трети вероятно работодателят не разрешава ползването й.

Въпрос 2: Зависи от мъжа. Едни са готови още след раждането на детето, на други им трябва малко време (два-три месеца), а на трети - доста повече, когато детето проходи и проговори. Майката има "предимство" пред бащата, свързвана е с бебето, още преди раждането. Но ако майката не делегира задачи на бащата, да го включва в обличането, храненето и къпането, трудно ще "узрее" бащата, че детето е и негов ангажимент и отговорност.

Последна редакция: пт, 26 окт 2018, 11:33 от Dara888

# 250
Необходимо им е време според мен. Нашия татко в началото се страхуваше да вземе детето, не сменяше памперси, не преобличаше, страхуваше се да остане сам с нея. 1 месец по-късно беше най-прекрасния баща. Можех спокойна да я оставя на грижите му, справяше се с всичко, вече знаеше, че с тази огромна любов и радост идват и отговорноститие

# 251
  • София
И двете ни деца не са планувани, но са силно желани, без никакви изчисления и други такива. Просто плод на любовта.

# 252
 Определено им трябва повече време.

# 253
 Бащите у нас не ползват полагащото им се по закон право да използват платен отпуск по бащинство мисля аз защото ги е срам, приемат че не е мъжествено и предоставят тов право на бабите!А втората причина е , че мъжките заплати в България са по-високи и да не ги загубят!

# 254
  • EU
Има много хора, които не са запознати с тази възможност. Но мисля, че по-честата причина е нежеланието. В страната ни има дискриминация и заплатата на мъжа е по-голяма от тази на жената.

Общи условия

Активация на акаунт