Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 644
  • 775
  •   1
Отговори
# 255
Определено на мъжете им е необходимо повече време.  Но все пак има и изключения, зависи си и от човека.

# 256
Причини много: липса на информация,несигорност на работното място , но според мен малко или много зависи и от самия "татко" да си признаем склони сме да поверим детето на една от бабите от колкото сам вкъщи с бащата 😃😂 рядкост са мъжете помагащи в къщната работа, интересуващи се от това как е минал денят ти до като той бачка и едва ли светът зависи от неговата работа и мачът в колко почва айде няма ли да го преспиваш вече 😅ами ракията, салатката па и друго може да му се прииска, така че би било добре да подходят по сериозно към бащинството.

# 257
  • Пловдив
Важно ли е бащата да присъства пряко в живота на детето си веднага след неговото раждане, или това все още се счита за изключително женска „работа“?
Разбира се, че бащата трябва да присъства в живота на детето от самото му раждане. Така си стават близки, опознават се. Бащата помага във всички дейности около детето и се чувства съпричастен и отговорен.

# 258
  • Вече в моята си приказка...
По първи въпрос смятам, че страхът да не останат без работа, ако ползват полагащ им се отпуск, което би се приело като каприз, е причината българските мъже са не ползват отпуск по бащинство.
По втория въпрос смятам, че всичко зависи от мъжа - някои от тях бързо свикват с мисълта че са вече бащи и активно помагат на майките. Други - така и не приемат социалната роля баща и отказват всякаква помощ в отглеждането на децата.

# 259
По първият въпрос смятам, че обществото ни още не може да възприеме, че това е възможно. По вторият, че това зависи от мъжа.

# 260
Когато се роди детето ни моят съпруг беше 40+ и беше напълно готов и узрял психически. Определено им трябва повече време

# 261
Детето ни беше планирано и мъжът ми помагаше по време на цялата ми бременост, даже понякога се притесняваше повече от мен.

# 262
По първия въпрос: Най-вероятно бащите се страхуват от самия работодател, ако отсега започне да ползва толкова почивка за раждането. В повечето случаи на майката помагат други роднини, баби и т.н. и мъжете просто предпочитат да си ходят на работа.

По втория въпрос: Татковците узряват за родителството тогава, когато започнат да прекарват повече време с детенцето си, полагайки грижа за друго човешко същество, на което са родители. Тогава, когато осъзнаят, че това малко човече ще расте и ще се развива, така, както те му покажат, какъвто пример му дават, защото децата копират родителите си. Всяко дете има нужда от майка и татко, грижите, възпитанието трябва да бъдат и от страна на двамата, така както и двамата са го създали.

# 263
Бащите не ползват полагащия им се по закон отпуск по бащинство,защото повечето работодатели са в сивия сектор и ги осигуряват на минималния праг.Познавам и приятели,които са споделяли,че не ползват отпуска поради заплахи от страна на работодателя,че ще бъдат уволнени.

# 264
  • София
По втория въпрос: зависи от човека. На някои бащи им отнема много време докато усетят връзката със своето дете. Чух 2 познати майки, които казват че бащата започва да ревнува от детето за това че вниманието е обърнато предимно към бебето.
Други бащи пък по-бързо започват да взимат участие в грижите и отглеждането на детето си. Имат желание да се занимават с бебето, да играят, забавляват, обличат, хранят и т.н.

# 265
Според мен това се случва, когато гушнат бебето. Определено им трябва повече време. Затова е важно майката да не е прекалено обсебваща в грижите, а и таткото да се включва - например в къпане, преобуване, масаж, а и задължително в игрите

# 266
Моят мъж използва тези дни, нямаше проблем от фирмата му...познавам доста бащи обаче, които не са използвали тези дни и то не защото не знаят, а защото се осигуряват на минимална заплата т.е от чисто финансова гледна точка.

# 267
Много зависи от човека . С първото ни дете  влезе в крак много бързо защото аз бях нервната и с лека следродилна депресия и бързо влезе в роля на баща .помагаше ми за всичко . Справихме се и двамата много добре Simple Smile И му благодаря че е на първо място човек и не мисли с другия стереотип "щом си го родила тти ще си го гледаш". Съпруга ми е един истински мъж от който не мога изобщо да се оплача Simple Smile

# 268
Благодарим за всички отговори! Оказва се, че причините много от мъжете да не ползват полагащия им се отпуск са комплексни и много различни. Надяваме се с тази кампания да повлияем поне на две от тях - незнанието за правото на такъв отпуск и предразсъдъците, които все още са разпространени.

А ние ви поднасяме следващия си въпрос, провокиран и от потребителски мнения във форума, а именно:

Как узряват татковците за родителството? Необходимо ли им е повече време, отколкото на една майка? Вижте какво са разказали други потребители и споделете вашите отговори и мнения в коментарите.

Цитат
Моят узря по-трудно за бащинството. Имах доста проблеми по време на бременността, всичко беше под въпрос. Та той до последно даже не искаше и да правим ремонт на жилището. В последните 2 месеца беше по-любвеобвилен, вече говореше на корема ми, правеше планове.
В началото много не смееше да прави неща с бебето, 2-те седмици бащинство след раждането си ги проспа  hahaha

Цитат
Успокой се и му дай време да свикне с мисълта, че ще ставате родители. На мъжете им трябва време, за да осъзнаят бащинството. При жените се случва по-лесно.
Моето дете беше изключително желано и планирано и въпреки това се уплаших доста, когато видях двете чертички. Все пак това е отговорност за цял живот. Мъжът ми и той не реагира много адекватно, но това не му попречи да е добър и грижовен баща. Просто в живота нещата не се случват както по филмите и рекламите.
Жената като е бременна е по-чувстителна и вижда нещата в по-черни краски. Дай му време, не го питай всеки ден и ще видиш, че всичко ще е наред.

Много зависи от човека . С първото ни дете  влезе в крак много бързо защото аз бях нервната и с лека следродилна депресия и бързо влезе в роля на баща .помагаше ми за всичко . Справихме се и двамата много добре Simple Smile И му благодаря че е на първо място човек и не мисли с другия стереотип "щом си го родила ти ще си го гледаш". Съпруга ми е един истински мъж от който не мога изобщо да се оплача  Simple Smile

# 269
Според мен няма достатъчно информация по темата и след като не знае човек няма как да се възползва.
И някак не е прието в обществото.

Общи условия

Активация на акаунт