Шести клас 2018/2019 - тема 3

• 47 611
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ох, явно мързелът е повсеместен. Малко се успокоих, че не е само при моя синковец. А само 5-ти февр. е ваканция, защото им дадох като почивен и 2 януари и съответно взеха 4 февр. Абе поредната безумица на МОН-човците.

# 406
Същият този човек преди четири-пет дни твърдеше, че изпитът ще е единен, защото модулите вече не били необходими и че на децата със СОП ще се отпуснат 90 минути повече.
Докато не видя заповедта с инструктажите и образците на документи, не вярвам на изказвания по медиите.

Аз затова вече нито ги слушам, нито ги гледам. НЕ може преди няколко дни да застанеш пред камерата и да обясняваш едно, а днес да говориш друго.

# 407
Имам приятелско румънско семейство , зимната им ваканция продължава до 14-ти. Питаха ме и за междусрочната ни, като им казах 4 дена със събота и неделя -"паднаха". Сега какво да им кажа не знам. Жената е учител и е в сферата на образованието.   
      Най-големите дивотии изживях, когато децата бяха в детската градина, така се молех да излязат от там. Но сега взе да ми дотяга и от училище.

# 408
hriiss,  точно. Имам приятелка в Словения, че тя не знае какво учат децата й. Не е в графа неграмотни емигранти, защото бащата е местен, тя е учила там и тн..
Единствените й вълнения с децата е къде да организира почивка и какъв костюм ще шият за гимнастиката, кой филм да гледат и тн.. един нормален живот..
Попадна ми това ..Как да създадем качествена невроза на детето си – кратко ръководство за начинаещи
https://cleverbook.net/blog/roditeli/kak-da-sazdadem-kachestvena … cO5MMfJB-iLoIeqY4

# 409
Е то така...деца от Франция и Германия на колко БЕЗПЛАТНИ обмени ходят из цял свят, в учебно време, освен ваканциите, отделно стол, транспорт и прочие...ама...това е положението у нас и така ще бъде.

# 410
Да питам и тук, може да знаете..
Сутринта слушах министъра - Втори модул при НВО 7 клас  ставал втора част на изпита, няма да има времево деление.
След като втората част може да бъде преразказ, то кога ще четат текста? Или да очакваме само преразказ на познат текст?

За да се прочете непознат текст за преразказ пак си е нужно да се прекъсне работата по първата част от теста. Друг начин е да се почне с прочита на непознатия текст, който ще се преразказва и от там- насетне учениците да си правят преразказа и теста както сами решат, разпределяйки си сами времето.
Нека да видим документацията по провеждането, все пак. Все нещо трябва да напишат черно на бяло.

# 411
Е, аз знам детайлно какво учи четвъртокласникът. За шестокласника знам с подробности само по математика. По другите предмети знам горе-долу какво учи и то главно, защото от любопитство преглеждам учебниците му още в началото на учебната година.
От разговорите ми, не виртуални, а действителни, с други родители, впечатленията ми са, че повечето не знаят какво учат децата им детайлно. Някои имат най-обща представа, други не знаят изобщо. А една част казват най-общо "Много трудни неща учат", но без изобщо да могат да уточнят кое точно е трудното, кое е лесното.
Бг мама е друга бира, както се казва Simple Smile Тук майките са наясно с всичко.

# 412
  • София
Честита Нова Година и от мен!
Много здраве и късмет на всички дечица и майките им  Laughing

След като втората част може да бъде преразказ, то кога ще четат текста? Или да очакваме само преразказ на познат текст?

Да, това е добър въпрос.
И аз не виждам, как би могъл да се прочете текста пред всички деца в стаята в един и същ момент, ако няма времево разделение.
Освен ако не се връщат към старата идея, втората част (модул) на изпита да е есе  newsm78, тогава няма да има нужда от общ прочит на текст.

Питаха ме и за междусрочната ни, като им казах 4 дена със събота и неделя -"паднаха".

Междусрочната последно дори не е ли само 1 ден - 5.02.2019  #2gunfire

# 413
Цитат
И аз не виждам, как би могъл да се прочете текста пред всички деца в стаята в един и същ момент, ако няма времево разделение.

Вече писах как - като преразказът стане начало на НВО и се проведе преди теста. Ако остане настоящият формат за изпит.
Ако не остане този с преразказ на непознат текст - варианти има много.

# 414
И аз реших точно шести клас тъй да сторя. Да го оставя, колкото мога, освен по мат и по БЕЛ, там го тикам /телефонно/, че после ще трябва да го постегна още повече. Пак по двата предмета само. Не се каня да го тормозя човекът по всеки предмет да е отличник. Пази Боже, чак толкоз да се сбъркам.  
И у нас сме на този принцип - има свобода по останалите предмети, различни от БЕЛ и мат.

Вярно ли е, че за Пловдив 3 и 4-ти януари са били неучебни?

# 415
Пловдив от 1.01.2019 г. е столица на културата на щафетен принцип и поради откриването на събитието на децата бяха дадени допълнителните дни. То по улиците беше невъзможно нормалното придвижване през деня. Затова беше.
https://offnews.bg/obshtestvo/uchenitcite-v-plovdiv-s-po-dalga-v … ntcia-694573.html

# 416
Благодаря!
Мисля ги сега тези деца как ще си направят бройката на часовете. Open Mouth

# 417
  • Велико Търново
Междусрочната последно дори не е ли само 1 ден - 5.02.2019  #2gunfire
Да, само на 05.02.

Ще видим какво ще измъдрят "умните глави" за БЕЛ - така е, като правят уж реформи, без да мислят...Съмнява ме да въведат есе в 7 клас - оценките ще паднат поголовно...А и там критериите за оценяване - иди ги разбери.

# 418
Пък то иска проверка от грамотни и мислещи хора есето. У нас са кът таквизи. По-лекото е проверка на запаметено и възпроизведено. Това и грамотен среднист го може.

# 419
  • София
Днес ходихме на Open days в Американския колеж, не че сме се запътили натам, но така за информация, за информиран избор, както се казва Laughing Разведоха ни из целия комплекс, аз бях ходила, но за дъщеря ми беше интересно да види. Имат нова (или обновена сграда), в която се помещават нови библиотека, тв студио, кабинети по IT  и занаяти, зала за събития и нови столова.
После на презентацията дадоха примерни теми за есета и задачи от теста 2018. Отделните части от изпита са 5, които се оценяват по 20%. Новото за мен беше, че последните влязли са с по 36-37% общо за всички части. От общо 600 кандидата, приемат 180 деца, т.е. горе-долу по 3 кандидата за място.
Момчетата, които ни водеха бяха симпатични, единадесетокласници от колежа. Обясниха ни, че прилагат доста сериозно оценяване в колежа - над 60% е за тройка, а от 91,5% до 100% е 6 по българската система.
Който се интересува, по-долу публикувам теми за есета от минали години.

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 18:22 от BFF_

Общи условия

Активация на акаунт