Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 19 600
  • 195
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 6 593
Нямам ейрфрайър, но предполагам мога с по-малък грамаж да опитам в шунковара. Мерси за рецептата.
Не ставо добре в шунковара, пробвала съм.
Може и във фурната на вентилатор, но е добре да има с какво да се контролира температурата - не по- ниска от 80 и не по-висока от 95. Времето ще се засече след загряването на фурната.

Реклама
# 181
  • Мнения: 250
И аз се издъних с последния опит. Един кг св. бут половината смлян в магазина. Супена лъчица сол (развали ми се везната баш тогава), щипка захар, подправки на вкус. Бъркане с планетарен миксер уж за по-добро смесване, две денонощия в халдилника и варене при темп. 75 градуса на водата и 70 градуса в сърцевината на шунката. Пълен провал, следващата ще е в фрайъра, тази беше в шунковара.

Скрит текст:

# 182
  • Мнения: 3 957
Последно гледах в интернет филмче и служих бут без да го режа, инжектирах го с марина и стоя 24 часа в хладилника, след това го варих на 70-75 градуса.Най добре по филмчето.

# 183
  • Варна
  • Мнения: 3 537
Нямам ейрфрайър, но предполагам мога с по-малък грамаж да опитам в шунковара. Мерси за рецептата.
Не ставо добре в шунковара, пробвала съм.
Може и във фурната на вентилатор, но е добре да има с какво да се контролира температурата - не по- ниска от 80 и не по-висока от 95. Времето ще се засече след загряването на фурната.
Благодаря много за информация. Аз се замислих дали не е възможно просто шунковара да се метне в ейрфрайъра  Rolling Eyes

# 184
  • Мнения: 6 593
Пластмасовата тескома със сигурност не може. За нея на времето купувах достатъчно висока тенджера.

# 185
  • София
  • Мнения: 11 302
Нямам ейрфрайър, но предполагам мога с по-малък грамаж да опитам в шунковара. Мерси за рецептата.
Не ставо добре в шунковара, пробвала съм.
Може и във фурната на вентилатор, но е добре да има с какво да се контролира температурата - не по- ниска от 80 и не по-висока от 95. Времето ще се засече след загряването на фурната.
Имам обаче слоу кукър, дали в него ще стане?

# 186
  • Мнения: 6 593
Нямам ейрфрайър, но предполагам мога с по-малък грамаж да опитам в шунковара. Мерси за рецептата.
Не ставо добре в шунковара, пробвала съм.
Може и във фурната на вентилатор, но е добре да има с какво да се контролира температурата - не по- ниска от 80 и не по-висока от 95. Времето ще се засече след загряването на фурната.
Имам обаче слоу кукър, дали в него ще стане?
Може ли в него да се задава фиксирана температура за зададено време? Ако може и не у нужно да има течност вътре, би трябвало да стане. Целта е месото достатъчно време да е на температура под 100° за достатъчно дълго време, за да достигне температурата във вътрешността 75 до 80°.

# 187
  • София
  • Мнения: 11 302
Не съм мерила температурата, но мога да пробвам да го пусна и да премеря.
В нета чета следното :
Цитат
Но модерните уреди за бавно готвене ви дават възможност да избирате. Имат ниска степен, която варира в диапазона 80–87°C и висока степен, при която температурите достигат 120–130°C.
Аз обикновено готвя на високата степен, тоест ври, но за ниската степен дали ще е достатъчно?

# 188
  • Мнения: 6 593
Да, на ниската степен. Температурата трябва да е в диапазона 80 - 95° (най-добре 85 - 90), ако мине 100, месото ще се сготви, а няма да е шунка.
Може да пробваш с по-малко парче да видиш какво ще се получи. Може и малко да увеличиш времето от моята формула.

# 189
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 120
Наканила съм се да ни правя домашна шунка. Ще стане ли в су вида и коя рецепта ще ми препоръчате за начинаещ?

Трябва ми някаква, в която пише какво месо се ползва и какви са % сол на грам месо според вида му, защото не съм правила досега и нямам усет колко се слага и под каква форма (инжектиране, обтриване, друго...). СЪщо вероятно при телешко и свинско ще има разлики и в Т, и в сол, и в подправяне...

# 190
  • Мнения: 12 655
В слоукукъра дали няма да стане?

# 191
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 120
Ако е към мен въпросът, нямам слоу кукър. Но ако целта е да се поддържа константна Т, то су видът има по-подходяща регулация за целта.

# 192
  • София
  • Мнения: 1 263
Правя в два варианта - или със свинска рибица (= контрафиле), или със свинска флейка. На кг месо - 22 грама сол, 10 грама захар и евентуално подправки по желание.
Разпределят се солта и захарта равномерно по парчето месо. . Ако е флейка, увивам много стегнато на руло и омотавам с конопен конец.
Месото престоява 2 денонощия в хладилника.
След това във фрайера на температура 85 - 90°.
Времето зависи от максималната дебелина на месото. За всеки сантиметър по 10 минути, плюс още 15 еднократно добавени. Пример 7 см дебелина - > 7 х 10 = 70 - > 70 + 15 = 85 минути време във фрайера.
Имам няколко въпроса Simple Smile
1. Какви подправки биха били подходящи?
2. Какво правите с шунката след като я извадите от фрайера? Четох по-назад, че си изстудява "ударно", но ми е интересно Вие как процедирате.

Такова парче месо подходящо ли е?

# 193
  • Мнения: 6 593
Парчето е подходящо.
Ударно охлаждане е добре, но ако няма подправки.
За подправки на вкус. Аз използвам основно при флейката. Но веднъж докарах месото от снимката с вкус на кайзер пастърма, като използвах червен пипер и чимен 😀.

# 194
  • Мнения: 250
Цитат
Такова парче месо подходящо ли е?
Аз като го гледам ми идва в сол и на простора Laughing
нататък знаем подправките

Общи условия

Активация на акаунт