Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 702
  • 452
  •   1
Отговори
# 105
Скрит текст:
Едно одеяло съм наметнала...че в кухнята е Ладно...
Искам печка на дърва в момента  от ляво да ме грее, от дясно - парно...а изотзадзе онуй на Лиляна с костилките...
И От мен едно младо червено вино пък нека ти е зле.
Като добавите и един здрав младеж да топли и той, обадете ми се Grinning

Много е относително за централното парно. В моя град Топлофикация покрива само част от него, не целия и има и доволни, и недоволни. Общо взето, за блокове, където всичко го ползват, излиза сравнително изгодно и все пак си е чиста работа, без допълнителни занимавки, за това спор няма. Ако са се изпоотказали доста от хората в него... на останалите им излиза скъпо. Има значение и дали има денонощно хора в жилището или масово са си вкъщи хората само вечер и в почивните дни, все пак.
А сравненията с Русия как се топлят на газ и им е добре дето видях по-нагоре из темата... ами съмнявам се на руснаците да им излиза същото като разход, те не внасят газ от майната си, а имат най-големите залежи в света.
За тук колкото познати имам на газ (не са много), след някое време все казваха че не са доволни от финансова гледна точка.
Не са доволни понеже както повечето не са им сметнали инсталацията както трябва или най-често изобщо не са наемали човек да им я сметне, а са си купили на своя глава котел и радиатори и тръби. Котела е с прекалено голама минимална мощност спрямо консумацията на радиаторите и като добавим българщината - ще затворя тоз и тоз радиатор, че да спестя някой лев и той котела съвсем не може да влезе в режим, следователно бачка на максимална мощност доста време в денонощието, в стаите с изкл. радиатор студено и накрая сметката тлъста. Така се получава "стоя на студено изключил съм радиаторите, а сметката ми е голяма, то мноо скъпо на газ". Ако всичко е сметнато както трябва си е направо изгодно от финансова гледна точка.
Може да има и такъв момент, скоро не е ставало дума кое как са правили, а и не с всичките поддържам връзка редовно. Спомням си че по едно време няколко познати си газифицираха жилищата, не само за отопление, отначало бяха доволни за година-две, после казаха че вече не им излиза евтино. Ама дали се оплакваха че газта не била както в началото, дали от вдигнати цени... не си спомням вече.
По-скоро в тоя пост горе мисълта ми беше че да сравняваме какво е решението при руснаци и тук, ми идва малко странно, при положение че при нас газ се внася отдалеч, а при тях си им е "родно" и това няма как да не се отрази финансово. А каквото и да си говорим, за повечето българи това е главният фактор, дори и по-евтин вариант да е свързан с неудобства понякога. Не познавам някой, който да цепи и разнася дърва и да чисти камина ей така за удоволствие, а край мен доста го правят това упражнение.

# 106
Ние сме в къща, студена част на страната, с доста люта зима и силни ветрове. И това е от голямо значение. Нашата изолация е с каменна(фасадна) вата 7 см. С ПВЦ дограма, 6 камерна, двоен стъкло пакет с газ. Стъкла 4 сезона. Изолацията на тавана е с гипсокартон и минерална вата. На втори етаж сме, първия е полуотопляем. В града няма Топлофикация, в нашата част на града няма все още прекарана газ и климатиците не са ни вариант. Топлихме се с камина и колкото и да е топло, е прекалена хамалогия. Сега сме с комбиниран котел на пелети, костилки и еко брикети, с голям бункер. Зареждане и чистене веднъж седмично с пелети, като със пелети се очаква разхода да не надвишава 300-350 лева в най-студените месеци. 6 радиатора и голяма лира за банята. На следващия по-голям ремонт ще поставим и плодово отопление в стаите. Не се опушва и не се разхожда нон стоп с метлата. Като начална инвестиция ни излезе малко под 5 000 лева, като по-голямата част е самия котел. Не е малка сумата, но за нас е по-важно да ни е убодно и да не сме в блок. Преди това живеехме в блок. Среден апартамент, с добра изолация, ПВЦ дограма на среден етаж. Отоплявахме се с печка на дърва. Вратата на едната спалня само седеше затворена, защото не се ползваше. Съседните под нас също се топлиха на дърва и без да палим печката е било около 13 градуса, като изключим дните под - 15-20 градуса на вън.
 Това е най-добрия вариант за момента при нас.

# 107
  • София
Термопомпа с водно подово отопление. Има различни видове като земната и сондажите са най-изгодни. Но те си изискват и съответния ресурс. Въздушните (климатиците) са твърде зависими от температурата навън.

Дали топлоизточник е изгоден се определя от цена на киловат произведена топлоенергия. И по тоя критерий газта в момента в България е около цената на тока.
Връщам се да чета как си мерите квадратурите и изолациите.

# 108
Държавите по света които се отопляват - Северна и Западна Европа , САЩ , КАНАДА , РУСИЯ - 50 - 60 % е с природен газ и то не топлофикации и разни парни и водни системи , а с газови печки ! У нас е 4 - 5 %.177 общини НЕ СА газифицирани ! Тъжно е , че у нас още има стотици училища и детски градини дето във всяка класна стая се пали печка с дърва и въглища !

Не са на газови печки, а са с радиатори вътре, които се захранват централно на газ. Понеже не съм чувала за такова централно газифициране в БГ не съм го сложила, като опция. Сложила съм котел на газ, т.к. много хора са си направили индивидуална газова инсталация с котел и радиатори. Иначе според мен би било много хубаво и евтино да има централно газово.
Има централно газово в София и се нарича топлофикация. Grinning

# 109
Страни, дето си имат техни залежи на газ, не виждам много смисъл да се сравняват с положението тук. За тях със сигурност е много евтин ресурс, а за тук не е съвсем така. Не казвам че печка с дърва е по-добър вариант, а че примерът малко куца заради това че тук природният газ идва от майната си и това го оскъпява доста. Те и другите горива са на нелепи цени при нас.
Иначе да, добре звучи, а и в Русия и северна Европа си е студеничко. Щом при тях работи добре, сигурно е добър вариант като цяло. И със сигурност си е удобство. Приятели в Щатите и в Холандия дето се отопляват по този начин, дори не могат да кажат колко им струва това отопление, не го броят като някакъв съществен разход отделно от другите. Било им включено в това дето плащат всеки месец като наем и не ги интересува повече. "Врътвам едно копче и е 25 градуса в цялата къща". Дали е масово така или просто при тези, с които съм говорила, не мога да кажа.

# 110
  • Сан Франциско
natka, така е при хората, които живеят в апартамент / под наем. Аз писах по-напред, че нашата къща има централно отопление на газ - системата е монтирана под покрива и топлия въздух се форсира през решетки на тавана. Термостатът е винаги на 22.5 С. Всички големи уреди са също на газ - печка, пералня, сушилня и т.н. Най-високите сметки за газта през зимата са около $220 на месец.

# 111
Отоплението в чужбина няма какво да го коментираме, там е съвсем различно. Въпросът е тук в нашата държава как стои въпросът с всичките грабители от топлофикация, газопреносните дружества и централите произвеждащи електричество.

# 112
Ами, факт е, че газът е най-проблемен. Трябва да го внасяме, като при това зависи не само от икономическите, но и от политическите фактори. Не са решили, не са ни врътнали кранчето, ако не слушкаме. Цената също е правопропорционална на слушкането.
За сметка на това най-изгодно излиза токът от собствените ни находища на лигнитни въглища. След този от ядрената енергетика, разбира се. И много по-евтино от тока, произведен от вносни въглища. По-горе пуснах таблицата с цените на отделните енергийни източници. Въпрос на проста аритметика е кое ни е по-изгодно.
Да уточним, че най-евтин е токът, произведен от АЕЦ „Козлодуй“. Просто защото реакторите отдавна са изплатени. При една нова АЕЦ, без значение чия собственост е, цените ще са много по-високи.
Трябва ли да си заколим кокошките със златни яйца, за да угодим на чужди интереси? Толкова ли сме богати, та да поддържаме чужди икономики?
Риторично си питам...

# 113
В стария апартамент - панел, 60 кв.м, ПВЦ, Ка стъкло, двойна изолация (вътрешна и външна) сметките за ток януари - февруари бяха по 320-340 лв за два конвекторни радиатора, духалка в кухнята (пред нея изграден балкон с изолация) и бойлер и 20-21°. В сегашния - панел, 56кв.м без изолация и обикновено стъкло - 175 лв за ТЕЦ и топла вода. (22-23°) Сметката за ток - 20-25лв.
Съгласна съм, че токът от АЕЦ е най-евтин, но не и постоянно отопление на ток.

# 114
Попринцип, ако цялата сграда е на ТЕЦ е най-приятно и е сравнително евтино. Но естествено като почнат да се отказват съседите и става неизгодно за другите съседи, които не са се отказали. Така че голямо значение има каква част от сградата реално се отоплява на ТЕЦ.
Иначе топлината от подово отопление е най-приятна (подово+радиатори). На газ е много комфортно, но си идва соленичко, въпреки всичките изчисления по инсталацията и т.н. На котле на ток - още по-скъпо. Най-евтино и неекологично е отоплението на твърдо гориво, но си е голяма хамалогия, за която не всеки може да отдели достатъчно време и енергия.

# 115
  • Варна
позоваването на световния опит е зА да се покаже ние колко сме сбъркани.Цяла Северна Европа няма собствен газ - ползва руска , и в някой държави стига до 80%.Добре направеното газово отоплени е най - доброто и като цена Simple Smile Съвсем в тон и цената на метана е от най - ниските в Европа - пробвал съм го с автомобила си нА метан.

# 116
Аз се включвам в темата след като прочетох пост, че няма как да кажем най-доброто отопление, защото не сме използвали всички. Аз съм се отоплявала на камина на дърва с въздуховоди, на духалки, на радиатори, на Котел с газ и на Котел с пелети. Живея в къща, в горе-долу планински район на столицата. За отоплението говоря за етаж около 70-80 квадрата.
На ток не бях доволна, защото сметките нарастваха до 300лв на месец.
С камината беше добре - 5-6 кубика дърва ни оправяха, но имаше хамалогия - цепене, рязане, носене, подреждане. Поддържаш огъня. Палиш камината, ако я изпуснеш къщата изстива.
С пелетите също е добре, не мога да говоря за сметки, защото не съм ги плащала аз, но и там е хамалогия - тон пелети мисля, че бяха около 70 чувалчета и е необходимо голямо пространство за съхранение.
С газта се родих. Живяла съм в две къщи с отопление на газ. Използвала съм 3 котела. С първия Котел сметките ни зимата бяха не повече от 230лв в най-студени зими (януари месец 2017, който беше -20 градуса почти целия месец). Сменихме котела с един кондензен и сметките станаха веднага около 170-180лв.
Сега съм на друго място, пак в етаж от къща, пак същата квадратура и използвам газ. Същия Котел като последния, който използвах. Температурата в стаите е 23 градуса постоянно поддържана с компютърче към котела. Сметките зимата са около 180лв.

Най-хубавото на газта е това, че минеш ли на газов котел, спираш да използваш бойлер - котелът ти затопля водата като проточен бойлер и имаш неограничено количество топла вода. Сметките за газ лятото са ни около 5-6лв. Ако използвахме бойлер сметките за ток щяха да са минимум 100лв, сега са по 40лв. Това е много голям плюс. Отделно с газта просто врътваш радиатора и не се занимаваш. Най-лесния, най-екологичния начин за отопление. А ако се направи добре и от човек, който   н а и с т и н а   разбира, то въобще и не е скъп Simple Smile

# 117
  • София
"Аз се включвам в темата след като прочетох пост, че няма как да кажем най-доброто отопление, защото не сме използвали всички. Аз съм се отоплявала на камина на дърва с въздуховоди, на духалки, на радиатори, на Котел с газ и на Котел с пелети. "

Използвала съм всичко гореизброено плюс топлофикация, плюс ел. котле, плюс климатици. И от тая си позиция, считам, мога да твърдя, че термопомпа с подово е и най-комфортна, и най- икономична като разход.

# 118
...
Използвала съм всичко гореизброено плюс топлофикация, плюс ел. котле, плюс климатици. И от тая си позиция, считам, мога да твърдя, че термопомпа с подово е и най-комфортна, и най- икономична като разход.
Ама добре е и за първоначалния разход да се каже. Щото спор няма, че термопомпата е велик уред и е чудесен начин за отопление, но началната инвестиция...

# 119
  • София
... е двойна в сравнение с газът, но се избива бързо.

Общи условия

Активация на акаунт