Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 797
  • 612
  •   1
Отговори
# 180
Вие хубаво ги изреждате пожелателно положителните неща, но ми кажете практически: как ще се вдигне стандартът на българина и как ще се промени манталитетът му?! Кой и как ще върне поне половин трилион лева, окрадени и изнесени от комунягите?! Кой ще вкара в затвора всички политически отрепки, допринесли досега за смазването на България и напускането на толкова много българи?! Кой ще отмени всички концесии, които са в ущърб на България и ще накаже виновните за това?! Кой ще изчисти мутрите и калинките отвсякъде?! Какъв действен план има за възстановяване на селското стопанство, за връщане на българите, за намаляване на паразитиращите и множащи се елементи... Sick Прекрасно е да си мечтаем, но реалността е брутална. И ако някой си е уредил живота и гледа от неговата си камбанария, то има хиляди българи, които просто преживяват. Sick

# 181
Аз за това писах какво аз лично бих променила.
Или идеи кой какво би искал и може да приложи. Иначе темата е хубава, но....неприложима .
Ако всеки си постави личен план нещата може да се попроменят.

# 182
  • Германия
Вие хубаво ги изреждате пожелателно положителните неща, но ми кажете практически: как ще се вдигне стандартът на българина и как ще се промени манталитетът му?! Кой и как ще върне поне половин трилион лева, окрадени и изнесени от комунягите?! Кой ще вкара в затвора всички политически отрепки, допринесли досега за смазването на България и напускането на толкова много българи?! Кой ще отмени всички концесии, които са в ущърб на България и ще накаже виновните за това?! Кой ще изчисти мутрите и калинките отвсякъде?! Какъв действен план има за възстановяване на селското стопанство, за връщане на българите, за намаляване на паразитиращите и множащи се елементи... Sick Прекрасно е да си мечтаем, но реалността е брутална. И ако някой си е уредил живота и гледа от неговата си камбанария, то има хиляди българи, които просто преживяват. Sick

Не отричам, но темата не е затова. Защо трябва всяка тема да се обръща в тази посока? На мен ми е интересно да прочета за хубави практики в другите страни дори и да знам, че не са директно приложими. Пък и не се знае от кой храст ще изскочи заекът - може от една привидно неприложима идея на някого да му хрумне начин да реши конкретен проблем.

Няма такова нещо в Германия жителите да са задължени да санират и поддържат
улицата си, освен ако не става въпрос за частен път в затворен комплекс, имение или нещо подобно.

Напротив не само частните улици се поддържат от собствениците на къщите на тях. Приятелят ми ми е разказвал колко скъпо било за негов познат, когато било взето решение да асфалтират улицата пред къщата му. За хората, живеещи на ъгъл е още по-неприятно, защото се налага да плащат и за двете улици, на които е сградата.

# 183
  • Euskal Herria
Испания
И пак с уговорката, че написаното е конкретно за нашата област, за нашия град. Въпреки че законите са еднакви за всички, всяка област има право да прилага свои правила.

Скрит текст:
Общинският съвет поне два пъти годишно разпраща по пощата бюлетини - отчет за свършеното и планове за новите проекти. Понякога има и извънредни броеве, ако възникне нещо, което трябва публично да се обсъди. Всичко това се публикува и на сайта на общината, и на фейсбук страницата им.
Уличното осветление - дори и най-малката и затънтена уличка е добре осветена.
Улиците се почистват всеки ден - и ръчно, и с машини; редовно се мият. Виждала съм кола да мие улицата дори в проливен дъжд. Всяка вечер минават да събират сметта. Всеки месец косят тревните площи и често подменят цветята.

Има центрове за обучение на възрастни, издръжката на които се поема от общината. Там срещу такса от 15 евро на година всеки над 18 години може да изучава езици, компютърни умения и др. От центъра организират посещения в музеите, еднодневни екскурзии. За музеите курсистите плащат 1 евро; екскурзиите са 20 евро (включени пътни, посещение на музей/забележителности, обяд).

Всяка година общината обявява на страницата си какви са възможностите за спортуване. Който има желание, попълва формуляр - посочва пола си, възраст, желана зала и курс, брой посещения и пр. И получава каква годишна/месечна такса трябва да заплати - според данните му. Има различна цена за пенсионери, учащи, работещи, за семейства. Може да се избира дали само един спорт или различни. От тези преференции се ползват всички жители на града, без значение дали са местни, или чужденци. Щом са адресно регистрирани в града, имат нужните документи за пребиваване, имат право.

П. П. Прочетох последните  постове преди моя, имате право. И много "практики" от вън са привнесени в България, но не всички са проработили. Я побългарени, я криво разбрани...
Но все пак идеята на темата не е "как да променим...". Авторката е написала:
Цитат
Разкажете с по-големи подробности за добрите практики, които виждате около себе си и бихте искали да съществуват и в родината ни, независимо дали става дума за здравна система, образование, социална политика, трудово законодателство, семейни отношения и т. н.
Естествено, че навсякъде има и добро, и лошо, няма как всичко да е розово в "моята чужбина".

# 184
  • Down south
@ Илайза,
Цитат
Не отричам, но темата не е затова. Защо трябва всяка тема да се обръща в тази посока? На мен ми е интересно да прочета за хубави практики в другите страни дори и да знам, че не са директно приложими. Пък и не се знае от кой храст ще изскочи заекът - може от една привидно неприложима идея на някого да му хрумне начин да реши конкретен проблем.
Напълно съгласна!
Темата е много приятна и би било хубаво да остане такава.

# 185
Австралия

И аз съм за образователната система, макар, че и тук трябва доста да се напънат, за да стигнат челни места. Има си кусури, но е в пъти по-спокойно и за децата и за родителите.

Здравната система е ОК. Да, няма свободен достъп до специалисти на частно, но ако има нужда, няма никакъв проблем.

Услугите са класи над БГ. Хората се стараят да помогнат, всичко става лесно и бързо.

Чистотата. Адски е чисто, навсякъде. Има много паркове, които са добре поддържани.

Хората са мили и услужливи

Няма да споменавам плажовете, защото тях няма как да пренесем.

# 186
Канада.
Разделно събиране на отпадъците за рециклиране. Както навсякъде по молове, учебни заведения и обществени сгради в различни кошчета така и в жилищните квартали в различни контейнери събирани 1-3 седмично или през седмица за листа, клони и материали от реновации. Пунктове за събиране и рециклиране на използвани битови електроуреди и електроника както и събирането и извозването на оставените пред домовете. Събира се и такса рециклиране при закупуването на нови електроуреди и електроника за тази цел.
Знаци навсякъде и за всичко. Ограничение на скоростта навсякъде в зони на паркове и училища до макс 30км. На пешеходните пътеки около училищата дори и на -30гр през зимата има доброволци със знак стоп в ръцете, които осигуряват безаварийното преминаване на децата през улицата въпреки, че всички шофьори са супер внимателни в тези зони. Отделно за учениците живеещи над около 1км от училищата се осигурява училищен автобус.
Парковете се поддържат непрекъснато красиви. Улиците редовно се мият. Зимата организацията за разчистването и извозването на снега от всички улици и тротоари е перфектна и рядко се създават проблеми като българското "зимата ни изненада".
В нашата провинция е инвестирано много в автономни водно-електрически централи до ниво 99% от общото производство на електроенергия и макар и да е само една фирма без конкуренция цената за кв/час е по-ниска от тази в България въпреки разходите за поддръжка на мрежата при нашия стандарт на много по-голяма територия за почти същото по брой население. Само една ядрена централа предимно за експериментални цели - напълно ненужна и периодично се надига протестна вълна да бъде закрита.
Сигурно има безброй други неща, но те са вече толкова естествени и част от ежедневието ни, че е трудно да се сетя за тях като предимства докато не се върна в България за да започне да ми прави впечатление липсата им.

# 187
Цитат
Знаци навсякъде и за всичко. Ограничение на скоростта навсякъде в зони на паркове и училища до макс 30км. На пешеходните пътеки около училищата дори и на -30гр през зимата има доброволци със знак стоп в ръцете, които осигуряват безаварийното преминаване на децата през улицата въпреки, че всички шофьори са супер внимателни в тези зони. Отделно за учениците живеещи над около 1км от училищата се осигурява училищен автобус.
Ехаа, това много ми хареса!
Бих работила да се наложи и тук.

# 188
От една страна това се постига с повече пари и те идват от по-високите данъци. Не ми беше никак приятно когато достигнах плащането към 50% на данък общ доход, но по-късно осъзнах, че държавата използва тези пари обратно за хората за да се осигури спокойствие и доста прилично съществуване на всички. Няма как с 10% данък да има достатъчно за всичко такова. Отделно плащаме сериозни такси върху недвижима собственост на общината както и училищна такса дори и да нямаш деца. Без пари не става, а по-високите данъци и такси стимулират по-ефективното управление на бизнесите за реализиране на максимални печалби и минимизиране на излишните разходи за да осигурят по-високите заплати, които да са достатъчни дори и след плащането на тези високи данъци. Въпреки това често една заплата в семейството е достатъчна за да се живее прилично нормално докато партньора ти доучва или отглежда децата.
От друга е въпрос на различен манталитет на хората и политиците мислейки не само за себе си, а за развитието на обществото като цяло. Хората тук не могат да си представят да живеят спокойно и щастливо, ако са заобиколени от хора тънещи в мизерия и проблеми или занемарена заобикаляща действителност. Както се грижат да е подредено и обзаведено вътре в къщата така и всеки се грижи отпред градинката и сезонните украси да радват всички наоколо. Доброволците са винаги част от всичко по-значимо. Чувстват удовлетворение да са полезни кой с каквото може за обществото. Събирането на помощи и дарения за различни каузи е ежедневие. Навсякъде има бункери за събиране на запазени дрехи и обувки в помощ на нуждаещите и хората проявяват непрекъснато състрадателност и съпричастност към хората в нужда. Първоначалните ми впечатления за общество на консуматори, отчужденост и егоизъм значително се промениха.

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 17:53 от Анонимен

# 189
Направете една тема и за живеещите в България.Интересно ми е да чета тук,още по-интересно ще ми е една такава тема и за нашата гледна точка.Иначе като коментираме тук се отмятаме от темата.Била съм в чужбина,но за малко.Някои неща ми харесаха,някои не и не мога да съм особено обективна след като престоя ми там беше за кратко.

# 190
Малко оффтопик, но темата наистина е чудесна и във връзка със забележката на Ел Мариачи искам да споделя нещо интересно, което скоро слушах по националното ни радио (NPR) относно приложимостта и възможността да се заемат и трансферират социални и не само практики от други култури и системи.

Интервюираха авторка на книга, която обясняваше колко безкрайно трудно било за японците да имплементират в своята собствена култура социални облегчения за майчинството заети от Скандинавските страни т.к собствената им патриархална култура не приема мъжете/бащите като primary caregivers. Шофирах и слушах с половин ухо, но идеята е ясна - няма една универсално работеща и приложима навсякъде формула. Но знанието как по света са подходили или не към решаването на конкретен проблем е основата, която е нужна за да се работи по проблема.

Разрових се за интервюто, ако на някой му е интересно:
http://www.wbur.org/hereandnow/2018/11/13/forget-having-it-all-amy-westervelt

# 191
Илайза, това за поддържането на улиците не е вярно, както и много други неща от първите ти постове. Както и да е, форумът е затова, всеки да си споделя, реално, чуто, недочуто.
Харесва ми законността, чистотата, спокойствието, възможността за кариерно израстване без да си човек на някого. Здравеопазване и образование също, не на 100 процента, но в пъти по- добро от България.
Свобода да си казваш мнението. Уважение, дори не съвсем искрено, между хората. Пъстрота.
Германия

# 192
  • DE
Свобода да си казваш мнението в Германия ?????
Тук е такава цензура, че няма накъде повече...
Виж, към момента, в Бг можеш наистина да си казваш все още всичко, което ти тежи, но не и в Германия !!!

# 193
Какво не ни харесва в чужбина е съвсем друга тема. Навън положението също не е само розово и много от нас сравнявайки виждат и неща, които не им допадат или направо си им липсват. За съжаление пълно щастие събрано на едно място няма.

# 194
  • Варна
Това за цензурата и аз го чувам от няколко живеещи там вече.

Общи условия

Активация на акаунт