Домашно насилие

• 24 473
  • 774
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря ти но не аз съм решила как ще оправям нещата.

# 391
Прочетох ти мненията. За приятелите си права, ако са мъже. Мъжете помагат, за да те опънат, това е положението. В уязвимо положение, в каквото си в момента, нямаш работа с мъже! Ще се намерят жени да ти помогнат обаче. Доста си осъзната, това е първата стъпка. За родителите си права, който не може да разчита на тях, той не знае за какво става дума с малко дете.
В момента за взимане на детето не може да става дума. Ти трябва да имаш стабилна работа и квартира, чак тогава ще мислиш за мухъла. Не виждам причина да се споменава мухъла. Такива проблеми се решават поетапно. Първи етап - стабилна работа и квартира. Ако има мухъл - ще боядисаш 5 дни преди да дойдат да гледат квартирата и ще стане. Без изнасяне нищо няма да стане. Казаха ти, ще ти съдействат за квартира без комисиона, само повярвай. На мен ми помагаха приятелки в началото много. Жени!

# 392
Благодаря ти но не аз съм решила как ще оправям нещата.
Какво те спира?

Напиши на един лист какви проблеми имаш за решаване, как да се решат и в какъв срок.
Ако искаш, пусни го тук.
Може да получиш конкретна помощ.

# 393
Към авторката - защо отхвърляте всяка помощ, всеки съвет? Голям част от потребителите, уверена съм в това, искат да помогнат.
За квартирата - само оправдания, не се сърдете. Дори може да е с хазяи, докато си стъпите на краката, оправите зъбите, изплатите дълговете и така. Психологическа помощ задължително, нещата са сериозни при Вас, пак не се сърдете. Потребители Ви предложиха съдействие, пишете им, не веднага, когато го обмислите
Подредете приоритетите, взето Ви е детето. Социалните вероятно искат да покажете инициатива. Вероятно и семейството Ви може да омекне и да се включат, кой както може. Целият филм със сестра Ви не го разбрах, но при начинът Ви на живот до момента, не се учудвам. Не Ви упреквам, какво мисля аз няма значение. Но ДЕТЕТО трябва да живее добре, нормално. Това не означава само и единствено жилище без мухъл. Погледнете отвъд това. Вслушайте се в социалните, не казвайте само как няма да станат нещата, защо няма да се получат.
Има възможности, само тук колко хора искат да помогнат. Вижте го.
НО, голямото но - трябва да се спасите. Сама. Тук няма кой да Ви вземе решението и да хлопне вратата.

# 394
Ти пък сега ли чак стопли...

Не знам защо се опитвате.

ДА! Мислех, че е от съвсем скоро при сестра й!
Направо се врещих, не очаквах!

И аз останах с впечатлението, че е отскоро това положение.

Девойки, не на всеки може да бъде помогнато.

# 395
Да, не на всеки може да се помогне. Трябва човек първо сам да реши да си помогне. Зависимостта от насилника е като всяка друга зависимост. И никой не може да измъкне жертвата, ако тя сама не го реши.
Но надежда има.

# 396
  • София
Мимичета, пътят не е през "той е насилник, ти го знаеш, трябва да го напуснеш" и въпроси с конструкция "защо не направиш еди- какво си", защото това, както виждате, това води до контриране на всяка дума в полза на насилника. Отключва се подобен механизъм- уж на самозащита срещу хора, които се опитват да ти се наложат, само че при тях можеш да си позволиш най- сетне да дадеш отпор и да кажеш "аз не мисля така", да си наваксаш за годините пемълчаване, да се заявиш, защото..защото не са агресивни и няма да те набият. Този отпор не е към вас, трупано желание е.
Знам, че всички тук се опитват да помогнат, но не е това начинът. Не знам точно какъв е, но нека, ако някоя има приятелка не брокер (предложението бе похвално), а психолог, да свърже авторката и може пък някой опитен да стигне до нея и да й помогне сама да поиска промяната. Не се движа в такива среди и не мога да препоръчам, но трябва да е човек, занимаващ се с разстройства на личността, а не на конвейр с домашно насилие, щото биенето е ясно, ама никой не стои заради него, а заради психическото насилие, което е упражнявано върху него. А то си има особености и трябва жертвата да бъде третирана по определен начин и с определени въпроси.

# 397
Елодия, замислете се - идват светли празници. Догодина по това време може да сте с детето си. Двете, здрави, на вашето място. С елхичка и подаръче за малката. Може да идете да някой мол, някъде където идва Дядо Коледа. Двете. Ще и покажете градската украса и всички еуфорични коледни мероприятия, които ни се струват досадни. Това е семейство, то няма нищо общо с Вашата представа до момента. Само от Вас зависи. Сестра Ви не е мама, пък ако ще и сто деца да има.

# 398
Хубаво говорите за психолози. Ама те са по 30-50 лв./час. Някой безплатен и добър? И то от Пловдив?

# 399
Още едно нещо липсва при Elodiq: ценностната система, която тя първо да загуби, но към която да може да се върне. Тя просто никога не я е имала, защото не е имало кой да й я създаде.
Едно е някой насилник постепенно да ти промие мозъка и да се превърнеш в нещо неузнаваемо за самата теб, но в един момент да се пробудиш и да си спомниш коя си.
Съвсем друго е никога да не те е имало. И да трябва да се изградиш от нулата или там някъде вече в зряла възраст.
Затова не се сърдете на това момиче, че избира ада на съжителството с простак и бияч пред още по-големия ад, в който явно винаги е живяла. Тя просто не знае какво е нормален живот.

Elodiq, престани да изтъкваш като аргумент липсата на евтини и прилични квартири. Има достатъчно такива, пълно е с обяви. По-горе ти дадох пример, какво не ти харесва в това жилище?

Скрит текст:
Слагам го в скрит текст, защото се надявам Елодия да не го прочете.

Ето това също си го мислех, но не искам да го споменвам, защото смятам, че пак я отблъсква и притиска.  Много е тегава ситуацията.
В допълнение към споменатото, също мисля, че с тази тема авторката не търси помощ по начина, по който ние разбираме помощта - спасение, спокоен живот, отглеждане на детето, работа и т.н. Елодия знае, че съществуват такива неща, но само на теория. Тя си ги представя по нейния изкривен начин. Дори си мисля, че зачатъците на осъзнаване, че да живееш в мир е по-добре, още повече я настройват против този начин на живот.
Елодия търси подкрепа в ролята си на жертва, а не, за да спре да бъде жертва. С тази тема и с нашите доводи, тя сдобива оръжие за продължаване на битките с насилника, а не за спечелване на войната. Има война, когато има противник, оттеглянето и ще спре войната, но тя не иска това. Тя не знае друг начин, освен да е екшън, да търси изходи, варианти, да и е трудно, да е притисната.
Повечето съветващи се отказват, защото се чувстват използвани и това е истина _ елодия ни използва за своите цели, за да остане равностоен противник в битката. Тя ще се изправи срещу него и ще крещи "ти си насилник, ще те осъдя, сега като приемат донашно насилие по НК, ще гниеш в затвора". Елодия има нужда да се чувства овъзмездена от дългата и изтощителна борба. Бягството от насилника за нея е загуба, не победа.

И кръгът се затваря. Мисля, че единствените, които могат да помогнат са Социалните, но явно и те не помагат.

# 400
Боже чак психическо разстройство вече нещата изобщо не са такива съвсем спокойно си налагам и у дома мнението не съм без мнение.

# 401
  • София
Не, не го. В делюзия си.
Не го налагаш, а се свиваш, за да не те набие. Само преди 5 страници го написа.
И нямаш дом. Домът е пристан и място за спокойствие. Къщата с мухъла може да ти е дом, да.

/Разстройството беше за мъжа ти./

# 402
Защо се хабите, няма смисъл. Тя е решила да се избяга от проблемите вместо да ги решава, решила е да се самоубива, но понеже не и стиска, го прави по пасивен начин. Доста хитро замислено самоубийство - да стои при насилника колкото се може по-дълго, и в ескалацията на насилието неминуемо някой ден да и разбие главата фатално. Като гледам цитираните стари постове и колко дълго продължава всичко, давам и максимум година живот.

# 403
Mimimost, не се обръщам срещу нея, не е така, но тук в темата има много подкрепа, а тя контрира всяка една. Нужно е всеки ден да й се вттлпява, че не е в здравословна среда. Не е нужно да са колегите й, тук също може да сподели и да го прави, докато не се осъзнае. Аз не мога да съдя, не съм перфектна, за да го правя. Яд ме е само, че още е далече да проумее в какво се е заробила.. В собствения си страх, че нищо не може и за нищо не става, който е насаждан дълго време от насилника...
Не заключвайте Темата, може тя да е единствената й сламка..

Ива, аз се разплаках на твоята история. Обаче всеки, който успее да се измъкне придобива едно особено елитарно (с всички условности на думата) отношение към тези, които не са се измъкнали. Може да е защитна психологическа реакция, не знам. Но ти, преди да срещнеш подкрепата на своите колеги и ако нямаше къде да се върнеш, пак ли така щеше да говориш с Елодия. Ти писа ли в бг-мама, търси ли помощ? До къде трябваше да стигне твоя насилник, за да звъннеш на 112?
И това, което Сапфир казва - все пак си имала някакъв темел, за който да се хванеш, за да продължиш, някакво усещане за нормалност. Но, ако целият ти живот е побоища, пиянщина, какъв е начинът?

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 19:48 от mimimost

# 404
Боже чак психическо разстройство вече нещата изобщо не са такива съвсем спокойно си налагам и у дома мнението не съм без мнение.
Не си налагаш мнението. НалЯгаш си парцалите. За да не стане скандал. За да не ти разбие физиономията. И новите зъби.

Но няма да спорим за това.
Помисли ли за това, което писах по-горе? Списък със задачи и за какви срокове да се изпълнят?

Общи условия

Активация на акаунт