Мъжка и/или женска работа?!

• 17 065
  • 363
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Гордо? Не, просто отбелязах. Забравих, че съм в женски форум, явно трябва да роня сълзи, че съм ''дефектна'' жена, щом печката и пазарът не ме кефят. Ми не ме. Е, и? Живеем добре и щастливо, а дали потребителката абсурт одобрява или се възмущава, ми е през ясно кое Simple Smile

Янтра, и двамата сме в ИТ сферата, ако има значение.
Споко бе, аз идвам от такова семейство. Майка ми и баща ми. Децата пораснахме без да се повредим, аз доста години бях издържана от мъжа си. За ужас на амбициозната ми майка с кариера. Горката като започнах работа беше толкова щастлива, пък като взех и да се развивам - камък и падна от сърцето, цъфна таз жена.

# 106
  • София
Аз бачкам с кеф, обичам си работата. Стоях 3 години с малката у дома, третата вече скърцах със зъби, пак добре, че правех преводи 2-3 пъти седмично.

За който няма голямо куче: грижата хич не е малка, мислете преди да вземете. Няма студ, няма пек, след работа съм в парка, поне за час и половина-два. Реално се прибирам у дома след осем и нещо - и понеже имам свестен мъж, за това време той се сеща я да сготви нещо набързо, я да пусне една пералня, я да зареди сушилнята..каквото има да се прави. Ако пък нищо не му се прави, си пуска Годсмак или Мейдън, отваря си една бира и почива. Когато не ми е добре, ме отменя в разходката, съответно аз съм у дома и преценявам на момента какво-що. Тия дейности вече са толкова отработени, че дори не ги обсъждаме.

Ако беше дебил, щеше да стои и да ме чака пред телевизора да се върна от парка, за да почна тепърва да правя вечеря или да оправям прането. Щръква ми косата като си помисля, че има И такива мъже. И жените им търпят.

# 107
Аз бачкам с кеф, обичам си работата. Стоях 3 години с малката у дома, третата вече скърцах със зъби, пак добре, че правех преводи 2-3 пъти седмично.

За който няма голямо куче: грижата хич не е малка, мислете преди да вземете. Няма студ, няма пек, след работа съм в парка, поне за час и половина-два. Реално се прибирам у дома след осем и нещо - и понеже имам свестен мъж, за това време той се сеща я да сготви нещо набързо, я да пусне една пералня, я да зареди сушилнята..каквото има да се прави. Ако пък нищо не му се прави, си пуска Годсмак или Мейдън, отваря си една бира и почива. Когато не ми е добре, ме отменя в разходката, съответно аз съм у дома и преценявам на момента какво-що. Тия дейности вече са толкова отработени, че дори не ги обсъждаме.

Ако беше дебил, щеше да стои и да ме чака пред телевизора да се върна от парка, за да почна тепърва да правя вечеря или да оправям прането. Щръква ми косата като си помисля, че има И такива мъже. И жените им търпят.

Това е добрия вариант,може не само да те чака,ами и да ти вдига скандал ,защо по-рано не си сготвила,че за капак може и след като сготвиш да те увика,че нещо не му харесва-я хляба вчерашен,я манджата по-препечена,я няма сол....Казвам го от личен опит,свекърва ми е в това положение вкъщи.Чувала съм майката на свекъра да казва-"ами да,той е мъж,само най-хубава храна трябва да му се сервира!"
При мене няма глезотии-яде се това,което съм измислила и както съм го сготвила.Предварително казвам,ако не им хареса нещо,да си взимат отвън,ако ли не-ядат това,което е на масата и без претенции.
То за това съм и лоша снаха.
Ама ,да ти кажа,ако това ме определя като лоша снаха,с гордост ще си нося титлата Simple Smile

# 108
  • Пловдив
Пък като няма сготвено - ядат се сандвичи, я салата, я варени яйца, такива неща.

# 109
Хейт ли е, че пишеш абсолютно същото?
Кое "същото" пиша и къде?
Ако и сама не разбираш постингите ми, не ми остава друго, освен да се чудя как ги определяш  като "хейт".

# 110
  • София

Ти не осигуряваш ли храна на домочадието,не готвиш ли,не пазаруваш ли?Това прави ли те слугиня?
Не се заяждам,опитвам се да разбера това мислене.
Защото едно 80% от домакинствата ,точно пък готвенето и пазаруването,си е женска работа.Тях май не ги наричат слугини....Но пък един мъж като го прави,той автоматично се превръща в такъв.
Защо?

Нали все говорим, че и двамата трябвало да могат всичко да правят и нямало женска и мъжка работа?
В случая, Таис е построила комунизЪма- освен понякога да изведе кучето и детето в парка, друго не видях да прави.
Но, вссички тук адмирирате постижението ѝ. Simple Smile

Сега, сериозно- не е нормално жена, майка да не може да готви и с гордост да го заявява- това ми е разбирането, защото може би, обичам да готвя.
Но и не е нормално, при жив мъж вкъщи, да хукна да плащам разните данъци, да се вея по сервизите и да минавам на преглед.
Колко е приятно и колко е женско, го разбрах откакто съм тук- далече от сина и трябва сама да се грижа за всичко.
Вкарвах в сервиз за ремонт, сега тръгвам да се пробвам да мина на преглед.
Онзи ден се спънах в кабела на миксера и контакта излезе от гнездото.
Натиках го, колкото успях, но трябва да разглобя и оправя генерално- нещо, което никога не съм правила, защото не ме е интересувало и беше сред мъжките задължения.
Та, хората сме различни- на някои им тежи да натиснатт две копчета на бялата техника или да се раздвижат след прахосмукачката, а на други не им е кеф да сменят гуми.

# 111

Ти не осигуряваш ли храна на домочадието,не готвиш ли,не пазаруваш ли?Това прави ли те слугиня?
Не се заяждам,опитвам се да разбера това мислене.
Защото едно 80% от домакинствата ,точно пък готвенето и пазаруването,си е женска работа.Тях май не ги наричат слугини....Но пък един мъж като го прави,той автоматично се превръща в такъв.
Защо?

Нали все говорим, че и двамата трябвало да могат всичко да правят и нямало женска и мъжка работа?
В случая, Таис е построила комунизЪма- освен понякога да изведе кучето и детето в парка, друго не видях да прави.
Но, вссички тук адмирирате постижението ѝ. Simple Smile

Сега, сериозно- не е нормално жена, майка да не може да готви и с гордост да го заявява- това ми е разбирането, защото може би, обичам да готвя.
Но и не е нормално, при жив мъж вкъщи, да хукна да плащам разните данъци, да се вея по сервизите и да минавам на преглед.
Колко е приятно и колко е женско, го разбрах откакто съм тук- далече от сина и трябва сама да се грижа за всичко.
Вкарвах в сервиз за ремонт, сега тръгвам да се пробвам да мина на преглед.
Онзи ден се спънах в кабела на миксера и контакта излезе от гнездото.
Натиках го, колкото успях, но трябва да разглобя и оправя генерално- нещо, което никога не съм правила, защото не ме е интересувало и беше сред мъжките задължения.
Та, хората сме различни- на някои им тежи да натиснатт две копчета на бялата техника или да се раздвижат след прахосмукачката, а на други не им е кеф да сменят гуми.

Е то по тази логика и жената трябва да прави всичко това,което изброи(контакта,колата...) ,дори да има мъж вкъщи.
Ако всичко ще се поделя...
Нормално е да си разпределят задълженията,не е нормално само жената да готви,защото...така. Wink
Аз бих се съгласила с някакви доводи,но в случая липсват.Жената ,особено ако е майка,трябва да готви,защото е такава.
Това е несериозно.
Таис прави доста други неща,не знам, защо си прочела само половината.Има си го написано черно на бяло.и много добре са си разделили нещата на половина.
Но когато нещата стоят така,обикновено хората скачат точно като теб.Никак не им изглежда по равно,ако мъжът върши половината от"женските" задължения.

# 112
Не е нормално според кого? Спор няма, че е по-приятно някой друг да го прави, но това важи за всяко досадно периодично задължение. Данъците и всички други сметки например ги плащаме в Изипей на партера или на банкомата отсреща. А и разплащателните сметки съществуват от десетилетия. За кой пол според теб е предизвикателство това действие?

# 113
Вече и плащането на данък е тежък физически труд )))

# 114
  • София

Пак да повторя, че явно схващаш трудно: обясних по темата как стоят нещата у дома. Без гордост, просто изброих дейностите. Това, че на теб ти бръкна дълбоко в душата, си е лично твоя работа.

Относно готвенето: никога не съм разбирала манията, че чифт ХХ хромозоми трябва задължително да вървят в комплект с кухненска престилка (да се цитирам от една съседна тема). Свекърва ми не готви, не обича - у тях готви свекър ми. И двете им деца, мъжът ми и сестра му, обичат да готвят и го правят много добре. Аз никога не съм имала желание да се въртя около печката, дори като дете ми беше скука, но за щастие, роднините ми от женски пол не са ме натискали да се науча.

Детето обаче не е като мен, то се вижда. От съвсем дребна обича да бърка разни неща и ми е голям кеф през уикенда да ги гледам двамата с баща й как правят палачинки или пържат филии. В тандем приготвят и чудна баница, тя е много добър помощник готвач. Аз пък ям всичко, което ми поднесат, без претенции Simple Smile

Изобщо, абсурт, колкото и ограничено да разсъждаваш, пробвай поне за момент да си представиш, че има и семейства като моето. При това изобщо не сме някакво фрапантно изключение - с риск да те доужася, но приятелските ни семейства, с които се виждаме редовно и децата ни са приятелчета, са от същия модел. И са хепи, ти да видиш.

# 115
  • София

Все по- забавно става!
Разрешаваш му да си отвори бира, ако нищо не му се прави, но след като е напазарувал и сготвил, щото няма кой друг, а гладно не се седи, нали?
Щото, ако си беше позволил да не го направи и да те чака теб да го свършиш, е дебил, когото не би търпяла!?
Че сте ги отработили тия неща, е ясно, аз само се питам- това ли е целта на семейната жена днес. Да обърне стереотипа генерално и мъжът да слугинства така, както жените през 19 век?

За мен, това не са нормални отношения, нито равнопоставени- та, аз никога не съм се изживявала като инвалид, който с нищо не може да се справи вкъщи и му трябва безплатна прислуга.

# 116
  • Насред хаоса

Мен другото ме възхити- да им напазарува и сготви, преди да тръгне в командировка.........
И също, възхитих се как гордо съфорумката обяви, че не само не готви, ами и по магазините на пазар с него не ходи, щото хем не разбирала, хем ѝ се доспивало. Simple Smile

Че на описанието ти отговарят 50-60 % от мъжете. Защо за тях да е нормално, пък тя и други жени като нея едва ли не трябва да се срамуват?
Понеже все се повтаря, че мъже, които не разделят работата на женска и мъжка, са скопци, в казармата като готвеха, перяха, шиеха, миеха, чистеха и прочие, все скопци са били. По-скопци са тия с по-модерното и новаторско възпитание, че е достатъчно само да си мъж, че да очакваш жена ти да се гърби с всичко, а ти да ходиш на работа, ако изобщо и това правиш, и след това да се почесваш, понеже другото в дома не е твоя работа. Затова и се навъдиха едни неспособни за нищо лигочи, които не могат нито да създадат, нито да запазят семейство, ама иначе са с огромни претенции, неподплатени с нищо. Щото чули, че навремето мъжете били върхът на върховете. Ама ако ги опънеш половин ден да работят както някогашните, на втория час ще са оплезили езиците и ще се оплакват

# 117
Мен печката и пазара не ми пречат, но ми пречи гладенето и бърсането на прах, ама много. Пречи ми, че всеки ден трябва да се чисти след малката, все още много клепа, не ходим след нея да й 'не'-каме. И става много, по 2-3-4 часа не ден, + занимания с деца, + ходенето на работа. Обожавам домакинската работа, бих си стояла вкъщи да си правя само това + децата, но нямам тази възможност. Аз му помагам с финансите, той ми помага с традиционните 'женски дейности'.
А, и мразя да плащам сметки. Частично съм пуснала да се плащат автоматично, останалото плаща той - но след напомняне. Т.е. секретарката съм аз вкъщи. И това го мразя, но няма как, не може да правим само това, което харесваме, още повече, че и той го мрази, а и му се отдава по-трудно от на мен. Аз правя записки, пиша списъци, графици и т.н., той това не иска/не умее да го прави, няма научаване и това е, примирих се  и просто му връчвам списъка, с последователност от дейности дори - с планиран маршрут, кое след кое да купи, че да му стане по-бързо и да не прави тегели из квартала и града.

# 118
  • София
В общи линии което не ми харесва, е мъжка работа.
И да се самоцитирам, че съм ги чела тия в по-стари теми...
Не било секси мъж да върти четката за тоалетна, да простира...
Чш, ало, аз да не съм секси с четка за тоалетна?!
Както се разбира, чистенето на тоалетна е мъжка работа.
Да простирам обичам, да си подреждам щипките по цветове и според цвета на дрехата... Обаче под 5 градуса навън, автоматично става мъжка работа. Stuck Out Tongue Winking Eye

Дейността кухненски робот примерно е идеална за мъж, това рендосване, рязане... Кофти само, че изяжда половината, докато реже Rolling Eyes Да нарежа аз краставици за таратор - абсурд! Купила съм му сега електрически робот, да оперира с него.

От друга страна умирам си аз да шпакловам стени, да карам блажна боя, дай ми на мен нещо да бъркам цимент, да лепя плочки... никой не ми пипа мистрията и четките!
Та така с мъжката и женската работа.

# 119
Хиперболизирате всяко едно твърдение-това не е хубаво и най-вече превръща изказванията ви в неверни!

Общи условия

Активация на акаунт