Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 17

• 34 595
  • 724
  •   1
Отговори
# 660
Е неее, това звучи като истинска какафония, не правим нищо подобно. Всичко става на приглушена светлина с тихи гласове, водичка и спокойни движения и той видимо се отпуска. Единственото различно от преди, което правя сега е да го кърмя ексклузивно, вместо да го натъпча хубаво с изцедена кърма или по-рядко АМ. От там и съмнението ми, че не заспива, защото е гладен и няма с какво да се наяде.
Пробвали сме да го къпем в 8 и резултата е събуждане в 1 вместо в 4 и нервен цяла нощ, вместо да си спи до 4-4:30, да се нахрани и след това пак да си поспи до 7-8 сутринта.
Къпя го само с вода, шампоанче ползвам само 2 пъти в седмицата. Къпем го колкото да го отпуснем във ваничката, не толкова с хигиенна цел.
Аз самата ако не си взема топлия душ вечер, мога да откарам будна цяла нощ.

# 661
Флъфи, не казвам, че го правите, а че много често така се получава, без да искаме.И аз съм го правила с голямото от незнание.
Не значи да го къпете в 8, а като се размрънка към 10-11, вече да сте свършили всичко.
Тоест за започнете в 9 и да приключите всички ритуали в 10 , кърмене и да спинка.
Ако видя, че мъникът киселее по-рано и няма време за баня и последващите процедури,ще пропусна в името на спокойно бебе.

# 662
Ами ще пробвам довечера да видим как ще бъде 😊

# 663
Дара, разбирам. В такъв случай си пробвала вече съветите на Хедра при вазоспазъм. Изключила си млечница нали? Устата на бебо е чиста?
Не съм викала консултант. Но на сайта на ЛЛЛ има телефон, обади се там. Който и да е, ще е компетентен. Дано се включат мами и с конкретни препоръки 🙂

За къпането - за мен е абсолютен мит, че приспива бебетата и само в България го има къпането всяка вечер. Дъщеря ми не я къпя всяка вечер, а 2 пъти в седмицата, има и без това атопична кожа, честото къпане изсушава. Та, спането й никога не е било повлияване от къпането.

# 664
За консултант може да потърсите и Ася Демирева.

За проблема на Флъфи подкрепям всичко ДХ3. Аз не съм си къпала нито едно от бебета всеки ден, нито с хигиенна, нито с успокоителна цел. Къпя през ден-два и то през деня, когато имам време, а дупе мия често. Тези часове за сън, който цитирате ми се струват ужасно късни. Бебето на 10 месеца си ляга 18:30-19 най-късно, т.е. ако сме ходили някъде и сме закъсняли. От 17:30 започва да киселее ужасно и се ориентираме към хранене, гърнета и слагане да спи. Като беше на 2 месеца запсиваше пак по това време като тогава бях установила, че заспиването се случва лесно ако не дразним изобщо бебето. Събужда се, яде и се гушкаме половин час и айде да спи и това беше режима. Никакви играчки, подмятания, песни...всичко това ужасно я изморяваше и не можеше да заспи след това.

# 665
Зависи в колко става детето. Моето спи до 10/11, заспива в 23/24. Няма начин да заспи по-рано. Не всички бебета заспиван в 20 и са кукуряк в 7/8. Зависи от ритъма в семейството също. Индивидуално е това, както и продължителността на съня през деня 😉

# 666
Пак с тъп въпрос идвам, сори! Мога ли да дарявам кръв? Близка се нуждае, не е спешно, но искам да помогна.

# 667
Питайте в кръвния център. Според мен ако нямате никакви проблеми и не сте родили в близките 6 месеца би могло.

# 668
Благодаря, момичета! Не ми остана време да пиша по-рано, но Абоколикен имат някакъв ефект върху коликите. Спрях храните, в които се съмнявам и се надявам детенцето да не се мъчи вече. Забелязах също, че стана малко сънлив и суче около 10-15 мин. от едната гърда и заспива, като не се буди по 2-3 часа, не знам до колко е нормално за бебе на 2 седмици. Имали ли сте подобен проблем? Опитвам се да го събудя, но често завършвам без успех. Уж пълни памперсите, но пак се тревожа.

# 669
Ако пълни памперсите защо се притеснявате? Вземете един лист и за няколко дена пишете колко тежки напишкани памперси сменяте и колко наакани и ще се ориентирате какво става.

# 670
Кактусче,пътуването е началото на март....за сега нещата вървят към това малкия да идва с мен....вадя му паспорт и т.н. пък ще видим какво ще реша накрая. Но....преди месец му сложихме МПР и той реално има всички поставени ваксини....четох,че за там дифтерия,тетанус,хепатит са важни...той ги има.
Подкрепям Кактусче,че децата са различни...моят става в 10 и преди 22.30 няма никакъв шанс да заспи. Пробвала съм няколко пъти да си лягаме към 20.30....ми той се насуква,след което става и започва да ми се хили на леглото и накрая просто слиза и започва да си играе....Освен това никога не е спял по много през деня...това,което го пише по книгите,че новороденото спи по н-броя часа....ми не съм го видяла нито ден....караше с 2 дрямки от по 30-40 мин макс и то близо до мен,затова Флъфи,си мисля,че това не е признак,че не е нахранен. Просто АМ ги тъпчат ужасно много и те след това заспиват като по учебник,ако сравняваш с този период...нормално да има разлика. Има и друго нещо,че кърмата се преработва за 2-2.5 часа и е нормално да ти огладнява по-бързо. Щом не плаче,има си доволно пълни памперси....недей да се тревожиш излишно и си му давай на детето когато си поиска. И какво лошо има,че е заспал на гърда...малкият заспива така откакто се е родил и с изключение на количката,това е единствения начин за заспиване-със сукане.
Аз къпя всеки ден,но не толкова от хигиенна гледна точка,колкото,че на него му доставя удоволствие да се забавлява в коритото с водата😁

# 671
Момичета, ами явно е било микс и от нагаждането към кърменето и от растежа. Вчера спа като че да си навакса неспането предите дни през деня. Вечерта също, което вече ми говореше, че ще имаме проблем с нашето лягане. Беше си отпочинал и общо взето ми отне 1 час да го кротна да заспи. После си направи 5 часовата пауза и сега си хапва пак.
Ние вкъщи си лягаме сравнително късно, защото и двамата с мъжа ми не бързаме сутрин да сме на работа рано, по-скоро когато сварим, пък и да си се видим вечер по-дълго време. Сега аз като съм в майчинство съм “дежурна” 24/7, ама съм си със старото лягане и ставане горе-долу.

SweetAngel, вчера направи 10 напишкани и 8 наакани памперси, значи съм спокойна. Сега преди да яде докато го преобувах се изпишка и ми направи впечатление, че урината му е по-тъмна и миришеше на сутрешна урина - това единствено.
Иначе започна да дава вид на сит като яде и май се регулира слизането на кърма, че да има и вечер. Нещата май се случват, просто е бавничко и в процеса се шашкам дали всичко е наред 😇

# 672
Флъфи,точно в предния пост мислех да ти спомена да не е скок в растежа,ама стана дълъг и така😀 Малкият ми го направи тоя номер с неспане и мн често ядене точно около края на 2рия месец и бях изпаднала в нервна криза,защото се чудех какво става и аз като теб😁 споко,всичко ти е наред,мн добре се справяш,виж,че нещата си се регулират полека.
Кактусче,имаш ли идея в тея слингове,които са като дълъг шал,който омотаваш яко около себе си,до колко кг може да се ползва?

# 673
Зависи от слинга дали е тъкан или еластичен. Еластичните провисват когатп бебето натежи.

# 674
Флъфи,точно в предния пост мислех да ти спомена да не е скок в растежа,ама стана дълъг и така😀 Малкият ми го направи тоя номер с неспане и мн често ядене точно около края на 2рия месец и бях изпаднала в нервна криза,защото се чудех какво става и аз като теб😁 споко,всичко ти е наред,мн добре се справяш,виж,че нещата си се регулират полека.
Кактусче,имаш ли идея в тея слингове,които са като дълъг шал,който омотаваш яко около себе си,до колко кг може да се ползва?

В групата за слингове и ергономични раници ще ви разяснят за слинговете: http://www.bg-mamma.com/?topic=1068758.msg38094605#new

Общи условия

Активация на акаунт