Юлски мами 2019г. 2. Юлските мами подарък имат вече, в нас живее мъничко човече!

• 43 621
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
  • Сливен
Добро утро, мами! Успешна и ползотворна седмица. Поспах си хубаво вчера през деня, да събирам сили за новата работна седмица. Аз постоянно се чувствам развалина. Нямам ги силите като преди и на репетициите ми е трудно. Кълбо от нерви съм, като не слушат децата. Как сте вие в ежедневието и работата?

# 496
  • Сандански
Добро утро и от мен и хубава седмица. Аз работя в офис на строителна фирма и нямам много натоварена работа, работя сама и никой не ми виси на главата. Общо взето в работата ми е много спокойно. Понякога в къщи се нервирам особено като почнат да се лигавят дъщеря ми и братовчедка и, идва ми да ги нашамаря и двете, ама засега се разминават само с викане Simple Smile Иначе в петък ми беше ден за реване, за какви ли не глупости ревах, но някакси не можех да се сдържам и сълзите така си ми течаха. Какво беше това чудо незнам, дано да не се повтаря Grinning

# 497
Добро утро и от мен и хубава седмица. Аз работя в офис на строителна фирма и нямам много натоварена работа, работя сама и никой не ми виси на главата. Общо взето в работата ми е много спокойно. Понякога в къщи се нервирам особено като почнат да се лигавят дъщеря ми и братовчедка и, идва ми да ги нашамаря и двете, ама засега се разминават само с викане Simple Smile Иначе в петък ми беше ден за реване, за какви ли не глупости ревах, но някакси не можех да се сдържам и сълзите така си ми течаха. Какво беше това чудо незнам, дано да не се повтаря Grinning
Здравейте, момичета!
На мен вчера ми беше такъв ден за реване - без конкретна причина, но от всичко ми се дореваваше. Явно хормоните си казват думата Laughing
Иначе на работа на мен за съжаление не ми е толкова спокойно, в голям офис работя и е динамично, но се опитвам да не се ядосвам много, в крайна сметка сега бебчо е най-важен. Two Hearts

# 498
Аз работя от вкъщи, но за съжаление работата ми е доста стресираща и натоварена. Гледам да не се впрягам за глупости, но не винаги ми се отдава Sad За съжаление много хора си мислят, че като работя от вкъщи и само  си "почивам." Разбира се, отчитам позитивите, че не се бутам с много хора в офис да обменям вируси. За съжаление обаче трябва да си отработвам ако съм отсъствала за преглед...И то когато те решат, а не примерно след работа Sad Лекарката ми не иска да ми дава болничен само за преглед (то е и глупаво).  И ми идва доста изморително Sad Преди време моя бременна позната ми беше казала, че има някакъв закон, който позволява на бременната жена да отсъства някакво време за прегледи, без да отработва. За съжаление, не запомних много добре, защото тогава не ме касаеше. Случайно някоя от вас да знае нещо подобно? Вие как бихте постъпили в такава ситуация?

# 499
Golfo_di Orosei, не знам дали в Кодекса на труда има такива членове, но честно казано всичко зависи от работодателя.
Аз например съм в болничен от миналата седмица заради контракции, сутрин ходя на системи,а после се връщам в офиса. И шефа и счита, че това е абсолютно редно. Ще ме експлоатират докрай, но, разбира се и аз имам вина за това, че им позволявам. Доста други биха казали ЧАО, оправяйте се. 
А моята работа също е напрегната.

# 500
Според Кодекса на труда (чл. 157, ал.2): "Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177."
На мен ми звучи като да не трябва да се отработва времето за прегледи. Може да изпратиш мейл до работодателя си, в който да го уведомиш, че си бременна (за да го имаш писмено) и че искаш да ползваш правата си по този член.

# 501
Здравейте!
На мен като цяло ми е доста натоварено и напрегнато в офиса. Общо взето когато се налага за преглед, излизам, но след това трябва да наваксам някак, защото аз си отговарям да си свърша работата, и то навреме. Всеки път се чудя кое по-напред, тази седмица също ще имам такива излизания и ми е приеснено за разни изследвания какво ще излезе.
Като ми дойде в повече и се изнервя се опитвам  да си повтарям, че бебчето е по-важно и така.
Все пак е полезно да се знае, че има такъв текст в закона.

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:59 от edna0112

# 502
на мен също ми е натоварено, работата ми е свързана с командировки извън България поне веднъж в месеца, отказах вече няколко, други ги пренасочвам към колеги.
Усещам, че съм по-малко продуктивна и се изморявам по-бързо

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:56 от Анонимен

# 503
  • София
Golfo_di_Orosei, доста нагло е да те карат да отработваш времето за прегледи. Аз съм ръководител на екип и никога не съм карала бременните да отработват (естествено трябва да ме предупредят колкото може по-рано), не само от законова, но и от човешка гледна точка. В БГ фирма ли работиш?
Stelavi, това пък да си в болничен и да ходиш да работиш на половин ден е абсурдно! Попитай ги как ще ти заплатят тези часове.
Аз от както съм бременна определено върнах 1-2 предавки и намалих скоростта. С първата бременност не бях така - давах си зор, хабих нерви и накрая лежах за задържане в 7 месец. Този път ще работя по-спокойно Wink

# 504
Да, явно всеки работодател има различни практики според случая.

Arabella34, много благодаря за инфото. Това ми трябваше! Flowers Bouquet

Аз работя в българска фирма, работеща за чуждестранен клиент. Уведомих прекия ми ръководител преди 2 седмици, но не съм пращала официално писмо/ имейл до ЧР. Казаха ми че не се изисква. Реално имат черно на бяло на документ, че съм бременна (върху болничен лист, когато ми се наложи да си взема такъв заради много повръщане). Първия път, когато отработвах заради преглед, останах да отработя в същия ден. Но този път, трябва да отработя 3 часа и половина другата седмица, и ще ми дойде наистина много нанагорно 11 часа и половина работен ден Sad Но като съм будала... мисля си другия път да тичам с таксита в обедната почивка на преглед. Според теб, lorisita, много ли ще е нахално да им намекна по някакъв начин за този член? И как според теб да подходя най-добре?

# 505
Ето тук четох аз как стои въпроса с уведомяването на работодателя: https://bremennost.bg/uvedomlenie-za-bremennost.html. Аз лично, тъй като не съм взимала болничен заради бременността досега, си взех бележка от лекаря - на една бланка за медицинско той написа свободен текст, че съм бременна и в коя г.с. Днес го дадох само на HR-a, защото не се опасявам от освобождаване или че ще ми правят проблем при прегледи. Но по принцип май за да е сигурна една жена, че може да се възползва от всичко по закон, трябва официално да пусне уведомление + документ, удостоверяващ бременност - поне така пише навсякъде в нета.

# 506
Момичета,
Аз мисля да се следя на платен прием и отделно да се запиша и на женска консултация по здравна каса, тези дни ще ходя до личния лекар за направление.

Въпросът ми е знаете ли относно издаване на болнични по време на бременността, както и живот и здраве документи за самото раждане -  кой може да издава?
Само лекарят, който ми е по здравна каса или може и друг лекар, при който съм се следила платено?

# 507
  • Бургас
Момичета,
Аз мисля да се следя на платен прием и отделно да се запиша и на женска консултация по здравна каса, тези дни ще ходя до личния лекар за направление.

Въпросът ми е знаете ли относно издаване на болнични по време на бременността, както и живот и здраве документи за самото раждане -  кой може да издава?
Само лекарят, който ми е по здравна каса или може и друг лекар, при който съм се следила платено?

Само лекарят който ти води ЖК

# 508
  • София
Golfo_di Orosei, не знам дали в Кодекса на труда има такива членове, но честно казано всичко зависи от работодателя.
Аз например съм в болничен от миналата седмица заради контракции, сутрин ходя на системи,а после се връщам в офиса. И шефа и счита, че това е абсолютно редно. Ще ме експлоатират докрай, но, разбира се и аз имам вина за това, че им позволявам. Доста други биха казали ЧАО, оправяйте се. 
А моята работа също е напрегната.
Как разбра, че имаш контракции?

# 509
  • Сливен
Аз в това отношение съм ОК. Първо съм на държавна работа и никой не може да ме накара да работя извънредно. Работното време си го определям аз и шефа ни е много солидарен в това отношение. На работа съм, заради децата. 5 години градя този състав и не искам да губя връзката с тях. И не отлагам репетиции. Е, след няколко месеца ще ме замести колегата, така че трябва да свикваме, но сме в средата на сезона. Трябва само да изпъшкам до 1 юни до последния концерт. И съм спокойна, защото имам и натрупана отпуска. Даже мисля в средата на февруари да си пусна месец. И сватба ми предстои.  Да не ходя през деня, а само вечер на репетиции, тъй като трябва да покриваме 8 часов работен ден. Ако съм от 17:00 до 21:00 в залата, например, от 8:30 до 12:30 съм в Комплекса и си пиша дневници, оправям си костюмите, гледам си танци и т.н.
  Трябва да се пазим и да бъдем спокойни. А за реването е друга работа. Доста често ми се случва да зачервявам очите за щяло и нещяло. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт