Жена Дете Мъж (Домакиня)

• 23 441
  • 692
  •   1
Отговори
# 615
Аууу, лошо мнение имах аз за съпруга си и неговите умения, преди да прочета тук. Не ми е правил фасони за връчване на бебе веднага след прибиране, сега разбирам, че това се счита за нормално тук. Ако съм решила да се къпя с бебето през деня, къпела съм се, ако съм решила, че днес ще се къпя спокойно вечерта, поемал е. То според деня и задачите де. Обичайно като не съм се къпала, съм сготвила, или обратното /то наистина това са най-трудните задачи за сам с бебе вкъщи/. Не можеш да почнеш да готвиш и да зарежеш на средата, когато то писне, ще ти увехне зарзавата. Или ще загори тенджерата, иска си време да се стои до печката, най-малкото да сложиш таймер, което с ревящо може да ти излезе от главата. Абе, с второто и учех с малкия, бебето като заспеше той започваше да чете литература на глас /1ви срещу 2ри клас/, не правех нищо кой знае какво през това време, защото все пак трябваше да слушам и да обяснявам непознати думи, да поправям ударения и т.н., т.е. непрестанна концентрация изискваше. И да, покрай гледането на две оставаше доста несвършено вечер. Но пък всички ваканции в първи и втори клас покрих, а това е доста ключово, нямаше тъпи занимални и обиколки по баби с гледане на телевизии и таблети в ръце, имаше игра навън и четене на книги. Но таткото веднага поемаше вечерта. С първото - нямаше и татко даже. Проблемът ми не беше в справянето с дете и домакинство едновременно, хич, друга е драмата там.

Ха, дете се гледало като го съзерцаваш какво прави. Интересно, това и авторът на темата даже не претендира да е така. Така се гледа, ама като си нямал никога и не си виждал дете.

# 616
  • София
А щом не било уморително за жена, значи съвсем не трябва да е уморително за мъж.
.....
Абе аз покрай работата тия дни извадих едно пиле от тенджерата вече залепнало за дъното и стабилно загоряло, а трябваше да се свари само.
..., който си е дошъл от работа. Разбира се, там си е бъркал в носа. Това е по подразбиране, както и това, че нейното дете е палаво и подвижно.

А ти защо въобще сложи пилето да се вари? Ти готвачка ли си, кво? Работиш, пари изкарваш, айде сега и да готвиш. Чакаш ОНЗИ търтей да си дойде от работа.

И аз се случва да се проявя като загоритенджера, добре че замирисва. Но съм имала намерение да сготвя, а не си търся причини да не започна изобщо.

# 617
Скрит текст:
Cuckoo - никой не ти е виновен, че си купила скапана играчка, но тук пак стигаме до немотията - при достатъчно средства просто щеше да си купиш друга или да метнеш тая в коша и да я забравиш. Не да жалиш 80те лева години наред. АМ ми струва 0,75р. на хранене, защото не е кутия. Колко ми излиза на месец? Не знам. И ми е все тая. Защото мъжа ми не работи по 10 дена месечно.
Въобще не беше скапана, давам я като пример за излишна покупка, ако искаш - да ти намеря дефиниция кое какво означава. Цитирах цената на нова, но всъщност я взех втора ръка и я продадох, така че реално загубата ми беше 15 лв. Излишна, но като купиш 3-4 такива, за да се надскачаш с другите маминки - и великите 600 лв. свършили, а какво по-лесно да овикаш мъжО че не изкарва достатъчно пари.
Споменавам АМ като пример за алтернативен разход на парите за играчка. Не помня кутия 600 г за колко хранения стигаше, нека се включат по-пресните майки. Като нищо ще излезе, че твоето АМ е по-скапано от моето, но това е консуматив, нали, не е толкова важно като бънджито.
Може би И защото работата ми е такава, но няма как да съм над нещата в стил"аз съм родила и имам право да не ми пука кое колко струва". На това му викам тъпа овца.
Така и така се твърди, че качествените българи сте в чужбина, та тук сме останали само Андрешковците, които се справяме с бг заплати и европейски цени.

Щом не ти е свършила работа, значи е скапана. Освен това, хората си купуват неща, които са им нужни или приятни, не за да се надскачат с някой. Надскачат се тия, които си мислят, че някаква въшлива люлка ги определя, като социално положение. Другите си я купуват, защото вибрацията успокоява коликите и искат да виждат бебето спокойно, а не да се мъчи.

И много ясно, че след като съм родила, не ми пука кое колко струва. Щом е нужно - просто се купува. За какво сме работили преди това? Да мизерстват бебетата ли?

Определения като качествен и некачествен, ползват само комплексарите и неграмотниците, кой нормален човек изобщо разделя хората на този принцип - у нас или в чужбина? Качествени хора има и на двете места. В някои чужбини са повече и качествените, и некачествените, просто защото населението е повече. Съотношението е същото, мащаба е друг.

# 618
Ами в доста случаи е точно така - детето си реди нещо там като за 11-месечни, ти го наглеждаш и си готова да помагаш при нужда.

# 619
Аз например много неща мога да правя сама и се справям успешно (умря циганката, дето ме хвали), но няма как да съм доволна, ако аз се напъвам, докато в същото време се налага да заобикалям с прахосмукачката на някой, който си стои и играе игри, докато аз изнемогвам и работи средно по 6-7 часа в денонощие. Ще си го свърша и сама, ако живея сама и няма кой друг, ама подобно нещо ще ме изнерви много, при положение, че не живея сама, не цапам само аз и пр.

# 620
  • София
Скрит текст:
Обаче друго се сетих - какво беше това мрънкане за домакинстването и неговата сложност. Имш 2 задачи - да обелиш 2 кила картофи и да ги метнеш с подправки за час във фурната и после да измиеш тавата плюс 2 чинии - всяко от тези действия само по себе си се явява егати зора, колкото мъкненето на 20кг наведнъж, та трябва уморената жена да си почине 5 часа след картофите (съзерцавайки изключително внимателно и неподвижно от едно място какво прави детето), преди да пристъпи към другия голям зор - миенето на тавата.
Ако не си спала цяла нощ и от сутринта те емнат безкрайните разправии и търчане по малко дете, и да стоиш права да си крепиш някак очите отворени е изморително. Как пък вместо да издебна да се наспя с  него или да си почина, ако изобщо заспи, ще тичам с картофи и тави да се разправям. А щом не било уморително за жена, значи съвсем не трябва да е уморително за мъж.
Скрит текст:
Кило и половина месо го слагаш в тенджера във фурната и забравяш за 2 часа на 160-180.
Абе аз покрай работата тия дни извадих едно пиле от тенджерата вече залепнало за дъното и стабилно загоряло, а трябваше да се свари само. Какво остава с дете, което постоянно те дърпа и все нещо сервира, когато не очакваш.
Не че нещо ама защо гледаме само едната страна на нещата? Ако майката не е спала цяла нощ, понеже бебто ревяло, то и бащата не е спал сладко сладко.
На струнта и двамата стават - той за работа, тя за детето. Тя обяче е много изморена и ще си подремне докато спи детето, после ще полежи на дивана, докато то занимава с нещо или докато се гушкат и т.н. Таткото обаче няма как на работа нито да спи, нито да дреме с полуотворено око и заспал мозък.
Вечерта: той се връща от работа, тя .. гледала цял ден детето и не пипнала нищо, щото нали дете е гледала. Тя иска да се къпе и да си почива и го кара него да вземе детето и готви и чисти??? А уж и двамата били на работа? Кое налага вечер единия да се "отърве от задължението си" да гледа дете и да върши домакинска работа, при условие, че и другия е бил зает цял ден и то доста по-натоварено?

# 621
Единият е мъж - по-силен, издръжлив и не е раждал той, съответно няма умора, последствия и болежки. А, и не кърми.

# 622
Само аз ли като почна да домакинствам набирам инерция и свършвам всичко? Единствено мръсните съдове са накрая, но далеч не защото другото е изморително.

Обади се, като си родиш дете и набереш инерция за чистене, докато то щъка наоколо и се опитва да се самоубие.
Точно ти си от хората, които просто стоят и гледкат. Аз питам другите които вършат нещо вкъщи, а не лежат на дивана.
И стига с това 'роди си да те видим'. И мен майка ме е гледала, както и брат ми, както и теб. Теб те мързи и ти е далеч по-удобно да си оправдаваш лежачката с някакви уж рискови ситуации, които тка и не идват, но други се справят има-няма последните няколко хилядолетия.

# 623
Единият е мъж - по-силен, издръжлив и не е раждал той, съответно няма умора, последствия и болежки. А, и не кърми.

Редовната ми реплика ... Joy

Като къпя малките или нещо друго, все ми се измаря кръста накрая и измърморвам за кръста, мъжа ми вика - да и аз оставам без кръст. На което отговора ми винаги е - ти си мъж, нищо ти няма, нито си раждал, нито си 50 кила!

# 624
Ами да, стоиш и гледкаш, защото просто детето това иска - хем да си играе само, хем да те усеща наблизо. Ха си тръгнала да политваш с парцала, ха е ревнало. И не, рисковите ситуации хич не са измислени, всяка една съм преживяла, след като съм се опитвала да наглеждам деца и да правя нещо домакинско.

Не бих позволила на чистачката например в това време да е отговорна И за децата - защото знам, че няма как хем да внимаваш какво иска детето, хем да се вбиеш да миеш банята. Питай майка си колко бели сте правили и колко бели косъма има от случващото се зад гърба й.

# 625
Сирен, няма какво да я питам, тя сама си разказва. Такива неща сме правили с брат ми, че ще ти се изправи косата. Въпросът не е ние какво сме правили като деца, а какво е правила майка ми. Дори ти каза по-нагоре, че просто седиш и го гледаш, при нужда се включваш. Е, тя ни е гледала, ама е намирала 30 мин и да сготви.
Как един път не каза ' по-удобно ми е нищо да не правя и да гледам в една точка'. Все има някаква опасност, все има някакъв риск у вас ей-тука, точно под носа ти, все не смееш да мръднеш. То в джунгла да беше, няма толкова опасности. А да не почвам колко противоречи това висене с вглеждане на историите ти как си развиваш потенциала по халат и чехли.

# 626
  • София
Ами да, стоиш и гледкаш, защото просто детето това иска - хем да си играе само, хем да те усеща наблизо. Ха си тръгнала да политваш с парцала, ха е ревнало. И не, рисковите ситуации хич не са измислени, всяка една съм преживяла, след като съм се опитвала да наглеждам деца и да правя нещо домакинско.

Не бих позволила на чистачката например в това време да е отговорна И за децата - защото знам, че няма как хем да внимаваш какво иска детето, хем да се вбиеш да миеш банята. Питай майка си колко бели сте правили и колко бели косъма има от случващото се зад гърба й.
Детето или ти? То и ако вършиш нещо домакинско пак ще си наблизо, детето ще те усеща и ще си играе самО, ама на такива като теб е по-лесно да ги гледате лежейки на дивана, вместо да заредят миялна, пералня, сушилня и да метнат 2 пържоли с 3 картофа  Crazy Обаче е по-лесно мъжО да го направи след работа.

# 627
Ами в доста случаи е точно така - детето си реди нещо там като за 11-месечни, ти го наглеждаш и си готова да помагаш при нужда.
Аха, само че тази нужда е веднъж на няколко минути. Може и да е веднъж на час. Само че като не знаеш точно в този момент дали ще бъде веднъж на час или веднъж на 3 минути, все си там и си на линия и нащрек.

А, и до майките опряхме. Моята не е от най-уфатните и не се пънала да готви. Да не кажа, че въобще не готви, ще излъжа разбира се, но - рядко го прави. Аз съм по-оправна от нея, категорично. Еми - до момента не съм прокопсала кой знае колко от това. Ще взема да вирна и аз краката. Тиквен медал никой не ми даде, даже и похвала и не съм. Приемат те за даденост и просто го очакват да се случва. А от майка ми никой нищо не иска, тя хем не може, хем не иска, и да й го поискаш, ще го направи некачествено така, че да не го поискаш пак. И си е добре, ходи си по екскурзийките и си свирка. Има си хитрушки, има.

# 628
  • София
То, щото ако почнеш да бършеш прах, да зареждаш пералня и т.н.  не може да прекъснеш ... оставяш детето самО до края на процеса  Crazy.

# 629
Детето или ти? То и ако вършиш нещо домакинско пак ще си наблизо, детето ще те усеща и ще си играе самО, ама на такива като теб е по-лесно да ги гледате лежейки на дивана, вместо да заредят миялна, пералня, сушилня и да метнат 2 пържоли с 3 картофа  Crazy Обаче е по-лесно мъжО да го направи след работа.

Ако цял ден е подпирал дивана мъжът в единия от многото си почивни дни, хич няма да си правя труда да зареждам миялна, пералня, сушилня и да мятам пържоли и картофи. Малко да разнообрази деня си той с подобни дейности.

Общи условия

Активация на акаунт