Пътувания на сами жени в далечни държави

• 23 733
  • 452
  •   1
Отговори
# 75
Ами да, и той е израснал на място, където никой няма да те вкара в затвора за открадната плакат. Колко да е тъпак, все пак журналист е бил...

Аз не изпитвам никакъв интерес към Далечния Изток и Африка. Не ми се ходи там.
И аз така. Като са хукнали всички към Индия, Камбоджа, къде ли не...Аз и в Дубай не бих отишла, какво да му гледам.

Не знаете какво изпускате. Камбоджа, Тайланд, Куала Лумпур...има какво да се види и не е опасно. Дубай също, стига да спазваш елементарни правила. Там няма кой да те обере.

# 76
Така че автомобилните катастрофи нямат общо тук.

Дали? Да си млад шофьор или без книжка и да караш мощна кола е по-безопасно от това да бродиш в чужда страна, без да си направиш труда да се запознаеш с местните традиции и обичаи?
Добре.
Но не мога да го повярвам. Ще помоля отново за статистики. Плийз!

# 77
Никакви статистики за теб, не спорим за бройки, нито сравняваме кое е по-опасно. Обсъждаме точно и конкретно по темата, можеш да пуснеш тема за катастрофите.

# 78
Да, исках да знам в кои страни по света това се приема за ОК. Имам предвид съвсем нормални ситуации да са да пътуват съвсем млади жени сами по света не по работа. И то в по-рискови държави. Не съм искала да повдигам темата за инцидентите по принцип.

# 79
  • София
Да, исках да знам в кои страни по света това се приема за ОК. Имам предвид съвсем нормални ситуации да са да пътуват съвсем млади жени сами по света не по работа. И то в по-рискови държави. Не съм искала да повдигам темата за инцидентите по принцип.
Е, тук нали не е ОК, какво се притесняваш за младите американки тогава? Очевидно бг младежите са случили на читави родители. В САЩ и на Запад се издънват, цъ цъ.

# 80
Ами те и на скандинавките родителите били против, казали са им опасенията си, ама нали тамошната младеж освободена, и хукнали по голите скали из Африка да лагеруват самички на палатка.

# 81
Тук не става дума само за манталитет - не си представям кой родител от средната класа у нас, ще каже на детето си : "Ето ти 5000 лв, да се разходиш до Китай", вместо примерно да съобрази, че тези пари (ако въобще ги има накуп), ще са по-полезни за следването.

# 82
Аз нямам представа къде какво приемат за нормално, но знам, че мисленето  на хората далеч не винаги е съотнесено правилно към действителността. Рисковете ще нарастват по моему.

# 83
  • София
Тук не става дума само за манталитет - не си представям кой родител от средната класа у нас, ще каже на детето си : "Ето ти 5000 лв, да се разходиш до Китай", вместо примерно да съобрази, че тези пари (ако въобще ги има накуп), ще са по-полезни за следването.

Ами понякога не зависи от родителите.
2 момчета, приятели на дъщеря ми поработиха тук докато следваха и 1 -2 год. след това.
Събраха пари и ръгнаха на околосветско пътешествие със собствени средства. Пътуват на стоп, с колела, остават да поработят някъде, купуват кола-трошка и продължават докато изхарчат спестеното. После пак поработват и така.  Обиколиха Европа, планират Африка и от там Австралия.Борят се с документи, визи и подобни.  Дали ще изработят пари за плана - не се знае.
Родителите тук треперят, но няма какво да направят.
Не е много по темата, но и на момчетата може да им се случи случка.

# 84
Паулу Коелю също е избягал от родителите си, когато са го принудили да следва право. Станал е хипи, обикалял е света, дори е просил... И е нямало как да го спрат. Повечето хора не са като него, няма опасност да стане масова практика.

# 85
  • София
Спомням си, че в Мароко ме впечатлиха няколко туристки, млади момичета - с потничета с тънички презрамчици, голи кореми и къси шорти до гънката на бедрата и задника. Не на плаж, а на пазар. Не че ако се увиеш в чаршаф, си в безопасност, ама точно ТОЗИ аутфит в ислямска страна си крещи "търся си белята".

Да, те са си израсли в свобода, в държави, където можеш и полугола да си ходиш, и дори явно не си и помислят колко различни могат да бъдат другите места и хора.

Е, все пак е и въпрос на уважение към културата и традициите на държавата, в която отиват... или на липсата на такова.
Ходенето по чужди държави някак не е точно задължение.
Демонстративната проява на неуважение към местното население и култура е... ами, проява на крайно лошо възпитание в най-добрия случай.

# 86
Едно пътуване из непознати страни и култури винаги ще те обогати. Обаче е глупаво да не отчетеш възможните рискове и начините да ги избегнеш, особено при толкова лесен достъп до информация. А точно това са направили момичетата в Мароко, докато смъртта на Грейс в НЗ е много, много лош късмет в една иначе много сигурна страна.
Съвсем субективното ми мнение е, че жителите от сигурни страни са по-склонни да подценяват рисковете, защото са свикнали на спокоен живот и имат някаква опора в институциите си.
А за масовия български родител финансиране на пътуване на детето до по-екзотична дестинация е все още много трудна задача.

# 87
Имах предвид наистина ли в Англия или други държави се приема за ОК да изпратиш дъщеря си сама с раница на гърба да отиде в Мароко Тунис, Индия и т.н. - където е пожелала? Не да е студентка или да работи там, а просто да се шляе, да разглежда. Родителите изглежда вярват, че това е ОК!?

Да, повечето момчета и момичета в Commonwealth държавите имат право да пътуват и живеят навсякъде за година под 30 години и почти 80% се възползват и пътуват много, живеят за няколко месеца в различни страни и имат гап години от университетите с тази цел. Родителите окуражават това и даже много австралийки примерно пътуват с раници на стоп с месеци из всякакви страни.

И аз заминах сама в чужбина на 19 и съм пътувала сама навсякъде. Че и на ваканция в Бг се бях върнала и бях сама на морето 10ина дни Simple Smile, а не е като да не си е страшно и у нас!

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 23:19 от Анонимен

# 88
  • София
според повечето мнения в темата излиза, че съм безразсъдна, само дето не съм. само малко диване.

благодарности на Таис, която буквално е споделила и моите мисли по темата:)*
само да вметна, че Мароко и Тунис са бита карта за мен. манталитет на васални мангали /упс, сори/, които си мислят, че живеят в Париж. не че не е съвсем вярно, имайки предвид кои са парижани към днешна дата.

опасността за младите пътуващи идва от липсата на опит и адекватна информация. пътуването става все по-достъпно, но липсата на здрав разум, елементарни познания за съответното място, съобразяване с порядките и културата, могат да те поставят в кофти ситуация сигурно и във Ватикана.

аз мога доста да пиша по темата, но за момента само ще дам топъл пример с моя приятелка , която беше на някакъв странен планински туризъм с приятелки в НЗ. 'ми няма такъв кеф:)
да, гърмян заек е тя, но то се постига по определени пътечки това.

в Емирствата пък е толкова безопасно, че...

# 89
  • Paris, France
В англо държавите от развития свят е направо задължително да пътуват преди да идат да следват. Дори деца на бедни родители пътуват. Отиват някъде, работят докато съберат пари за билет до следващото място и така докато поживеят насам натам. В Израел, след военната служба също пътуват по света с раници. Доста латиноамериканци пътуват така. Във Франция не е много разпространено, но сестрата на мъжа ми е пътувала сама през ваканциите.

Аз много исках да пътувам и живея из Европа и семейството ми ме подкрепи. Майка ми е пътувала из арабския свят, сама, след завършване на университета, но това е било през 60те на миналия век и за кратко. Моето семейство се страхуваше повече от запада отколкото от арабския свят, защото не познаваха запада никак, а четяха за дрога, алкохолизъм, психопати и подобни.  Напътувах се и се кротнах много бързо. Единствено не успях да поживея в Бразилия, но се надявам и това да стане скоро.

Според мене, ако човек е разумен и има представа къде отива и от нравите, придържа се към препоръките на Външно министерство, има средства и е винаги в група няма кой знае какви рискове.

Рискове има и на местата, които обитаваме. Застреляните на пазара в Страсбург преди дни едва ли са очаквали атентат. Да не излизам из Париж и да не стъпвам в Страсбург?

И в двата случая, в Мароко и Нова Зеландия, момичетата са престъпници препоръките и са имали силно рисково поведение. Бих отишла и в Мароко, и в Нова Зеландия, но не сама и не бих бродила из планини с приятелка. С непознат мъж не бих се срещнала сама и в собствения си квартал.

Общи условия

Активация на акаунт