Майчинството счетоводно-79

• 54 955
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Може да не прозвучи добре, но мисля че това е вече дъното. Тук сме се начели на социално неосигурени, които искат да получават майчинство. Винаги имат логично обяснение и извинение, че заобикалят правилата. Сега явно вече тенденцията е да се пести и от здравно осигуряване.
Не бих поела подобен риск за здравето си и това на бъдещото ми дете, защото тук явно мисленето се свежда до това колко струва ехографа и раждане без усложнения, само че понякога се случват непредвидени неща.

Хахахаха,доста ме развеселихте... 😁 Първо,не се чувствам като дъно или тем подобни..Второ изобщо не заобикалям каквото и да било и не си търся оправдания,второ не съм "пестила" от здравно осигуряване..Какво значи "да поема този риск за мен и бъдещото ми дете" при положение,че пак ще си платя и да съм здравно осигурена,ако недай си Боже нещп се случи..Незнам на кого мисленето се свежда,до това колко струва ехограф и раждане без усложнения,но със сиг не е моето ..мисълта ми е,че и да си платя осигуровките,пак бих отишла на частно,но както и да е..Явно Вие имате повече време да се заяждате и да споделяте мнението си,дори когато не е в ничия полза! Хубава вечер желая,бъдете здрави и щастливи!! 💋

# 601
Ами радвам се, че Ви е весело, но това само показва, че не осъзнавате, че може да настъпят рискове, за които да не можете да платите с планирания бюджет.
Сблъсквала съм се с подобни веселяци, обикновено близките им точат сълзи и сополи да им се обработят бързо документите за платени здравни осигуровки.

# 602
  • Пловдив
Не знам защо се приема, че таксата, която се плаща в частна болница ще е същата и без осигуровки. Доста по-висока е, защото това, което плащате, се води такса за ден престой, нещо като "хотел", а доста неща пак си се покриват от касата.

# 603
Здравейте мами Simple Smile Знам,че в очите на някой от вас ще излезна като доста безотговорна личност (направо като циганка),но дължа към 1000 лв за здравни осигуровки,а ми предстои раждане края на април,началото на май...Та въпроса ми е,ще трябва ли да ги платя (макар че нямам от къде) или ще мога и без тях да си родя детето и да си платя само раждането...Знам,че е желателно да са ми платени,всички лекции по морал са ми четени,но само приятелят ми работи,оправяме се двамата и живеем на квартира (просто няма как да заделим 1000 лв точно сега) Как да постъпя?? Хубав ден желая,благодаря на всеки които се отзове! Simple Smile))))))

Доколкото знам, независимо от здравен статус, проследяването на бременност и раждането в родината ни е безплатно — поне на теория!
http://lex.bg/mobile/ldoc/2135556407

Реално дали в действителност е така може да каже човек, който е преминал по тия стъпки.

А за непросветените, като има работодатели, които да не те осигуряват на реалния доход, така става. Ама хората да няма да спрат да работят поради тая причина. Проблемът е демографски. На който си му плащат осигуровките и си ходи на работа му е лесно, но ако изпадне в такова положение като момичето, което пуска темата, няма да му е розово със сигурност. От мен толкова по темата

# 604
Здравейте мами Simple Smile Знам,че в очите на някой от вас ще излезна като доста безотговорна личност (направо като циганка),но дължа към 1000 лв за здравни осигуровки,а ми предстои раждане края на април,началото на май...Та въпроса ми е,ще трябва ли да ги платя (макар че нямам от къде) или ще мога и без тях да си родя детето и да си платя само раждането...Знам,че е желателно да са ми платени,всички лекции по морал са ми четени,но само приятелят ми работи,оправяме се двамата и живеем на квартира (просто няма как да заделим 1000 лв точно сега) Как да постъпя?? Хубав ден желая,благодаря на всеки които се отзове! Simple Smile))))))

Доколкото знам, независимо от здравен статус, проследяването на бременност и раждането в родината ни е безплатно — поне на теория!
http://lex.bg/mobile/ldoc/2135556407

Реално дали в действителност е така може да каже човек, който е преминал по тия стъпки.

А за непросветените, като има работодатели, които да не те осигуряват на реалния доход, така става. Ама хората да няма да спрат да работят поради тая причина. Проблемът е демографски. На който си му плащат осигуровките и си ходи на работа му е лесно, но ако изпадне в такова положение като момичето, което пуска темата, няма да му е розово със сигурност. От мен толкова по темата
За непросветените, ако работодателя не те осигурява на реалния ти доход , а на минималния, пак си здравно осигурен. И за разлика от социалното осигуряване при здавното, ако нямаш работодател, можеш/ даже си задължен и не е по избор/ сам да си платиш осигурителните вноски. Е, по-удобно е друг да е виновен.
После, когато децата ви получат най-евтините ваксини и други минимални здравни услуги да си знаете, че само с нашите вноски за толкова стига.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 06:31 от wixi

# 605
Здравейте!!
Проблема ми е следния:
В момента съм втора година по майчинство,но фирмата в която работя обевява фалит и прекратява дейност.
Счетоводителката ме посъветва да си намеря друга фирма в която да ме назначът за да продължа да си взимам маичинство. Не би ли трябвало да ми изплатят отпуската за тея две години майчинство и някакво обещетение???

# 606
Обявява фалит е много неясно-ще обявява или вече е обявила. Проверявате има ли вписана несъстоятелност в търговски регистър и на коя дата, има ли синдик и т. н. Може да не Ви ги изплатят, разбира се, ако няма от къде. Вие пък може да си ги поискате от масата на несъстоятелността или от фонд ГВРС. Но Вие не сте прекратена още, така че няма какво да ви дължат, те пък вероятно няма да ви прекратят без разрешение от Инспекция по труда , тя пък няма да даде такова, ако работодателят не прекрати дейност. Когато прекратяването Ви е факт, тогава ще Ви начислят обезщетения и неизползван отпуск, но от фонд ГВРС няма да Ви ги изплатят, защото те изплащат начислените суми до преди вписване в Търговси регистър на несъстоятелност.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 18:44 от wixi

# 607
Фирмата е на маика ми
С нея сме в много лоши отношения изобщо не се разбираме.Сега иска да ми спре майчинството.Тя иска да прекрати дейноста на фирмата изобщо да не съществува.счетоводителката ми казва че ще я обяви като фалираща или нещо такова изобщо не ги разбирам тези неща.Ще съм ви много благодарна ако може да ме посъветвате какво да направя!!

# 608
Здравейте, бях на работа до началото на октомври месец, оттогава съм безработна. Ноември месец забременях и примолих един познат да ме назначи на работа в неговата фирма за месец, а аз да си платя осигуровките естествено. Назначена съм на минималната работна заплата на 8 часа на временнен договор със изпитателен срок,от днес съм в болничен Имам 5 години стаж. Въпроса ми е какви са изискванията живот и здраве, за да получавам майчинство 2 години?Трябва ли да бъда назначена на постоянен трудов договор за да получавам  прилично майчинство или може и на временнен ?

# 609
Трябва да е трудов договор,към 45 ден преди термин, може и срочен, но поне срока да е поне 2 год, за да се възползвате от майчинство. За 1 месец няма как да стане
Прилично майчинство- зависи от осигурителен доход за 2 год назад преди да излезеш в 45 дневен болничен

# 610
Здравейте, бях на работа до началото на октомври месец, оттогава съм безработна. Ноември месец забременях и примолих един познат да ме назначи на работа в неговата фирма за месец, а аз да си платя осигуровките естествено. Назначена съм на минималната работна заплата на 8 часа на временнен договор със изпитателен срок,от днес съм в болничен Имам 5 години стаж. Въпроса ми е какви са изискванията живот и здраве, за да получавам майчинство 2 години?Трябва ли да бъда назначена на постоянен трудов договор за да получавам  прилично майчинство или може и на временнен ?

Първо — щом имаш 5 години стаж, значи имаш право на обезщетение за майчинство. Второто изискване, което ти покриваш, е да си социално осигурена към момента на излизане в майчинство 45 дни преди термина — в случая ти си осигурена на основание ТД. Това се гледа. Отделно дали договорът ти е постоянен или си още в изпитателен срок има отношенние към връзката работодател — работник. Приема се, че при постоянен трудов договор работодателят няма право да го прекрати на някакво основание като разбере, че си бременна, но в твоя случай няма да е така. Нали за това те е назначил твоя познат. Сега ти питаш за размера на майчинството. Това е индивидуално и зависи от заплатата ти, или по—точно казано от размера на внасяните осигуровки за две години назад, като за втората година обезщетението е по—малко — такова е законодателството. Защо — питай някой счетоводител, ама повечето са сухари, да знаеш. 😁

# 611
Фирмата е на маика ми
С нея сме в много лоши отношения изобщо не се разбираме.Сега иска да ми спре майчинството.Тя иска да прекрати дейноста на фирмата изобщо да не съществува.счетоводителката ми казва че ще я обяви като фалираща или нещо такова изобщо не ги разбирам тези неща.Ще съм ви много благодарна ако може да ме посъветвате какво да направя!!

Майка ти те е назначила фиктивно на работа, че да взимаш майчинство, и ти сега се чудиш как да я осъдиш и кого да сигнализираш за неизплащане на отпуск, натрупан по време на майчинството? Или реално си работила при нея?

emkaemka1, глобите са такива, че работодателите вече изобщо не смеят да взимат хора без договор извън сфери като сезонна работа или някакви надомни/фрилансърски дейности. Да има работно място физически обект, в което да му работят хора с изисквания като за трудов договор, а да няма никакъв такъв, май не се практикува. Осигуряват просто на възможно най-ниското, че да не плащат всички осигуровки, дължими от работодателя.

# 612

Първо — щом имаш 5 години стаж, значи имаш право на обезщетение за майчинство. Второто изискване, което ти покриваш, е да си социално осигурена към момента на излизане в майчинство 45 дни преди термина — в случая ти си осигурена на основание ТД. Това се гледа. Отделно дали договорът ти е постоянен или си още в изпитателен срок има отношенние към връзката работодател — работник. Приема се, че при постоянен трудов договор работодателят няма право да го прекрати на някакво основание като разбере, че си бременна, но в твоя случай няма да е така. Нали за това те е назначил твоя познат. Сега ти питаш за размера на майчинството. Това е индивидуално и зависи от заплатата ти, или по—точно казано от размера на внасяните осигуровки за две години назад, като за втората година обезщетението е по—малко — такова е законодателството. Защо — питай някой счетоводител, ама повечето са сухари, да знаеш. 😁
Благодаря ти за точната и изчерпателна информация от която имах нужда 😘😊

# 613
Фирмата е на маика ми

Майка ти те е назначила фиктивно на работа, че да взимаш майчинство, и ти сега се чудиш как да я осъдиш и кого да сигнализираш за неизплащане на отпуск, натрупан по време на майчинството? Или реално си работила при нея?

emkaemka1, глобите са такива, че работодателите вече изобщо не смеят да взимат хора без договор извън сфери като сезонна работа или някакви надомни/фрилансърски дейности. Да има работно място физически обект, в което да му работят хора с изисквания като за трудов договор, а да няма никакъв такъв, май не се практикува. Осигуряват просто на възможно най-ниското, че да не плащат всички осигуровки, дължими от работодателя.
Реално си работих при нея почти 4 години

# 614
Извинявам се предварително за въпроса си, вероятно е коментиран, но не успях да го намеря.
През март дъщеря ми навършва 2 години, на 16. В този случай половин майчинство ли ще получа за март? Вероятно да.

Общи условия

Активация на акаунт