Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 183
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Стойността със сигурност е над 400евро, независимо дали е 1000 или 5000м2 РЗП-то.
В Повечето квартали на София ПУП е около 40% плътност, 10-15м кота корниз и 1.3-1.5 кинт.
Т.е. да кажем за парцел 700м2 при Кинт 1.4 се прави около 1000м2 РЗП. Собствениците в масовия случай искат 25-30% (За Лозенец може и 50% да стигне) обезщетение, т.е. около 250к евро по пазарни цени. Собствениците на земя не падат от небето и си търсят интереса. Това да продадат на 150-200 евро или парцелът ще има проблем - неуредени сметки по регълация или да кажем далекопровод или тесен и широк да не може да се използва Кинт-а.
За мен нормалните продажни цени след нормална печална за инвеститора да кажем за новите квартали в калта - Ман Ли, Кръстова вада, Малинова долина са около 900-950евро/м2. Надолу нямат икономическа обосновка да блъскат залудо, нагоре са си неоправдани печалби. Затова към момента пак куцо и сакато почва да строи, опитва се да уцели кьоравото  Wink
И аз точно това щях да кажа. Цената на парцела би трябвало да се разхвърли върху цялото РЗП на сградата. Т.е. зависи от плътността на застрояване и това колко висока може да е сградата, но може да се окаже, че цена от 500 евро / квадрат за парцел върху цялото РЗП на сградата да излиза не повече от 100-150. Wink
Я ми дай пример за Парцел от 1000м2, на който могат да се построят 4000м2 РЗП в бормалните квартали. Може и 500м2 парцел с 2000м2 РЗП. За да разхвърляш цената от 500 евро на м2 на парцела към 150 евро/м2 към РЗП-то.
Такъв Кинт не съюествува. Единствено Артекс в Дървеница и още няколко високи жилищни сгради

# 361
Цената на парцела се разхвърля измежду всички етажи та не е редно да се добавят някакви стотици евра в цената на всеки квадратен метър. Важни са параметрите. Виждала съм и 500 е на квадрат, но за парцел, позволяващ 100 плътност и доста високо строителство.
Реално себестойността на самото строителство е около 350-380 е макс, а строителят очаква 100%+ печалба. Марж непостижим за нормален бизнес.
Себестойността “беше” 350 +- , но нали осъзнавате, че завишените цени на имотите неминуемо рефлектират и върху цените на материалите/труда ? А за парцела съм съгалсен, че е много относително. А тези, които търсят 100% възвражаемост по-скоро са инвеститорите, не стройтелите, в което има известна логика, макар и да е прекалено. Към днешна дата реалните цени на имотите зависимост от квартал/качество са около 900-1500.

# 362
Скрит текст:
Стойността със сигурност е над 400евро, независимо дали е 1000 или 5000м2 РЗП-то.
В Повечето квартали на София ПУП е около 40% плътност, 10-15м кота корниз и 1.3-1.5 кинт.
Т.е. да кажем за парцел 700м2 при Кинт 1.4 се прави около 1000м2 РЗП. Собствениците в масовия случай искат 25-30% (За Лозенец може и 50% да стигне) обезщетение, т.е. около 250к евро по пазарни цени. Собствениците на земя не падат от небето и си търсят интереса. Това да продадат на 150-200 евро или парцелът ще има проблем - неуредени сметки по регълация или да кажем далекопровод или тесен и широк да не може да се използва Кинт-а.
За мен нормалните продажни цени след нормална печална за инвеститора да кажем за новите квартали в калта - Ман Ли, Кръстова вада, Малинова долина са около 900-950евро/м2. Надолу нямат икономическа обосновка да блъскат залудо, нагоре са си неоправдани печалби. Затова към момента пак куцо и сакато почва да строи, опитва се да уцели кьоравото  Wink
И аз точно това щях да кажа. Цената на парцела би трябвало да се разхвърли върху цялото РЗП на сградата. Т.е. зависи от плътността на застрояване и това колко висока може да е сградата, но може да се окаже, че цена от 500 евро / квадрат за парцел върху цялото РЗП на сградата да излиза не повече от 100-150. Wink
Я ми дай пример за Парцел от 1000м2, на който могат да се построят 4000м2 РЗП в бормалните квартали. Може и 500м2 парцел с 2000м2 РЗП. За да разхвърляш цената от 500 евро на м2 на парцела към 150 евро/м2 към РЗП-то.
Такъв Кинт не съюествува. Единствено Артекс в Дървеница и още няколко високи жилищни сгради
А защо не, при положение, че ти самата даваш примери? Аз казах, че зависи от плътността на застрояване и Кинта. И си напълно убедена, че в София няма зони на застрояване с кинт примерно 3.5 и плътност на застрояване 80%???? Аз не съм убеден. Но дори и така да е и да излезе 200 ево/ квадрат като себестойност, все тая.

# 363
Себестойността без земята се върти около 350 е. Мисля, че стана ясно.
Също говорих за стойността на парцела,  а  е за обезщетение. Масово големите нови групи от жилища се строят на собствени парцели.
Кинт и 7 съм виждала.

# 364
  • София
Скрит текст:
А защо не, при положение, че ти самата даваш примери? Аз казах, че зависи от плътността на застрояване и Кинта. И си напълно убедена, че в София няма зони на застрояване с кинт примерно 3.5 и плътност на застрояване 80%???? Аз не съм убеден. Но дори и така да е и да излезе 200 ево/ квадрат като себестойност, все тая.
Разбира се че има, но не е масово. А собствениците на земята, като знаят, че имат Кинт 5 мислиш ли че ще продадат на същата цена като все едно имат Кинт 1.3? Собсвтениците много добре знаят какво може да се построи върху тяхната земя и си търсят пазарната цена, минимум 25% от РЗП-то. В Иван Вазов имаше случаи да искаха 70% от РЗП-то на Бурел. Колко са взели, не знам

# 365
Стана ясно защото може би.... Вие казахте така, обосновете се. Аз споделям какви да РЕАЛНИТЕ цени, а не тези, които ни се иска да бъдат. Ако можете да ми построите сграда за 350 е, супер елате веднага ще Ви предоставя парцел, и вие сте доволни и аз

# 366
Не си изсмуквам цифрите от пръстите. Себестойност без земята и без ддс е около тази цифра.  За 5+етажа.

# 367
Не си изсмуквам цифрите от пръстите. Себестойност без земята и без ддс е около тази цифра.  За 5+етажа.
От сграда до сграда има разлика. Все едно да обобщаваш колко е себестойността на една пералня.

# 368
  • София, Bulgaria
В Пазарджик например,  НС е 350 Е/кв.м....!?!

# 369
Оф...
значи - за да паднат цените - трябват 2 условия:

1. цената на земята да падне/тоест на парцелите. / Което НИКОГА няма да стане. Нали знаете - земята и да си седи и пустее, тя хляб и вода не ще, само си увеличава стойността.

Не говоря за изключения, когато някой е на зор или му продават парцела през ЧСИ. Говоря за нормални собственици.

2. цената на материалите и на труда да спадне.
Тоест, вашите заплати да се вдигат, а заплатите на майсторите и на строителните работници - да спадат.

И Практикер да си намали цените на материалите с 30%, и майсторът, който лепи плочки, да почне да ги лепи за 12 лв/квадрат, вместо за 25 лв/квадрат.

Ами, ако тези две условия ви се струват адекватни и реалистични - стойте, чакайте, не купувайте. Цените ще падат.

# 370
А старото СС, кога ще падне, да знам да чакам ли Nerd ?

# 371
няма нормална държава в света, в която цените на НИ да са паднали в дългосрочен план.

# 372
  • София
Има - Венецуела. Купувайте там, супер евтино към момента, има най-големи запаси на петрол, така че оттук нататък - само нагоре!

# 373
няма нормална държава в света, в която цените на НИ да са паднали в дългосрочен план.
В дългосрочен не, но в краткосрочен?

# 374
  • тук-там
Цените могат да паднат единствено, ако строителите "свият" печалбата. И ще го направят в близките години, защото трябва свеж капитал, а не празни апратаменти. Фирмената задлъжнялост в момента бележи доста високи проценти....
То хубаво смятате цена на земя и себестойност, ама не е баш така.
Всичките общи части, които ви таксуват като застроена площ, не са точно такива и себестойността им далеч не е като на жилищната част.

Общи условия

Активация на акаунт