Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 183
  • 764
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Аз не се надявам на спад, но се  надявам да започнат продавачите да осъзнават, че цените на панел в краен квартал не може да бъдат колкото НС. От както търся точно ей това несъответствие ме дразни - има някакво предлагане, но са си зациклили на 1400-1500 евра на квадрат и така си и висят по сайтовете. Няма как да стане...

Опитът ми с брокерите е подобрен - 90% си знаят едно и само него си баят. Голяма част са откровено нагли.
За щастие има и изключения, които си вършат отлично работата.
Според мен Томева до момента дава много адекватен поглед на пазара и съм съгласна с нея. По моите скромни наблюдения за Младост от октомври насам - само застояват стари обяви и все по-малко нови излизат, да не кажа никакви последния месец и нещо. Надявам се на някакво раздвижване скоро, миналата година по това време имаше супер много имоти... 

# 346
Здравейте! Сега откривам темата и ще ми е много полезно да я чета. Търсим тристаен апартамент в София, но за съжаление бюджетът ни стига за ЕПК. Какво ви е мнението за това строителство. Блокът е строен от БОДК 90та година? Срещам мнения от старото строителство е най-здраво до старото строителство скоро ще падне.

Имам много познати в такива блокове на бившето бодк - доволни са хората, не бързат да се изнасят. В най-старите има известни слабости, които в този, който гледате, няма как да има. От рода - тесни водопроводни тръби, не можеш да пуснеш пералня и миялна едновременно. Но за такъв проблем съм чувала само в един единствен блок и той е с двайсетина години по-стар от този, който гледате.
Така че моето мнение е силно положително, особено ако съседите се разбират, входът е поддържан, ако има условия за паркиране - напр. често имат платени подземни паркинги, които и дасега се управляват от адис.

# 347
  • В планината / На морето
Помислих, че лихвите и таксите по кредитите са 0 и минусови, а не тези по депозитите, което ще означава, че банката ти подарява пари
При кредит 80 000 евро как ще са в момента лихва и такса  ?

# 348
Помислих, че лихвите и таксите по кредитите са 0 и минусови, а не тези по депозитите, което ще означава, че банката ти подарява пари
Питай в някоя банка. Обявените условия подлежат на промяна след пазарлък.

# 349
В момента се строи като за последно, което означава, че се предлагат доста нови имоти. В случая не знам дали търсенето им е повече от предлагането.
Има, има търсене. Това, че няма адекватни жилища, както и Томева спомена е другия проблем в ценообразуването в момента. Ако ми попадне читав триастаен в приличен район за 800е/м2 го взимам още днес, обаче продавачите им искат двойно, ами пас съм.
  +- 450-500 Е кв/м до акт 16 + 120-150 Е кв/м за парцела = 600-650 тотал, средно качество на изпълнени, в не топ квартал..... за съжеление инвеститорите не ги строят благотворително и цена от 800 е абсурдна дори

# 350
Да, за сега няма криза, но все някога ще дойда. Вероятно знаеш, че те са циклични, през около 10-тина години? Все пак и вие не забравяйте, че когато големите кихнат, малките хващат пневмония. Ние сме тясно свързани с икономиката на ЕС.
Вярно е, че кризите са циклични, но тръгват от най-голямата икономика в света и стигат в България 2-3 години по-късно. За момента не се вижда Щатите да се задъхват, така че поне в близките няколко години криза в България няма да има.

Кризата от 2008 си удари България още същата година Wink
В САЩ започна през 2005-2006.

# 351
  • София
Няма парцел в южна и източна София за 120-150 евро. Цената варира около 250-300 евро.

# 352
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.

По графиката се вижда че сме задминали цените от 2008 още декември 2017 Grinning
Я погледни графиката на другите квартали.

# 353
Скрит текст:
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.
Примерът имаше за цел да покаже как нещо, което е струвало 100к евро през 2008 година после е струвало 60к евро. Просто, защото някой по-нагоре питаше. Не съм писал нищо относно сегашните цени специално в този си пост.
След тежка световна криза всичко може. Тогава се разтресе почти всичко, далеч не само имотите.

# 354
http://www.moitepari.bg/ipotechni_krediti/rezultati.aspx?s=QlpoN … xdyRThQkJtFeqU%3d
Веднага можеш да го провериш долу-горе. Примера е за 20 години. 25к евро отгоре на 80к.
Това с кризата е част от причините, ама пък от друга страна с тия темпове на разстеж ако нямаше спукване сега Париж щеше да е евтинийка в сравнение със София. Всяко едно изкривяване на пазара води до някакъв срив рано или късно. Заплатите са двойно отгоре ама и другите разходи са нагоре, та пак парите които могат да се отделят са относителна величина.

# 355
Да, за сега няма криза, но все някога ще дойда. Вероятно знаеш, че те са циклични, през около 10-тина години? Все пак и вие не забравяйте, че когато големите кихнат, малките хващат пневмония. Ние сме тясно свързани с икономиката на ЕС.
Вярно е, че кризите са циклични, но тръгват от най-голямата икономика в света и стигат в България 2-3 години по-късно. За момента не се вижда Щатите да се задъхват, така че поне в близките няколко години криза в България няма да има.

Кризата от 2008 си удари България още същата година Wink
В САЩ започна през 2005-2006.

Добре, че не каза 1929 Grinning

# 356
Няма парцел в южна и източна София за 120-150 евро. Цената варира около 250-300 евро.

И в Надежда не са 150 е кв/м, затова дадох средна стойност за имот, както и написах +-. Да не коментираме, че между обявена цена и цена, на която са склонни да продадат парцела си, има огромна разлика.... при обявени 250-300, ако се платят на 100% кеш реално и за 200 без проблем може да се спазари имота

# 357
Отчитане ли настроението на купувачите? Всички си траят и никой не купува. Изповядват се стари сделки и нещо изгодно изпаднало. Аз лично, също изчакваме.

Нормално е да чакат хората - навсякъде се говори, че цените ще падат, и хората чакат. Какво става обаче, когато хората чакат и не купуват, а в същото време нуждите от дом са постоянни? Ами натрупва се напрежение и в един момент то ще избие и хората ще се юрнат да купуват. Та на продавачите им се налага само да изчакат. И те масово ще го направят, освен някои на зор. Ама според мен хората са се поучили от миналата криза (та тя беше съвсем неотдавна) и тези на зор ще са малко.
Та аз залагам, че няма да има голям спад, а чакащите Годо ще се предадат накрая, но ще са на минус, ако са плащали наем няколко години. Ама да видим.

# 358
Цената на парцела се разхвърля измежду всички етажи та не е редно да се добавят някакви стотици евра в цената на всеки квадратен метър. Важни са параметрите. Виждала съм и 500 е на квадрат, но за парцел, позволяващ 100 плътност и доста високо строителство.
Реално себестойността на самото строителство е около 350-380 е макс, а строителят очаква 100%+ печалба. Марж непостижим за нормален бизнес.

# 359
И аз точно това щях да кажа. Цената на парцела би трябвало да се разхвърли върху цялото РЗП на сградата. Т.е. зависи от плътността на застрояване и това колко висока може да е сградата, но може да се окаже, че цена от 500 евро / квадрат за парцел върху цялото РЗП на сградата да излиза не повече от 100-150. Wink

Общи условия

Активация на акаунт