Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 191
  • 764
  •   1
Отговори
# 315
В крайна сметка сега ли е изгодно да се купи апартамент с кредит или да се изчака?
Изгодно е, ако успеете да намерите нещо, което да отговаря на критериите ви.

# 316
  • София, Bulgaria
Томева, ако правилно съм разбрала, пазарната цена за панелка преправен на тристаен в ХД е 70-72 х. евро? Ужас...за какъв спад в цените се говори?

Ами не е баш така, според мен се продаде 2-3000 евро над пазарна цена, за което помогнаха и други фактори.

# 317
Има инфлация за 2018 година, спрямо 2017, поне за това си има данни, който иска да прави анализи - да ги погледне, пък после да спами.

# 318
Скрит текст:
Напълно нормално е в момента да няма оферти от ЧСИ. Оферти би могло да има евентуално, едва когато се наводнят банките и ЧСИ-та с такива имоти, а това се случва при криза, не по време на възход. Сами споменахте, че когато пазарът е на продавача, няма как да има на оферта за купуване. Иначе реших и аз да се поразровя чисто за статистиката. Да вземем двустаен в кв. Изток, смятам, че той е що горе приличен квартал. Ето и предлаганите цени за 15-годишен период:

Като цяло приближаваме цените от 2008 година, но още не сме ги стигнали. Също така пак забравяш, че сега заплатите са двойно по-високи спрямо 2008 година, а лихвите по кредитите мноооого по-ниски. Отделно тогава лихвите по влоговете стигаха до 8-9 даже и 10 процента, а в момента са НУЛА. Даже като се сметнат всички такси са минусови. Това определено не са предпоставки за рязък спад в имотите. Даже напротив.
Примерът имаше за цел да покаже как нещо, което е струвало 100к евро през 2008 година после е струвало 60к евро. Просто, защото някой по-нагоре питаше. Не съм писал нищо относно сегашните цени специално в този си пост.

# 319
Както някой беше писал - цените на салама растат (определено), а на имотите по каква логика ще падат? За София става въпрос, за селата и сега има къщи с дворове от по 5 хил. лв.

# 320
Някои хора, чакат спад на цените, но може и да не го доживеят. Докато търсенето е по голямо от предлагането, на спад не разчитайте.

# 321
Д-р lady stardust ако можех щях да и харесам мнението 10 пъти, но може само веднъж. Всеки малко или много си пречупва мнението през неговите желания, надежди, опит и т.н. Което не пречи да се разсъждава. Повечето гледни точки са хубаво нещо.
За мен изгодно и кредит в едно изречение не трябва да фигурират. Стремете се към максимално самоучастие. Лихвите по кредитите не са даденост.
Аз за съжаление не съм съгласен с Румка. Инфлацията първо не е висока. Ама да речем, че е и да разсъждаваме заедно. Имате семеен доход 100 процента. Харчи ли сте 70 за да си живеете. Салама поскъпва Simple Smile После харчите 80. Значи това което сте можели да отделяте за жилище от 30 вече е 20. Тоест е намаляло с една трета това което може да отделите. Вашата логика, че щом салама се вдига и жилищата растат работи в някаква идеализирана среда на хора с доходи клонящи към плюс безкрайност. На практика нещата са различни. Абе защо е прието като аксиома, че срива в имотния пазар е изцяло функция на световната финансова криза. Може да е просто съвпадение.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 11:47 от Stamatko

# 322
В момента се строи като за последно, което означава, че се предлагат доста нови имоти. В случая не знам дали търсенето им е повече от предлагането.

# 323
В момента се строи като за последно, което означава, че се предлагат доста нови имоти. В случая не знам дали търсенето им е повече от предлагането.
Има, има търсене. Това, че няма адекватни жилища, както и Томева спомена е другия проблем в ценообразуването в момента. Ако ми попадне читав триастаен в приличен район за 800е/м2 го взимам още днес, обаче продавачите им искат двойно, ами пас съм.

# 324
Търсене винаги има, въпросът е в знака между него и предлагането.

Иначе и аз съм съгласна, че няма читави тристайни, а съм съгласна на доста по-висока цена от 800E на квадрат.

# 325
Както Томева беше писала, търсене и предлагане, в момента е на 50%. Пазарът на имотите е също, като пазара на доматите. Като ги няма са 6 лева, като ги има, стават и левче. В момента се строи, като за последно. Като излязат на пазара тия имоти, ще стане, като при доматите. Прогнозите са, че това ще стане втората половина на 2019.

# 326
Нали смятахме по напред в темата
 Строят се сгради за около 20000 човека. Нищо на фона на София.

# 327
Според мен спад няма да има, най-много застой и то сериозен, ако започнат да се покачват лихвите.
Чакаме и новото строителство да стане факт - едни ще го довършат, други - не. ЧСИ-тата и те това чакат Simple Smile

# 328
А вие защо приемат думата на tomeva (извинявай, няма нищо лично) за някакъв закон? Вярно е, че брокерите имат най-голяма информация какво точно се случва на пазара на недвижими имоти, но пък от друга страна те са и заинтересовани лица цените да са високи.

# 329
  • София
Не е закон домата на Томева, ама е най-запозната - все пак това работи. Другите си лалкаме във форума  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт